Dodaj do ulubionych

dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.03, 22:21
tych co mają nieco inne poglądy na kwestię integracji Polski z JEWROSOJUZEM
nazywają oszołomami, wariatami,

Zaciekle bronią swych wizji zupełnie nie dopuszczając do siebie argumentów
eurorealistów...

powtarzają jak mantrę: unia dobra, giertych zły, unia dobra, rydzyk zły, unia
dobra, Korwin zły
Obserwuj wątek
    • Gość: rado Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? IP: 111.111.51.* 19.06.03, 22:47
      Gość portalu: a napisał(a):

> tych co mają nieco inne poglądy na kwestię integracji Polski z JEWROSOJUZEM
      > nazywają oszołomami, wariatami,

no i na tym pytaniu pzostaje zakonczyc. zenada.
      pozdrawiam rado

• Gość: a Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.03, 23:24

> no i na tym pytaniu pzostaje zakonczyc. zenada.
        > pozdrawiam rado

oczywiscie napisza żenada i od razu wizja Polsk iw Unii staje sie jaśniejsza
        • gabrielacasey Bo to ZENADA: i tuman, i antysemita. A feee... 20.06.03, 00:00
          • Gość: a tuman, antysemita... co jeszcze? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 01:30
            heheh jestem tumanem... bo nie podobają mi się warunki na jakich wchodzi Polska
            do Unii..
            dlatego ze sprzeciwiałem sie akcesji Polski do czegoś, co dopiero się tworzy
            (debaty nad konstytucją) i nie wiadomo jak bedzie wygladać...
            dlatego, ze martwie się o ludzi, którzy na akcesji stracą
            dlatego, że uważam ze trudno bedzie sie w Unii rozwijac gospodarczo...

co do ANTYSEMITY? skad to wzięłas?
            • gabrielacasey A co to jest twoj JEWROSOJUZ??? 20.06.03, 07:52
              Albo antysemita, albo cyniczny manipulator, pogrywajacy na prymitywnym
              antysemityzmie glabow z LPR i wyznawcow Rydzyka. Jesli to ostatnie, tos ty
              diablo niebezpieczna SZUJA, cynicznie pogrywajaca na brudnych emocjach
              prostaczkow.
              • Gość: a JEWROSOJUZ = unia europejska (ros.) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 10:10
                gabrielacasey napisała:

> Albo antysemita, albo cyniczny manipulator, pogrywajacy na prymitywnym
                > antysemityzmie glabow z LPR i wyznawcow Rydzyka. Jesli to ostatnie, tos ty
                > diablo niebezpieczna SZUJA, cynicznie pogrywajaca na brudnych emocjach
                > prostaczkow.

oto jezyk Europejki... brawo... i te uporczeyw okreslanie mnie antysemitą (skad
                to wzięła???głodnemu chleb na mysli???)

a gwoli nieporozumień - nie jestem zadnym Giertychowcem ani Rydzykowcem
                (panowie teraz sie juz zwalczają co ciekawe)

PS: wypda znac jakies inne jezyki oprócz angielskiego

• Gość: rado Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? IP: 111.111.51.* 20.06.03, 07:34

>
          > > no i na tym pytaniu pzostaje zakonczyc. zenada.
          > > pozdrawiam rado
          >
          > oczywiscie napisza żenada i od razu wizja Polsk iw Unii staje sie jaśniejsza

dziecko co mam ci odpowiedziec. latasz sobie po podworku i pokrzykujesz
          jewrosojuz, jewrosojuz (cokolwiek to znaczy hyba jakies polaczenie izraela z
          zsrr). to co jam mam z toba grzecznie siasc na rogu piaskownicy i tlumaczyc? i
          tak nie zrozumiesz. pozdrawiam rado
    • Gość: vico A jak twoja postawe mozna ocenic? IP: *.adsl.pi.be 19.06.03, 23:02
      Jesli nie akceptujesz rzeczywistosci, a nie masz chyba watpliwosci, ze za rok
      Polska stanie sie czlonkiem Unii, to masz do wyboru...albo zagubic sie w
      pasywnej emigracji wewnetrznej, brak twojego entuzjazmu szybko wyjdzie na
      wierzch i nie zrobisz kariery zawodowej, albo tez...nawet majac pewne
      watpliwosci...wykorzystac maksymalnie nowe mozliwosci, dzialac.

• gabrielacasey Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? 19.06.03, 23:59

> powtarzają jak mantrę: unia dobra, giertych zły, unia dobra, rydzyk zły, unia
      > dobra, Korwin zły

A guzik prawda - znow klamiesz! Ja mowie, ze Unia nie jest taka, bo w niej
      mieszkam i sama widze. Giertych nie jest "zly", to FASZYSTA, co tu
      konsekwentnie powtarzam. Rydzyk jest cynicznym manipulatorem, robiacym szmal na
      kupie idiotow, a Korwin to fatalny polityk i paranoik-mitoman. A ty? Ty jestes
      chronicznym ANTYSEMITA!!!
      • Gość: a dlaczego Gabriela jest kosmitką? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 01:27
        gabrielacasey napisała:

> A guzik prawda - znow klamiesz! Ja mowie, ze Unia nie jest taka, bo w niej
        > mieszkam i sama widze. Giertych nie jest "zly", to FASZYSTA, co tu
        > konsekwentnie powtarzam.

no własnie Giertych- faszysta. Nnie masz zielonego pojecia o tym co to faszyzm
        ale obrzucasz tym określeniem człowieka, ktory z faszyzmem nie ma nic
        wspólnego, równie dobrze mógłbym powiedziec o Tobie faszystka... zresztą
        faszystą nazywano i Piłsudskiego, i Mikołajczyka, i Okulickiego, i Andersa...
        zatem Giertych jest w doborowym towarzystwie

Rydzyk jest cynicznym manipulatorem, robiacym szmal na
        > > kupie idiotow, a Korwin to fatalny polityk i paranoik-mitoman.
        A ty? Ty jestes
        > chronicznym ANTYSEMITA!!!

hahaha... a ja pisze ze jestes KOSMITKĄ, to równie prawdziwe co określenie mnie
        antysemitą... smiechu warte, dlaczego miałbym byc antysemitą? ja bardzo lubie
        Arabów , do Żydów tez nic nie mam - bronią swej ojczyzny, skad takie idiotyczne
        epitety???
        • gabrielacasey Program Giertycha jest ZBIEZNY z programem NSDAP. 20.06.03, 07:53
          Poczytaj i porownaj. I mnie nie rozsmieszaj...faszysto.
          • Gość: a Re: Program Giertycha jest ZBIEZNY z programem NS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 10:05
            gabrielacasey napisała:

> Poczytaj i porownaj. I mnie nie rozsmieszaj...faszysto.

Gabrielo mysle ze sie nabijasz, ponieważ to stwierdzeni w temacie jest tak
            jaskrawo nieprawdziwe, ze az smieszne... jesli zas piszesz poważnie to
            musiałbym stwierdzić, ze nie masz zielonego pojecia o mysli politycznej,
            historii doktryn politycznych, historii (notabene nawet na literaturze sie
            specjalnie nie znasz, bo twierdzisz, ze literatura anglojezyczna opiera sie od
            150 lat na Irlandczykach)...

Oto fragmenty programu LPR - nie wiem co on ma wspólnego z programem NSDAP?

ww2.lpr.pl/artykul.php?id=10
            Oto jeszcze link do wypowiedzi Giertycha
            www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,1528183.html

Pozdrawiam

• Gość: Tomasz Re: Program Giertycha jest ZBIEZNY z programem NS IP: *.*.*.* 20.06.03, 10:29
              Fajny jest ten program LPR. Ja jednak proponuję Ci przeczytać
              książkę "Kontrrewolucja młodych" autorstwa R. Giertycha.
              • Gość: a kontrewolucja młodych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 10:41
                Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Fajny jest ten program LPR. Ja jednak proponuję Ci przeczytać
                > książkę "Kontrrewolucja młodych" autorstwa R. Giertycha.

Czytałem - znalazłem tam fragment który jaskrawo wskazuje ze program Giertych
                jest typowo nazistowski ;)

