Dodaj do ulubionych

Redaktor Kraśko i europropaganda

25.01.03, 17:17
Dzisiaj oglądałem sobie w TVP red. Kraśko w Kopenhadze. Cały czas mówił tylko
o plusach życia w Danii. Z jego słów wynikało, że kraj ten nie ma żadnych
problemów gospodarczych, jest tam istny raj, wszyscy są szczęśliwi itd...
Obiecywał na duńskich przykładach, że Unia wszystko w Polsce zmieni,
zmniejszy bezrobocie do 5%.
Wszystko przypominało reportaże o życiu w Związku Radzieckim.
Ale taka propaganda jest niestety skuteczna.
W zasadzie to rządowi zostało tylko to : jak najwięcej kłamać, mówić tylko o
plusach, nie wdawać się w żadne dyskusje ze sceptykami !
Znając poziom wykształcenia społeczeństwa, podatność na agitację telewizyjną,
to jedyna skuteczna metoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: piszedalej Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.03, 20:36
      No tak. Ta biedna 'unijna' Dania wlacze sie tak daleko w
      tyle za 'nie-unijna' i bogata Polska, ze jakiekolwiek
      porownania miedzy obydwoma krajami sa smieszne. A tak na
      powaznie to radzilbym pojechac do Danii i zobaczyc jak
      tam sie zyje, zanim pochwaly na temat ich sytuacji bedzie
      sie traktowac jako 'propagande'.
    • Gość: Michał Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.03, 21:14
      W Danii nie byłem, tylko mój ojciec.
      Z tego, co mi opowiadał jest tam cholernie drogo, drożej niż w Niemczech.
      Tańsze jest masło i inne pierdoły.
      Oczywiście nie ma tam żadnego raju, a mnóstwo problemów obok newątpliwych
      plusów.
    • Gość: klip Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.core.net.pl 25.01.03, 22:01
      Publiczna tv przyzwyczaila,ze powyzej pewnego poziomu nie siega.Taka propaganda
      nie jest jednak niebezpieczna, bo widz instynktownie wyczuwa,ze to zbyt piekne.
      O wiele gorsze sa gderania tzw.autorytetow(no bo to tacy "madrzy" ludzie) i
      presja :"a jestes przeciwko UE, to pewnies glupi,nacjonalista albo stary
      dziadek co slucha RM".
      • Gość: robi Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 00:33
        Może ty wyczuwasz falsz w TV, ale wielu z blisko 80% twoich rodaków, którzy
        stąd czerpią swą wiedzę o akcesji, wierzy w to co odgląda. Rząd doskonale zdaje
        sobie z tego sprawe.
        • Gość: klip Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.core.net.pl 26.01.03, 01:25
          Pamietam,ze w badaniach na wiarygodnosc tvp osiagnela najgorsze wyniki(obok
          pulsu). Przydalyby sie badania na temat wiarygodnosci "informacji" europejskiej.
          • Gość: robi Re: Redaktor Kraśko i europropaganda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 14:23
            podaję Ci link:

www.ukie.gov.pl/uk.nsf/dByID/110-889?edit&t=Opinia%20publiczna&c=110
            • Gość: klip Dzieki za link. IP: *.core.net.pl 26.01.03, 17:09
              To co mnie interesowalo,czyli ocena "informacji" europejskiej jest dziwna:

3. W rocznej ocenie działalności Rządu opinia społeczna przypisała najwyższe
              oceny informowaniu społeczeństwa na rzecz polskiego członkostwa w UE

7. W działaniach informacyjnych utrzymuje się nadal sytuacja utrwalająca wiedzę
              poinformowanych, przy nadal dalece niedostatecznym działaniu na rzecz osób
              słabo poinformowanych bądź dezinformowanych.

8. W ocenie społecznej inicjatywy informacyjne Rządu mają charakter
              jednoznacznie promujący zarówno udział jak i poparcie dla członkostwa w
              referendum. Prowadzone przez Rząd działania nie spełniają jednakże wymogów
              pogłębiania społecznej wiedzy na temat czekającego Polaków członkostwa, ani nie
              dostarczają im informacji na temat źródeł i możliwości pogłębienia tej wiedzy.

24. Pogłębił się brak społecznego zaufania wobec Unii Europejskiej. W czerwcu
              brak zaufania dla UE wyrażało 48%, w październiku – 53% badanych.

28. Zdecydowana większość odpowiadających zgodziła się z tym, że ich kraj nie
              będzie w sytuacji równoprawnego partnerstwa bezpośrednio po przystąpieniu do
              Unii Europejskiej.

Jest tam tez taki link www.ukie.gov.pl/uk.nsf/dByID/110-926?
              edit&t=Opinia%20publiczna&c=110
              Przedstawiona jest tematyka publikacji prasowych.
              • Gość: robi Re: Dzieki za link. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 20:40
                Zgadzam się, mnóstwo sprzeczności, ale nic innego jak dotąd nie znalazłem. Poza
                tym kilka punktów jest wartych uwagi. Przedstawiłem swój komentarz w
                poscie "Jeszcze o propagandzie".

Pozdrawiam
    • bebokk Otwieram lodówkę, a tam Unia Europejska 26.01.03, 12:08
      Wczoraj Kraśko, eurowizja, dziś ględzenie o Francji.
      To już jest nie do wytrzymania.
      Nie ma już w tej TV innych programów publicystycznych.
      Ciągle Unia, Unia, Unia, Unia ........
      Ciągle to samo : jest tam raj, jest tam raj, jest tam raj
      Ciągle to samo : brak informacji o warunkach członkostwa dla Polski, a zamiast
      tego folderowe brednie, obrazki z Kopenhagi, wywiady z ważniakami, Boże Ciało w
      Hispzanii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: gerkad Subsydia IP: *.chello.pl 26.01.03, 12:43
      Zgadza sie , ja mam awersję do TVP i jej nie oglądam, rzeczywiście mam wybór.
      Zastanawiamsie tylko dlaczego do cholery muszę subsydiować Kwiatkowskich i cały
      ten zbiurokratyzowany moloch.No właśnie jak to jest gdzie indziej a zwłaszcza
      jak to wygląda w UE - chodzi mi o obowiązkowy abonament.W UK jest bo byłem i
      ciotka tez płaci jak za zboże ale nie porównujmy BBC donaszego TV.Z tego co
      wiem to we Włoszech abonament nie jest obowiązkowy (to pewnie taki gest
      Berlusconiego) podobnie w USA tam az 12 rządowych kanałów jest bezpłatnych w
      tym jeden filmowy ale tu nie można dokonywac porównań.A może tak wysłać petycje
      do Strasburga ????
      • Gość: PABLO Za nasze pieniądze IP: *.kamir.com.pl 26.01.03, 19:19
        najsmieszniejsze jest to że ta propagandowa eurohucpa
        odbywa sie za pieniadze także eurofobow. te wspaniałe
        teledyski Ich Troje my finansujemy. Te "równy" dostep do
        mediów to w ramach demokracji i wolności słowa. prosze
        pamietać iż nie wolności dla wrogów wolnosci. W ramach
        tego dogmatu nie ma dyskusji z demagogami. Boże spraw
        zeby juz bylo po przestana nas przynajmniej karmić ta
        papka dla euroidiotów.
        • Gość: robi Re: Za nasze pieniądze IP: *.dialup.warszawa.pl 28.01.03, 19:07
          Gość portalu: PABLO napisał(a):

> najsmieszniejsze jest to że ta propagandowa eurohucpa
          > odbywa sie za pieniadze także eurofobow. te wspaniałe
          > teledyski Ich Troje my finansujemy. Te "równy" dostep do
          > mediów to w ramach demokracji i wolności słowa. prosze
          > pamietać iż nie wolności dla wrogów wolnosci. W ramach
          > tego dogmatu nie ma dyskusji z demagogami. Boże spraw
          > zeby juz bylo po przestana nas przynajmniej karmić ta
          > papka dla euroidiotów.

Wystarczy nie płacić abonamentu. I tak ci nic nie zrobią, a masz trochę
          satysfakcji,że nie dokładasz euroklęski. Ale niestety nie tylko TVP uprawia
          propagandę, telewizje komercyjne także, tyle rząd dobrze im za to płaci, a te
          pieniądze pochodzą już z naszych podatków. Obowiązuje zasada: płać i płacz.
          Próbuje trochę rozreklamować to forum, bo ostatnimi czasy jaby zamierało. Czym
          więcej tu ludzi zajrzy, tym więc z nich nabawi się chociażby odrobiny
          wątpliwości i byc może nawet się zastanowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka