Gość: wb IP: *.chemie.uni-karlsruhe.de 22.08.02, 13:38 Aż dziw bierze, że Autorka nie wspomina o języku kaszubskim. Cudze chwalicie, swego nie znacie? Czy po prostu lenistwo i korzystanie z gotowych materiałów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tex Re: 150 języków to bogactwo Europy IP: *.hsc.tamus.edu 22.08.02, 18:10 Zgoda ze wiele jezykow to wieksze bogactwo kulturowe, ale warto tez wspomniec ile kosztuje poslugiwanie sie kilkunastoma jezykami w administracji europejskiej. Kazdy dokument powienien byc przetlumaczony na wszystkie jezyki czlonkowskie co juz daje kilkadziesiat kombinacji, a po przyjeciu nowych panstw ilosc ta wielokrotnie wzrosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: 150 języków to bogactwo Europy IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.08.02, 18:55 Czy aby nie popadamy w paranoje? Nie mowimy tu o wypieraniu jezykow urzedowych jezykami narodowymi, ale o zachowaniu tych ostatnich jako skladnika kultury i historii narodow, ktore tymi jezykami wladaja. Tak wiec administracja niech sobie dziala po swojemu i niech nie bedzie usprawiedliwieniem dla ginacych jezykow. Pozdrawiam, Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: 150 języków to bogactwo Europy IP: *.ipt.aol.com 22.08.02, 23:02 Gość portalu: Tex napisał(a): > Zgoda ze wiele jezykow to wieksze bogactwo kulturowe, ale warto > tez wspomniec ile kosztuje poslugiwanie sie kilkunastoma > jezykami w administracji europejskiej. Kazdy dokument powienien > byc przetlumaczony na wszystkie jezyki czlonkowskie co juz daje > kilkadziesiat kombinacji, a po przyjeciu nowych panstw ilosc ta > wielokrotnie wzrosnie. Bardzo mi sie twoja wypowiedz podoba - imponujesz mi !!! No to proponuje, bysmy pisali po angielsku, niemiecku, francusku lub hiszpansku - BEDZIE PRZECIEZ TANIEJ !!! Zastanow sie nad tym co napisales. Jesli tak naprawde myslisz - to zapomnij o jezyku polskim. Nie "oplaca" sie nim przeciez wladac . Trzem sa. Mark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: 150 języków to bogactwo Europy IP: *.rechten.vu.nl 23.08.02, 11:55 O mazurksim tez nie wpsomina, ale to mnie akurat nie dziwi, biorac pod uwage podejscie II RP, PRL i Kosciola Rzymsko- Katolickiego do Mazurow. O wilamowickim tez nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martolaj Re: 150 języków to bogactwo Europy IP: CENTRALA:* / *.zus.pl 16.09.02, 14:24 SŁUCHAJCIE TO DOBRY POMYSŁ,ODKRYJMY NASZE POLSKIE JĘZYKI,JEDNAK JAK SĄDZĘ DO TEJ PORY WYMIENILIŚCIE DIALEKTY.JA NP OSTATNIO BYŁEM NA POŁUDNIOWYM PODLASIU I TAM LUDZIE MÓWIĄ PO CHARŁACKU...I CO CZY KTOS O TEM WIE.JA WIEM ALE NIE ROZUMIEM,TO PODOBNO TEN NASZ PIERWOTNY JĘZYK SŁOWIAŃSKI Z KTÓREGO WYSZŁY DZISIEJSZE JĘZYKI NARODOWE JAK ROSYJSKI,BIAŁORUSKI,UKRAIŃSKI...CZY KTOS SIĘ NA TYM ZNA? Odpowiedz Link Zgłoś