Dodaj do ulubionych

zamiana forda na skodę

29.01.13, 17:07
postanowione
będzie kura na masce)
Obserwuj wątek
      • bassooner Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 00:10
        to nie kura... a kompilacja Indianina i tomahawka... ;-)))
    • dr.verte Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 09:58
      no coz , zawsze to skoda a nie np. dacia
      • bassooner Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 14:28
        a dlaczego? jeździłem superbem w kombi... kawał dobrego auta to jest.
        • tomek854 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 14:52
          To musiaobyc olbrzymie kombi, ze sie dalo w nim superbem jezdzic!
          • lexus400 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 15:07
            tomek854 napisał:

> To musiaobyc olbrzymie kombi, ze sie dalo w nim superbem jezdzic!

Ty się Tomku nie znasz, bo tył Superb w kombi, kombi w dizlu, środek w skórze z szybami na prądy i niewypranymi jaśkami, na alusach i w dodatku z full klimuchą, poza tym miał tyrkoczące koła czyt. ABS aaaa i jeszcze pewnię był w drzewie;D
            • lexus400 errata 30.01.13, 15:09
              ....miało być "bo to był Superb" zamiast " bo tył Superb"
            • sven_b Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 15:36
              Czyli igła od księdza.
              • lexus400 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 16:24
                sven_b napisał:

> Czyli igła od księdza.

...no i oczywiście w furze nie było palone i nic nie pukało ani nie stukało;D
            • wujaszek_joe Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 15:40
              mój kolega ma takiego vana, w którym szyby są w prądzie.
              • lobuzek1 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 16:15
                Musi to jest baleron w budyniu.
                • adek28 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 17:41
                  ale się wątek rozwinął -)
                  octavia to nie mondeo
                  ale 1.8 tsi to nie 2.0 tdci
                  hmmm
                  • qqbek Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 23:56
                    adek28 napisał:

> ale się wątek rozwinął -)
                    > octavia to nie mondeo
                    > ale 1.8 tsi to nie 2.0 tdci
                    > hmmm

Octavia jest mniejsza, Mondeo olbrzymie.
                    Obydwa poza moimi skromnymi zainteresowaniami.
                    Ale gdybym miał porównać czysto "organoleptycznie", to Octavia śmiało konkuruje z Focusem a Superb z Mondeo... śmiem twierdzić, że w swoich segmentach Śkody stanowią bardzo ciekawe alternatywy dla pozostałych aut.
                    No i Ford to Ford... ja po swoim pierwszym aucie mam do tej pory uprzedzenia, co do jakości montażu... a to prawie 20 lat temu było (a Fieścina była by już po 30-tce), co więcej potwierdzały się one w kontakcie z niemalże każdym Fordem, którego dane mi było później prowadzić (wyjątek stanowił Aerostar z 1992 roku, którego krótko i nie na wyłączność prowadziłem pod koniec lat 90-tych).
    • strongwaz Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 09:19
      No cóż gratuluję. Jeszcze parę lat temu powiedziałbym że przesiadłeś się z kiły na rzeżączkę. Dlaczego nie chciałeś superba, zabij nie pojmę. No cóż czasy się zmieniają, samochody też - wczoraj pokonała mnie wymiana wycieraczek, o ile do tej pory we wszystkich pojazdach z którymi miałem do czynienia wymiana trwałą 2 minuty o tyle w moim nowym nabytku, ni chu chu nie dało się "przezbroić" starych mocowań do nowych wycieraczek.Efekt jest taki że mam dwa palce przecięte śrubokrętem a nowe wycieraczki nie blokują się na zagięciach końcówek ramion wycieraczek.
      Tak możecie się już ze mnie śmiać.
      Na swoje usprawiedliwienie dodam że wycieraczka była "renomowanej" firmy comparator z biedry.
      • franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 10:14
        > No cóż gratuluję. Jeszcze parę lat temu powiedziałbym że przesiadłeś się z kiły
        > na rzeżączkę. Dlaczego nie chciałeś superba, zabij nie pojmę.

Jak znam życie to $$$ często decydują

No cóż czasy się
        > zmieniają, samochody też - wczoraj pokonała mnie wymiana wycieraczek,

Nie Ciebie jednego.
        < o ile do
        > tej pory we wszystkich pojazdach z którymi miałem do czynienia wymiana trwałą
        > 2 minuty o tyle w moim nowym nabytku, ni chu chu nie dało się "przezbroić" star
        > ych mocowań do nowych wycieraczek.Efekt jest taki że mam dwa palce przecięte śr
        > ubokrętem a nowe wycieraczki nie blokują się na zagięciach końcówek ramion wyci
        > eraczek.
        > Tak możecie się już ze mnie śmiać.

Wycieraczki to typowy przykład, że nowsze nie jest lepsze. W poszukiwaniu 'lepszości' producenci tak komplikują tę rzecz, że szkoda mówić. W audi mam mega nietypowy system mocowania, co powoduje, że muszę specjalnie zamawiać wycieraczki, bo wszystkie typowe systemy jakie są w sklepach nie pasują - nie mam pojęcia z jakiego powodu tak wymyślili. W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba ustawić w trybie serwisowym bo inaczej nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby :-)

> Na swoje usprawiedliwienie dodam że wycieraczka była "renomowanej" firmy compar
        > ator z biedry.

Kuźwa, w końcu mówimy o kawałku gumy do zbierania wody z szyby... ja dobrze wspominam np. motogum - kosztuje ułamek tego co tzw. renomowani producenci a trwałość wcale nie jest gorsza.
        • strongwaz Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 12:33
          Kasa może i decyduje ale jak jest używka z dobrego źródła to się nie ma co pie...ć tylko kupić coś lepszego (w sensie klasy czy pół klasy wyższej - sam się przekonałem że rok prod. nie gra roli a warto poszukać).
          "..W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba u
          > stawić w trybie serwisowym bo inaczej nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby
          > :-)" o ja pier...e.
        • tomek854 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 13:33
          W audi mam mega nie
          > typowy system mocowania, co powoduje, że muszę specjalnie zamawiać wycieraczki,
          > bo wszystkie typowe systemy jakie są w sklepach nie pasują - nie mam pojęcia z
          > jakiego powodu tak wymyślili.

Przeczytaj jeszcze tą swoją wypowiedź, odpowiedziałeś już sobie sam. Idealną sytuacją jest, kiedy zamawiasz owe wycieraczki w Audi :)
          • franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 22:25

> Przeczytaj jeszcze tą swoją wypowiedź, odpowiedziałeś już sobie sam. Idealną sy
            > tuacją jest, kiedy zamawiasz owe wycieraczki w Audi :)

No właśnie nie w audi trzeba je zamawiać, mam raczej wrażenie, że była to ślepa uliczka w jaką firma zabrnęła, bo kolejne roczniki już mają standardowe mocowania... a może podczas specyfikacji jakiemuś inżynierowi myszka się omsknęła i złe złącze w katalogu wybrał? ;-)
            • tomek854 Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 01:25
              Może właśnie dlatego zrezygnowali, że nikt nie chciał zamawiać w Audi? :)
              • franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:07
                Myślę, że to było za krótko by mogli to zaobsewować - naprawdę dotyczy to kilku miesięcy produkcji auta - w ASO zamawiam to po VIN bo model, rocznik itp to za mało informacji :-)
                Ot taka aberracja w standarcie złącza ;-)
        • tomek854 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 13:37
          > Kuźwa, w końcu mówimy o kawałku gumy do zbierania wody z szyby... ja dobrze wsp
          > ominam np. motogum - kosztuje ułamek tego co tzw. renomowani producenci a trwał
          > ość wcale nie jest gorsza.

...a nawet odważyłbym się powiedzieć że lepsza. W Szkocji zwykle wycieraczki idą do wymiany po 4-5 miesiącach (bo ja w sumie nie jeżdżę dużo). W sierpniu jak byłem w Polsce kupiłem własnie parę motgumów i jeszcze dają radę, czasem tylko jest w jednym miejscu ledwo widoczna smuga.

Najgorsze gówno jak na razie to Bosch (miałem dwa razy, za kazdym razem smugi pojawiały się po ok. trzech tygodniach) i takie "nowoczesne" z Asdy które kupiłem na próbę i wyjebałem po dwóch tygodniach do śmieci.

Najlepsze na razie to były championy ze spojlerem, miałem takie w Nissanie, pięknie zbierały i wytrzymały prawie rok, po czym jedna wylądowała na tyle i dalej ładnie czyściła szybę przez kolejne dwa lata :)

A co do unowoczesnień, ja bardzo lubię mojego pierdziszonka, ostatnio poszła mi żarówka i zmieniłem w deszczu i słocie szkockiej w około 2 minuty (przy czym większość z tego czasu zajęło mi przypomnienie sobie jak tam jest, bo zajrzeć ciężko, za to wymiana jak się wie jak, odbywa się komfortowo jedną ręką).
          • adek28 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 21:42
            co do nie chcenia superba
            jest budżet i nie ma dyskusji
            chcenie nie chcenie nikogo nie interesuje((
          • franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 22:33
            Bosche to wielkie g...o.
            Na temat wymiany żarówek wolę się nie wypowiadać...
            Generalnie śmieszy mnie to gremialne lgnięcie ludzi na te wszystkie gadżety elektroniczne. Wystarczyło parę stopni mrozu i odrobinę śniegu i większość czujników parkowania szlag trafił :-)
            • qqbek Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 09:00
              franek-b napisał:

> Bosche to wielkie g...o.

A ja jeżdżę z Bosch-ami od lat i nie narzekam.
              Z tymi tradycyjnymi, rzecz jasna, a nie Aerotwinami, czy jak im tak.

> Na temat wymiany żarówek wolę się nie wypowiadać...
              > Generalnie śmieszy mnie to gremialne lgnięcie ludzi na te wszystkie gadżety ele
              > ktroniczne. Wystarczyło parę stopni mrozu i odrobinę śniegu i większość czujnik
              > ów parkowania szlag trafił :-)

Generalnie chodzi zapewne o to, żeby zepsuło się, ale nie wcześniej niż przed upływem gwarancji. Co do świateł - pewnie chodzi też i o to, żebyś przestraszony potencjalną utratą gwarancji nawet na wymianie żarówek dał ASO zarobić (tyczy się zwłaszcza "wynalazków" takich jak Fiat Stilo, gdzie bez demontażu "tego i owego" do żarówki się nie dostaniesz).
              • franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:04
                > Generalnie chodzi zapewne o to, żeby zepsuło się, ale nie wcześniej niż przed u
                > pływem gwarancji. Co do świateł - pewnie chodzi też i o to, żebyś przestraszony
                > potencjalną utratą gwarancji nawet na wymianie żarówek dał ASO zarobić (tyczy
                > się zwłaszcza "wynalazków" takich jak Fiat Stilo, gdzie bez demontażu "tego i o
                > wego" do żarówki się nie dostaniesz).

Na szczęście jest regulacja EU dotycząca tego typu rozwiązań (chyba z 2007 roku), która nakazuje producentom takie konstruowanie aut, by czynności sewisowe jak wymiana żarówki były w zakresie czynności do wykonania samodzielnie. Zdaje się, że auta konstrowane po tej dacie powinny już uwzględniać te regulacje.
                • qqbek Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:41
                  franek-b napisał:

> Na szczęście jest regulacja EU dotycząca tego typu rozwiązań (chyba z 2007 roku
                  > ), która nakazuje producentom takie konstruowanie aut, by czynności sewisowe ja
                  > k wymiana żarówki były w zakresie czynności do wykonania samodzielnie. Zdaje si
                  > ę, że auta konstrowane po tej dacie powinny już uwzględniać te regulacje.

Na szczęście, dla producentów, pojawiły się też reflektory ksenonowe i światła led-owe... wyposażone w żarniki i diody... tak więc koncerny mogą nadal twierdzić, że żarówkę da się wymienić samodzielnie (tylko diod ani żarników już nie)... na przykład tę wspaniałomyślnie oświetlającą schowek na rękawiczki.
                  • franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 14:58
                    Żarówka ksenonów to wciąż tylko żarówka :-)
                    Ledów też się raczej często nie wymienia...
        • sven_b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 09:44
          > W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba ustawić w trybie serwisowym bo inaczej
          > nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby :-)

Jak, jak, powiadasz Frank? Cóż to za patent?
          • lobuzek1 Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 10:32
            Czyżby Seat Leon?
          • franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 11:58
            Jak wycieraczki leżą 'nieużywane' to maska tak mocno zachodzi na nie, że nie idzie ich podnieść do góry. Musisz ustawić je w tryb serwisowy tj. wycieraczki ustawiają się w pozycję na baczność (pionowo na szybie) i wtedy możesz je odgiąć by wymienić pióra.

W ogóle jak je się włącza (wycieraczki) to one przestawiają się tak z 1 cm do góry i do tej pozycji pracuje wycieraczka w dolnym położeniu. Normalnie jak masz wyłączone wycieraczki i położenie dolne podczas pracy jest to samo a w golfie nie...
            • sven_b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 13:08
              Czyli zgaduje, nieużywane-schowane nie generują zbędnych oporów...?
              I pewnie nie da ich się wywołać do pozycji pionowej wzbudzeniem i wyłączeniem obwodu ze stacyjki?
              • franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 14:53
                > Czyli zgaduje, nieużywane-schowane nie generują zbędnych oporów...?

Hmm pewnie tak.

> I pewnie nie da ich się wywołać do pozycji pionowej wzbudzeniem i wyłączeniem o
                > bwodu ze stacyjki?

Tryb serwisowy uruchamia się jak wyciągnie się kluczyk ze stacyjki i dzwignia wycieraczek w dół.
                • sven_b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 17:19
                  Ok, jarze bryłę;)
    • wiesenblum Re: Przeżyjesz 01.02.13, 23:06
      Da się wytrzymać. Sam przy zmianie firmy musiałem zamienić Mondeo na Superba.
      To co zauważalne (po za silnikiem 240 KM turbo benzyna vs 170 KM diesel i związanzmi różnicami) to
      1. wiecej miejsca y tyłu w Skodzie i wiekszy bagażnik mimo że Mondeo było dłuższe - ale to raczej sprawa znana
      2. Skoda przy silniejszym wietrze tańczy po całej szosie (do tego stopnia, że na początku obawiałem się, że coś jest nie tak z moim egzemplarzem) a Ford ani drgnął
      3. Ford już po 30 tys km skrzypiał w środku - deska, obudowa skrzyni biegów. Skodą zrobiłem 60 tys w ciągu roku i cichutko.

Ogólnie wolałem Mondeo, ale to raczej zasługa silnika. Natomiast pasażerowie, których woziłem i tym i tym, wolą Superba.

• adek28 Re: Przeżyjesz 04.02.13, 09:06
        tyle,że tu zmiana z mondeo na octavie(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka