Dodaj do ulubionych

Euroland: bezrobocie w górę

IP: 162.115.99.* 03.12.02, 16:59
Podstawowe bezrobocie w Stanach szacuje sie na 3%, czyli
aktualne 2.7%. Wchodzic do Unii i bronic sie od Ameryki!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jona Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.52-201-80.adsl.skynet.be 03.12.02, 22:50
      Tak,tylko to sa suche statystyki ludzi pobierajacych zasilki
      dla bezrobotnych,ktore czesto po jakims czasie koncza sie i
      wowczas przechodzi sie na socjal-oczywiscie tego statystyki nie
      podaja.Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na
      utrzymaniu panstwa
      • Gość: Marta Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.96-200-80.adsl.skynet.be 03.12.02, 23:24

>Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na
        > utrzymaniu panstwa

To co trzecia czy co piata???
        A skad masz takie wiesci??? Bo jakos wszystkie osoby, ktore znam w Brukseli w
        centrum (bo podalas kod Centrum, prawda?) pracuja (trudno jest mieszkac w
        centrum:-))), pracuja, z wyjatkiem staruszkow i nieletnich. Po co ludziom
        wciskac kit. Kto chce i ma kwalifikacje, nie pije i nie cpa, ten pracuje. Kto
        chce, tez pracuje, nawet bez specjalnych kwalifikacji. Kto wybrzydza albo nie
        chce mu sie wstac, albo pije albo jeszcze cos tam...nie pracuje...I gdzie
        te "statystyki" znalazlas???
        Politowania godne...
        Marta (z Brukseli-Uccle)

• Gość: Marek Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.02, 05:22
          W USA 3,5 mln.bezrobotnych,ale we wiezieniech siedzi 2 mln.wiezniow.Czyli liczba
          bezrobotnych to juz 7 %.
          • Gość: ¥ Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: w3cache:* / *.radom.net 04.12.02, 08:36
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> W USA 3,5 mln.bezrobotnych,ale we wiezieniech siedzi 2 mln.wiezniow.Czyli
            liczb
            > a
            > bezrobotnych to juz 7 %.

Wiezniowie w USA pracuja, a wiezienia, dzieki temu, to jedne z najbardziej
            dochodowych interesow wiec nie wymyslaj na sile tych argumantow przeciw USA bo
            zaczynasz byc zalosny.
            Poza tym w UE tez sa wiezienia, pajacu.
            • Gość: PABLO Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 09:04
              W unii europejskiej też są więzienia ale siedzi się w nich głównie za tzw
              negacjonizm Holocaustu, przestępstwa podatkowe (czytaj słuszną obronę swoich
              ciężko zarobionych pieniędzy przed pazernością eurokratów) oraz przekroczenie
              granic obrony koniecznej. Jak świat światem jeszcze nikt nie widział aby
              przestepcy w Unii siedzieli w więzieniach. Oni są za ciężkie pieniądze
              resocjalizowani. A o pracy więźniów zapomnijcie toż to niezgodne z normami UE.
        • Gość: Jona Re: do Marty z UCCLE IP: *.113-200-80.adsl.skynet.be 04.12.02, 11:30
          Gość portalu: Marta napisał(a):

>
          > >Np w miescie Brukseli kod 1000 co 3-5 osoba jest na
          > > utrzymaniu panstwa
          >
          > To co trzecia czy co piata???
          > A skad masz takie wiesci??? Bo jakos wszystkie osoby, ktore
          znam w Brukseli w
          > centrum (bo podalas kod Centrum, prawda?) pracuja (trudno
          jest mieszkac w
          > centrum:-))), pracuja, z wyjatkiem staruszkow i nieletnich.
          Po co ludziom
          > wciskac kit. Kto chce i ma kwalifikacje, nie pije i nie cpa,
          ten pracuje. Kto
          > chce, tez pracuje, nawet bez specjalnych kwalifikacji. Kto
          wybrzydza albo nie
          > chce mu sie wstac, albo pije albo jeszcze cos tam...nie
          pracuje...I gdzie
          > te "statystyki" znalazlas???
          > Politowania godne...
          > Marta (z Brukseli-Uccle)

OJ marne masz pojecie o brukselskiej rzeczywistosci,a pewnie
          mieszkasz blizej centrum niz ja(1731).Owe statystyki mam z OCMW
          bxl-sami nie wiedza juz skad brac kase na pomoc i musza odsylac
          ludzi nawet tych w potrzebie.Dlaczego co 3-5 osoba bo
          statystycznie mozna liczyc tylko ludzi zdolnych do pracy,a nie
          starcow i dzieci Ja tez nie narzekam na brak pracy,ale to tylko
          dzieki kwalifikacjom i kontaktom.Idz,jak bedziesz miala troche
          czasu do ORBEM na Anspach i pewnie nigdzie indziej nie
          zobaczysz wiekszej kolejki-tak jest codziennie.Chyba nie
          sugerujesz sie ogloszeniami w gazetach-ich jest sporo,ale to
          najtansza reklama dla firm.Czy cos ci mowia plany Rosetta i
          Activa?Popytaj Polakow-tych z regularyzacji,ktorzy wczesniej
          pracowali na czarno,a teraz poszukuja legalnej pracy,albo ja
          znalezli i co o tym sadza.Tutaj pewnie latwiej jest znalezc
          prace na czarno niz legalnie-oczywiscie jezeli nie mozna
          skorzystac z udogodniej Rosetta czy Activa
          >
          >
          >
          • Gość: Marta Re: do Marty z UCCLE IP: *.119-136-217.adsl.skynet.be 04.12.02, 23:29
            pojecie mam niezle. Rosetta jest planem zatrudnienia dla mlodych ludzi bez
            kwalifikacji. Po szkolce sredniej i juz. Tak jak bohaterka filmu. Pewno, ze
            smutne ale bracia Dardenne (realizatorzy filmu) nigdy jeszcze nie pokazali nic
            wesolego.
            Gdybys podala przyklad Charleroie albo Louviere to moglabym sie zgodzic ale nie
            Bruksela.
            A socjal, czyli CPAS, ma kazdy kto ma stale miejsce zameldowania i chce mu sie
            papiery powypelniac (nawet nie musi sam bo assistant sociale zrobi to za niego,
            nawet kloszardzi maja swoj socjal uliczny.
            Nie przesadzaj, ze taka bieda w Belgii bo nikt Ci nie uwierzy. Ja pracuje nie
            dzieki znajomosciom a kontakty znalazlam sobie sama mimo, ze moglabym w ogole
            nie pracowac wiec specjalnej motywacji do pracy nie mialam.

Marta

• Gość: Jona Re: do Marty z UCCLE IP: *.122-200-80.adsl.skynet.be 05.12.02, 14:48
              Gość portalu: Marta napisał(a):

> pojecie mam niezle. Rosetta jest planem zatrudnienia dla mlodych ludzi bez
              > kwalifikacji. Po szkolce sredniej i juz.

Moim zdaniem jednak nie masz najlepszego pojecia np o Rosetta-jest to plan dla
              wszystkich absolwentow,rowniez,a przedewszystkim szkol wyzszych,ktorzy min
              ukonczyli srednia szkole tu w Belgii.Activa-jest dla bezrobotnych powyzej 40
              lat lub ktorzy sa na chomag'u wiecej niz 18 mies w ostatnich 4 latach.Obecnie
              firmy i instytucje panstwowe szukaja takich mlodych wyksztalconych
              ludzi,ktorzy odpowiadaja tym kryteriom-dlaczego-przez 6 mies nie placa prawie
              nic takiej osobie-pracuje ona na koszt panstwa,a po roku jest zwalniana i na
              jej miejsce przychodzi nowa osoba.Np u mnie w ministerstwie poszukuja od
              grudnia takich 27 osob bez zadnych egzaminow
              > Gdybys podala przyklad Charleroie albo Louviere to moglabym sie zgodzic ale
              nie
              >
              > Bruksela.
              Do BXL dojezdzaja ludzie do pracy z calej Belgii i czasami sa szybciej w pracy
              niz my z okolic BXL-kiedys mieszkalam w Brugge i dojazd zajmowal mi 55 min,a
              mieszkajac w Grimbergen zdarzalo sie,ze na dojazd do centrum potrzebowalam 2
              godz)
              > A socjal, czyli CPAS, ma kazdy kto ma stale miejsce zameldowania i chce mu
              sie
              > papiery powypelniac (nawet nie musi sam bo assistant sociale zrobi to za
              niego,
              > Chyba nie znasz realiow to juz nie te czasy
              > nawet kloszardzi maja swoj socjal uliczny.
              Kloszardom proponuje sie tylko ciepla strawe i nocleg w nocy.Socjal dostanie
              tylko osoba,ktora ma w porzadku papiery i stale zameldowanie.Zgoda,mediateur
              de rue pomagaja kloszardom zdobyc potrzebne papiery,ale to trwa
              miesiacami.Ostatnio na zebraniu PS byla na ten temat mowa
              > Nie przesadzaj, ze taka bieda w Belgii bo nikt Ci nie uwierzy. Ja pracuje
              nie
              > dzieki znajomosciom a kontakty znalazlam sobie sama mimo, ze moglabym w
              ogole
              > nie pracowac wiec specjalnej motywacji do pracy nie mialam.
              Nie pisalam ze jest bieda,wiem nie mozna porownywac Belgii z Polska,ale wcale
              nie jest tak super(jestem dosc blisko polityki),napewno lepiej jest w Holandii
              np z praca i swiadczeniami socjalnymi.No to masz szczescie,bo ja znam mase
              Polek ktore naprawde nie moga znalezc normalnej,legalnej pracy(maja dobre
              wyksztalcenie-ukonczyly polskie studia,niektore rowniez,ULB,VUBi Leuven,znaja
              jezyki),bo nie odpowiadaja kryteriom Rosetta czy Activa
              Wprzyszlym roku chce rozpoczac oficjalna dzialalnosc KAP-Klub Aktywnych Polek-
              jezeli chcesz cos wiecej na ten temat wiedziec to wyslij mi maila na prive-
              joannapi@hotmail.com
              >
              >
              >
              >
        • luiza_o Re: Euroland: bezrobocie w górę 04.12.02, 11:35
          Marta C z Krakowa?
          • Gość: Marta Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.119-136-217.adsl.skynet.be 04.12.02, 23:14
            luiza_o napisała:

> Marta C z Krakowa?

Nie, Marta B. z Warszawy ale dawno temu...

Milo mi Cie poznac.

marta
    • Gość: EU Re: Euroland: bezrobocie w górę IP: *.198-202-24.mtl.mc.videotron.ca 05.12.02, 02:37
      Gość portalu: Jasiu napisał(a):

> Podstawowe bezrobocie w Stanach szacuje sie na 3%, czyli
      > aktualne 2.7%.

CIA World Factbook podaje ze 5%
      www.cia.gov/cia/publications/factbook/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka