Dodaj do ulubionych

zaczyna się ... pedagogika wstydu :/

28.04.08, 18:40
www.rp.pl/artykul/127101.html
'Odrzucenie traktatu lizbońskiego w referendum spowodowałoby kryzys w Unii
Europejskiej i byłoby wielkim wstydem dla Irlandii.'

Kryzys tak, ale wstyd??? Irlandczycy, jeśli odrzucicie Traktat, będziemy Was
podziwiać :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.08, 19:50
      nie będziemy, mów za siebie...
      • paczula8 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 29.04.08, 11:58
        będę ... jak ta samą miarę przyłozysz wobec tych, którzy odrzucenie
        traktatu nazywaja wstydem.
    • snajper55 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 28.04.08, 20:30
      paczula8 napisała:

> 'Odrzucenie traktatu lizbońskiego w referendum spowodowałoby kryzys w Unii
      > Europejskiej i byłoby wielkim wstydem dla Irlandii.'

Ani kryzysu nie będzie, ani wstydu. Pewnie powstanie po prostu kolejny traktat
      na bazie dotychczasowych ustaleń, skoro ten zostanie odrzucony.

Lub w końcu sformalizują pomysł na Unię dwóch prędkości. Jedne kraje będą
      stowarzyszone ściślej, ściśle ze sobą współpracujące, występujące na zewnątrz
      twardego jądra jako całość, i inne - luźniej związane i nie mające szans na
      przeciwstawienie się zjednoczonej silnej grupie. Te drugie będą powoli jednoczyć
      się z tymi pierwszymi, lub "wypisywać z interesu".

> Kryzys tak, ale wstyd??? Irlandczycy, jeśli odrzucicie Traktat, będziemy Was
      > podziwiać :)

A co tu podziwiać ??? Tyle samo odwagi / tchórzostwa i inteligencji / braku
      inteligencji wymaga postawienie krzyżyka w rubryce TAK, jak i postawienie
      krzyżyka w rubryce NIE.

S.
      • Gość: Bojaźliwa Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 07:19
        Po tej wypowiedzi jasno i wyraźnie widać, dlaczego Syzyfowe Prace
        niedługo utrzymają się w kanonie lektur szkolnych.
      • paczula8 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 29.04.08, 12:03
        snajper55 napisał:

> paczula8 napisała:
        >
        > > 'Odrzucenie traktatu lizbońskiego w referendum spowodowałoby
        kryzys w Uni
        > i
        > > Europejskiej i byłoby wielkim wstydem dla Irlandii.'
        >
        > Ani kryzysu nie będzie, ani wstydu. Pewnie powstanie po prostu
        kolejny traktat
        > na bazie dotychczasowych ustaleń, skoro ten zostanie odrzucony.
        >
        > Lub w końcu sformalizują pomysł na Unię dwóch prędkości.

Prawdopodobnie masz rację, niestety ... bo politycy unijni, nawet w
        przypadku odrzucenia Traktatu, nie dopuszczą do debaty i powstania
        Europy Ojczyzn ... :(
        • snajper55 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 29.04.08, 12:16
          paczula8 napisała:

> Prawdopodobnie masz rację, niestety ... bo politycy unijni, nawet w
          > przypadku odrzucenia Traktatu, nie dopuszczą do debaty i powstania
          > Europy Ojczyzn ... :(

Politycy unijni zgodzą się na taki kształt Unii, jakiego chce zdecydowana
          większość krajów / społeczeństw unijnych. Dlaczego mają ulegać dyktatowi
          mniejszościowej grupki ? Jeśli nie uda się czegoś przegłosować jednogłośnie,
          trzeba będzie wymyślić coś innego. Liberum veto w XXI wieku niezbyt dobrze się
          sprawdza.

S.
          • paczula8 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 29.04.08, 12:50
            i znowu ja o chlebie, Ty o wodzie :)

> Jeśli nie uda się czegoś przegłosować jednogłośnie,
            > trzeba będzie wymyślić coś innego.

Wy, lewica, rzeczywiście tak macie -> jak Wam wynik gry nie pasi, to
            zmieniacie zasady, az do skutku. Najsmutniejsze jest to, ze nie
            widzicie w tym nic złego :/
            • snajper55 Re: zaczyna się ... pedagogika wstydu :/ 29.04.08, 14:07
              paczula8 napisała:

> i znowu ja o chlebie, Ty o wodzie :)

Nie, piszemy o tym samym. Chcesz jaśniej ? Proszę bardzo.

Napisałaś:
              "Prawdopodobnie masz rację, niestety ... bo politycy unijni, nawet w
              przypadku odrzucenia Traktatu, nie dopuszczą do debaty i powstania
              Europy Ojczyzn ... :("

Można debatować ile dusza zapragnie. Tylko Tobie nie chodzi o możliwość debaty,
              tylko o możliwość wprowadzania w życie rozwiązań pożądanych przez jakąś
              mniejszościową grupę. Dlaczego większość ma się mniejszości podporządkowywać ?
              Bo TY uważasz, że mniejszość ma rację ?

Nie dopuszczą do powstania jakiejś Europy Ojczyzn ? To co powstaje, zależy od
              woli państw członkowskich i ich społeczeństw. To społeczeństwa, wybierając
              polityków, dopuszczają do powstania takich czy innych rozwiązań. Tak powstały
              traktaty Konstytucyjny i Lizboński.

> Wy, lewica, rzeczywiście tak macie -> jak Wam wynik gry nie pasi, to
              > zmieniacie zasady, az do skutku. Najsmutniejsze jest to, ze nie
              > widzicie w tym nic złego :/

A co ma lewicowość czy prawicowość do chęci reformowania UE ??? UE zostanie
              zreformowana, bo tak chce zdecydowana większość państw / społeczeństw Unii
              Europejskiej. Jeśli nie uda się reform jednogłośnie zaakceptować, trzeba będzie
              znaleźć inną drogę reformowania. Co w tym dziwnego czy złego ?

S.
              • Gość: Bojaźliwa Nie żartuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 15:54
                Tak przez Ciebie szanowana większość odrzuciła w Norwegii Anschluss
                do eurokołchozu, a na przykład w Danii "ojro". I co, uszanuja to raz
                na zawsze? Skazę! Wciąż próbuje się ich skaptować do tego euroraju.
                Nachalną propagandą i judaszowymi srebrnikami dla aktywistów frontu
                ideologicznego. Wyciągacie macki na zachód (Islandia) i na wschód
                (Ukraina). Jedyna nadzieja, że ktoś te wstrętne odrośla odrąbie!
                • papalaya Re: Nie żartuj! 29.04.08, 17:25
                  niestety frustratko, wszysto przemawia przeciwko twojemu choremu
                  widzeniu świata....
                  • Gość: gtw Ojciec Inwestor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 17:30
                    jak widać najął użytecznych idiotów, Ojciec Inwestor jest zasobny,
                    ciekawe jaki jurgielt im płaci...niski podstawowy plus procent od
                    obrotu i pozyskanych wiernych???
                    • Gość: majmonides Re: Ojciec Inwestor IP: *.magma-net.pl 29.04.08, 17:40
                      "Lub w końcu sformalizują pomysł na Unię dwóch prędkości"

Prawdopodobnie traktat lizboński (jesli wejdzie w zycie) bedzie
                      ostatnim traktatem uniwersalnym dla UE. Reguluje on szczegółowo
                      tzw. wzmocnioną współpracę w ramach ktorej w razie stwierdzenia ze
                      nie da sie osiagnac wyzszego stopnia integracji w jakiejs nowej
                      dziedzinie, a chetnych jest co najmniej 9 panstw, Rada podejmuje
                      decyzje o wzmocnionej wspolpracy. Praw przyjęte w taki sposób wiąże
                      tylko zainteresowane państwa, pozostałe mogą pozostac
                      obserwatorami.

W taki sposób powstaną prawdopodobnie wspolne sily bezpieczeństwa
                      (Polska, Hiszpania, Niemcy, Francja, Finlandia +ew. Anglia)
                    • Gość: Bojaźliwa Re: Ojciec Inwestor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:05
                      Jeżeli to do mnie to się mylisz. Jestem niewierząca od zawsze.
                      W każdym razie od chwili, w której mogłam o tym zadecydować. Ojciec
                      czy wujek, inwestor czy bankrut, wszystko mi to zwisa (mówiąc męskim
                      językiem :-))
                  • Gość: Bojaźliwa Re: Nie żartuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:01
                    Jakie "wszystko"???

Nie zapowiadaliście to referendów "aż do skutku" w Polsce w
                    przypadku fiaska tego dwudniowego spędu z czerwca 2003?
                    "Do skutku" oczywiście po waszej myśli. Będzie ciekawie, jeżeli
                    Irlandczycy uratują Europę. Będzie jeszcze ciekawiej, kiedy ludzie
                    znowu odważą się myśleć. A o swoje zdrowie, jak dotąd nie muszę się
                    jeszcze martwić. Może być gorzej, kiedy ruszy ogólnokołchozowe
                    gestapo.
                    • Gość: gtw Re: Nie żartuj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:38
                      kołchoz, gestapo...oszczędź sobie, bo intelignetnych ludzi obrażają
                      takie porównania...nie wiesz czym był prawdziwy kołchoz i prawdziwe
                      gestapo....

ludzie już dawno pomyśleli, zdecydowali i sobie chwalą...

a ja ciekaw jestem jak nasze wejście do UE przekłada się na twoją
                      życiową porażkę....
                      • Gość: Bojaźliwa Re: Nie żartuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:46
                        To Ty sobie osczędź tych bredni. A także dramatycznych, żeby nie
                        powiedzieć, histerycznych połajanek. Kończę, bo już ciemno za oknem,
                        a ja nie biorę jurgieltu za siedzenie przed komputerem.

Proszę tylko o jedno - bez osobistych wycieczek. Porażka nie będzie
                        moim udziałem. A Szczęsnego Potockiego i jemu podobnych osądziła
                        historia.
                        • des4 Re: Nie żartuj! 29.04.08, 20:57
                          a kij cie tam wie, ja ci nie zaglądam w przelewy od Ojca Inwestora,
                          on i z niewierzącymi biznes zrobi, hehe...

ty się nie martw o historię, społeczeństwo i Galaktykę, tylko
                          opowiedz jakie nieszczęścia sprowadziła na ciebie Unia i co z
                          unijnego powodu w życiu ci nie wyszło...martw się o swoje cztery
                          litery i pozwól innym decydować o ich...
              • paczula8 => Snajper 29.04.08, 23:15

>
                > Można debatować ile dusza zapragnie.

To teoria, a co mówi praktyka? Była debata?

> Tylko Tobie nie chodzi o (...)

Juz Cię kiedyś prosiłam, żebys nie mówił o co mi chodzi, za czym
                tesknię itp...

> Nie dopuszczą do powstania jakiejś Europy Ojczyzn ? To co
                > powstaje, zależy od woli państw członkowskich i ich społeczeństw.

Zaraz, zaraz, czy to nie Ty napisałeś:
                "Ani kryzysu nie będzie, ani wstydu. Pewnie powstanie po prostu
                kolejny traktat na bazie dotychczasowych ustaleń, skoro ten zostanie
                odrzucony." ?

> > Wy, lewica, rzeczywiście tak macie -> jak Wam wynik gry nie
                pasi, to
                > > zmieniacie zasady, az do skutku. Najsmutniejsze jest to, ze nie
                > > widzicie w tym nic złego :/
                >
                > A co ma lewicowość czy prawicowość do chęci reformowania UE ???

Ja nie pisałam o reformowaniu UE, tylko o zmienianiu zasad w trakcie
                gry.

--
                Snajper, w moim watku pojawiło sie kilka postów łamiących
                netykietę ... liczę że je usuniesz. Z góry dziękuję:)
                • snajper55 Re: => Snajper 30.04.08, 01:52
                  paczula8 napisała:

> To teoria, a co mówi praktyka? Była debata?

Było wiele debat. Wiele osób się wypowiadało, dyskutowało, przekonywało,
                  obrażało, kłamało, informowało i co tam jeszcze chcesz.

> > Nie dopuszczą do powstania jakiejś Europy Ojczyzn ? To co
                  > > powstaje, zależy od woli państw członkowskich i ich społeczeństw.
                  >
                  > Zaraz, zaraz, czy to nie Ty napisałeś:
                  > "Ani kryzysu nie będzie, ani wstydu. Pewnie powstanie po prostu
                  > kolejny traktat na bazie dotychczasowych ustaleń, skoro ten zostanie
                  > odrzucony." ?

No i co z tego niby wynika ? Pewnie widzisz jakąś sprzeczność, któej ja nie widzę.

> Ja nie pisałam o reformowaniu UE, tylko o zmienianiu zasad w trakcie
                  > gry.

Nikt reguł w trakcie gry nie zmienia. Choć Ty pewnie kilka gier widzisz jako jedną.

> Snajper, w moim watku pojawiło sie kilka postów łamiących
                  > netykietę ... liczę że je usuniesz. Z góry dziękuję:)

"Uwaga: posty, wątki do wycięcia itp. prosimy zgłaszać na forum@agora.pl."

S.
                  • paczula8 Re: => Snajper 30.04.08, 09:17
                    snajper55 napisał:

> paczula8 napisała:
                    >
                    > > To teoria, a co mówi praktyka? Była debata?
                    >
                    > Było wiele debat. Wiele osób się wypowiadało, dyskutowało,
                    przekonywało,
                    > obrażało, kłamało, informowało i co tam jeszcze chcesz.

Pan raczy żartowac :)

>
                    > > > Nie dopuszczą do powstania jakiejś Europy Ojczyzn ? To co
                    > > > powstaje, zależy od woli państw członkowskich i ich
                    społeczeństw.
                    > >
                    > > Zaraz, zaraz, czy to nie Ty napisałeś:
                    > > "Ani kryzysu nie będzie, ani wstydu. Pewnie powstanie po prostu
                    > > kolejny traktat na bazie dotychczasowych ustaleń, skoro ten
                    zostanie
                    > > odrzucony." ?
                    >
                    > No i co z tego niby wynika ? Pewnie widzisz jakąś sprzeczność,
                    któej ja nie widzę.

Jeśli dotychczasowe ustalenia zostały odrzucone, to nie po to,
                    żeby 'na bazie dotychczasowych ustaleń' tworzyc nowy traktat.

> > Ja nie pisałam o reformowaniu UE, tylko o zmienianiu zasad w
                    trakcie gry.
                    >
                    > Nikt reguł w trakcie gry nie zmienia.

Pozwolisz, że pozostane przy swoim zdaniu.

> Choć Ty pewnie (...)

Guzik wiesz co ja 'pewnie' ... Snajper, skończ z tą manierą!

> > Snajper, w moim watku pojawiło sie kilka postów łamiących
                    > > netykietę ... liczę że je usuniesz. Z góry dziękuję:)
                    >
                    > "Uwaga: posty, wątki do wycięcia itp. prosimy zgłaszać na
                    forum@agora.pl."

Po co? zgłosiłam je Tobie ... i patrzę co sie dzieje.
                    • snajper55 Re: => Snajper 30.04.08, 11:12
                      paczula8 napisała:

> Jeśli dotychczasowe ustalenia zostały odrzucone, to nie po to,
                      > żeby 'na bazie dotychczasowych ustaleń' tworzyc nowy traktat.

Jeśli zostały odrzucone a wszyscy członkowie UE chcą ją reformować, to znaczy,
                      że trzeba stworzyć nowy traktat. Co zostanie z poprzednich przejęte - to już
                      sprawa naszych przedstawicieli konstruujących zasady reformy UE.

S.
                    • 1tomasz1 Re: => Snajper 30.04.08, 14:01
                      > > > To teoria, a co mówi praktyka? Była debata?
                      > >
                      > > Było wiele debat. Wiele osób się wypowiadało, dyskutowało,
                      > przekonywało,
                      > > obrażało, kłamało, informowało i co tam jeszcze chcesz.
                      >
                      > Pan raczy żartowac :)
                      >
                      >
                      W Polsce nad tym debatuje się od 1990 r. Dziwnym trafem jednak zawsze wygrywały
                      wybory partie prounijne. Ciekawe dlaczego?
                      • paczula8 Tomaszu. 30.04.08, 14:53

> W Polsce nad tym debatuje się od 1990 r. Dziwnym trafem jednak
                        zawsze wygrywały
                        > wybory partie prounijne. Ciekawe dlaczego?

To proste, bo Polacy chcę do Unii, ale niekoniecznie do Związku
                        Socjalistycznych Republik Europejskich.
                        BTW w 2003 roku tez zagłosowałan za przystapieniem do Unii.
                        • snajper55 Re: Tomaszu. 30.04.08, 17:32
                          paczula8 napisała:

> To proste, bo Polacy chcę do Unii, ale niekoniecznie do Związku
                          > Socjalistycznych Republik Europejskich.

Polacy chcieli do Unii i chcą w niej dalej być. W takiej, jaka po prostu jest.
                          Jakbyś jej nie nazwała. Polacy popierają także Traktat Lizboński, gdyż w
                          ostatnich wyborach głosowali na partie, które ten traktat popierają: PO, PiS,
                          SLD, PSL. A nie głosowali na te partie, które nie popierały traktatu, takie jak LPR.

S.
                          • paczula8 Re: Tomaszu. 07.05.08, 10:02
                            snajper55 napisał:

> paczula8 napisała:
                            >
                            > > To proste, bo Polacy chcę do Unii, ale niekoniecznie do Związku
                            > > Socjalistycznych Republik Europejskich.
                            >
                            > Polacy chcieli do Unii i chcą w niej dalej być.

zaklinanie rzeczywistości nic Ci nie pomoże, widziałes sondaże?
                        • 1tomasz1 Re: :))))) 01.05.08, 07:50
                          paczula8 napisała:

>
                          > To proste, bo Polacy chcę do Unii, ale niekoniecznie do Związku
                          > Socjalistycznych Republik Europejskich.

:)))))) Śmieszne. Polacy chcą więcej socialu niż daje UE. Która nota bene
                          rozpoczęła proces liberalizacji czego się da. Przeanalizuj chociażby wskaźniki
                          wolności gospodarczej (to naprawdę nie jest takie trudne).
                          KE zaproponowało zniesienie WPR. Kto protestował najgłośniej? Ano Polscy rolnicy.

> BTW w 2003 roku tez zagłosowałan za przystapieniem do Unii.
                          >
                          :))))) ok.

Ile razy byłaś w ZSRR?
                          • paczula8 Re: :))))) 01.05.08, 23:32
                            1tomasz1 napisał:

> paczula8 napisała:
                            >
                            >
                            > >
                            > > To proste, bo Polacy chcę do Unii, ale niekoniecznie do Związku
                            > > Socjalistycznych Republik Europejskich.
                            >
                            > :)))))) Śmieszne. Polacy chcą więcej socialu niż daje UE.

To, że Polacy chcą socjalu nie oznacza, że chcą do ZSRE.

> Która nota bene
                            > rozpoczęła proces liberalizacji czego się da.

czego_się_da byc może, gospodarki nie.

> Przeanalizuj chociażby wskaźniki
                            > wolności gospodarczej (to naprawdę nie jest takie trudne).

Co mam analizowac i z czym porównywać skoro Unia, o której tu
                            mówimy, dopiero ma powstać?

> KE zaproponowało zniesienie WPR. Kto protestował najgłośniej? Ano
                            Polscy rolnicy.

Polscy rolnicy protestowali? niepotrzebnie:) ... przecież to bez
                            róznicy jak bedzie sie nazywał organ zarządzajacy unijną gospodarką.

> > BTW w 2003 roku tez zagłosowałan za przystapieniem do Unii.
                            > >
                            > :))))) ok.
                            >
                            > Ile razy byłaś w ZSRR?

A co to ma do rzeczy?
                            • 1tomasz1 Nie udawaj... 05.05.08, 06:29
                              Wciąż nie dowiodłaś tezy, że ZSRR=UE.

UE liberalizuje gospodarkę właśnie. Np. Polska nie może już dotować państwowych
                              przedsiębiorstw.

Masz porównać wskaźniki wolności gospodarczej dla poszczególnych krajów UE za
                              ostatnie 15 lat.

Twoja wizyta w ZSRR unaoczniła by Ci stopień kuriozum stawianej przez Ciebie tezy.

Pytanie uzupełniające: dlaczego jest Ci blisko do braci Kaczyńskich, którzy jak
                              powszechnie wiadomo są socjalistami?
                              • paczula8 Re: Nie udawaj... 05.05.08, 12:52
                                1tomasz1 napisał:

> Wciąż nie dowiodłaś tezy, że ZSRR=UE.

a postawiłam taką? wskaż, w którym miejscu?

> UE liberalizuje gospodarkę właśnie.

liberalizuje poprzez centralizację, daj spokój...

> Np. Polska nie może już dotować państwowych przedsiębiorstw.

nie może? dlaczego?

> Masz

"ach co za ton, co za ukłon, co za wiara w kazdym zdaniu... "
                                (Republika)

> porównać wskaźniki wolności gospodarczej dla poszczególnych krajów
                                > UE za ostatnie 15 lat.

co mam porównać, skoro mówimy o Unii, która powstanie PO 1 stycznia
                                2009 roku?

> Twoja wizyta w ZSRR unaoczniła by Ci stopień kuriozum stawianej
                                przez Ciebie tezy.

nigdzie nie postawiłam tezy, którą sugerujesz, ze postawiłam.

> Pytanie uzupełniające: dlaczego jest Ci blisko do braci
                                Kaczyńskich, którzy jak powszechnie wiadomo są socjalistami?

www.korespondent.pl/index.php?x=artykul_r1&id=4461
                                a poza tym ... Tusk, czy Kaczyński obiecywał ludziom cuda? Tusk czy
                                Kaczyński chce rozdawać ciepłe posiłki? Piszesz, że 'powszechnie
                                wiadomo' ... mnie nie interesuje, co powszechnie wiadomo, mnie
                                interesuja fakty. Tuska liberalizm, to żaden liberalizm!
                                • snajper55 Re: Nie udawaj... 07.05.08, 03:56
                                  paczula8 napisała:

> > Np. Polska nie może już dotować państwowych przedsiębiorstw.
                                  >
                                  > nie może? dlaczego?

Bo takie mówi prawo.

"Swobodnej konkurencji zagrażają nie tylko monopolistyczne zamiary firm, ale
                                  także wszelkie rodzaje pomocy publicznej dla przedsiębiorstw, które zmniejszając
                                  ich koszty ułatwiają rywalizację z innymi. Dlatego Unia Europejska zakazała
                                  wspierania biznesu z państwowej bądź samorządowej kasy. Zakazem objęte są nie
                                  tylko wszelkie dotacje budżetowe, ale także zwolnienia podatkowe, a nawet
                                  sprzedaż nieruchomości po obniżonej cenie przez władze lokalne."
                                  www.exporter.pl/zarzadzanie/patrz_rowniez/unia_2_konkurencja2.html

S.
                                  • paczula8 tego sie obawiałam, 07.05.08, 09:57
                                    > Bo takie mówi prawo.

PRAWO UE odbiera rządom państw (jeszcze państw) mozliwość
                                    podejmowania decyzji ...

kij i marchewkę - główne atrybuty władzy, Unia pozostawiła sobie.
                                    • snajper55 Re: tego sie obawiałam, 07.05.08, 14:17
                                      paczula8 napisała:

> > Bo takie mówi prawo.
                                      >
                                      > PRAWO UE odbiera rządom państw (jeszcze państw) mozliwość
                                      > podejmowania decyzji ...

Państwa członkowskie UE ustaliły, że nie będą zaburzać konkurencji budżetowymi
                                      dotacjami. Wolno im ? Wolno.

S.
                                      • paczula8 Re: tego sie obawiałam, 09.05.08, 10:32
                                        nie państwa członkowskie, tylko unijni politycy takie prawo
                                        ustanowili.
                                        bo tylko oni chcą decydowac o tym, komu dotacja sie nalezy, a komu
                                        nie.
                                        • snajper55 Re: tego sie obawiałam, 09.05.08, 12:09
                                          paczula8 napisała:

> nie państwa członkowskie, tylko unijni politycy takie prawo
                                          > ustanowili.
                                          > bo tylko oni chcą decydowac o tym, komu dotacja sie nalezy, a komu
                                          > nie.

Nieprawda. Ustaliły państwa członkowskie. Jak zresztą wszystkie reguły działanie UE.

"Podstawowe przepisy regulujące politykę konkurencji wywodzą się jeszcze z
                                          Traktatu Rzymskiego. W Traktacie o WE (w wersji skonsolidowanej) reguły
                                          konkurencji są zebrane w specjalnym rozdziale Tytułu VI, art. 81-89. W tworzenie
                                          prawa wtórnego, wywodzącego się z prawa pierwotnego, zaangażowane są Rada
                                          (działająca kwalifikowaną większością głosów) i Trybunał Sprawiedliwości
                                          (poprzez swe orzecznictwo)."
                                          www.exporter.pl/zarzadzanie/patrz_rowniez/unia_2_konkurencja.html

S.
    • tomek_bg Tak trzymać. Im większa presja na Irlandię 04.05.08, 09:01
      tym większa szansa, że się Irlandczycy wkurzą i zagłosują na NIE. Już teraz, a
      wiem bo rozmawiałem, sporo z nich jest wk... za tą coraz bardziej nachalną
      propagandę i najazdy kolejnych polityków z reszty UE.
      • paczula8 Re: Tak trzymać. Im większa presja na Irlandię 07.05.08, 09:59
        tomek_bg napisał:

> tym większa szansa, że się Irlandczycy wkurzą i zagłosują na NIE.
        Już teraz, a
        > wiem bo rozmawiałem,

też rozmawiałam ... i wiem, że Anglicy liczyli na nas.
        • snajper55 Re: Tak trzymać. Im większa presja na Irlandię 07.05.08, 14:19
          paczula8 napisała:

> też rozmawiałam ... i wiem, że Anglicy liczyli na nas.

Na Ciebie i Krowina ? ;) No i zawiedli się. Nie doprowadziliście do referendum
          ratyfikacyjnego TL.

S.
    • tees1 nowe szaty cesarza 07.05.08, 14:24
      paczula8 napisała:

> 'Odrzucenie traktatu lizbońskiego ... byłoby wielkim wstydem dla
      Irlandii.'

Wstyd to kierowac sie owczym pedem. A moze nawet i lemingowym.

"Nie, dziekuje" jest tak samo dobra odpowiedzia jak "Tak, poprosze".
      Inaczej po co w ogole pytac?
      • snajper55 Re: nowe szaty cesarza 07.05.08, 14:57
        tees1 napisał:

> "Nie, dziekuje" jest tak samo dobra odpowiedzia jak "Tak, poprosze".

Nie. Nigdy nie jest tak samo dobrą odpowiedzią. To zależy od tego, na jakie
        pytanie odpowiadasz. Na przykład, gdy odpowiadasz na pytanie, czy chcesz, aby
        było lepiej w Twoim kraju, odpowiedź "Nie, dziękuję" nie jest tak samo dobra,
        jak odpowiedź "Tak, poproszę".

S.
        • tees1 pytanie retoryczne 08.05.08, 09:37
          snajper55 napisał:

> Na przykład, gdy odpowiadasz na pytanie, czy chcesz, aby
          > było lepiej w Twoim kraju,

Pytan retorycznych nie poddaje sie pod referendum.
          W referendum pyta sie o kierunek. Wtedy kazda odpowiedz jest rowniie
          uprawniona. Narzucanie lub sugerowanie odpowiedzi przez pytajacego
          (czyli rzad) jest lekcewazeniem spoleczenstwa i demokracji.
          Albo nie pytac, a jesli pytac to nie na niby.
          • snajper55 Re: pytanie retoryczne 08.05.08, 11:35
            tees1 napisał:

> Pytan retorycznych nie poddaje sie pod referendum.
            > W referendum pyta sie o kierunek. Wtedy kazda odpowiedz jest rowniie
            > uprawniona.

Uprawniona - tak. Ale uprawniona to nie to samo co dobra.

> Narzucanie lub sugerowanie odpowiedzi przez pytajacego
            > (czyli rzad) jest lekcewazeniem spoleczenstwa i demokracji.
            > Albo nie pytac, a jesli pytac to nie na niby.

Nikt nikomu w referendum odpowiedzi nie narzuca. Każdy jednak ma prawo do
            swojego zdania innych przekonywać. Wszak mamy wolność wypowiedzi. A może
            zwolennikom TL czy UE chciałbyś zamknąć usta ? ;)

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka