Dodaj do ulubionych

Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE

IP: *.fastres.net 13.11.02, 14:07
Powoli do tego dojdzie ze bedzie sie musialo specjalne miasto wybudowac aby wszystkich tlumaczy osiedlic i pelno lasow zasac aby dostarcac papieru dla nich.Bylo by nie latwiej aby wszystkie dokumenty przetlumaczano na lacine a potem kazdy kraj z tym przetlumaczeniem robil to co mu sie podoba i co na jego stac.
Obserwuj wątek
    • staramaruniowa Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE 13.11.02, 14:54
      Gość portalu: jarek napisał(a):

"Powoli do tego dojdzie ze bedzie sie musialo specjalne miasto wybudowac aby
      wszystkich tlumaczy osiedlic i pelno lasow zasac aby dostarcac papieru dla
      nich.Bylo by nie latwiej aby wszystkie dokumenty przetlumaczano na lacine a
      potem kazdy kraj z tym przetlumaczeniem robil to co mu sie podoba i co na jego
      stac."
      A tak NSZZ Solternosc krzyczala, zeby ANGIELSKI i zadnego ruskiego. A moze...
      Ja zdecydowanie jestem za Ludwikiem Zamenhofem. Gramatyka ESPERANTO jest
      wspaniala.
      • Gość: jarek Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE IP: *.fastres.net 13.11.02, 21:22
        w dalszym ciagu jestem za lacina, potrafili Zydzi ozywic hebraiski bo mieli za soba religie to chyba tez katolicy i moze luterani potrafia lacine ozywic, jesli mi sie nie myli do 18 wieku uczeni europejscy pisali do siebie po lacinie, esperando nie ma tradycji a rzeczy bez tradycji w koncu umrza- patrz komunism.
      • kimmjiki Precz z lacina, niech zyje esperanto! 13.11.02, 23:52
        Lacina to jezyk wyjatkowo trudny, martwy od wiekow (wyobrazcie sobie regulacje
        branzy informatycznej za pomoca laciny - kon by sie usmial) i skomplikowany.
        Esperanto natomiast ma prosciutka gramatyke bez zadnych nieregularnosci i
        wyjatkow, a dzieki prostej i logicznej strukturze moze sie latwo rozwijac. Poza
        tym z lacina bylby problem, bo to jezyk blizszy krajom z jezykami romanskimi
        (Francja, Wlochy, Hiszpania), wiec reszta zaraz by marudzila. Z esperanto nie
        ma sprawy, a w dodatku bylby to nasz wklad w jednoczenie Europy.
      • Gość: StaryChlop Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE IP: *.dialup.optusnet.com.au 14.11.02, 06:03
        staramaruniowa napisała:

> Gość portalu: jarek napisał(a):
        >
        > "Powoli do tego dojdzie ze bedzie sie musialo specjalne miasto wybudowac aby
        > wszystkich tlumaczy osiedlic i pelno lasow zasac aby dostarcac papieru dla
        > nich.Bylo by nie latwiej aby wszystkie dokumenty przetlumaczano na lacine a
        > potem kazdy kraj z tym przetlumaczeniem robil to co mu sie podoba i co na
        jego
        > stac."
        > A tak NSZZ Solternosc krzyczala, zeby ANGIELSKI i zadnego ruskiego. A moze...
        > Ja zdecydowanie jestem za Ludwikiem Zamenhofem. Gramatyka ESPERANTO jest
        > wspaniala.

A ja wole oryginaly jezyk hiszpanski.
        • Gość: xyz Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE IP: *.dialup.optusnet.com.au 14.11.02, 06:07
          Lacine trudno nazwac jezykiem. Nieznane sa dzis wartosci dzwiekowe
          poszczegolnych liter i kazdy wymawia to troche na modle wlasnego jezyka. Ale
          bylaby zabawa!
          • Gość: jarek Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE IP: *.fastres.net 18.11.02, 20:26
            to prawda ze kazdy mowi po lacinie jak mu sie podoba ale nie wydaje sie ze esperanto ma jakos wymowe, i pozatym nie wydaje mi sie szczesliwe ze jezykiem ktory wymyslil jakis zyd ma gadac cala europa.
            • Gość: erich Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 18.11.02, 22:31
              Gość portalu: jarek napisał(a):

> to prawda ze kazdy mowi po lacinie jak mu sie podoba ale nie wydaje sie ze
              espe
              > ranto ma jakos wymowe, i pozatym nie wydaje mi sie szczesliwe ze jezykiem
              ktor
              > y wymyslil jakis zyd ma gadac cala europa.

no i oczywiscie jezdzic samochodami, ktore zostaly wymyslone przez niemcow !!!!
              polaczkowie, leczcie sie z kompleksow, dopoki nie jest za pozno!
              ;-)
              • synziemi Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE 18.11.02, 23:36
                a ty kto? Chinczyk?
    • synziemi Re: Jezyk lacinski jako jedyny glowny jezyk w UE 18.11.02, 23:38
      loqui latine mihi placet. :)
    • Gość: ed Tylko ESPERANTO IP: 195.116.250.* 19.11.02, 11:09
      Bo najłatwiejszy do nauki...
    • Gość: ed Może być też Angielski ale... IP: 195.116.250.* 19.11.02, 11:18
      Powstaną narzecza właściwe dla kazdego kraju :
      Polski - Angielski , Niemiecki - Angielski , Hiszpanski - Angielski itp.
      widac to po USA - Angielskim ile ma wspólnego z Angielskim - Angielskim
      Na poczatku jezyki te bedą niemal identyczne a z czasem kazdy pojdzie w swoja
      stronę tak jak stało się z językiem nigdyś Indoeuropejkim.
      • Gość: kai Re: Może być też Angielski ale... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 11:28
        Gość portalu: ed napisał(a):

> Powstaną narzecza właściwe dla kazdego kraju :
        > Polski - Angielski , Niemiecki - Angielski , Hiszpanski - Angielski itp.
        > widac to po USA - Angielskim ile ma wspólnego z Angielskim - Angielskim
        > Na poczatku jezyki te bedą niemal identyczne a z czasem kazdy pojdzie w swoja
        > stronę tak jak stało się z językiem nigdyś Indoeuropejkim.

Nie masz racji. Faktycznie do niedawna różne odmiany angielskiego miały
        tendencję do "rozchodzenia" się. Jednak mając do czynienia z dostępnymi na
        całym świecie mediami, wzrostem liczby osób podróżujących i innymi czynnikami
        globalizacyjnymi proces ten został zahamowany. Oczywiście zawsze będą istnieć
        rózmnice w akcentach, wymowie i słownictwie, jednak nie doprowadzi to raczej do
        wykształcenia się odrębnych języków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka