Gość: Jasiu IP: 162.115.99.* 03.12.02, 16:59 Podstawowe bezrobocie w Stanach szacuje sie na 3%, czyli aktualne 2.7%. Wchodzic do Unii i bronic sie od Ameryki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jona Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.52-201-80.adsl.skynet.be 03.12.02, 22:50 Tak,tylko to sa suche statystyki ludzi pobierajacych zasilki dla bezrobotnych,ktore czesto po jakims czasie koncza sie i wowczas przechodzi sie na socjal-oczywiscie tego statystyki nie podaja.Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na utrzymaniu panstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.96-200-80.adsl.skynet.be 03.12.02, 23:24 >Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na > utrzymaniu panstwa To co trzecia czy co piata??? A skad masz takie wiesci??? Bo jakos wszystkie osoby, ktore znam w Brukseli w centrum (bo podalas kod Centrum, prawda?) pracuja (trudno jest mieszkac w centrum:-))), pracuja, z wyjatkiem staruszkow i nieletnich. Po co ludziom wciskac kit. Kto chce i ma kwalifikacje, nie pije i nie cpa, ten pracuje. Kto chce, tez pracuje, nawet bez specjalnych kwalifikacji. Kto wybrzydza albo nie chce mu sie wstac, albo pije albo jeszcze cos tam...nie pracuje...I gdzie te "statystyki" znalazlas??? Politowania godne... Marta (z Brukseli-Uccle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.02, 05:22 W USA 3,5 mln.bezrobotnych,ale we wiezieniech siedzi 2 mln.wiezniow.Czyli liczba bezrobotnych to juz 7 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: w3cache:* / *.radom.net 04.12.02, 08:36 Gość portalu: Marek napisał(a): > W USA 3,5 mln.bezrobotnych,ale we wiezieniech siedzi 2 mln.wiezniow.Czyli liczb > a > bezrobotnych to juz 7 %. Wiezniowie w USA pracuja, a wiezienia, dzieki temu, to jedne z najbardziej dochodowych interesow wiec nie wymyslaj na sile tych argumantow przeciw USA bo zaczynasz byc zalosny. Poza tym w UE tez sa wiezienia, pajacu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 09:04 W unii europejskiej też są więzienia ale siedzi się w nich głównie za tzw negacjonizm Holocaustu, przestępstwa podatkowe (czytaj słuszną obronę swoich ciężko zarobionych pieniędzy przed pazernością eurokratów) oraz przekroczenie granic obrony koniecznej. Jak świat światem jeszcze nikt nie widział aby przestepcy w Unii siedzieli w więzieniach. Oni są za ciężkie pieniądze resocjalizowani. A o pracy więźniów zapomnijcie toż to niezgodne z normami UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jona Re: do Marty z UCCLE IP: *.113-200-80.adsl.skynet.be 04.12.02, 11:30 Gość portalu: Marta napisał(a): > > >Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na > > utrzymaniu panstwa > > To co trzecia czy co piata??? > A skad masz takie wiesci??? Bo jakos wszystkie osoby, ktore znam w Brukseli w > centrum (bo podalas kod Centrum, prawda?) pracuja (trudno jest mieszkac w > centrum:-))), pracuja, z wyjatkiem staruszkow i nieletnich. Po co ludziom > wciskac kit. Kto chce i ma kwalifikacje, nie pije i nie cpa, ten pracuje. Kto > chce, tez pracuje, nawet bez specjalnych kwalifikacji. Kto wybrzydza albo nie > chce mu sie wstac, albo pije albo jeszcze cos tam...nie pracuje...I gdzie > te "statystyki" znalazlas??? > Politowania godne... > Marta (z Brukseli-Uccle) OJ marne masz pojecie o brukselskiej rzeczywistosci,a pewnie mieszkasz blizej centrum niz ja(1731).Owe statystyki mam z OCMW bxl-sami nie wiedza juz skad brac kase na pomoc i musza odsylac ludzi nawet tych w potrzebie.Dlaczego co 3-5 osoba bo statystycznie mozna liczyc tylko ludzi zdolnych do pracy,a nie starcow i dzieci Ja tez nie narzekam na brak pracy,ale to tylko dzieki kwalifikacjom i kontaktom.Idz,jak bedziesz miala troche czasu do ORBEM na Anspach i pewnie nigdzie indziej nie zobaczysz wiekszej kolejki-tak jest codziennie.Chyba nie sugerujesz sie ogloszeniami w gazetach-ich jest sporo,ale to najtansza reklama dla firm.Czy cos ci mowia plany Rosetta i Activa?Popytaj Polakow-tych z regularyzacji,ktorzy wczesniej pracowali na czarno,a teraz poszukuja legalnej pracy,albo ja znalezli i co o tym sadza.Tutaj pewnie latwiej jest znalezc prace na czarno niz legalnie-oczywiscie jezeli nie mozna skorzystac z udogodniej Rosetta czy Activa > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: do Marty z UCCLE IP: *.119-136-217.adsl.skynet.be 04.12.02, 23:29 pojecie mam niezle. Rosetta jest planem zatrudnienia dla mlodych ludzi bez kwalifikacji. Po szkolce sredniej i juz. Tak jak bohaterka filmu. Pewno, ze smutne ale bracia Dardenne (realizatorzy filmu) nigdy jeszcze nie pokazali nic wesolego. Gdybys podala przyklad Charleroie albo Louviere to moglabym sie zgodzic ale nie Bruksela. A socjal, czyli CPAS, ma kazdy kto ma stale miejsce zameldowania i chce mu sie papiery powypelniac (nawet nie musi sam bo assistant sociale zrobi to za niego, nawet kloszardzi maja swoj socjal uliczny. Nie przesadzaj, ze taka bieda w Belgii bo nikt Ci nie uwierzy. Ja pracuje nie dzieki znajomosciom a kontakty znalazlam sobie sama mimo, ze moglabym w ogole nie pracowac wiec specjalnej motywacji do pracy nie mialam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jona Re: do Marty z UCCLE IP: *.122-200-80.adsl.skynet.be 05.12.02, 14:48 Gość portalu: Marta napisał(a): > pojecie mam niezle. Rosetta jest planem zatrudnienia dla mlodych ludzi bez > kwalifikacji. Po szkolce sredniej i juz. Moim zdaniem jednak nie masz najlepszego pojecia np o Rosetta-jest to plan dla wszystkich absolwentow,rowniez,a przedewszystkim szkol wyzszych,ktorzy min ukonczyli srednia szkole tu w Belgii.Activa-jest dla bezrobotnych powyzej 40 lat lub ktorzy sa na chomag'u wiecej niz 18 mies w ostatnich 4 latach.Obecnie firmy i instytucje panstwowe szukaja takich mlodych wyksztalconych ludzi,ktorzy odpowiadaja tym kryteriom-dlaczego-przez 6 mies nie placa prawie nic takiej osobie-pracuje ona na koszt panstwa,a po roku jest zwalniana i na jej miejsce przychodzi nowa osoba.Np u mnie w ministerstwie poszukuja od grudnia takich 27 osob bez zadnych egzaminow > Gdybys podala przyklad Charleroie albo Louviere to moglabym sie zgodzic ale nie > > Bruksela. Do BXL dojezdzaja ludzie do pracy z calej Belgii i czasami sa szybciej w pracy niz my z okolic BXL-kiedys mieszkalam w Brugge i dojazd zajmowal mi 55 min,a mieszkajac w Grimbergen zdarzalo sie,ze na dojazd do centrum potrzebowalam 2 godz) > A socjal, czyli CPAS, ma kazdy kto ma stale miejsce zameldowania i chce mu sie > papiery powypelniac (nawet nie musi sam bo assistant sociale zrobi to za niego, > Chyba nie znasz realiow to juz nie te czasy > nawet kloszardzi maja swoj socjal uliczny. Kloszardom proponuje sie tylko ciepla strawe i nocleg w nocy.Socjal dostanie tylko osoba,ktora ma w porzadku papiery i stale zameldowanie.Zgoda,mediateur de rue pomagaja kloszardom zdobyc potrzebne papiery,ale to trwa miesiacami.Ostatnio na zebraniu PS byla na ten temat mowa > Nie przesadzaj, ze taka bieda w Belgii bo nikt Ci nie uwierzy. Ja pracuje nie > dzieki znajomosciom a kontakty znalazlam sobie sama mimo, ze moglabym w ogole > nie pracowac wiec specjalnej motywacji do pracy nie mialam. Nie pisalam ze jest bieda,wiem nie mozna porownywac Belgii z Polska,ale wcale nie jest tak super(jestem dosc blisko polityki),napewno lepiej jest w Holandii np z praca i swiadczeniami socjalnymi.No to masz szczescie,bo ja znam mase Polek ktore naprawde nie moga znalezc normalnej,legalnej pracy(maja dobre wyksztalcenie-ukonczyly polskie studia,niektore rowniez,ULB,VUBi Leuven,znaja jezyki),bo nie odpowiadaja kryteriom Rosetta czy Activa Wprzyszlym roku chce rozpoczac oficjalna dzialalnosc KAP-Klub Aktywnych Polek- jezeli chcesz cos wiecej na ten temat wiedziec to wyslij mi maila na prive- joannapi@hotmail.com > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.119-136-217.adsl.skynet.be 04.12.02, 23:14 luiza_o napisała: > Marta C z Krakowa? Nie, Marta B. z Warszawy ale dawno temu... Milo mi Cie poznac. marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.198-202-24.mtl.mc.videotron.ca 05.12.02, 02:37 Gość portalu: Jasiu napisał(a): > Podstawowe bezrobocie w Stanach szacuje sie na 3%, czyli > aktualne 2.7%. CIA World Factbook podaje ze 5% www.cia.gov/cia/publications/factbook/index.html Odpowiedz Link Zgłoś