"W XIX i do początku XX w. unarodowienie społeczeństw doprowadziło do powstania
                wielu nowych państw narodowych. Wtedy też w wielu krajach Europy nastąpiła
                reakcja na pojmowane w chrześcijański sposób zasady życia zbiorowego oraz na
                chrześcijańskie narody. Reakcją tą był socjalizm i NAZIZM [podkr. a]. Oba te
                prądy zaprzeczały najistotniejszym zasadom państwa chrześcijańskiego, tzn.
                wolności jednostki i umiłowaniu Ojczyzny jako wspólnoty narodu - rodziny
                rodzin. Socjalizm przeciwstawiał pojęciu narodu pojęcie klasy, natomiast nazizm
                (narodowy socjalizm) wprowadzał pojęcie rasy. Za pomocą tych dwóch pojęć oba te
                kierunki, w gruncie rzeczy zbliżone, wprowadziły element nienawiści wewnątrz
                narodowej oraz element nienawiści ponadnarodowej. Rasa dla nazistów była tym,
                czym dla socjalistów klasa, czynnikiem dzielącym ludzi, który upoważniał do
                różnego ich traktowania. W ostateczności traktowanie to miało charakter
                eksterminacji wrogów rasowych czy klasowych. Obydwa te prądy zaprzeczając woli
                człowieka, wyznaczały mu według założeń teoretycznych miejsce w klasie czy
                rasie. Pojęcie narodu natomiast w swej istocie zakłada dobrowolność
                uczestnictwa, uczestnictwo przez wspólnotę duchową. Tzn. żeby być Polakiem,
                trzeba czuć się Polakiem i to wystarczy. Do rasy natomiast czy klasy jest się
                przyporządkowanym w sposób teoretyczny, odgórny. Klasy i rasy, wymyślane przez
                ideologów socjalistycznych i nazistowskich, były internacjonalistyczne i w
                jawny sposób kłóciły się z tożsamością narodową. Systemy stworzone przez
                socjalizm i nazizm były systemami totalitarnymi, tzn. takimi, w których
                człowiek był traktowany przez państwo jako przedmiot. Państwo stawiane było
                jako najwyższy podmiot, którego zanegowanie groziło fizyczną eliminacją (vide
                gułagi i obozy koncentracyjne). Było więc to zaprzeczeniem wolności, którą
                posiadł człowiek w wielkiej przemianie społeczeństwa w naród"

• Gość: Tomasz Re: kontrewolucja młodych IP: *.*.*.* 20.06.03, 10:56
                  Nie będę tak skarajny w ocenie Girtycha więc póki co nie nazwę go faszystą.
                  Mnie bardzo podoba się jego wizja (a szególnie kierunek) polityki zagranicznej
                  i naszych ewentualnych sojuszy.
                  • Gość: a Re: kontrewolucja młodych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 11:04

> Nie będę tak skarajny w ocenie Girtycha więc póki co nie nazwę go faszystą.
                    > Mnie bardzo podoba się jego wizja (a szególnie kierunek) polityki
                    zagranicznej i naszych ewentualnych sojuszy.

;)
                    Nigdy nie byłem szczególnym miłośnikiem Giertycha, jednak drazni mnie kiedy
                    obrzucany jest zupełnie bezpodstawnymi epitatami (typu "faszysta"). To jeden z
                    najbardziej wyrazistych polityków, posługujacy sie argumentami (nie sloganami),
                    posiadający wyraźny program polityczny i siłę do jego realizowania... Wbrew
                    nagonce jego przeciwników, nie jest to fanatyk czy dogmatyk, sam twierdzi, ze
                    najlepiej odnajduje sie w systemie demokratycznym... Kiedy czyta się jego
                    wywiad dla "wyborczej" to Giertych prezentuje sie jako centrowiec , nie polityk
                    skrajny... a ze chce powrotu tradycyjnych wartosci, nie uleganiu ślepo
                    wszystkiemu co pochodzi z zachodu, pielegnowaniu naszych tradycji... czy to żle?

• Gość: krzysztofsf a to kolejni faszysci ;) IP: 213.155.166.* 20.06.03, 11:16
                      Naprawa państwa, przywrócenie ładu społecznego mają służyć, między innymi,
                      zdecydowanemu ograniczeniu przestępczości. Nie jest to możliwe bez
                      jednoczesnego podjęcia natychmiastowej i bardzo zdecydowanej walki z tym
                      zjawiskiem. Przestępczość patologizuje bowiem wszystkie procesy, z których
                      składa się życie społeczne, począwszy od wychowawczych, a skończywszy na
                      skomplikowanych procesach gospodarczych. Stąd konieczne jest sformułowanie i
                      realizacja pełnego programu walki z przestępczością, który objąłby także
                      ochronę codziennego spokoju obywateli. Podjęte w ostatnim roku działania, choć
                      szły we właściwym kierunku, były ograniczone nieprzychylnym nastawieniem dużej
                      części AWS-owskiego rządu, a także parlamentu. wychodzi z założenia, że
                      zapewnienie bezpieczeństwa i spokoju obywateli to podstawowy i bezdyskusyjny
                      obowiązek państwa. Dlatego proponujemy, aby oprócz wskazanych już posunięć
                      dotyczących wymiaru sprawiedliwości i policji, podjąć także kolejne.

1. Trzeba przeprowadzić zasadniczą nowelizację kodeksu karnego, tak by zmieniły
                      się zarówno jego podstawowe założenia dotyczące karania, jak i wyraźnie wzrosły
                      zagrożenia za poszczególne przestępstwa. Chodzi także o urealnienie kar, aby
                      zwolnienia przedterminowe, które powinny być możliwe dopiero po odbyciu 2/3
                      kary, były wynikiem rzeczywistego wysiłku skazanych w kierunku poprawy, a nie
                      niemalże stuprocentową regułą. Należy też przywrócić karę konfiskaty mienia.

2. Trzeba znowelizować kodeks postępowania karnego i kodeks karny wykonawczy w
                      ten sposób, by ułatwić i przyspieszyć karanie przestępców. W szczególności
                      muszą być określone przesłanki tymczasowego aresztowania, a w pewnych wypadkach
                      należy wprowadzić w praktyce jego obligatoryjny charakter. Muszą się zmienić
                      reguły odnoszące się do przedawnienia, tak by wszczęcie postępowania karnego
                      przerywało jego bieg. Zasadniczo należy zaostrzyć warunki odbywania kary.
                      Przepustki i przerwy w wykonywaniu kary mogą dotyczyć tylko przestępców
                      najmniej niebezpiecznych, po odbyciu połowy kary, jeśli zachowują się wzorowo i
                      można przypuszczać, że będą przedterminowo zwolnieni. Łagodniejszym
                      traktowaniem można objąć tylko przestępców nieumyślnych lub też odsiadujących
                      karę zastępczą. Wykluczone muszą być jakiekolwiek przywileje dla przestępców
                      dysponujących znacznymi środkami. Przestępcy niebezpieczni, w tym wszyscy
                      uczestnicy przestępczości zorganizowanej, muszą być umieszczeni w szczególnie
                      dobrze strzeżonych oddziałach zakładów karnych.

3. Należy wprowadzić na okres przejściowy, nie krótszy niż 5 lat, ustawę o
                      trybie specjalnym. Umożliwi ona szybkie i bardzo surowe karanie szczególnie
                      niebezpiecznych przestępców. Chodzi przede wszystkim o przestępców
                      zorganizowanych, działających przeciwko wymiarowi sprawiedliwości, a także
                      winnych przestępstw chuligańskich. Tylko bardzo ostre i systematyczne działania
                      mogą uświadomić zdemoralizowanej części społeczeństwa, że czasy bezkarności i
                      przewagi nad uczciwymi ludźmi, a w dużej mierze także nad państwem, skończyły
                      się. Tylko w takim wypadku można liczyć na to, że rozbitych struktur
                      przestępczych nie zastąpią inne.

4. Trzeba będzie uchwalić ustawę o ochronie spokoju obywateli. Wprowadzi ona
                      dotkliwe i bardzo szybko egzekwowane kary za wykroczenia i inne aspołeczne
                      zachowania, które dotychczas nie były wykroczeniami, a które zakłócają spokój
                      na ulicach i w miejscach zamieszkania. Zwłaszcza miejsce zamieszkania nie jest
                      dziś chronione. Wzorem innych państw wprowadzimy przepisy chroniące ciszę,
                      zakazujące jej zakłócania ponad miarę, także w dzień, nakazujące, by dyskoteki,
                      place gry czy zabaw znajdowały się w stosownej odległości od miejsc
                      zamieszkania. Przepisy te będą sankcjonowane skutecznymi karami, łącznie z karą
                      przepadku przedmiotów, zakazu działalności, aresztu.

5. Urzędy kontroli skarbowej, a po powołaniu także urząd antykorupcyjny podejmą
                      lustrację majątku osób posiadających cenne nieruchomości i ruchomości
                      świadczące o dużych dochodach. Zostaną stworzone podstawy prawne dla zadania
                      pytania o pochodzenie majątku i wszczęcie ewentualnego postępowania
                      wyjaśniającego, jeśli będzie istniało podejrzenie, że majątek powstał w wyniku
                      przestępstwa.
                    • Gość: Tomasz Re: kontrewolucja młodych IP: *.*.*.* 20.06.03, 11:30

> Gość portalu: Tomasz napisał(a):
                      >
                      > > Nie będę tak skarajny w ocenie Girtycha więc póki co nie nazwę go faszystą
                      > .
                      > > Mnie bardzo podoba się jego wizja (a szególnie kierunek) polityki
                      > zagranicznej i naszych ewentualnych sojuszy.
                      >
                      > ;)
                      > Nigdy nie byłem szczególnym miłośnikiem Giertycha, jednak drazni mnie kiedy
                      > obrzucany jest zupełnie bezpodstawnymi epitatami (typu "faszysta"). To jeden
                      z
                      > najbardziej wyrazistych polityków, posługujacy sie argumentami (nie
                      sloganami),
                      >
                      > posiadający wyraźny program polityczny i siłę do jego realizowania... Wbrew
                      > nagonce jego przeciwników, nie jest to fanatyk czy dogmatyk, sam twierdzi, ze
                      > najlepiej odnajduje sie w systemie demokratycznym... Kiedy czyta się jego
                      > wywiad dla "wyborczej" to Giertych prezentuje sie jako centrowiec , nie
                      polityk
                      >
                      > skrajny... a ze chce powrotu tradycyjnych wartosci, nie uleganiu ślepo
                      > wszystkiemu co pochodzi z zachodu, pielegnowaniu naszych tradycji... czy to
                      żle
                      > ?
                      >
                      A nie wydaje Ci się czasem, że to człowiek chorobliwie pragnący władzy. Zaczyna
                      mi trochę przypominać Kwaśniewskiego, mówi, to co ludzie chcą usłyszeć. Jak
                      wywiad dla GW, to się na centrowca kreuje, jak jest w środowisku RM, to skrajny
                      radykał z niego wychodzi. Teraz np. już się w europarlamencie widzi. Dla niego
                      nie ma znaczenia czy będziemy w sojuszu z Rosją czu UE byle on był przy władzy.
                      Mnie dodatkowo razi kim się Giertych otacza (np. Wrzodak).
                      Poczytaj programy innych partii, wszystkie (nawet UPR) brzmią sensownie.
                      • Gość: a Re: kontrewolucja młodych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 11:43

> A nie wydaje Ci się czasem, że to człowiek chorobliwie pragnący władzy.
                        >Zaczyna mi trochę przypominać Kwaśniewskiego, mówi, to co ludzie chcą
                        usłyszeć.

a: jak kazdy skuteczny polityk ;)

<Jak wywiad dla GW, to się na centrowca kreuje, jak jest w środowisku RM, to
                        skrajny radykał z niego wychodzi.

a: RM odwróciła się od Giertycha, wiec ten szuka elektoratu centrowego... wie
                        ze go Rydzyk juz promowac nie bedzie ;)

> Teraz np. już się w europarlamencie widzi. Dla niego
                        > nie ma znaczenia czy będziemy w sojuszu z Rosją czu UE byle on był przy
                        władzy.

a: moze masz troche racji

> Mnie dodatkowo razi kim się Giertych otacza (np. Wrzodak).
                        > Poczytaj programy innych partii, wszystkie (nawet UPR) brzmią sensownie.

a: co znaczy nawet program "UPR" brzmi sensownie;) - ten akurat jest sensowny
                        (jako jeden z nielicznych zresztą) UPR proponuje konktretne rozwiazania, a nie
                        jakies slogany jak inne partie... Czesto zarzuca sie UPR nierealność... ale
                        przeciez coraz wiecej osób podbiera im pomysły (np. podatek liniowy), wiec
                        chyba nie sa takie głupie
                        • Gość: Tomasz Re: kontrewolucja młodych IP: *.*.*.* 20.06.03, 11:52
                          Dlatego też wydaje mi się, że w najbliższym czasie bęziemy obserwować
                          spektakularny rozpad LPR-u.
                          Co do UPR powiem tak, gdyby ci ludzie rzeczywiście byli takimi geniuszami
                          ekonomii, to ta partia była by teraz nasilnieszą na scenie politycznej.
                          Natomiast ja z ich strony ciągle słyszę narzekania na brak pieniędzy. Niech
                          najpierw udowodnią, że potrafią dobrze zarządzać partią, a potem zabierają się
                          za państwo. Zresztą JKM był posłem.
                          Oni są natomiast mistrzami w kreowaniu utopii. JKM żyje mitem o NAFTA. Ba,
                          nawet list do Clintona w 1997 napisał i co? Guzik.
                          Nie mów, że pomysł pdatku liniowego wywodzi się z UPR. :)
                          • Gość: a o uprze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 12:21

