adek28 29.01.13, 17:07 postanowione będzie kura na masce) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bassooner Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 00:10 to nie kura... a kompilacja Indianina i tomahawka... ;-))) Odpowiedz Link
dr.verte Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 09:58 no coz , zawsze to skoda a nie np. dacia Odpowiedz Link
bassooner Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 14:28 a dlaczego? jeździłem superbem w kombi... kawał dobrego auta to jest. Odpowiedz Link
tomek854 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 14:52 To musiaobyc olbrzymie kombi, ze sie dalo w nim superbem jezdzic! Odpowiedz Link
lexus400 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 15:07 tomek854 napisał: > To musiaobyc olbrzymie kombi, ze sie dalo w nim superbem jezdzic! Ty się Tomku nie znasz, bo tył Superb w kombi, kombi w dizlu, środek w skórze z szybami na prądy i niewypranymi jaśkami, na alusach i w dodatku z full klimuchą, poza tym miał tyrkoczące koła czyt. ABS aaaa i jeszcze pewnię był w drzewie;D Odpowiedz Link
lexus400 errata 30.01.13, 15:09 ....miało być "bo to był Superb" zamiast " bo tył Superb" Odpowiedz Link
lexus400 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 16:24 sven_b napisał: > Czyli igła od księdza. ...no i oczywiście w furze nie było palone i nic nie pukało ani nie stukało;D Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 15:40 mój kolega ma takiego vana, w którym szyby są w prądzie. Odpowiedz Link
adek28 Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 17:41 ale się wątek rozwinął -) octavia to nie mondeo ale 1.8 tsi to nie 2.0 tdci hmmm Odpowiedz Link
qqbek Re: zamiana forda na skodę 30.01.13, 23:56 adek28 napisał: > ale się wątek rozwinął -) > octavia to nie mondeo > ale 1.8 tsi to nie 2.0 tdci > hmmm Octavia jest mniejsza, Mondeo olbrzymie. Obydwa poza moimi skromnymi zainteresowaniami. Ale gdybym miał porównać czysto "organoleptycznie", to Octavia śmiało konkuruje z Focusem a Superb z Mondeo... śmiem twierdzić, że w swoich segmentach Śkody stanowią bardzo ciekawe alternatywy dla pozostałych aut. No i Ford to Ford... ja po swoim pierwszym aucie mam do tej pory uprzedzenia, co do jakości montażu... a to prawie 20 lat temu było (a Fieścina była by już po 30-tce), co więcej potwierdzały się one w kontakcie z niemalże każdym Fordem, którego dane mi było później prowadzić (wyjątek stanowił Aerostar z 1992 roku, którego krótko i nie na wyłączność prowadziłem pod koniec lat 90-tych). Odpowiedz Link
strongwaz Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 09:19 No cóż gratuluję. Jeszcze parę lat temu powiedziałbym że przesiadłeś się z kiły na rzeżączkę. Dlaczego nie chciałeś superba, zabij nie pojmę. No cóż czasy się zmieniają, samochody też - wczoraj pokonała mnie wymiana wycieraczek, o ile do tej pory we wszystkich pojazdach z którymi miałem do czynienia wymiana trwałą 2 minuty o tyle w moim nowym nabytku, ni chu chu nie dało się "przezbroić" starych mocowań do nowych wycieraczek.Efekt jest taki że mam dwa palce przecięte śrubokrętem a nowe wycieraczki nie blokują się na zagięciach końcówek ramion wycieraczek. Tak możecie się już ze mnie śmiać. Na swoje usprawiedliwienie dodam że wycieraczka była "renomowanej" firmy comparator z biedry. Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 10:14 > No cóż gratuluję. Jeszcze parę lat temu powiedziałbym że przesiadłeś się z kiły > na rzeżączkę. Dlaczego nie chciałeś superba, zabij nie pojmę. Jak znam życie to $$$ często decydują No cóż czasy się > zmieniają, samochody też - wczoraj pokonała mnie wymiana wycieraczek, Nie Ciebie jednego. < o ile do > tej pory we wszystkich pojazdach z którymi miałem do czynienia wymiana trwałą > 2 minuty o tyle w moim nowym nabytku, ni chu chu nie dało się "przezbroić" star > ych mocowań do nowych wycieraczek.Efekt jest taki że mam dwa palce przecięte śr > ubokrętem a nowe wycieraczki nie blokują się na zagięciach końcówek ramion wyci > eraczek. > Tak możecie się już ze mnie śmiać. Wycieraczki to typowy przykład, że nowsze nie jest lepsze. W poszukiwaniu 'lepszości' producenci tak komplikują tę rzecz, że szkoda mówić. W audi mam mega nietypowy system mocowania, co powoduje, że muszę specjalnie zamawiać wycieraczki, bo wszystkie typowe systemy jakie są w sklepach nie pasują - nie mam pojęcia z jakiego powodu tak wymyślili. W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba ustawić w trybie serwisowym bo inaczej nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby :-) > Na swoje usprawiedliwienie dodam że wycieraczka była "renomowanej" firmy compar > ator z biedry. Kuźwa, w końcu mówimy o kawałku gumy do zbierania wody z szyby... ja dobrze wspominam np. motogum - kosztuje ułamek tego co tzw. renomowani producenci a trwałość wcale nie jest gorsza. Odpowiedz Link
strongwaz Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 12:33 Kasa może i decyduje ale jak jest używka z dobrego źródła to się nie ma co pie...ć tylko kupić coś lepszego (w sensie klasy czy pół klasy wyższej - sam się przekonałem że rok prod. nie gra roli a warto poszukać). "..W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba u > stawić w trybie serwisowym bo inaczej nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby > :-)" o ja pier...e. Odpowiedz Link
tomek854 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 13:33 W audi mam mega nie > typowy system mocowania, co powoduje, że muszę specjalnie zamawiać wycieraczki, > bo wszystkie typowe systemy jakie są w sklepach nie pasują - nie mam pojęcia z > jakiego powodu tak wymyślili. Przeczytaj jeszcze tą swoją wypowiedź, odpowiedziałeś już sobie sam. Idealną sytuacją jest, kiedy zamawiasz owe wycieraczki w Audi :) Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 22:25 > Przeczytaj jeszcze tą swoją wypowiedź, odpowiedziałeś już sobie sam. Idealną sy > tuacją jest, kiedy zamawiasz owe wycieraczki w Audi :) No właśnie nie w audi trzeba je zamawiać, mam raczej wrażenie, że była to ślepa uliczka w jaką firma zabrnęła, bo kolejne roczniki już mają standardowe mocowania... a może podczas specyfikacji jakiemuś inżynierowi myszka się omsknęła i złe złącze w katalogu wybrał? ;-) Odpowiedz Link
tomek854 Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 01:25 Może właśnie dlatego zrezygnowali, że nikt nie chciał zamawiać w Audi? :) Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:07 Myślę, że to było za krótko by mogli to zaobsewować - naprawdę dotyczy to kilku miesięcy produkcji auta - w ASO zamawiam to po VIN bo model, rocznik itp to za mało informacji :-) Ot taka aberracja w standarcie złącza ;-) Odpowiedz Link
tomek854 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 13:37 > Kuźwa, w końcu mówimy o kawałku gumy do zbierania wody z szyby... ja dobrze wsp > ominam np. motogum - kosztuje ułamek tego co tzw. renomowani producenci a trwał > ość wcale nie jest gorsza. ...a nawet odważyłbym się powiedzieć że lepsza. W Szkocji zwykle wycieraczki idą do wymiany po 4-5 miesiącach (bo ja w sumie nie jeżdżę dużo). W sierpniu jak byłem w Polsce kupiłem własnie parę motgumów i jeszcze dają radę, czasem tylko jest w jednym miejscu ledwo widoczna smuga. Najgorsze gówno jak na razie to Bosch (miałem dwa razy, za kazdym razem smugi pojawiały się po ok. trzech tygodniach) i takie "nowoczesne" z Asdy które kupiłem na próbę i wyjebałem po dwóch tygodniach do śmieci. Najlepsze na razie to były championy ze spojlerem, miałem takie w Nissanie, pięknie zbierały i wytrzymały prawie rok, po czym jedna wylądowała na tyle i dalej ładnie czyściła szybę przez kolejne dwa lata :) A co do unowoczesnień, ja bardzo lubię mojego pierdziszonka, ostatnio poszła mi żarówka i zmieniłem w deszczu i słocie szkockiej w około 2 minuty (przy czym większość z tego czasu zajęło mi przypomnienie sobie jak tam jest, bo zajrzeć ciężko, za to wymiana jak się wie jak, odbywa się komfortowo jedną ręką). Odpowiedz Link
adek28 Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 21:42 co do nie chcenia superba jest budżet i nie ma dyskusji chcenie nie chcenie nikogo nie interesuje(( Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 31.01.13, 22:33 Bosche to wielkie g...o. Na temat wymiany żarówek wolę się nie wypowiadać... Generalnie śmieszy mnie to gremialne lgnięcie ludzi na te wszystkie gadżety elektroniczne. Wystarczyło parę stopni mrozu i odrobinę śniegu i większość czujników parkowania szlag trafił :-) Odpowiedz Link
qqbek Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 09:00 franek-b napisał: > Bosche to wielkie g...o. A ja jeżdżę z Bosch-ami od lat i nie narzekam. Z tymi tradycyjnymi, rzecz jasna, a nie Aerotwinami, czy jak im tak. > Na temat wymiany żarówek wolę się nie wypowiadać... > Generalnie śmieszy mnie to gremialne lgnięcie ludzi na te wszystkie gadżety ele > ktroniczne. Wystarczyło parę stopni mrozu i odrobinę śniegu i większość czujnik > ów parkowania szlag trafił :-) Generalnie chodzi zapewne o to, żeby zepsuło się, ale nie wcześniej niż przed upływem gwarancji. Co do świateł - pewnie chodzi też i o to, żebyś przestraszony potencjalną utratą gwarancji nawet na wymianie żarówek dał ASO zarobić (tyczy się zwłaszcza "wynalazków" takich jak Fiat Stilo, gdzie bez demontażu "tego i owego" do żarówki się nie dostaniesz). Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:04 > Generalnie chodzi zapewne o to, żeby zepsuło się, ale nie wcześniej niż przed u > pływem gwarancji. Co do świateł - pewnie chodzi też i o to, żebyś przestraszony > potencjalną utratą gwarancji nawet na wymianie żarówek dał ASO zarobić (tyczy > się zwłaszcza "wynalazków" takich jak Fiat Stilo, gdzie bez demontażu "tego i o > wego" do żarówki się nie dostaniesz). Na szczęście jest regulacja EU dotycząca tego typu rozwiązań (chyba z 2007 roku), która nakazuje producentom takie konstruowanie aut, by czynności sewisowe jak wymiana żarówki były w zakresie czynności do wykonania samodzielnie. Zdaje się, że auta konstrowane po tej dacie powinny już uwzględniać te regulacje. Odpowiedz Link
qqbek Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 12:41 franek-b napisał: > Na szczęście jest regulacja EU dotycząca tego typu rozwiązań (chyba z 2007 roku > ), która nakazuje producentom takie konstruowanie aut, by czynności sewisowe ja > k wymiana żarówki były w zakresie czynności do wykonania samodzielnie. Zdaje si > ę, że auta konstrowane po tej dacie powinny już uwzględniać te regulacje. Na szczęście, dla producentów, pojawiły się też reflektory ksenonowe i światła led-owe... wyposażone w żarniki i diody... tak więc koncerny mogą nadal twierdzić, że żarówkę da się wymienić samodzielnie (tylko diod ani żarników już nie)... na przykład tę wspaniałomyślnie oświetlającą schowek na rękawiczki. Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 14:58 Żarówka ksenonów to wciąż tylko żarówka :-) Ledów też się raczej często nie wymienia... Odpowiedz Link
sven_b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 09:44 > W drugim aucie jakim jeżdżę wycieraczki trzeba ustawić w trybie serwisowym bo inaczej > nie jesteś w stanie oderwać piór od szyby :-) Jak, jak, powiadasz Frank? Cóż to za patent? Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 11:58 Jak wycieraczki leżą 'nieużywane' to maska tak mocno zachodzi na nie, że nie idzie ich podnieść do góry. Musisz ustawić je w tryb serwisowy tj. wycieraczki ustawiają się w pozycję na baczność (pionowo na szybie) i wtedy możesz je odgiąć by wymienić pióra. W ogóle jak je się włącza (wycieraczki) to one przestawiają się tak z 1 cm do góry i do tej pozycji pracuje wycieraczka w dolnym położeniu. Normalnie jak masz wyłączone wycieraczki i położenie dolne podczas pracy jest to samo a w golfie nie... Odpowiedz Link
sven_b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 13:08 Czyli zgaduje, nieużywane-schowane nie generują zbędnych oporów...? I pewnie nie da ich się wywołać do pozycji pionowej wzbudzeniem i wyłączeniem obwodu ze stacyjki? Odpowiedz Link
franek-b Re: zamiana forda na skodę 01.02.13, 14:53 > Czyli zgaduje, nieużywane-schowane nie generują zbędnych oporów...? Hmm pewnie tak. > I pewnie nie da ich się wywołać do pozycji pionowej wzbudzeniem i wyłączeniem o > bwodu ze stacyjki? Tryb serwisowy uruchamia się jak wyciągnie się kluczyk ze stacyjki i dzwignia wycieraczek w dół. Odpowiedz Link
wiesenblum Re: Przeżyjesz 01.02.13, 23:06 Da się wytrzymać. Sam przy zmianie firmy musiałem zamienić Mondeo na Superba. To co zauważalne (po za silnikiem 240 KM turbo benzyna vs 170 KM diesel i związanzmi różnicami) to 1. wiecej miejsca y tyłu w Skodzie i wiekszy bagażnik mimo że Mondeo było dłuższe - ale to raczej sprawa znana 2. Skoda przy silniejszym wietrze tańczy po całej szosie (do tego stopnia, że na początku obawiałem się, że coś jest nie tak z moim egzemplarzem) a Ford ani drgnął 3. Ford już po 30 tys km skrzypiał w środku - deska, obudowa skrzyni biegów. Skodą zrobiłem 60 tys w ciągu roku i cichutko. Ogólnie wolałem Mondeo, ale to raczej zasługa silnika. Natomiast pasażerowie, których woziłem i tym i tym, wolą Superba. Odpowiedz Link