> Dlatego też wydaje mi się, że w najbliższym czasie bęziemy obserwować
                            > spektakularny rozpad LPR-u.

a: LPR juz sie rozpadła: z LPR wyszli lub zostali usunieci: Jan Olszewski
                            (ROP), Gabriel Janowski, Jan Łopuszański (PP), Antoni Macierewicz(RKN) wraz ze
                            swymi ugrupowaniami...
                            Teraz Giertych przez do nowych wyborów, bo chce wymienic resztę mniej
                            lojalnych... jak bedzie układał listy wyborcze to obsadzi je swymi ludzmi
                            (Wszechpolacy) a nie jakimis radiomaryjowcami... I LPR stanie sie partią
                            młodych, skutecznych polityków, a nie fanatyków

> Co do UPR powiem tak, gdyby ci ludzie rzeczywiście byli takimi geniuszami
                            > ekonomii, to ta partia była by teraz nasilnieszą na scenie politycznej.

a: w socjalistycznej Polsce hasła wolnorynkowe nie mają popytu...ludzie wolą
                            słuchać haseł o dofinansowaniu nierentownych przedsiębiorstw, o zasiłkach,
                            pomocy socjalnej... E. Fromm pisał o tym: Ucieczka od wolnosci (za cene
                            bezpieczeństwa)

> Natomiast ja z ich strony ciągle słyszę narzekania na brak pieniędzy. Niech
                            > najpierw udowodnią, że potrafią dobrze zarządzać partią, a potem zabierają
                            się za państwo. Zresztą JKM był posłem.

a: i wtedy był najszybszy wzrost gospodarczy 7% 1991-1993 ;)

> Oni są natomiast mistrzami w kreowaniu utopii. JKM żyje mitem o NAFTA. Ba,
                            > nawet list do Clintona w 1997 napisał i co? Guzik.

a: juz nie NAFTA - teraz EOG. prezes UPR Wojtera przyznał ze forsowanie NAFTA
                            było raczej nierealne

> Nie mów, że pomysł pdatku liniowego wywodzi się z UPR. :)

a: ale oni najkosekwetniej go promowali
                            • Gość: Tomasz Re: o uprze IP: *.*.*.* 20.06.03, 12:35

> Gość portalu: Tomasz napisał(a):
                              >
                              > > Dlatego też wydaje mi się, że w najbliższym czasie bęziemy obserwować
                              > > spektakularny rozpad LPR-u.
                              >
                              > a: LPR juz sie rozpadła: z LPR wyszli lub zostali usunieci: Jan Olszewski
                              > (ROP), Gabriel Janowski, Jan Łopuszański (PP), Antoni Macierewicz(RKN) wraz
                              ze
                              > swymi ugrupowaniami...
                              > Teraz Giertych przez do nowych wyborów, bo chce wymienic resztę mniej
                              > lojalnych... jak bedzie układał listy wyborcze to obsadzi je swymi ludzmi
                              > (Wszechpolacy) a nie jakimis radiomaryjowcami... I LPR stanie sie partią
                              > młodych, skutecznych polityków, a nie fanatyków

Wiesz, znałem kilku wszechpolaków (jeden nawet dość wysoko postawiony).
                              Charakteryzowali się kompletnym aderwaniem od rzeczywistości i mierną (albo
                              wybiórczą) znajomością naszej historii.

>
                              >
                              > > Co do UPR powiem tak, gdyby ci ludzie rzeczywiście byli takimi geniuszami
                              > > ekonomii, to ta partia była by teraz nasilnieszą na scenie politycznej.
                              >
                              > a: w socjalistycznej Polsce hasła wolnorynkowe nie mają popytu...ludzie wolą
                              > słuchać haseł o dofinansowaniu nierentownych przedsiębiorstw, o zasiłkach,
                              > pomocy socjalnej... E. Fromm pisał o tym: Ucieczka od wolnosci (za cene
                              > bezpieczeństwa)

Dlatego właśnie nazywam UPR partią polityki nierealnej. Nic wbrew ludziom się
                              nie zrobi. A zupełnie wolny rynek, tak jak komunizm jest nierealny,
                              przynajmniej obecnie.

>
                              > > Natomiast ja z ich strony ciągle słyszę narzekania na brak pieniędzy. Niec
                              > h
                              > > najpierw udowodnią, że potrafią dobrze zarządzać partią, a potem zabierają
                              >
                              > się za państwo. Zresztą JKM był posłem.
                              >
                              > a: i wtedy był najszybszy wzrost gospodarczy 7% 1991-1993 ;)

Jaja sobie robisz, dobrze wiesz, że ten wzrost był czym innym spowodowany.
                              Skoro jednak tak, to proszę - wtedy był największy wzrost bezrobocia (o 10% w
                              ciągu roku). ;)

>
                              > > Oni są natomiast mistrzami w kreowaniu utopii. JKM żyje mitem o NAFTA. Ba,
                              >
                              > > nawet list do Clintona w 1997 napisał i co? Guzik.
                              >
                              > a: juz nie NAFTA - teraz EOG. prezes UPR Wojtera przyznał ze forsowanie NAFTA
                              > było raczej nierealne

Serio???? :) :) Pęknę chyba!
                              Co to jest EOG? Zanim byśmy nowe negocjacje z EOG skończyli, Norwegia by już w
                              UE była. Znów byśmy się z ręką w nocniku obudzili. Zresztą nie stać nas na EOG.

>
                              > > Nie mów, że pomysł pdatku liniowego wywodzi się z UPR. :)
                              >
                              >
                              > a: ale oni najkosekwetniej go promowali

I Rosjani UPR posłuchali... :)
      • chenjera_imbwa Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? 20.06.03, 11:22
        gabrielacasey napisała:

> A guzik prawda - znow klamiesz! Ja mowie, ze Unia nie jest taka, bo w niej
        > mieszkam i sama widze. Giertych nie jest "zly", to FASZYSTA, co tu
        > konsekwentnie powtarzam. Rydzyk jest cynicznym manipulatorem, robiacym szmal
        > na kupie idiotow, a Korwin to fatalny polityk i paranoik-mitoman. A ty? Ty
        > jestes chronicznym ANTYSEMITA!!!

Unia faktycznie nie jest taka jak głosi wielu spośród unijnych eurosceptyków. I
        Unia nie jest taka jak głosi wielu spośród euroentuzjastów. Wy (euroentuzjaści)
        podniecacie się niemal wszystkim co wychodzi ze Wspólnot. I chętnie
        porównujecie do Wlk. Brytanii. Francji itd. Żadne z Was nie zwróciło uwagi, że
        kraje te nie przystępowały (czy w przypadku Francji) do Wspólnot mając tak
        zniszczoną gospodarkę jak Polska.
        Stwierdzenie "mieszkam i sama widzę" jest trochę...śmieszne. Równie dobrze
        milicjant z Białorusi może powiedzieć "nie jest tutaj tak źle, mieszkam i
        widzę". Twoja ocena UE może jednak odbiegać od oceny innych tam mieszkających.
        Jesteś pewna, że to samo co Ty sądzą Pakistańczycy, których leje policja?
        Korwin faktycznie jest fatalnym politykiem. Niestety, chociaż już miał dać
        sobie spokój z polityką, coś wspominał, że chce do niej wrócić. Tyle w Jego
        temacie.
        • Gość: a Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 11:37
          chenjera_imbwa napisał:
          Wy (euroentuzjaści)podniecacie się niemal wszystkim co wychodzi ze Wspólnot. I
          chętnie porównujecie do Wlk. Brytanii. Francji itd. Żadne z Was nie zwróciło
          uwagi, że kraje te nie przystępowały (czy w przypadku Francji) do Wspólnot
          mając tak zniszczoną gospodarkę jak Polska.

a: był kraj, który stał się cześcią Unii mając tak zniszczoną gospodarkę jak
          Polska. Chodzi o NRD. Wchodził na o wiele lepszych warunkach, z bratniego RFN
          otrzymał poteżny zastrzyk finansowy, wpompowano tam kupę pieniędzy... i jaki
          efekt - jakoś dobrodziejstwa Unii nie spowodowały powstania tam raju.
          Bezrobocie na wschodnich terenach Niemiec jest takie jak w Polsce (w niektóych
          miastach siega 30%), szerzy sie przestępczośc, ruchy neonazistowskie odradzają
          się.

> Stwierdzenie "mieszkam i sama widzę" jest trochę...śmieszne. Równie dobrze
          > milicjant z Białorusi może powiedzieć "nie jest tutaj tak źle, mieszkam i
          > widzę".

a: mi tez bedzie lepiej w Unii, jako dobrze wykształcona osoba bede pewnie
          korzystał z dobrodziejstw Unii. ale co z resztą Polaków?

Twoja ocena UE może jednak odbiegać od oceny innych tam mieszkających.
          > Jesteś pewna, że to samo co Ty sądzą Pakistańczycy, których leje policja?
          > Korwin faktycznie jest fatalnym politykiem. Niestety, chociaż już miał dać
          > sobie spokój z polityką, coś wspominał, że chce do niej wrócić. Tyle w Jego
          > temacie.

Mikke jest dorym ppublicystą, propagatorem hasłe liberalnych... a jko polityk -
          cóz wali prawdę prosto z mostu, nie schlebia, nie obiecuje cudów... zatem nie
          jest przykładem skutecznego polityka... ale świadczy to raczej o politykach w
          Polsce, nie o nim samym
          • Gość: Tomasz Re: dlaczego euroentuzjaści sa takimi fanatykami? IP: *.*.*.* 20.06.03, 12:02

> chenjera_imbwa napisał:
            > Wy (euroentuzjaści)podniecacie się niemal wszystkim co wychodzi ze Wspólnot.
            I
            > chętnie porównujecie do Wlk. Brytanii. Francji itd. Żadne z Was nie zwróciło
            > uwagi, że kraje te nie przystępowały (czy w przypadku Francji) do Wspólnot
            > mając tak zniszczoną gospodarkę jak Polska.
            >
            > a: był kraj, który stał się cześcią Unii mając tak zniszczoną gospodarkę jak
            > Polska. Chodzi o NRD. Wchodził na o wiele lepszych warunkach, z bratniego RFN
            > otrzymał poteżny zastrzyk finansowy, wpompowano tam kupę pieniędzy... i jaki
            > efekt - jakoś dobrodziejstwa Unii nie spowodowały powstania tam raju.
            > Bezrobocie na wschodnich terenach Niemiec jest takie jak w Polsce (w
            niektóych
            > miastach siega 30%), szerzy sie przestępczośc, ruchy neonazistowskie
            odradzają
            > się.

Pozwól, że Ci wytknę pewne błędy w rozumowaniu odnośnie NRD. Prawdą jest że
            pompuje się tam miliardy euro bez opamiętania, ale: Niemcy wschodni
            przeskoczyli nagle z głębokiego realsocjalizmu do unijnego kapitalizmu (u nas
            występował okres przejściowy). Po drugie, gdyby u nas istaniał zasiłek dla
            bezrobotnych w wysokości 70% ostatniej wypłaty i trwał przez 3 lata, też byćmy
            nie kwapili się do roboty. Reasumują była NRD przystępowała do UE na zupełnie
            innych zasadach. Zbyt dobrych, a więc zabijających pewne naturalne u ludzi
            odruchy (podobnie dzieje się w Norwegii, a nie jest w UE). Zresztą w Niemczech
            na ponad 4 mln bezrobotnych przypada ponad 1,5 mln nie obsadzonych miejsc
            pracy. To daje do myślenia.

>
            > > Stwierdzenie "mieszkam i sama widzę" jest trochę...śmieszne. Równie dobrze
            >
            > > milicjant z Białorusi może powiedzieć "nie jest tutaj tak źle, mieszkam i
            > > widzę".
            >
            > a: mi tez bedzie lepiej w Unii, jako dobrze wykształcona osoba bede pewnie
            > korzystał z dobrodziejstw Unii. ale co z resztą Polaków?

Jest zasada: martw się o siebie, bo kto ma mikkie serce musi mieć twardą dupę.
            Chyba nie nazywasz się Judym.

>
            > Twoja ocena UE może jednak odbiegać od oceny innych tam mieszkających.
            > > Jesteś pewna, że to samo co Ty sądzą Pakistańczycy, których leje policja?
            > > Korwin faktycznie jest fatalnym politykiem. Niestety, chociaż już miał dać
            >
            > > sobie spokój z polityką, coś wspominał, że chce do niej wrócić. Tyle w Jeg
            > o
            > > temacie.
            >
            > Mikke jest dorym ppublicystą, propagatorem hasłe liberalnych... a jko
            polityk -
            >
            > cóz wali prawdę prosto z mostu, nie schlebia, nie obiecuje cudów... zatem nie
            > jest przykładem skutecznego polityka... ale świadczy to raczej o politykach w
            > Polsce, nie o nim samym

Publicystą jest raczej rozbawiającym. Polityiem, fakt, był miernym. Nie stąpał
            twardo po ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka