Dodaj do ulubionych

Ktory kraj moze napawac duma jak Polska?

IP: 64.7.158.* 19.11.03, 06:24
Padlo pytanie czy jestem dumny z tego, ze jestem Polakiem. Poczulem sie
obrazony. Jak normalny Polak nie moze byc dumny z przynaleznosci do
tysieczletniego narodu, ktorego cala historia to kronika bohaterstwa, honoru,
tolerancji, pragnienia wolnosci czy bezinteresownosci. Za te szlachetne cechy
charakteru zaplacilismy latami upokozenia od tych, ktorych bronilismy przez
caly okres naszego istnienia. Nawet ostatnie dziesieciolecie pokazuje jaka
zaplate dostajemy za nasz udzial w obaleniu komuny i zaoszczedzeniu krajom
zachodnim miliardow dolarow na obrone: kaza nam teraz splacac dlugi PRL-u.

Wlasciwsze pytanie powinno brzmiec, czy jest taki drugi kraj na swiecie,
ktorego obywatele moga byc bardziej dumni ze swojej narodowosci niz Polacy?

Moja odpowiedz: Nie ma takiego kraju. Ameryka jest blisko ale Polsce nie
dosiega. Jest natomiast wiele krajow w ktorych wstydzilbym sie byc
obywatelem.
Przyklad: Niemcy, Rosja i Francja - historia pelna despotyzmu, pychy,
nietolerancji, cynizmu i mordow (patrz Stalin, Hitler, Robespierre).

Obserwuj wątek
    • Gość: mirmat Czy eurotomani nie potrafia wskazac takiego kraju? IP: 38.112.103.* 19.11.03, 15:41
      Specjalisci od opluwania Polski i zawierzania naszej przyszlosci w rece innych
      nabrali wody w usta. Pewnie znajda taki kraj na Marsie.
      • Gość: Edek Re: Czy eurotomani nie potrafia wskazac takiego k IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 18:28
        Za pare lat bedziesz mial kontakt z Turkami.Zauwazysz,ze oni uwazaja sie za najbardziej dumny narod na swiecie.Nawet wy Polacy nie macie z nimi szans.
        Mowie serio,bo mam z nimi kontakt w pracy i po za nia.
        • 1tomasz1 Re: Czy eurotomani nie potrafia wskazac takiego k 20.11.03, 14:10
          Gość portalu: Edek napisał(a):

> Za pare lat bedziesz mial kontakt z Turkami.Zauwazysz,ze oni uwazaja sie za
          naj
          > bardziej dumny narod na swiecie.Nawet wy Polacy nie macie z nimi szans.
          > Mowie serio,bo mam z nimi kontakt w pracy i po za nia.

Edek, cały dowcip polega na tym, że mirmat od ćwierćwicza mieszka w Kanadzie.
    • indris Trochę logiki mirmat... 19.11.03, 18:38
      Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w swojej historii.
      Podobnie jak ma i niepiękne. Ale czy jest to powód do osobistej dumy ? Czy Ty
      konkretnie masz jakikolwiek udział w tych pięknych kartach ? Jeżeli tak - ale
      tylko wtedy - masz prawo do dumy.
      A czy obecny stan Polski jest powodem do dumy ? To już jest co najmniej
      dyskusyjne. W każdym razie w tym stanie kazdy z nas ma jakiś swój udział. I ten
      udział może być powodem do dumy lub wstydu.
      • Gość: mirmat Mam prawo do dumy z mych praojcow IP: 38.112.103.* 19.11.03, 18:59
        indris napisał: > Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w
        swojej historii. Podobnie jak ma i niepiękne.
        Mirmat: Ja nie napisalem, ze Polska jest idealem tylko, ze nie ma drugiego
        kraju tak bliskiego temu idealu. raz jeszce prosze o obiektywne porownanie z
        innymi krajami.

indris: Ale czy jest to powód do osobistej dumy ? Czy Ty
        > konkretnie masz jakikolwiek udział w tych pięknych kartach ? Jeżeli tak - ale
        > tylko wtedy - masz prawo do dumy.
        Mirmat: Moja skromnosc nie pozwala mi cytowac tu udokumentowanego w
        publikacjach prasowych mojego udzialu w walce o wolna Ojczyzne. Ale nie o to
        tu chodzi. Polska nie jest bogatym krajem, nie ma cieplego klimatu z plazami
        ale ma cos co zazdroszcza nam wrogie nacje i tak zalosnie nam chca zagrabic
        nachalna propaganda: HISTORIE z ktorej mozemy byc tylko dumni.

> A czy obecny stan Polski jest powodem do dumy ? To już jest co najmniej
        > dyskusyjne. W każdym razie w tym stanie kazdy z nas ma jakiś swój udział. I
        ten udział może być powodem do dumy lub wstydu.
        Mirmat: To wlasnie duma z osiagniec naszych praojcow moze inspirowac nas do
        postepowania, dzieki ktoremu unikniemy koniecznosci wstydzenia sie za nasza
        rzeczywistosc. Tragedia nasza dzis sa elity, ktore zdradzily poslanie
        Solidarnosci i tradycje przeszlosci. Dlatego pamiec o naszej przeszlosci jest
        tak wazna by terazniejszosc i przyszlosc byla lepsza.
        • Gość: Edek Re: Mam prawo do dumy z mych praojcow IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 20:06
          Gość portalu: mirmat napisał(a):

> indris napisał: > Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w
          >
          > swojej historii. Podobnie jak ma i niepiękne.
          > Mirmat: Ja nie napisalem, ze Polska jest idealem tylko, ze nie ma drugiego
          > kraju tak bliskiego temu idealu. raz jeszce prosze o obiektywne porownanie z
          > innymi krajami.
          >
          > indris: Ale czy jest to powód do osobistej dumy ? Czy Ty
          > > konkretnie masz jakikolwiek udział w tych pięknych kartach ? Jeżeli tak -
          > ale
          > > tylko wtedy - masz prawo do dumy.
          > Mirmat: Moja skromnosc nie pozwala mi cytowac tu udokumentowanego w
          > publikacjach prasowych mojego udzialu w walce o wolna Ojczyzne. Ale nie o to
          > tu chodzi. Polska nie jest bogatym krajem, nie ma cieplego klimatu z plazami
          > ale ma cos co zazdroszcza nam wrogie nacje i tak zalosnie nam chca zagrabic
          > nachalna propaganda: HISTORIE z ktorej mozemy byc tylko dumni.
          >
          > > A czy obecny stan Polski jest powodem do dumy ? To już jest co najmniej
          > > dyskusyjne. W każdym razie w tym stanie kazdy z nas ma jakiś swój udział.
          > I
          > ten udział może być powodem do dumy lub wstydu.
          > Mirmat: To wlasnie duma z osiagniec naszych praojcow moze inspirowac nas do
          > postepowania, dzieki ktoremu unikniemy koniecznosci wstydzenia sie za nasza
          > rzeczywistosc. Tragedia nasza dzis sa elity, ktore zdradzily poslanie
          > Solidarnosci i tradycje przeszlosci. Dlatego pamiec o naszej przeszlosci jest
          > tak wazna by terazniejszosc i przyszlosc byla lepsza.

Porownanie mozesz miec,jak bedziesz mieszkal w innym kraju.Bo to,co dla ciebie powodem do dumy,to sprawka komunistycznej propagandy.W innych krajach bys sie jako Polak tego wstydzil.Bo walki powstancze,kompozytorzy ,pisarze narodowi,poeci ,sukcesy narodowe itd.to sa w kazdym kraju.Niestety Polska wypada biednie.Ja sie Polski wstydze.
          • Gość: mirmat Kretynie, od 1976 roku mieszkam poza Polska IP: 64.7.158.* 19.11.03, 21:13
            Gość portalu: Edek napisał(a):

> Porownanie mozesz miec,jak bedziesz mieszkal w innym kraju.Bo to,co dla
            ciebie powodem do dumy,to sprawka komunistycznej propagandy.W innych krajach
            bys sie jako Polak tego wstydzil.Bo walki powstancze,kompozytorzy ,pisarze
            narodowi,poeci ,sukcesy narodowe itd.to sa w kazdym kraju.Niestety Polska
            wypada biednie.Ja sie Polski wstydze.

Wiec przestan byc "Polakiem" i sie wiecej nie wstydz.
            • Gość: Edek Re: Kretynie, od 1976 roku mieszkam poza Polska IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 22:49

> Gość portalu: Edek napisał(a):
              >
              > > Porownanie mozesz miec,jak bedziesz mieszkal w innym kraju.Bo to,co dla
              > ciebie powodem do dumy,to sprawka komunistycznej propagandy.W innych krajach
              > bys sie jako Polak tego wstydzil.Bo walki powstancze,kompozytorzy ,pisarze
              > narodowi,poeci ,sukcesy narodowe itd.to sa w kazdym kraju.Niestety Polska
              > wypada biednie.Ja sie Polski wstydze.
              >
              > Wiec przestan byc "Polakiem" i sie wiecej nie wstydz.

Nigdy nim nie bylem.Bylem i jestem Slazakiem.
              • Gość: Janek Dziękuje. Trochę mi ulżyło. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 12:59
      • ping-pong Re: Trochę logiki mirmat... 20.11.03, 02:29
        indris napisał:

> Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w swojej historii.
        > Podobnie jak ma i niepiękne.

Nie bylo niepieknych stron. Jestes zdrajca i tyle. :)
        • Gość: mirmat Zdrada to tworzenie niepieknych kart IP: 64.7.158.* 20.11.03, 05:04
          ping-pong napisał:

> indris napisał:
          > > Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w swojej historii.
          > > Podobnie jak ma i niepiękne.
          >

> Nie bylo niepieknych stron. Jestes zdrajca i tyle. :)
          Mirmat: Cynikom pozostal nieudaczny sarkazm. Zrada jest tworzenie niepięknych
          katr w naszej historii a nie ich wytykanie. 250 takich zdrajcow napisalo
          wielkopoddanczy list do Brukseli stwierdzajac, ze zgnily kompromis z Niceji to
          za duzo dla nas. Zadaja calkowitego wyzbycia sie nawet tych pozorow
          suwerennosci jakie przyznano nam w Nicei. Tacy to zdrajcy i tyle. A w czasie
          isurekcji kosciuszkowskiej ludek Warszawy wieszal takich drani na latarniach.
        • indris Trochę wiedzy mirmat... 20.11.03, 17:55
          mirmat napisał (o historii Polski) "Nie bylo niepieknych stron"
          Odsyłam więc do literatury historycznej. Od Bobrzyńskiego poprzez
          Konopczyńskiego, Jasienicę do Konecznego i Giertycha (Jędrzeja). Trochę wiedzy
          nigdy nie zaszkodzi.
          • Gość: Janek Re: Trochę wiedzy mirmat... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 18:01
            Słóweczko napawać też mi się niezbyt podoba.
          • Gość: mirmat Czy indris potrafi czytac????????????????? IP: 64.7.158.* 21.11.03, 05:53
            indris napisał:
            > mirmat napisał (o historii Polski) "Nie bylo niepieknych stron"
            > Odsyłam więc do literatury historycznej. Od Bobrzyńskiego poprzez
            > Konopczyńskiego, Jasienicę do Konecznego i Giertycha (Jędrzeja). Trochę
            wiedzy nigdy nie zaszkodzi.

Mirmat: NIE MUSISZ MNIE NIGDZIE ODSYLAC. TO NIE JA NAPISALEM "(o historii
            Polski) "Nie bylo niepieknych stron"" ALE ping-pong (chyba chcial byc
            nieudolnie sarkastyczny ale jak widac mu nie wyszlo) i caly jego watek cytuje:

Autor: ping-pong@NOSPAM.gazeta.pl
            Data: 20-11-2003 02:29 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
            indris napisał:

> Nikt przytomny nie zaprzeczy, że Polska ma piękne karty w swojej historii.
            > Podobnie jak ma i niepiękne.

Nie bylo niepieknych stron. Jestes zdrajca i tyle. :)

• Gość: Fragless Re: Ktory kraj moze napawac duma jak Polska? IP: 80.48.165.* 19.11.03, 20:41
      > Padlo pytanie czy jestem dumny z tego, ze jestem Polakiem. Poczulem sie
      > obrazony. Jak normalny Polak nie moze byc dumny z przynaleznosci do
      > tysieczletniego narodu

A coz to za powod do dumy? Jesli urodziles sie Polakiem, to nie ma w tym zadnej
      Twojej zaslugi, a jedynie Twoich rodzicow. Dumnym mozna byc z tego, czego sie
      dokonalo, a nie z tego, co nie od Ciebie zalezy. Z bycia praworecznym (o ile
      jestes) tez czujesz dume? Praworeczni maja historie duzo dluzsza od Polakow i
      duzo wiecej chwalebnych kart...

> ktorego cala historia to kronika bohaterstwa, honoru,
      > tolerancji, pragnienia wolnosci czy bezinteresownosci.

Mam zatem rozumiec, ze Dymitr Samozwaniec, Targowica, Zaolzie, getto lawkowe,
      Jedwabne i wiele pomniejszych spraw to nie sa elementy naszej historii? Czyjej
      w takim razie? Australijczykow?

> Za te szlachetne cechy
      > charakteru zaplacilismy latami upokozenia od tych, ktorych bronilismy przez
      > caly okres naszego istnienia.

Prosze jasniej - o kim mowisz?

> Nawet ostatnie dziesieciolecie pokazuje jaka
      > zaplate dostajemy za nasz udzial w obaleniu komuny i zaoszczedzeniu krajom
      > zachodnim miliardow dolarow na obrone: kaza nam teraz splacac dlugi PRL-u.

W polityce nie ma i nigdy nie bylo sentymentow, a pieniadze nie smierdza.

> Wlasciwsze pytanie powinno brzmiec, czy jest taki drugi kraj na swiecie,
      > ktorego obywatele moga byc bardziej dumni ze swojej narodowosci niz Polacy?

Duma z narodowosci moze miec miejsce jedynie w przypadku emigrantow, bo tylko
      oni maja w przynaleznosci do danego narodu wlasna zasluge. Mozesz wiec byc
      dumny co najwyzej z bycia Kanadyjczykiem. A co do Twoich nacjonalistycznych
      bredni - w kazdym narodzie popularne jest przekonanie o wlasnej wyjatkowosci i
      wyzszosci nad reszta swiata. "Wszystkie narody przed wszystkimi pierwsze", jak
      pisal kiedys Norwid. Wezmy chocby naszych sasiadow Ukraincow - maja dokladnie
      te same kompleksy, to samo przekonanie, ze caly swiat sie na nich uwzial, a oni
      maja piekna historie zlozona z samych bohaterow i chwalebnych czynow. Kiedys
      zreszta byl bodaj we Wprost artykul o narodowych stereotypach - jak sie
      okazalo, nie ma w Europie narodu, ktory nie uwazalby sie za pepek swiata
      (podobno wszelkie rekordy samozachwytu bija Serbowie), a inne kontynenty pewnie
      tez sie pod tym wzgledem nie roznia. Pogodz sie z przykra prawda - Polacy to
      taki sam narod jak wszystkie inne, ani gorszy ani lepszy. Zas Twoje zachwyty sa
      tym bardziej zalosne, ze jakos mimo tej dumy wolisz mieszkac w Kanadzie - bez
      tysiacletniej historii, za to z lepszymi zarobkami...
      • Gość: mirmat Naucz sie rozrozniac miedzy patriotyzmem a nacjona IP: 64.7.158.* 19.11.03, 22:09
        > obrazony. Jak normalny Polak nie moze byc dumny z przynaleznosci do
        > tysieczletniego narodu
        Fragless: A coz to za powod do dumy? Jesli urodziles sie Polakiem, to nie ma w
        tym zadnej Twojej zaslugi, a jedynie Twoich rodzicow.
        Mirmat: I wlasnie jestem dumny z moich Rodzicow i prarodzicow. Bez nich nie
        bylbym kim jestem.

Fragless: Dumnym mozna byc z tego, czego sie dokonalo, a nie z tego, co nie od
        Ciebie zalezy.
        Mirmat: Z powodu mojej skromnosci o moich dokonaniach nie bedze wspominal.
        Zreszta, dla cynikow walka o wolna Ojczyzne to przestepstwo a nie powod do
        dumy. Jedno jest pewne - dla innego kraju niz Polska nie spedzilbym od 1968 do
        1990 kazdej wolnej chwili poza zarobkowaniu. Czyli moje postepowanie jest
        zwiazane z moim dziedzictwem i z moja duma bycia Polakiem.
        > ktorego cala historia to kronika bohaterstwa, honoru,
        > tolerancji, pragnienia wolnosci czy bezinteresownosci.
        Fragless: Mam zatem rozumiec, ze Dymitr Samozwaniec, Targowica, Zaolzie, getto
        lawkowe, Jedwabne i wiele pomniejszych spraw to nie sa elementy naszej
        historii? Czyjej w takim razie? Australijczykow?
        Mirmat: Naczytales sie pewnie za duzo polakozercow jak Gross a za malo
        niekomunistycznych historykow. No coz komuna pracowala ciezko przez 55 lat by
        zochydzic Polakom nasza Ojczyzne. Wiec po kolei:
        Dymitr Samozwaniec - Najlepsza obrona jest atak. Rzeczypospolita wlasnie
        przeszla klka zwycieskich obronnych wojen z azjatycka dzicza pod wodza Iwana
        Groznego (pewnie taki despota inspiruje polakozercow). By zapewnic spokojna
        przyszlosc, ku uciesze bardziej liberalnie myslacych Rosjan (niestety bylo ich
        za malo) zainstalowalismy tak kogos, kto wydawal sie bardziej cywilizowanym.
        Wyprowadzilismy sie z Kremla sami, bez walki bo okazalo sie, ze demokracja i
        Rosja sa niekompatybilne.
        Targowica: ja nie powiedzialem, ze wszyscy Polacy sa idealni. Najlepszy
        przyklad to 250 dzisiejszych kanalii, piszacych na wzor targowiczan list-donos
        na swoja Ojczyzne do Brukseli. To nie wina Polski, ze sa wsrod nas zdrajcy. Czy
        Ty tez chcesz byc jednym z nich????
        Zaolzie: czy chodzi Ci o Czeski najazd na Zoalzie kiedy nasza Armia walczyla z
        najazdem bolszewickim broniac calej Europy???
        Getto-Jedwabne: wspaniale! Paru kryminalistow (byli skazani za IIRP) pod
        przywodctwem hitlerowskich okupantow morduje zydow. Polakozerca Gross
        (entuzjasta likwidacji pozorow suwerennosci IIIRP zapisanych w Nicei), pisze
        fikcje na poziomie "Ksiag medrcow Syjonu". Co to ma wspolnego z Polska. Moze
        bedziesz mi mowil, ze PRL ma cos wspolnego z Polska???? No to po co ja
        walczylem z PRL-em??? PRL- uznala Unia i dawala jej , miliardy $$$ na budowe
        komunizmu. Wiec PRL to Unia a nie Polska !!!
        > Za te szlachetne cechy charakteru zaplacilismy latami upokozenia od tych,
        ktorych bronilismy przez caly okres naszego istnienia.

Fragless: Prosze jasniej - o kim mowisz?
        Mirmat: Z przyjemnoscia. Mowie o calej naszej historii, od obrony Europy przed
        Mongolami pod Legnica, obrony przed Krzyzactwem - zboczencami religii
        katolickiej, ktorzy z dzika radoscia przeszli na Luteranizm, obrony przed
        dzicza wschodu w stylu Iwana Groznego, obrona calej Europy pod Wiedniem przed
        owczesna wersja Al-Kajdy, obrona w 1920 roku przed "kwiatem cywilizacji
        europejskij" - bolszewictwem kacapckim i szkopskim no i obalenie (ku zgrozie
        europejskiego lewactwa) razem z Stanami Zjednoczonymi niezwyciezonego do 1980
        roku imperium sowietow.
        Co za to dostalismy???? Austria, ktora uratowalismy pod Wiedniem dolaczyla sie
        do rozbiorowych grabierzy. Za obalenie komuny Unia zada od nas splat darow
        jakie Europa dawala na budowe komuny w PRL-u. Starczy ???

> Nawet ostatnie dziesieciolecie pokazuje jaka
        > zaplate dostajemy za nasz udzial w obaleniu komuny i zaoszczedzeniu krajom
        > zachodnim miliardow dolarow na obrone: kaza nam teraz splacac dlugi PRL-u.
        Fragless: W polityce nie ma i nigdy nie bylo sentymentow, a pieniadze nie
        smierdza.
        Mirmat: Jaki byl nas interes by bronic Austryjakow pod Wiedniem???
        > Wlasciwsze pytanie powinno brzmiec, czy jest taki drugi kraj na swiecie,
        > ktorego obywatele moga byc bardziej dumni ze swojej narodowosci niz Polacy?

Fragless: Duma z narodowosci moze miec miejsce jedynie w przypadku emigrantow,
        bo tylko oni maja w przynaleznosci do danego narodu wlasna zasluge. Mozesz wiec
        byc dumny co najwyzej z bycia Kanadyjczykiem.
        Mirmat: Dziekuje, postoje.

Fragless: Zas Twoje zachwyty sa tym bardziej zalosne, ze jakos mimo tej dumy
        wolisz mieszkac w Kanadzie - bez tysiacletniej historii, za to z lepszymi
        zarobkami...
        Mirmat: Jak powiedziales: "W polityce nie ma i nigdy nie bylo sentymentow, a
        pieniadze nie smierdza" i to tylko laczy mnie z Kanada, krajem, ktory nie wydal
        grosza na moja edukacje, zarobil przez 28 lat fortune z moich podatkow by czesc
        wydac na pomoc marksitowskim despotom jak Fidel Castro. Cos ten kraj jest mi
        winien a ja jest winien tylko mojej Ojczyznie.

• Gość: Fragless Re: Naucz sie rozrozniac miedzy patriotyzmem a na IP: 80.48.165.* 20.11.03, 12:39
          > Mirmat: I wlasnie jestem dumny z moich Rodzicow i prarodzicow.

Duma z rodzicow to nie to samo co duma z narodowosci.

> Jedno jest pewne - dla innego kraju niz Polska nie spedzilbym od 1968
          > do 1990 kazdej wolnej chwili poza zarobkowaniu.

Wcale nie takie pewne. Gdyby Twoi rodzice wyemigrowali np. na Wegry i tam bys
          sie urodzil, prawdopodobnie wolne chwile poswiecalbys Wegrom.

> Dymitr Samozwaniec - Najlepsza obrona jest atak. Rzeczypospolita wlasnie
          > przeszla klka zwycieskich obronnych wojen z azjatycka dzicza pod wodza Iwana
          > Groznego (pewnie taki despota inspiruje polakozercow). By zapewnic spokojna
          > przyszlosc, ku uciesze bardziej liberalnie myslacych Rosjan (niestety bylo
          > ich za malo) zainstalowalismy tak kogos, kto wydawal sie bardziej
          > cywilizowanym.

Jestes naiwny jak dziecko. Zapytaj przecietnego Niemca o Krzyzakow, uslyszysz
          dokladnie to samo - Prusy byly azjatycka dzicza, wiec Krzyzacy wniesli tam
          cywilizacje ku uciesze bardziej liberalnie myslacych Polakow. Kazdy ma te same
          schematy.

> Targowica: ja nie powiedzialem, ze wszyscy Polacy sa idealni.

Powiedziales wyraznie, ze nasza CALA historia to kronika bohaterstwa itd. Jesli
          cala, to i Targowica.

> Zaolzie: czy chodzi Ci o Czeski najazd na Zoalzie

Chodzi mi o polski najazd na Zaolzie w 1938, kiedy Hitler podporzadkowywal
          sobie Czechy.

> Getto-Jedwabne: wspaniale! Paru kryminalistow

Getto lawkowe to "paru kryminalistow"? Poucz sie naszej historii, zamiast robic
          z siebie idiote.

> Mirmat: Z przyjemnoscia. Mowie o calej naszej historii, od obrony Europy
          > przed Mongolami pod Legnica

Rosjanie tez twierdza, ze bronili Europy przed Mongolami...

> obrony przed Krzyzactwem

Obrony kogo? Azji?

> obrony przed dzicza wschodu w stylu Iwana Groznego

Jak juz wspominalem, Niemcy tez sie uwazaja za obroncow Europy przed dzicza ze
          wschodu.

> obrona calej Europy pod Wiedniem

Obrona Austrii i moze jeszcze Italii. Niemcy by sobie poradzili.

> obrona w 1920 roku przed "kwiatem cywilizacji europejskij"

Tez nie sadze, zeby ZSRR byl wtedy zdolny do podbicia Europy. Poza tym ciagle
          zapominasz o jednym - Polska walczyla tylko dla siebie. To, ze nasi wrogowie
          zamierzali potem ruszac na Europe, nie mialo tu nic do rzeczy, wiec nie
          opowiadaj bajek o Polakach broniacych Europy. Rownie dobrze moglbys mowic tak o
          Turcji, ktora nieraz walczyla z Arabami czy Rosja - gdyby przegrala, jej
          pogromcy poszliby pewnie dalej, ale czy to robi z Turkow obroncow Europy?

> no i obalenie (ku zgrozie europejskiego lewactwa) razem z Stanami
          > Zjednoczonymi niezwyciezonego do 1980 roku imperium sowietow.

Jak wyzej - nie jest to zaden powod by nazywac sie obroncami Europy.

> Co za to dostalismy????

A co dostala Rosja za obrone Europy przed Mongolami? Co dostala Turcja za
          obrone Europy przed Arabami? Co dostala Hiszpania za obrone Portugalczykow
          przed Napoleonem?

> Mirmat: Jaki byl nas interes by bronic Austryjakow pod Wiedniem???

Tez nie wiem. Tak samo nie wiem, jaki mamy interes w okupowaniu Iraku. Coz,
          niektore rzeczy nigdy sie nie zmieniaja - jak mielismy bezmyslnych politykow
          300 lat temu, tak i dzis.

> Mirmat: Jak powiedziales: "W polityce nie ma i nigdy nie bylo sentymentow, a
          > pieniadze nie smierdza"

No wlasnie, w polityce. Ale w normalnym zyciu to co innego.
          • Gość: Janek Wiele takiej przesady, że trudno nawet dyskutować IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 13:09
          • Gość: mirmat Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: 38.112.103.* 20.11.03, 16:25
            Gość portalu: Fragless napisał(a):
            > Duma z rodzicow to nie to samo co duma z narodowosci.
            Mirmat: Poniewaz masz male poczucie patriotyzmu, trudno Ci odroznic od wiezow
            rodzinnych i wiezow narodowych. A przeciez Ojczyzna jest naturalnym
            przedluzeniem Rodziny !!!! I tak jak w rodzinie moga sie sdazyc ciemne typy tak
            i w mojej Ojczyznie tez.

> > Jedno jest pewne - dla innego kraju niz Polska nie spedzilbym od 1968 do
            1990 kazdej wolnej chwili poza zarobkowaniu.
            >
            Fragless: > Wcale nie takie pewne. Gdyby Twoi rodzice wyemigrowali np. na Wegry
            i tam bys sie urodzil, prawdopodobnie wolne chwile poswiecalbys Wegrom.
            >
            Mirmat: Akurat Wegrzy stoja wysoko na skali moralnosci i bohaterstwa. Wiesz sam
            Polak, Wegier dwa... I byc moze mialbys racje. Ale na pewno bym nie walczyl za
            matku Rosiju. Po prostu ucieklbym i zmienil narodowosc.
            > > Dymitr Samozwaniec - Najlepsza obrona jest atak. Rzeczypospolita wlasnie
            > > przeszla klka zwycieskich obronnych wojen z azjatycka dzicza pod wodza Iwa
            > na Groznego (pewnie taki despota inspiruje polakozercow). By zapewnic spokojn
            > a przyszlosc, ku uciesze bardziej liberalnie myslacych Rosjan (niestety bylo
            > > ich za malo) zainstalowalismy tak kogos, kto wydawal sie bardzie
            cywilizowanym.
            >
            Fragless: Jestes naiwny jak dziecko. Zapytaj przecietnego Niemca o Krzyzakow,
            uslyszysz dokladnie to samo - Prusy byly azjatycka dzicza, wiec Krzyzacy
            wniesli tam cywilizacje ku uciesze bardziej liberalnie myslacych Polakow. Kazdy
            ma te same schematy.
            Mirmat: Racje opieraja sie na FAKTACH. A te sa bezlitosne dla Krzyzakow.
            Komunisci cos bredzili o demokracji. Czy to ma znaczyc, ze demokracja jest
            niemozliwa?
            PO PIERWSZE, WOJNA Z MOSKWA ZACZELA SIE OD KACAPSKIEGO ATAKU NA RZECZYPOSPOLITA
            ZA IWANA GROZNEGO. Czyli byla to wojna obronna. Inwazja Kremla byla tym samym
            co inwazja Normandii czy pokonanie III Rzeszy. I tak jak Amerykanie
            zainstalowali demokratyczny rzad w Bonn tak i my probowalismy zainstalowac
            bardziej ludszki rzad na Kremlu. Nie udalo sie i bez walki opuscilismy Moskwe
            (a szkoda) I GDZIE TU POROWNANIE Z KRZYZAKAMI????

>
            > > Targowica: ja nie powiedzialem, ze wszyscy Polacy sa idealni.
            >
            Fragless: Powiedziales wyraznie, ze nasza CALA historia to kronika bohaterstwa
            itd. Jesli cala, to i Targowica.
            Mirmat: Sprawdzilem moj watek i nigdzie nie napisalem, ze KAZDY POLAK BYL
            BOHATEREM!!! W kazdym narodzie sa zdrajcy ( dzisiaj 250 z duma pisze
            wielkopoddanczy list do Brukseli). Czy mam sie wstydzic za 250 s..synow? Nie.
            JAK SAMI PRZYZNAJA NIE MAJA ZADNEJ REPREZENTACJI W SEJMIE CZYLI SA NICZYM.
            Jezeli sie wstydze to za to ze, demokratycznie wybrany prezydent przyjal tych
            bydlakow.
            JESZCZE RAZ! MOJA ANALIZA JEST POROWNAWCZA. PYTAM JAKI NAROD ODZNACZYL SIE TAKA
            SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU, BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA.
            >
            > > Zaolzie: czy chodzi Ci o Czeski najazd na Zoalzie
            Fragless: Chodzi mi o polski najazd na Zaolzie w 1938, kiedy Hitler
            podporzadkowywal sobie Czechy.
            Mirmat: Oczywiscie bylem sarkastycznym. Jakos w srod Polakow nikt nie chce
            wspomniec, ze Czesi usilowali nam wbic noz w plecy kiedy bolszewicy byli pod
            Warszawa. Na skali calej naszej historii to nie bylo jednak najchlubniejsze
            wydarzenie. Ale mierzmy to w calej skali. Czesi odwrotnie od Polakow nie
            walczyli z Hitlerem. Postanowili sami, bez walki oddac ziemie Hitlerowi. To
            radykalnie zmniejszanasza wine, ktora istnieje. To takie przejscie na czerwonym
            swietle >
            > > Getto-Jedwabne: wspaniale! Paru kryminalistow
            Fragless: Getto lawkowe to "paru kryminalistow"? Poucz sie naszej historii,
            zamiast robic z siebie idiote.
            Mirmat: Ja zawsze czytam moich przeciwnikow. Mimo, ze musialem czesto biegac do
            ubikacji by sie wyzygac to przeczytalem caly paszkwil Grossa i rozne brednie w
            New York Timesie. Ale w odroznieniu od cynikow czytam tez odpowiedzi na te
            brednie i uzywam wtedy rozumu. Jezeli Gross sam sie przyznaje do klamstwa tylko
            je bagatelizuje to jakim on jest "historykiem"???>
            >
            > Mirmat: Z przyjemnoscia. Mowie o calej naszej historii, od obrony Europy
            > > przed Mongolami pod Legnica
            > Fragless: Rosjanie tez twierdza, ze bronili Europy przed Mongolami...
            Mirmat: I co z tego, ze "twierdza". Faktem jest, ze przez trzy stulecia
            ksiazenta moskiwscy bili czolem przed Chanami i po tym czasie juz niczym sie
            nie roznili od Mongolow.

> > obrony przed Krzyzactwem
            > Obrony kogo? Azji?
            Mirmat: Obrony dobrego imienia chrzescijanstwa a w szcegolnosci Katolicyzmu.
            Krzyzowcy uznali Krzyzakow (mam nadzieje, ze znasz wystarczajaco historie by
            odroznic Krzyzowcow od Krzyzakow) za bandytow i wyrzucili ich z Ziemi Swietej.
            > > > obrony przed dzicza wschodu w stylu Iwana Groznego
            Fragless: Jak juz wspominalem, Niemcy tez sie uwazaja za obroncow Europy przed
            dzicza ze wschodu.
            Mirmat: A komunisci twierdzili, ze chca stworzyc robotniczy raj, az ich Polscy
            robotnicy pogonili!!! Myslalem, ze dyskutujemy o FAKTACH a nie TWIERDZENIACH
            >
            > > obrona calej Europy pod Wiedniem
            Fragless: Obrona Austrii i moze jeszcze Italii. Niemcy by sobie poradzili.
            Mirmat: Ohhhhhhh!!!! To czemu wszystkie kible w Wiedniu byly zatkane od
            oprozniajacych sie ze strachu Wiedenczykow???
            >
            > > obrona w 1920 roku przed "kwiatem cywilizacji europejskij"
            Fragless: Tez nie sadze, zeby ZSRR byl wtedy zdolny do podbicia Europy. Poza
            tym ciagle zapominasz o jednym - Polska walczyla tylko dla siebie. To, ze nasi
            wrogowie zamierzali potem ruszac na Europe, nie mialo tu nic do rzeczy, wiec
            nie opowiadaj bajek o Polakach broniacych Europy.
            Mirmat: OCZYWISCIE, ZE POLSKA WALCZYLA ZA SIEBIE. ALE TAK SIE DZIWNIE SKLADA,
            ZE ZA KAZDYM RAZEM JAK WALCZYMY O SIEBIE TO RATUJEMY EUROPEJSKA CYWILIZACJE!!
            CZY TO PRZYPADEK?????!!!

Fragless: Rownie dobrze moglbys mowic tak o Turcji, ktora nieraz walczyla z
            Arabami
            Mirmat: W jaki sposob Turcy ocalili w ten sposob Europe???

Fragless: czy Rosja - gdyby przegrala, jej pogromcy poszliby pewnie dalej, ale
            Mirmat: ????????

> > no i obalenie (ku zgrozie europejskiego lewactwa) razem z Stanami
            > > Zjednoczonymi niezwyciezonego do 1980 roku imperium sowietow.

Fragless: Jak wyzej - nie jest to zaden powod by nazywac sie obroncami Europy.
            Mirmat: Jak wyzej - "TAK SIE DZIWNIE SKLADA, ZE ZA KAZDYM RAZEM JAK WALCZYMY O
            SIEBIE TO RATUJEMY EUROPEJSKA CYWILIZACJE!! CZY TO PRZYPADEK?????!!!"

> > Co za to dostalismy????
            >
            Fragless: A co dostala Rosja za obrone Europy przed Mongolami?
            Mirmat: Za to ZE JEJ NIE BRONILA DASTALA MONGOLSKA MENTALNOSC.

Fragless: Co dostala Turcja za obrone Europy przed Arabami?
            Mirmat: ????????
            Fragless: Co dostala Hiszpania za obrone Portugalczykow przed Napoleonem?
            Mirmat: Widzisz Fragless, jak cienkie masz argumenty? Zaczynasz szukac
            przykladow w wewnetrznych klotniach Europejczykow.
            > > Mirmat: Jaki byl nas interes by bronic Austryjakow pod Wiedniem???
            Fragless: Tez nie wiem. Tak samo nie wiem, jaki mamy interes w okupowaniu
            Iraku. Coz, niektore rzeczy nigdy sie nie zmieniaja - jak mielismy bezmyslnych
            politykow 300 lat temu, tak i dzis.
            Mirmat: NARESZCIE CZESCIOWO SIE ZGADZAMY. BYCIE UCZCIWYM NIE POPLACA. ALE
            UCZCIWOSC TO NIE BEZMYSLNOSC.
            • Gość: Janek Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 17:39
              1)Rzeczypospolita w XVIII wieku była państwem wielonarodowym i o zdradę było
              łatwo. Odpowiedzią Polaków na Targowicę była Konfederacja Barska.
              2)Na Zaolziu Polacy stanowili 85%. Czesi zajęli Zaolzie jak armia czerwona
              atakowała Warszawę. Natomiast zajęcie Zaolzia przez Polaków rozwścieczyło
              Hitlera. Zmusiło Niemcy do zaniechania strategicznego planu głównego uderzenia
              na Polskę od południa. Zajęcie przez Polskę Zaolzia uratowało życie wielu
              Czechom ( wojskowym, działaczom politycznym i społecznym ), którzy uciekli
              tutaj przed łapami Hitlera.
              3) Obrona Warszawy w 1920 została uznana przez historyków francuskich i
              niemieckich za jedną z dwudziestu bitew decydujących o losach świata. Niemcy w
              1920 już ogarnęła rewolucja bolszewicka. Berlin szykował się do przywitania
              zwycięskiej armii czerwonej. Po upadku Warszawy i powitaniu w Berlinie, Lenin
              i komunizm żądziłby całą zachodnią Europą aż do Portugalii. Ukazały się na ten
              temat książki pisane przez historyków francuskich i niemieckich. BBC nakręciło
              serial filmów historyczne o dwudziestu najważniejszych dla świata bitwach,
              wśród nich była bitwa o Warszawę. Serial leciał przed laty w TVP.
              4)Stwierdzenie, że Powstanie Warszawskie było niepotrzebne jest tak samo
              dyskusyjne i wątpliwe jak stwierdzenie, że Powstanie Styczniowe było
              niepotrzebne.
              5)Udział Polski w obronie Wiednia był dla Polski koniecznością. Położenie
              Polski odcietej od zachodniej Europy przez Turków, którzy panowaliby w
              południowej i centralnej Europie, byłoby dla Polski w dalszych skutkach
              tragiczne. Liczne, małe i niezależne księstewka w Niemczech nie stanowiły w
              owym czasie dla Turcji żadnej przeszkody militarnej.
              • Gość: Janek Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 17:47
                3)...rządziłby...
              • Gość: Fragless Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 20.11.03, 20:15
                > Odpowiedzią Polaków na Targowicę była Konfederacja Barska.

Konfederacja barska byla 20 lat wczesniej, entelygencie.
                • Gość: Janek Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 21:11
                  Nie jestem historykiem, piszę z pamięci a ta czasmi zawiodzi. Ty natomiast
                  masz ze intencje. Nie zależy Ci na prawdzie historycznej tylko realizujesz
                  swój głupi cel "polityczny" - dokopać mirmatowi. Widoczne jak na dłoni
                  entelegencie.
                  • Gość: mirmat Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: 64.7.158.* 21.11.03, 06:50
                    Gość portalu: Janek napisał(a):

> Nie jestem historykiem, piszę z pamięci a ta czasmi zawiodzi. Ty natomiast
                    > masz ze intencje. Nie zależy Ci na prawdzie historycznej tylko realizujesz
                    > swój głupi cel "polityczny" - dokopać mirmatowi. Widoczne jak na dłoni
                    > entelegencie.
                    Fraglessowi nie chodzi o meritum sprawy ale o odwracanie uwagi od istoty
                    faktow. Cynicy doskonale plywaja w metnej wodzie
                  • Gość: Fragless Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 21.11.03, 12:12
                    > Nie jestem historykiem, piszę z pamięci a ta czasmi zawiodzi.

Gdyby chodzilo o jakis trzeciorzedny, malo znany szczegol, nic bym nie mowil.
                    Jesli jednak slysze, ze konfederacja barska byla po targowickiej, to jest to
                    wpadka calkowicie kompromitujaca - prawie tak jakbys nie wiedzial, kiedy byly
                    rozbiory.

> Ty natomiast masz ze intencje. Nie zależy Ci na prawdzie historycznej tylko
                    > realizujesz swój głupi cel "polityczny" - dokopać mirmatowi.

Nikomu nie zamierzam dokopywac - prostuje tylko brednie o wyjatkowosci naszego
                    narodu.
            • Gość: Fragless Re: Ojczyzna to taka wielka rodzina IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 20.11.03, 20:11
              > Mirmat: Poniewaz masz male poczucie patriotyzmu, trudno Ci odroznic od wiezow
              > rodzinnych i wiezow narodowych.

Ja nie mowie o zadnych wiezach, tylko o poczuciu dumy.

> Mirmat: Akurat Wegrzy stoja wysoko na skali moralnosci i bohaterstwa. Wiesz
              > sam Polak, Wegier dwa... I byc moze mialbys racje. Ale na pewno bym nie
              > walczyl za matku Rosiju. Po prostu ucieklbym i zmienil narodowosc.

Przestan takie banialuki opowiadac. Gdybys sie urodzil i wychowal w Rosji, tez
              bys pewnie glosil na jakims forum, ze Rosjanie to najlepszy narod swiata.

> Mirmat: Racje opieraja sie na FAKTACH. A te sa bezlitosne dla Krzyzakow.

Bzdura. Jest faktem niekwestionowanym nawet przez polskich historykow, ze
              Krzyzacy popchneli Prusy ostro do przodu. Zreszta co tu duzo mowic - krzyzacki
              zamek w Malborku do dzis wyglada lepiej od wiekszosci prapolskich zamkow. Takze
              teksty o swiatobliwych Polakach walczacych z obludnymi i zdemoralizowanymi
              Krzyzakami to bajka wymyslona przez Sienkiewicza. Wojny polsko-krzyzackie byly
              zwykla walka o "Lebensraum" - nam zalezalo na dostepie do morza, im na
              poszerzeniu swoich terytoriow. Polityka i nic wiecej, reszta to propaganda.

> PO PIERWSZE, WOJNA Z MOSKWA ZACZELA SIE OD KACAPSKIEGO ATAKU NA
              > RZECZYPOSPOLITA ZA IWANA GROZNEGO. Czyli byla to wojna obronna.

Jakbym slyszal Busha mowiacego o ataku na Irak.

> Fragless: Powiedziales wyraznie, ze nasza CALA historia to kronika bohaterstwa
              > itd. Jesli cala, to i Targowica.
              > Mirmat: Sprawdzilem moj watek i nigdzie nie napisalem, ze KAZDY POLAK BYL
              > BOHATEREM!!!

Ty czytac nie umiesz, czy co? Przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz.

> JESZCZE RAZ! MOJA ANALIZA JEST POROWNAWCZA. PYTAM JAKI NAROD ODZNACZYL SIE
              > TAKA SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU, BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA.

Zapytaj kogokolwiek - kazdy Ci powie, ze to wlasnie jego narod ma najwieksze
              zaslugi dla ludzkosci i bohaterska historie.

> Mirmat: Oczywiscie bylem sarkastycznym. Jakos w srod Polakow nikt nie chce
              > wspomniec, ze Czesi usilowali nam wbic noz w plecy kiedy bolszewicy byli pod
              > Warszawa. Na skali calej naszej historii to nie bylo jednak najchlubniejsze
              > wydarzenie. Ale mierzmy to w calej skali.

Jakby nie mierzyc, nie mialo to nic wspolnego z bohaterstwem i honorem.

> Czesi odwrotnie od Polakow nie
              > walczyli z Hitlerem. Postanowili sami, bez walki oddac ziemie Hitlerowi. To
              > radykalnie zmniejszanasza wine, ktora istnieje.

Czesi byli praktycznie otoczeni przez Hitlera i duzo slabsi od Polski - gdyby
              probowali walczyc, nic by na tym nie zyskali. I w zaden sposob nie zmniejsza to
              naszej winy.

> Mirmat: Ja zawsze czytam moich przeciwnikow. Mimo, ze musialem czesto biegac
              > do ubikacji by sie wyzygac to przeczytalem caly paszkwil Grossa

Skoro zawsze czytasz przeciwnikow, to i moje slowa przeczytaj. Mowilem o getcie
              lawkowym, nie o Grossie.

> Mirmat: I co z tego, ze "twierdza". Faktem jest, ze przez trzy stulecia
              > ksiazenta moskiwscy bili czolem przed Chanami i po tym czasie juz niczym sie
              > nie roznili od Mongolow.

Faktem jest tez, ze gdyby Mongolowie nie wykrwawili sie na Rosjanach, to pod
              Legnica dostalibysmy potezny lomot...

> Mirmat: Ohhhhhhh!!!! To czemu wszystkie kible w Wiedniu byly zatkane od
              > oprozniajacych sie ze strachu Wiedenczykow???

Ciekawe, co Ty bys robil w czasie oblezenia.

> Mirmat: OCZYWISCIE, ZE POLSKA WALCZYLA ZA SIEBIE. ALE TAK SIE DZIWNIE SKLADA,
              > ZE ZA KAZDYM RAZEM JAK WALCZYMY O SIEBIE TO RATUJEMY EUROPEJSKA CYWILIZACJE!!
              > CZY TO PRZYPADEK?????!!!

Po pierwsze - watpie, zeby europejska cywilizacja nie dala sobie rady z Rosja
              czy Turcja. Po drugie - owszem, przypadek. Po prostu Polska lezy w takim
              niefortunnym miejscu (srodek kontynentu, gory tylko z jednej strony), ze zawsze
              z ktorejs strony nas atakowali.

> Fragless: Rownie dobrze moglbys mowic tak o Turcji, ktora nieraz walczyla z
              > Arabami
              > Mirmat: W jaki sposob Turcy ocalili w ten sposob Europe???

Tak jak i my przed Rosja.

> Fragless: Co dostala Hiszpania za obrone Portugalczykow przed Napoleonem?
              > Mirmat: Widzisz Fragless, jak cienkie masz argumenty? Zaczynasz szukac
              > przykladow w wewnetrznych klotniach Europejczykow.

Widac nie takie cienkie, skoro nie potrafisz ich obalic. Nawiasem mowiac - to
              juz istnieje narod europejski, ze mowisz o "wewnetrznych klotniach"?
              • Gość: Janek Żygać się chce jak sie czyta Twoje kłamstwa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 21:39
                Jeszcze o Twojej Targowicy.
                Cytuje:Historia Polski, J.A.Gierowski,Warszawa PWN,1982.
                "POD NACISKIEM DYPLOMACJI ROSYJSKIEJ przewidywany na nastepce Stanisława
                Augusta elektor saski Fryderyk August odmówił przyjecia korony. Natomiast
                Branicki,Potocki i Rzewuski w porozumieniu z dworem carskim przygotowali W
                PETERSBURGU w kwietniu 1792r akt konfederacji, która znosiła postanowienia
                uchwały majowej i przywracała dawny ustrój zgodnie z prawami kardynalnymi z
                1768r. NA POLECENIE KATARZYNY II akt ten ogłoszono wkrótce potem W POGRANICZNEJ
                Targowicy, po czym konfederaci zwrócili sie o pomoc do Rosji. W kilka dni
                później, 18 maja, blisko 100 tys.żołnierzy carskich wkroczyło do
                Rzeczypospolitej."

I gdzie Ty entelegenci widzisz tu winę Narodu Polskiego i brak powodu do dumy
                z własnej historii dla mirmata. Wszystko pod naciskiem Rosji i poza granicami
                kraju przygotowano.
                Tak samo mógłbym obalić wszystkie Twoje pozostałe kłamstwa, ale mi sie nie
                chce.
                • Gość: Fragless Re: Żygać się chce jak sie czyta Twoje kłamstwa IP: 80.48.165.* 21.11.03, 12:18
                  > I gdzie Ty entelegenci widzisz tu winę Narodu Polskiego i brak powodu do dumy
                  > z własnej historii dla mirmata.

Nie mowilem o zadnej winie, tylko o tym, ze nasz narod nie z samych bohaterow
                  sie skladal. O braku powodu do dumy powiedzialem na samym poczatku i nie ma to
                  nic wspolnego z historia. Zebys nie musial szukac, powtarzam: Przynaleznosc do
                  narodu (jakiegokolwiek) nie moze byc powodem do dumy, tak samo jak nie moze nim
                  byc np. plec czy praworecznosc - sa to cechy, ktore nie zaleza od Ciebie, wiec
                  nie ma tu mowy o dumie, bo dumnym mozna byc tylko z tego, w czym ma sie jakas
                  zasluge.

> Wszystko pod naciskiem Rosji i poza granicami kraju przygotowano.

I co z tego? Przygotowali to przeciez Polacy.

> Tak samo mógłbym obalić wszystkie Twoje pozostałe kłamstwa, ale mi sie nie
                  > chce.

Alez obalaj, nalegam. Moze sie dowiem czegos ciekawego.
                  • Gość: Janek I co z tego ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 13:49
                    Moja wypowiedź : "Wszystko pod naciskiem Rosji i poza granicami kraju
                    przygotowano."

Twoja wypowiedź : "I co z tego? Przygotowali to przeciez Polacy."

Odpowiadam : Jeśli uczynili to z własnej woli, to już dawno nie byli Polakami
                    tylko zdrajcami. I tak też ich Naród Polski nazwał - przez to wykluczył ze
                    swojej społeczności.
                    • Gość: Fragless Re: I co z tego ? IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 21.11.03, 23:24
                      Zupelnie jak mirmat - jak cos zlego, to nie Polacy. Kto w takim razie,
                      eskimosi? Chinczycy? Na tej zasadzie to i Niemcy moga mowic, ze Hitler nie byl
                      Niemcem, tylko psychopata i tak tez go "Narod Niemiecki" nazwal, wykluczajac ze
                      swojej spolecznosci. Niezly sposob na wybielanie historii, nie ma co.
                      • Gość: mirmat Bingo Fragless , ty prawie myslisz ALE!!!! IP: 64.7.158.* 22.11.03, 06:34

> Zupelnie jak mirmat - jak cos zlego, to nie Polacy. Kto w takim razie,
                        > eskimosi? Chinczycy? Na tej zasadzie to i Niemcy moga mowic, ze Hitler nie
                        byl Niemcem, tylko psychopata i tak tez go "Narod Niemiecki" nazwal,
                        wykluczajac ze swojej spolecznosci. Niezly sposob na wybielanie historii, nie
                        ma co.

Mirmat: ALE NIE MOWIA !!!! BO KAZDY BY SIE Z NICH WYSMIAL. HITLER ZOSTAL
                        WYBRANY KANCLERZEM W DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH ZGODNIE Z KONSTYTUCJA WEIMARSKICH
                        NIEMIEC. TARGOWICZAN NIKT W DEMOKRATYUCZNEJ PRZECIEZ I RZECZYPOSPOLITEJ NIE
                        WYBRAL. DLATEGO MUSIELI SZUKAC POMOCY U WROGA. 250 WSPOLCZESNYCH TARGOWICZAN
                        PISZACYCH WIELKOPODDANCZY LIST DO TYCH CO CHCA NAS OGRABIC Z
                        PATETYCZNYCH "KORZYCI" JAKIE PRZYZNANO NAM W NICEI, TEZ PRZYZNAJA, ZE NIE MAJA
                        ZADNEJ REPREZENTACJI W SEJMIE BO NIKT POZA NIMI NIE MA OCHOTE NA ZDRADE.

CZY TY NIE MOZESZ ZROZUMIEC, ZE TAK SAMO, JAK WIELU Z WLASNEJ WOLI STALO SIE
                        POLAKAMI TAK WIELU TEZ Z WLASNEJ WOLI NIMI PRZESTALO BYC??? KTOS, KTO PLUJE NA
                        WLASNY NAROD DOKONUJE WYBORU - PRZESTAJE NALEZEC DO TEGO NARODU. TO NIE MA NIC
                        WSPOLNEGO Z GENAMI. TO WYBOR. HITLER NIE BYL NIEMCEM - BYL AUSTRYJAKIEM. Z
                        WYBORU ZOSTAL NIEMCEM I DOLACZYL DO NIEMIEC WLASNA OJCZYZNE. JEGO NIEMIECKOSC
                        ZOSTALA POTWIERDZONA WYBOREM JEGO NA KANCLERZA. TO SA FAKTY A TY FAKTOW NIE
                        ZNOSISZ. TO NIE WAZNE CO "TWIERDZA" POLACY, ROSYJANIE CZY NIEMCY ALE JAK ICH
                        TWIERDZENIA SIE MAJA DO FAKTOW. JA PRZYTOCZYLEM CALA SERIE FAKTOW DAJACYCH
                        PODSTAWE DO NASZEJ DUMY Z NASZEJ OJCZYZNY, TWOJA PROBA SIEGNIECIA DO FAKTOW
                        SKONCZYLA SIE KOMPROMITACJA WIEC UCIEKASZ SIE DO CYNICYZMU TWIERDZAC, ZE
                        WSZYSCY SA TACY SAMI. NIE SA.
                        • Gość: Fragless Re: Bingo Fragless , ty prawie myslisz ALE!!!! IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 22.11.03, 12:11
                          > Mirmat: ALE NIE MOWIA !!!! BO KAZDY BY SIE Z NICH WYSMIAL. HITLER ZOSTAL
                          > WYBRANY KANCLERZEM W DEMOKRATYCZNYCH WYBORACH ZGODNIE Z KONSTYTUCJA
                          > WEIMARSKICH NIEMIEC. TARGOWICZAN NIKT W DEMOKRATYUCZNEJ PRZECIEZ I
                          > RZECZYPOSPOLITEJ NIE WYBRAL.

I co z tego? Henryk Walezy czy Stefan Batory zostali wybrani krolami w prawie
                          demokratycznych wyborach zgodnie z prawem Rzeczypospolitej Obojga Narodow, a
                          przeciez Polakami ani Litwinami nie byli. A targowiczan popierala spora czesc
                          szlachty - wcale nie bylo tak, ze paru typkow sie zmowilo. Konstytucja 3 maja
                          miala wielu przeciwnikow i z trudem przeszla w Sejmie. Targowiczanie zreszta
                          wcale nie pluli na swoj narod ani sie nie uwazali za zdrajcow Polski, a wrecz
                          przeciwnie - za jedynych Prawdziwych Polakow walczacych z bezbozna,
                          kosmopolityczna i masonska konstytucja uchwalona przez zdrajcow sluzacych
                          Paryzowi. Brzmi znajomo? Tak, to dokladnie to samo, co dzisiaj glosi Rydzyk,
                          wystarczy zamienic Paryz na Bruksele. Nihil novi sub sole. Tak wiec wszystkie
                          te Twoje wywody sa psu na bude - chocbys na glowie stanal, nie zmienisz FAKTU,
                          ze Targowiczanie byli Polakami. Smutne to, ale prawdziwe.
                          • Gość: mirmat Bingo Fragless , Ty naprawde myslisz!!!! IP: 64.7.158.* 22.11.03, 17:25
                            Fragless: I co z tego? Henryk Walezy czy Stefan Batory zostali wybrani krolami
                            w prawie demokratycznych wyborach zgodnie z prawem Rzeczypospolitej Obojga
                            Narodow, a przeciez Polakami ani Litwinami nie byli.
                            Mirmat: NARESZCIE!!!! CZYLI POLSKOSC NIE MA NIC WSPOLNEGO Z GENANI NASZYCH
                            DEMOKRATYCZNIE WYBRANYCH KROLOW ANI Z GENAMI TARGOWICKICH ZDRAJCOW ANI Z GENAMI
                            WSPOLCZESNYCH TARGOWICZAN, KTORZY NIE POTRAFILI UZYSKAC 5% POPARCIA W WYBORACH
                            I PISZA DZIS WIELKOPODDANCZE LISTY DO "OPINII EUROPEJSKIEJ"
                      • Gość: Janek Re: I co z tego ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 08:54
                        Cytuję Ciebie : "Kto w takim razie, eskimosi? Chinczycy?"

Odpowiadam : Zdrajcy Polski. Możesz ich nazwać Rosjanami, bo byli na ich
                        usługach, ale w żadnym wypadku Eskimosami,Polakami czy Chińczykami.
                        • Gość: Fragless Re: I co z tego ? IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 22.11.03, 12:16
                          Nie zauwazyles tylko, ze zdrajcy Polski z definicji musza byc Polakami. Nie
                          mozna przeciez zdradzic cudzej ojczyzny, a tylko swoja.
                          • Gość: Janek Re: I co z tego ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 17:19
                            Jakim cudem Polacy mają być winni za zdradę przekupionych przez obce państwa
                            łajdaków lub zniewolone przez nich ofiary. Ważne, że Naród Polski nie poparł
                            zdrajców, ale tych co dopadł powywieszał na latarniach. Za zdrajcami stanęła
                            100 tysięczna armia rosyjska. Chyba nie masz cienia wątpliwości, że jakby tych
                            100 000 carskich żołdaków nie było, to Naród Polski wszystkich zdrajców , co
                            do jednego, powywieszałby na latarniach. Ważne, że Naród wystąpił krwawo w
                            kolejnych powstaniach przeciwko tym zdrajcom i przeciwko carskiej armii. Naród
                            Polski pokazał, i udowodnił na wieki, sobie i Europie, że mimo zniewolenia
                            uznaje się za Naród Wolny i będzie Narodem Wolnym. Pokazał swoją ofiarność,
                            swoją niezłomnośc, swoją wolę, swoje zasady, swoją młość do Ojczyzny i swoja
                            waleczność. I przestań bajać, że Polacy maja się wstydzić za jakichś
                            chińczyków lub eskimosów, którzy myśleli, że są Polakami a nigdy nimi nie
                            byli. Polacy znają prawdę o sobie i swoją wartość. Żaden wróg, fałszując
                            historię lub sie z nią nie licząc, tego nie zmieni. Choćby się nie wiem jak
                            wściekał, kłamał i rzucał oszczerstwa - na próżno się sili. Wręcz odwrotnie
                            wzmacnia jedność Polaków, dumę z posiadania wolnej Ojczyzny w środku Europy i
                            dume z osiągnięć przodków. Wrogowie, którzy starają się Polaków poniżyc
                            powodują, że zdajemy sobie coraz lepiej sprawę jak bardzo możemy być dumni z
                            szlachetności i prawości naszych Ojców i jak bardzo to naszym wrogom jest nie
                            na rekę. Niech sczezną w swej bezradności. Może czujesz sie zaszczuty przez
                            wrogów i dlatego powtarzasz ich bzdury o Polakach. Jeśli Ciebie do tej pory
                            nie przekonałem to pewnie i nikt Cię nie przekona. Możesz sobie być
                            zakompleksionym chińczykiem lub eskimosem. Radzę jednak się podciągnać i
                            równać do szeregu. Czuwaj.
                            • Gość: Fragless Re: I co z tego ? IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 22.11.03, 18:43
                              > Jakim cudem Polacy mają być winni za zdradę przekupionych przez obce państwa
                              > łajdaków lub zniewolone przez nich ofiary.

A kto tu mowi o winie? Ja tylko prostuje falszywe twierdzenia, jakoby
                              targowiczanie nie byli Polakami. Niestety byli.
              • Gość: mirmat Cynicyzm przeszkadza Ci w mysleniu IP: 64.7.158.* 21.11.03, 06:38
                TRUDNO DYSKUTOWAC, KIEDY PRZYPISUJE SIE MI STWIERDZENIA JAKI NIGDY NIE
                WYPOWIEDZIALEM ALBO NIE NAPISALEM Indris stwierdzil, ze napisalem
                (o historii Polski) "Nie bylo niepieknych stron". Oczywiscie to napisal ping-
                pong. Ty twierdzisz, ze: Fragless- Powiedziales wyraznie, ze nasza CALA
                historia to kronika bohaterstwa itd. Jesli cala, to i Targowica. TO NA PRAWDE
                MECZACE JAK SIE TAK PRZEKRECA. Targowica ma sie tak do I Rzeczypospolitej jak
                PRL do wspolczesnej Polski. Wrogowie naszego narodu (nawet jak sa polsko-
                jezyczni) stanowia oczywiscie czesc naszej historii ale nie mogfa
                tworzyc "niepieknych" stron narodu bo narod z tymi zdrajcami WALCZYL !!!!!

Niepiekne karty byly ale marginalne. Chcesz koniecznie to Ci przytocze jeden. W
                Rydze w 1920 roku, opanowana przez endecje Polska delegacja, zdradzila swoich
                Ukrainskich sojusznikow. Tak to byl tragiczny moment i nie majacy nic z takim
                politykierstwem Pilsudski serdecznie przeprosil dowodcow Armii Ukrainskiej. To
                okropna pomylka wynikajaca z tego, ze pod naciskiem zabojadow (a ci
                szantazowali nas odcieciem dostaw amunicji) Pisudski zgodzil sie oddac sprawy
                dyplomacji endekom a ci dali Sowietom wiecej niz Lenin chcial. Takie wyjatki
                tylko potwierdzaja regule: POLACY BYLI I SA HONOROWYMI SOJUSZNIKAMI. W 1990
                Polska jako pierwsza na swiecie uznala panstwo Ukrainskie i robimy wszystko by
                nasz blad z 1920 roku naprawic.

Wiec dalej:
                Fragless > Ja nie mowie o zadnych wiezach, tylko o poczuciu dumy.
                Mirmat: Ale twierdzisz, ze duma z wlasnej rodziny i z ojczyzny jest
                niekompatybilna !?!?
                > > . Ale na pewno bym nie walczyl za matku Rosiju. Po prostu ucieklbym i
                zmienil narodowosc.
                >
                Fragless > Przestan takie banialuki opowiadac. Gdybys sie urodzil i wychowal w
                Rosji, tez bys pewnie glosil na jakims forum, ze Rosjanie to najlepszy narod
                swiata.
                Mirmat: WIDAC TU WYRAZNIE, ZE CYNICY NIE POTRAFIA ZROZUMIEC CO INSPIRUJE
                PATRIOTYZM POLAKOW. KOCHA SIE DZIEWCZYNE BO MA LADNE NOGI I MA MILA OSOBOWAC.
                KOCHA SIE OJCZYZNE-POLSKE BO MA TAKA WSPANIALA HISTORIE. MILOSC OJCZYZNY NIE
                JEST PRZYPADKOWA CYNIKU.
                > > Mirmat: Racje opieraja sie na FAKTACH. A te sa bezlitosne dla Krzyzakow.
                Fragless > Bzdura. Jest faktem niekwestionowanym nawet przez polskich
                historykow, ze Krzyzacy popchneli Prusy ostro do przodu. Zreszta co tu duzo
                mowic - krzyzacki zamek w Malborku do dzis wyglada lepiej od wiekszosci
                prapolskich zamkow.
                Mirmat: A piramidy w Egipcie sa jeszcze wyzsze. Czyli teza Fragless : NIECH
                ZYJE NIEWOLNICTWO BO BUDUJE WSPANIALE ZAMKI.

Fragless: Takze teksty o swiatobliwych Polakach walczacych z obludnymi i
                zdemoralizowanymi Krzyzakami to bajka wymyslona przez Sienkiewicza. Wojny
                polsko-krzyzackie byly zwykla walka o "Lebensraum" - nam zalezalo na dostepie
                do morza, im na poszerzeniu swoich terytoriow. Polityka i nic wiecej, reszta
                to propaganda.
                Mirmat: I JAK BY MOGLO BYC INACZEJ. Nasi wroigowie musza miec dobre intencje
                nawet jak ich Krzyzowcy wypedzili z ziemi swietej. Czy ci "historycy" to nie
                absolwenci marksistowskich kursow w PRL-u?
                > > PO PIERWSZE, WOJNA Z MOSKWA ZACZELA SIE OD KACAPSKIEGO ATAKU NA
                > > RZECZYPOSPOLITA ZA IWANA GROZNEGO. Czyli byla to wojna obronna.
                >
                Fragless > Jakbym slyszal Busha mowiacego o ataku na Irak.
                Mirmat: Oczywiscie cynik moze tylko podziwiac Krzyzakow czy Sadama Husejna.
                Jezeli slyszysz Busha w tym co mowie TO DOBRZE SLYSZYSZ bo mam takie same
                zdanie jak on. Ja tez slysze kanalie maszerujace ulicami Londynu z okrzykami
                dokladnie takimi samymi jak w 1938 roku.

Fragless: > Ty czytac nie umiesz, czy co? Przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz.
                Mirmat: OTO TWOJE SLOWA-Powiedziales wyraznie, ze nasza CALA historia to
                kronika bohaterstwa itd. Jesli cala, to i Targowica.
                Mirmat: OSTATNIO 250 ZDRAJCOW NAPISALO WIELKOPODDANCZY LIST W STYLU DEKLARACJI
                TARGPOWICKIEJ DO "OPINII EUROPEJSKIEJ". SAMI PRZYZNAJA, ZE NIE MAJA ZADNEJ
                REPREZENTACJI W SEJMIE WIEC NIE POTRAFILI ZDOBYC NAWET 5% ELEKTORATU. CO TAKIE
                LAJDACTWO MA WSPOLNEGO Z POLSKA????? TARGOWICA TOP TAKIE SAME KANALIE NIC Z
                POLSKA NIE MAJACE WSPOLNEGO.
                > > JESZCZE RAZ! MOJA ANALIZA JEST POROWNAWCZA. PYTAM JAKI NAROD ODZNACZYL SIE
                > > TAKA SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU, BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA.
                > > Zapytaj kogokolwiek - kazdy Ci powie, ze to wlasnie jego narod ma
                najwieksze zaslugi dla ludzkosci i bohaterska historie.
                Mirmat: ALE JA SIE PYTAM, KTORY KRAJ BAZUJAC NA HISTORYCZNYCH FAKTACH (A NIE NA
                CZYIS TWIERDZENIACH) ODZNACZYL SIE TAKA SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU,
                BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA I W ZWIAZKU Z TYM ZASLUZYL SOBIE NA TAKIE
                POCZUCIE DUMY U SWICH OBYWATELI JAK POLSKA ?!?!?! CZY POTRAFISZ ODLOZYC SWOJ
                CYNICYM I ODRAZE DO PATRIOTYZMU NA STRONE I OBIEKTYWNIE OSADZIC POLSKE W SKALI
                INNYCH KRAJOW?????
                • Gość: Fragless Re: Cynicyzm przeszkadza Ci w mysleniu IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 21.11.03, 13:05
                  > TO NA PRAWDE
                  > MECZACE JAK SIE TAK PRZEKRECA. Targowica ma sie tak do I Rzeczypospolitej jak
                  > PRL do wspolczesnej Polski. Wrogowie naszego narodu (nawet jak sa polsko-
                  > jezyczni) stanowia oczywiscie czesc naszej historii ale nie mogfa
                  > tworzyc "niepieknych" stron narodu bo narod z tymi zdrajcami WALCZYL !!!!!

Przestan manipulowac. Targowiczanie nalezeli do naszego narodu, czy Ci sie to
                  podoba, czy nie.

> Mirmat: Ale twierdzisz, ze duma z wlasnej rodziny i z ojczyzny jest
                  > niekompatybilna !?!?

Jedno z drugim nie ma nic wspolnego.

> Mirmat: WIDAC TU WYRAZNIE, ZE CYNICY NIE POTRAFIA ZROZUMIEC CO INSPIRUJE
                  > PATRIOTYZM POLAKOW. KOCHA SIE DZIEWCZYNE BO MA LADNE NOGI I MA MILA OSOBOWAC.
                  > KOCHA SIE OJCZYZNE-POLSKE BO MA TAKA WSPANIALA HISTORIE. MILOSC OJCZYZNY NIE
                  > JEST PRZYPADKOWA CYNIKU.

Tlumaczysz sie coraz bardziej absurdalnie. Dlaczego w takim razie Rosjanie
                  kochaja swoja ojczyzne, zamiast uciekac i zmieniac narodowosc? Ojczyzny sie nie
                  wybiera (jedyny wyjatek to emigranci), wiec jesli juz robisz takie porownania,
                  to nie z dziewczyna, tylko z rodzicami. Rodzicow sie nie kocha za "ladne nogi i
                  osobowosc", tylko za to, ze sa rodzicami. Gdybys mial innych rodzicow, zapewne
                  kochalbys ich tak samo, bo rodzicow sie nie wybiera. Tak samo z ojczyzna - nie
                  kocha sie jej za historie, tylko za to ze jest ojczyzna i koniec. Gdybys byl
                  Rosjaninem, kochalbys Rosje, gdybys byl Brazylijczykiem, kochalbys Brazylie,
                  gdybys byl Hindusem, kochalbys Indie. I w kazdym przypadku twierdzilbys pewnie,
                  ze Twoj kraj ma najpiekniejsza historie i samych bohaterow.

> Mirmat: I JAK BY MOGLO BYC INACZEJ. Nasi wroigowie musza miec dobre intencje
                  > nawet jak ich Krzyzowcy wypedzili z ziemi swietej.

Nie rob z siebie idioty. Nikt tu nie mial ani dobrych ani zlych intencji. Kazdy
                  dbal o swoje interesy, nic wiecej. Krzyzowcy tez nie wypedzili Krzyzakow za zle
                  prowadzenie sie, tylko dlatego ze im przeszkadzali. Jeszcze raz powtarzam: W
                  polityce nie ma sentymentow ani moralnosci. Licza sie tylko i wylacznie
                  interesy, a wszystko inne to propaganda. Interesy polskie byly sprzeczne z
                  krzyzackimi i tylko o to chodzilo.

> Mirmat: Oczywiscie cynik moze tylko podziwiac Krzyzakow czy Sadama Husejna.

Nikogo nie podziwiam, manipulatorze. Zwracam tylko uwage, ze falszujesz pojecie
                  wojny obronnej tak samo jak Bush.

> Mirmat: OSTATNIO 250 ZDRAJCOW NAPISALO WIELKOPODDANCZY LIST W STYLU DEKLARACJI
                  > TARGPOWICKIEJ DO "OPINII EUROPEJSKIEJ". SAMI PRZYZNAJA, ZE NIE MAJA ZADNEJ
                  > REPREZENTACJI W SEJMIE WIEC NIE POTRAFILI ZDOBYC NAWET 5% ELEKTORATU. CO
                  > TAKIE LAJDACTWO MA WSPOLNEGO Z POLSKA????? TARGOWICA TOP TAKIE SAME KANALIE
                  > NIC Z POLSKA NIE MAJACE WSPOLNEGO.

No i wszystko jasne - co sie mirmatowi nie podoba, to "nie ma nic wspolnego z
                  Polska". Nic podobnego - wszystko, w czym mieli udzial Polacy, ma cos wspolnego
                  z Polska i jest czescia naszej historii.

> Mirmat: ALE JA SIE PYTAM, KTORY KRAJ BAZUJAC NA HISTORYCZNYCH FAKTACH (A NIE
                  > NA CZYIS TWIERDZENIACH) ODZNACZYL SIE TAKA SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU,
                  > BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA I W ZWIAZKU Z TYM ZASLUZYL SOBIE NA TAKIE
                  > POCZUCIE DUMY U SWICH OBYWATELI JAK POLSKA ?!?!?! CZY POTRAFISZ ODLOZYC SWOJ
                  > CYNICYM I ODRAZE DO PATRIOTYZMU NA STRONE I OBIEKTYWNIE OSADZIC POLSKE W SKALI
                  > INNYCH KRAJOW?????

Juz mowilem - obiektywnie Polska nie wyroznia sie zupelnie niczym na tle reszty
                  swiata. Narod jak narod. To wlasnie Tobie brakuje obiektywizmu, bo przeslania
                  go nieuzasadniona duma. I nie wmawiaj mi zadnego cynizmu czy odrazy do
                  patriotyzmu - odraze czuje jedynie do nacjonalizmu, ktory tu prezentujesz.
                  Patriota kocha ojczyzne tylko i wylacznie za to, ze to jego ojczyzna, zadnych
                  innych powodow nie potrzebuje. Nacjonalista przeciwnie - wymysla niestworzone
                  brednie, zeby udowodnic wyzszosc swojego narodu nad innymi, bo milosc do
                  ojczyzny samej w sobie najwyrazniej mu nie wystarczy. Wszystkie narody sa
                  rowne, kazdy ma w swojej historii karty lepsze i gorsze, a licytowanie sie, kto
                  ma piekniejsza historie, to taki sam absurd jak licytowanie sie, kto ma
                  lepszych rodzicow.
                  • Gość: mirmat Fragless"obiektywnie"opatriotyzmie i nacjonalizmie IP: 64.7.158.* 22.11.03, 07:22
                    NA TEN WATEK MOGBYM PO PROSTU PRZEPISAC MOJA ODPOWIEDZ O HITLERZE ALE COS DODAM:

> Przestan manipulowac. Targowiczanie nalezeli do naszego narodu, czy Ci sie to
                    > podoba, czy nie.
                    Mirmat: Targowiczanie dobrowolnie wykluczyli sie z naszego narodu. To odwrotnie
                    niz Szkot Ketling z powiesci Sienkiewicza (ktorego tak nie lubisz)

> > Mirmat: Ale twierdzisz, ze duma z wlasnej rodziny i z ojczyzny jest
                    > > niekompatybilna !?!?
                    Fragless: Jedno z drugim nie ma nic wspolnego.
                    Mirmat: Skoro takie poczucie dumy u ciebie nie istnieje jak mozesz wyrazac
                    takie oceny??? Skad wiesz co czuje?
                    > Tlumaczysz sie coraz bardziej absurdalnie. Dlaczego w takim razie Rosjanie
                    > kochaja swoja ojczyzne, zamiast uciekac i zmieniac narodowosc?
                    Mirmat: A dlaczego niektore kobiety zakochuja sie w ochydnie wygladajacych i
                    bijacych je bydlakach??? Jak kiedys w PRL-u mowiono: jedni wola truskawki a
                    drudzy jak sie im nogi poca.

Fragless: Ojczyzny sie nie wybiera (jedyny wyjatek to emigranci), wiec jesli
                    juz robisz takie porownania, to nie z dziewczyna, tylko z rodzicami. Rodzicow
                    sie nie kocha za "ladne nogi i osobowosc", tylko za to, ze sa rodzicami.
                    Mirmat: Skoro nie kochasz swojej Ojczyzny to skad mozesz wiedziec o uczuciach
                    do niej u innych???
                    > Gdybys mial innych rodzicow, zapewne kochalbys ich tak samo, bo rodzicow sie
                    nie wybiera. Tak samo z ojczyzna - nie kocha sie jej za historie, tylko za to
                    ze jest ojczyzna i koniec.
                    Mirmat: Skad wiesz, ze kochalbym mojego ojca gdyby byl bandyta lub morderca?
                    > > Mirmat: I JAK BY MOGLO BYC INACZEJ. Nasi wroigowie musza miec dobre intenc
                    > je nawet jak ich Krzyzowcy wypedzili z ziemi swietej.
                    Fragless: Nie rob z siebie idioty. Nikt tu nie mial ani dobrych ani zlych
                    intencji. Kazdy dbal o swoje interesy, nic wiecej. Krzyzowcy tez nie wypedzili
                    Krzyzakow za zle prowadzenie sie, tylko dlatego ze im przeszkadzali.
                    Mirmat; Jeszcze raz pokazujesz swoja zasade, jak fakty przecza to tym gozej dla
                    faktow. Krzyzakow wyrzucili Krzyzowcy z Ziemi Swietej, bo robili
                    to samo co w Polsce- mordowali i grabili.
                    > Jeszcze raz powtarzam: W polityce nie ma sentymentow ani moralnosci. Licza
                    sie tylko i wylacznie interesy, a wszystko inne to propaganda. Interesy polskie
                    byly sprzeczne z krzyzackimi i tylko o to chodzilo.
                    > > > Mirmat: Oczywiscie cynik moze tylko podziwiac Krzyzakow czy Sadama Husejna
                    > > Nikogo nie podziwiam, manipulatorze. Zwracam tylko uwage, ze falszujesz
                    pojecie wojny obronnej tak samo jak Bush.
                    Mirmat: OK. Inwazja Normandii w 1944 nie byla "wojna obronna". W koncu
                    Amerykanie najechali Francje rzadzona przez demokratycznie wybrany rzad w Vichy
                    i narzucili Francuzom impostera DeGaula tak jak my narzucilismy Rosji
                    Samozwanca.
                    > > Mirmat: OSTATNIO 250 ZDRAJCOW NAPISALO WIELKOPODDANCZY LIST W STYLU
                    DEKLARACJI TARGOWICKIEJ DO "OPINII EUROPEJSKIEJ". SAMI PRZYZNAJA, ZE NIE MAJA
                    ZADNEJ REPREZENTACJI W SEJMIE WIEC NIE POTRAFILI ZDOBYC NAWET 5% ELEKTORATU. CO
                    TAKIE LAJDACTWO MA WSPOLNEGO Z POLSKA????? TARGOWICA TO TAKIE SAME KANALIE
                    NIC Z POLSKA NIE MAJACE WSPOLNEGO.
                    Mirmat: No i wszystko jasne - co sie mirmatowi nie podoba, to "nie ma nic
                    wspolnego z Polska". Nic podobnego - wszystko, w czym mieli udzial Polacy, ma
                    cos wspolnego z Polska i jest czescia naszej historii.
                    Mirmat:Targowica jest czescia naszej historii ale targowiczanie nie byli
                    czescia narodu Polskiego bo sie jego wyzekli oddajac sie pod opieke wroga.
                    Polskosc to wybor, ktory dokonujemy identyfikujac sie z Ojczyzna a nie
                    genetyczne kody. Rosyjanie, ktorzy w Powstaniu Styczniowym walczyli po naszej
                    stronie mieli wiecej wspolnego z Polska niz targowiczanie.
                    >> Mirmat: ALE JA SIE PYTAM, KTORY KRAJ BAZUJAC NA HISTORYCZNYCH FAKTACH (A NIE
                    NA CZYIS TWIERDZENIACH) ODZNACZYL SIE TAKA SZLACHETNOSCIA, POCZUCIEM HONORU,
                    BOHATERSTWEM I BEZINTERESOWNOSCIA I W ZWIAZKU Z TYM ZASLUZYL SOBIE NA TAKIE
                    POCZUCIE DUMY U SWICH OBYWATELI JAK POLSKA ?!?!?! CZY POTRAFISZ ODLOZYC SWOJ
                    CYNICYM I ODRAZE DO PATRIOTYZMU NA STRONE I OBIEKTYWNIE OSADZIC POLSKE W SKALI
                    > > INNYCH KRAJOW?????
                    Fragless: Juz mowilem - obiektywnie Polska nie wyroznia sie zupelnie niczym na
                    tle reszty swiata. Narod jak narod.
                    Mirmat: Wiem, ze to mowisz ale jaki to ma "obiektywny" sens???
                    Fragless: To wlasnie Tobie brakuje obiektywizmu, bo przeslania go
                    nieuzasadniona duma. I nie wmawiaj mi zadnego cynizmu czy odrazy do
                    patriotyzmu - odraze czuje jedynie do nacjonalizmu, ktory tu prezentujesz.
                    Patriota kocha ojczyzne tylko i wylacznie za to, ze to jego ojczyzna, zadnych
                    innych powodow nie potrzebuje.
                    Mirmat: A TO JEST DOKLADNA DEFINICJA NACJONALIZMU - MILOSC BEZ WZGLEDU NA
                    ZBRODNIE, ZAMORDYZM, AGRESJE, LUDOBUJSTWO.

Fragless: Nacjonalista przeciwnie - wymysla niestworzone brednie, zeby
                    udowodnic wyzszosc swojego narodu nad innymi, bo milosc do ojczyzny samej w
                    sobie najwyrazniej mu nie wystarczy.
                    Mirmat: BIEDAKU WYUCZONY NA PRL-owskiej "HISTORII". LEGNICA, GRUNWALD, WIEDEN,
                    CUD NAD WISLA, SOLIDARNOSC TO BREDNIE!!!! A CZY SA FAKTY, KTORE MOGLY BY
                    OBALIC TWOJA DOGMATYCZNA WIARE, ZE WSZYSTKIE NARODY SA TAKIE SAME? PATRIOTYZM W
                    ODROZNIENIU OD NACJONALIZMU NIE JEST SLEPY. TO UCZUCIE JEST SKIEROWANE DO
                    OBIEKTU MILOSCI, KTORE JEST WARTE POSWIECENIA. TAK PATRIOCIE "milosc do
                    ojczyzny samej w sobie najwyrazniej nie wystarczy". OJCZYZNA MUSI ZASLUZYC NA
                    TO BY ODDAC JEJ ZYCIE. I TAKA JEST WLASNIE POLSKA.

Fragless: Wszystkie narody sa rowne, kazdy ma w swojej historii karty lepsze
                    i gorsze, a licytowanie sie, kto ma piekniejsza historie, to taki sam absurd
                    jak licytowanie sie, kto ma lepszych rodzicow.
                    Mirmat: OCZYWISCIE rodzice katujace swoje dzieci, nie istnieja. Wszyscy rodzice
                    sa jednakowi !!!!!! Obiektywizm Fraglessa
                    • Gość: Fragless Re: Fragless"obiektywnie"opatriotyzmie i nacjonal IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 22.11.03, 13:04
                      > Mirmat: Targowiczanie dobrowolnie wykluczyli sie z naszego narodu.

Zeby sie wykluczyc z narodu, trzeba najpierw do niego nalezec. A zatem sam
                      przyznajesz, ze targowiczanie nalezeli do narodu polskiego.

> Mirmat: Skoro takie poczucie dumy u ciebie nie istnieje jak mozesz wyrazac
                      > takie oceny??? Skad wiesz co czuje?

Ja tu nie mowie nic o uczuciach, tylko podchodze do sprawy racjonalnie.

> Mirmat: A dlaczego niektore kobiety zakochuja sie w ochydnie wygladajacych i
                      > bijacych je bydlakach???

Juz mowilem - jesli robic takie porownania, to z rodzicami. Malzonka sie
                      wybiera, rodzicow nie.

> Mirmat: Skoro nie kochasz swojej Ojczyzny to skad mozesz wiedziec o uczuciach
                      > do niej u innych???

Co Ty wiesz o moich uczuciach do ojczyzny?

> Mirmat: Skad wiesz, ze kochalbym mojego ojca gdyby byl bandyta lub morderca?

Dzieci esesmanow czy gestapowcow jakos potrafily ich kochac, nawet gdy dorosly
                      i poznaly prawde. Najczestsza reakcja bylo przekonanie, ze "moj ojciec tylko
                      tam pracowal, ale nikomu krzywdy nie zrobil, to inni mordowali". Tak samo jak
                      wybielasz nasza historie wyrzucajac poza jej nawias wszystko, co Ci nie pasuje
                      do teorii (a wlasnie, co z tym gettem lawkowym?), tak tez wybielalbys swojego
                      ojca, mowiac "no tak, on bral udzial w napadzie na bank, ale to jego wspolnik
                      zastrzelil straznika" i tak dalej. "Milosc ci wszystko wypaczy"...

> Mirmat; Jeszcze raz pokazujesz swoja zasade, jak fakty przecza to tym gozej
                      > dla faktow.

Problem w tym, ze Ty faktow nie znasz, a sie awanturujesz. Przyznaj sie - wiesz
                      o Krzyzakach cokolwiek poza tym, co Sienkiewicz napisal? Smiem watpic.

> Krzyzakow wyrzucili Krzyzowcy z Ziemi Swietej, bo robili
                      > to samo co w Polsce- mordowali i grabili.

Tak samo jak i Krzyzowcy. W sredniowieczu to byl standard.

> OK. Inwazja Normandii w 1944 nie byla "wojna obronna". W koncu
                      > Amerykanie najechali Francje rzadzona przez demokratycznie wybrany rzad w
                      > Vichy i narzucili Francuzom impostera DeGaula tak jak my narzucilismy Rosji
                      > Samozwanca.

Inwazja miala miejsce w czasie wojny wywolanej przez Niemcow, na terenach przez
                      nich podbitych. Nie ma tu zadnej analogii.

> Mirmat: Wiem, ze to mowisz ale jaki to ma "obiektywny" sens???

Mozesz wyrazac sie jasniej?

> Mirmat: A TO JEST DOKLADNA DEFINICJA NACJONALIZMU - MILOSC BEZ WZGLEDU NA
                      > ZBRODNIE, ZAMORDYZM, AGRESJE, LUDOBUJSTWO.

Nacjonalizm nie ma nic wspolnego z miloscia, to po pierwsze. Po drugie, to
                      wlasnie nacjonalisci zawsze falszuja historie, zeby dowiesc wyzszosci swojego
                      narodu nad innymi. Patriota nie kocha ojczyzny "bez wzgledu" na zbrodnie, tylko
                      POMIMO zbrodni, ktorych nie neguje. Nacjonalista grzechy swojego narodu albo
                      neguje, albo dokonuje takiej interpretacji, zeby zrobic z nich zaslugi, bo
                      nacjonaliscie nie miesci sie w glowie, ze jego narod moglby miec nieczyste
                      sumienie. Niestety, Ty wlasnie tak postepujesz - z Samozwanca robisz zasluge, w
                      Jedwabne nie wierzysz, Targowiczan wyrzucasz, o getcie lawkowym milczysz.

> Mirmat: BIEDAKU WYUCZONY NA PRL-owskiej "HISTORII". LEGNICA, GRUNWALD,
                      > WIEDEN, CUD NAD WISLA, SOLIDARNOSC TO BREDNIE!!!!

Nic podobnego nie powiedzialem. Tyle tylko, ze to nie sa podstawy by wywyzszac
                      Polakow nad reszte swiata. Niemal kazdy narod w Europie mial w historii wielkie
                      zwyciestwa.

> A CZY SA FAKTY, KTORE MOGLYBY
                      > OBALIC TWOJA DOGMATYCZNA WIARE, ZE WSZYSTKIE NARODY SA TAKIE SAME?

Nie "takie same", tylko rowne.

> PATRIOTYZM W
                      > ODROZNIENIU OD NACJONALIZMU NIE JEST SLEPY. TO UCZUCIE JEST SKIEROWANE DO
                      > OBIEKTU MILOSCI, KTORE JEST WARTE POSWIECENIA. TAK PATRIOCIE "milosc do
                      > ojczyzny samej w sobie najwyrazniej nie wystarczy". OJCZYZNA MUSI ZASLUZYC NA
                      > TO BY ODDAC JEJ ZYCIE. I TAKA JEST WLASNIE POLSKA.

Wynika z tego, ze woje Mieszka I nie byli patriotami, tylko nacjonalistami, bo
                      swiezo utworzona Polska nie miala jeszcze zadnej historii, wiec gineli za nia
                      nie patrzac, ze na to niczym nie zasluzyla...

> Mirmat: OCZYWISCIE rodzice katujace swoje dzieci, nie istnieja. Wszyscy
                      > rodzice sa jednakowi !!!!!! Obiektywizm Fraglessa

Jak juz mowilem, narody nie sa jednakowe, tylko rowne.
                      • Gość: mirmat Re: Fragless'obiektywnie'opatriotyzmie i nacjonal IP: 64.7.158.* 22.11.03, 17:09
                        Fragless> Zeby sie wykluczyc z narodu, trzeba najpierw do niego nalezec. A
                        zatem sam przyznajesz, ze targowiczanie nalezeli do narodu polskiego.
                        Mirmat: Ale nie w czasie dokonywania zdrady!!!!
                        > > Mirmat: Skoro takie poczucie dumy u ciebie nie istnieje jak mozesz wyrazac
                        > takie oceny??? Skad wiesz co czuje?
                        >
                        Fragless> Ja tu nie mowie nic o uczuciach, tylko podchodze do sprawy
                        racjonalnie.
                        Mirmat: I TU JEST TWOJ PROBLEM ZE ZROZUMIENIEM PATRIOTYZMU. RACJONALNIE
                        MIELIBYSMY NA ZIEMI TYLKO JEDEN ONZ-towski BURDEL.
                        > > Mirmat: A dlaczego niektore kobiety zakochuja sie w ochydnie wygladajacych
                        > i bijacych je bydlakach???
                        Fragless> Juz mowilem - jesli robic takie porownania, to z rodzicami. Malzonka
                        sie wybiera, rodzicow nie.
                        Mirmat: Masz problem z zapamietaniem naszej historii. Polska bardziej niz
                        jakikolwiek inny narod nie jest wynikiem splatania sie genetycznych powiazan
                        miedzy ludzkich ale tak jak Ameryka jest wynikiem scalenia wokol pewnych ideji:
                        wolnosci, tolerancji i honoru. Genetycznie pewnie niewielu z nas pochodzi w
                        100% od Polanskich Lechitow. Wieki tolerancji panujacej w I Rzeczypospolitej
                        napedzalo do nas jak dzis do Ameryki ogromne rzesze uchodcow. Narody
                        sasiadujace z nami z wlasnej woli chowaly sie pod parasol poteznej ale i
                        tolerancyjnej Rzeczypospolitej. Po kilku latach Rusini, Litwini, Prusacy,
                        Zydzi, Ormianie, Holendrzy, Niemcy, Tatarzy stawali sie z wlasnej woli Polakami
                        i to najbardziej patriotycznymi Polakami. Na tym wlasnie polega piekno
                        Polskiego Patriotyzmu, ktorego Ty nie mozesz uchwycic swoim "racjonalnym"
                        rozumowanie.
                        >
                        >> Mirmat: Skad wiesz, ze kochalbym mojego ojca gdyby byl bandyta lub morderca?
                        >
                        > Dzieci esesmanow czy gestapowcow jakos potrafily ich kochac, nawet gdy
                        dorosly i poznaly prawde. Najczestsza reakcja bylo przekonanie, ze "moj ojciec
                        tylko tam pracowal, ale nikomu krzywdy nie zrobil, to inni mordowali".
                        Mirmat: I Ty to akceptujesz swim "racjonalnym" podejsciem?
                        Fragless> Problem w tym, ze Ty faktow nie znasz, a sie awanturujesz. Przyznaj
                        sie - wiesz o Krzyzakach cokolwiek poza tym, co Sienkiewicz napisal? Smiem
                        watpic.
                        Mirmat: Co jest u Ciebie miernikiem "wiedzy" mojej i Twojej? Skad wiesz jak
                        czerpie wiedomosci?
                        > > Krzyzakow wyrzucili Krzyzowcy z Ziemi Swietej, bo robili
                        > > to samo co w Polsce- mordowali i grabili.
                        Fragless> Tak samo jak i Krzyzowcy. W sredniowieczu to byl standard.
                        Mirmat: Wiec przyznajesz czy nie, ze Krzyzakow Krzyzowcy wyrzucili za rozboj?
                        > > OK. Inwazja Normandii w 1944 nie byla "wojna obronna". W koncu
                        > > Amerykanie najechali Francje rzadzona przez demokratycznie wybrany rzad w
                        > > Vichy i narzucili Francuzom impostera DeGaula tak jak my narzucilismy Rosj
                        > i Samozwanca.
                        Fragless> Inwazja miala miejsce w czasie wojny wywolanej przez Niemcow, na
                        terenach przez nich podbitych. Nie ma tu zadnej analogii.
                        Mirmat: Inwazja Kremla miala miejsce jako konsekwencja wieloletnich agresywnych
                        wojen Iwana Groznego przeciw Rzeczypospolitej. Dzialanie alianckie spotkaly sie
                        z przeciwem legalnego (bo wyznaczonego przez demokratycznie wybrany przed 1939
                        francuski parlament) rzadu Vichy. Zgodnie z dzisiejszymi regulkami ONZ-tu to
                        byla AGRESJA!!!!

> > Mirmat: A TO JEST DOKLADNA DEFINICJA NACJONALIZMU - MILOSC BEZ WZGLEDU NA
                        > > ZBRODNIE, ZAMORDYZM, AGRESJE, LUDOBUJSTWO.
                        Fragless Nacjonalizm nie ma nic wspolnego z miloscia, to po pierwsze.
                        Mirmat: ALEZ OCZYWISCIE, ZE MA. TYLKO TO JEST TAKIE "KOCHANIE SIE INACZEJ" JAK
                        U GEJOW.
                        Fragless: Po drugie, to wlasnie nacjonalisci zawsze falszuja historie, zeby
                        dowiesc wyzszosci swojego narodu nad innymi. Patriota nie kocha ojczyzny "bez
                        wzgledu" na zbrodnie, tylko POMIMO zbrodni, ktorych nie neguje.
                        Mirmat: Wlasnie tak Hitler kochal Niemcy.
                        Nacjonalista grzechy swojego narodu albo neguje, albo dokonuje takiej
                        interpretacji, zeby zrobic z nich zaslugi, bo nacjonaliscie nie miesci sie w
                        glowie, ze jego narod moglby miec nieczyste sumienie. Niestety, Ty wlasnie tak
                        postepujesz - z Samozwanca robisz zasluge,
                        Mirmat: W czym masz problem z samozwancem. Po wiekach mongolskiego sposobu
                        myslenia, przez moment wposcilismy na Kreml siwrze powietrze.
                        Fragless: w Jedwabne nie wierzysz,
                        Mirmat: Alez nawet sam Gross przyznal, ze w nie nie wierzy!!!
                        Fragless: Targowiczan wyrzucasz,
                        Mirmat: Oni sami sie wyrzucili.
                        Fragless: o getcie lawkowym milczysz. Mirmat: ??????? o co tu chodzi?
                        > > Mirmat: BIEDAKU WYUCZONY NA PRL-owskiej "HISTORII". LEGNICA, GRUNWALD,
                        > > WIEDEN, CUD NAD WISLA, SOLIDARNOSC TO BREDNIE!!!!
                        Fragless: Nic podobnego nie powiedzialem. Tyle tylko, ze to nie sa podstawy by
                        wywyzszac Polakow nad reszte swiata. Niemal kazdy narod w Europie mial w
                        historii wielkie zwyciestwa.
                        Mirmat: Tu nie chodzi o "zwyciestwa" ale ZWYCIESTWA NAD DESPOTYZMEM!!! Wiec
                        ktory to jest ten NAROD??????
                        > > A CZY SA FAKTY, KTORE MOGLYBY OBALIC TWOJA DOGMATYCZNA WIARE, ZE WSZYSTKIE
                        NARODY SA TAKIE SAME?
                        Fragless: Nie "takie same", tylko rowne.
                        Mirmat: Rewolucja francuska miala szczegolnie ciekawe podejscie do "rownosci".
                        Rownala wszystkich o glowe cieciem gilotyny. Szukanie roznicy miedzi "takim
                        samym" a "rownym" to rozdwajania wlosa na pol.
                        • Gość: Fragless Re: Fragless'obiektywnie'opatriotyzmie i nacjonal IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 22.11.03, 19:26
                          > Fragless> Zeby sie wykluczyc z narodu, trzeba najpierw do niego nalezec. A
                          > zatem sam przyznajesz, ze targowiczanie nalezeli do narodu polskiego.
                          > Mirmat: Ale nie w czasie dokonywania zdrady!!!!

Zatem kiedy przestali do nas nalezec?

> Mirmat: Masz problem z zapamietaniem naszej historii. Polska bardziej niz
                          > jakikolwiek inny narod nie jest wynikiem splatania sie genetycznych powiazan
                          > miedzy ludzkich ale tak jak Ameryka jest wynikiem scalenia wokol pewnych
                          > ideji: wolnosci, tolerancji i honoru.

To juz naprawde rekord bredni. Owszem, Polska byla przez wieki panstwem
                          wielonarodowym, ale w zadnym razie nie byla tworzona przez imigrantow! Ludzie,
                          ktorzy w wyniku zawieruch dziejowych ladowali w Polsce i asymilowali sie, to
                          margines, a imigracja juz w ogole miala mikroskopijne znaczenie. Nie ma tu
                          nawet cienia analogii z Ameryka.

> Mirmat: I Ty to akceptujesz swim "racjonalnym" podejsciem?

Bylbym wielce zobowiazany, gdybys raczyl dyskutowac z tym co pisze, a nie z
                          tym, co sobie ubzdurasz.

> Mirmat: Co jest u Ciebie miernikiem "wiedzy" mojej i Twojej? Skad wiesz jak
                          > czerpie wiedomosci?

Sadzac po Twoich rewelacjach na temat Krzyzakow, glownym (jesli nie jedynym)
                          zrodlem Twojej wiedzy jest powiesc Sienkiewicza.

> Mirmat: Wiec przyznajesz czy nie, ze Krzyzakow Krzyzowcy wyrzucili za rozboj?

Oczywiscie ze nie. To byl co najwyzej pretekst.

> Mirmat: Inwazja Kremla miala miejsce jako konsekwencja wieloletnich
                          > agresywnych wojen Iwana Groznego przeciw Rzeczypospolitej.

Dziwne tylko, ze mialo to miejsce 21 lat po jego smierci i 23 lata po zawartym
                          przez niego z Batorym rozejmie. Cosik opozniona ta konsekwencja. To tak jakby
                          dzis Wielka Brytania zaatakowala Argentyne w odwecie za Falklandy.

> Dzialanie alianckie spotkaly sie
                          > z przeciwem legalnego (bo wyznaczonego przez demokratycznie wybrany przed
                          > 1939 francuski parlament) rzadu Vichy.

Nie bylo mowy o legalnosci, bo parlament dzialal pod niemieckimi karabinami.
                          Rownie dobrze powinienes uznac pierwsze dwa rozbiory za legalne - przeciez nasz
                          Sejm tez je zatwierdzil.

> Mirmat: W czym masz problem z samozwancem. Po wiekach mongolskiego sposobu
                          > myslenia, przez moment wposcilismy na Kreml siwrze powietrze.

Dziwne tylko, ze Rosjanie cos nam za to nie dziekuja. Poza tym tak rozumujac
                          powinienes byc wdzieczny Prusom i Austrii za rozbiory - przeciez dzieki temu
                          przynajmniej na czesci naszych ziem zapanowal nowoczesny system prawny w
                          miejsce przestarzalych rozwiazan stosowanych w niepodleglej Rzeczypospolitej.
                          Do dzis dawne tereny zaboru pruskiego sa zamozniejsze i lepiej zorganizowane od
                          tych, ktore okupowali Rosjanie. Czy to nie jest lepszy powod do wdziecznosci
                          niz "swieze powietrze" Samozwanca? Co on w ogole zrobil dla Rosjan, ze niby
                          mamy byc z niego dumni?

> Fragless: w Jedwabne nie wierzysz,
                          > Mirmat: Alez nawet sam Gross przyznal, ze w nie nie wierzy!!!

Slucham???

> Fragless: o getcie lawkowym milczysz. Mirmat: ??????? o co tu chodzi?

No i tu sie skompromitowales ostatecznie, pokazujac ze nawet nie znasz historii
                          (i to nie tak dawnej, bo zaledwie przedwojennej) narodu, z ktorego jestes taki
                          dumny. Wstyd!

> Mirmat: Tu nie chodzi o "zwyciestwa" ale ZWYCIESTWA NAD DESPOTYZMEM!!!

A inni niby nad kim zwyciezali? Tez nad despotyzmem, bo jeszcze dwa wieki temu
                          nie bylo innej formy rzadow.

> Mirmat: Rewolucja francuska miala szczegolnie ciekawe podejscie
                          > do "rownosci".
                          > Rownala wszystkich o glowe cieciem gilotyny.

Bez demagogii, prosze.

> Szukanie roznicy miedzi "takim samym" a "rownym" to rozdwajania wlosa na pol.

Roznica jest, i to bardzo wyrazna.
                          • Gość: mirmat Wybacz, naczytalem sie Twoich opowiesci i bredze IP: 64.7.158.* 22.11.03, 23:13
                            ) Fragless) Zeby sie wykluczyc z narodu, trzeba najpierw do niego nalezec. A
                            ) zatem sam przyznajesz, ze targowiczanie nalezeli do narodu polskiego.
                            ) Mirmat: Ale nie w czasie dokonywania zdrady!!!!

Fragless: Zatem kiedy przestali do nas nalezec?
                            Mirmat: To oczywiste. Kiedy oddali sie pod opieke depotycznej carowej Katarzyny
                            i wystapili przeciw Polsce.
                            ) Mirmat: Masz problem z zapamietaniem naszej historii. Polska bardziej niz
                            ) jakikolwiek inny narod nie jest wynikiem splatania sie genetycznych powiazan
                            ) miedzy ludzkich ale tak jak Ameryka jest wynikiem scalenia wokol pewnych
                            ) ideji: wolnosci, tolerancji i honoru.

Fragless: To juz naprawde rekord bredni. Owszem, Polska byla przez wieki
                            panstwem wielonarodowym, ale w zadnym razie nie byla tworzona przez imigrantow!
                            Ludzie, ktorzy w wyniku zawieruch dziejowych ladowali w Polsce i asymilowali
                            sie, to margines, a imigracja juz w ogole miala mikroskopijne znaczenie. Nie ma
                            tu nawet cienia analogii z Ameryka.
                            Mirmat: LATWO SZERMUJESZ SLOWEM BREDNIE. BYC MOZE JEST TO DLA CIEBIE SPOSOB NA
                            POKRYCIE WLASNEJ NIEWIEDZY. "Ludzie, ktorzy w wyniku zawieruch dziejowych
                            ladowali w Polsce i asymilowali sie, to margines" POWIADASZ. COZ JAK OTWORZYSZ
                            KSIAZKE TELEFONICZNEJ PELNO W NIEJ OBCO BRZMIACYCH NAZWISK MIMO, ZE PRZEZ WIEKI
                            WIELU CUDZOZIEMCOW PRZYJELO POLSKIE NAZWISKA. Ale to nie jest najwazniejsze.
                            Fragless, odpowiedz mi dlaczego w Polsce w IIRP znalazlo sie 5 milionow zydow
                            (ot taki margines). Nic Tobie nie bylo slyszno o Kazimierzu Wielkim i jego
                            wspanialomyslnosci dla przesladowanych wyznawcow Judaizmu? Hiszpanskiej
                            inkwizycji po ktorej Polske zalala nowa fala zydowskich uciekinierow? A Bracia
                            Czescy uciekajacy przez terorem Habsburgow? A Ormianie, ktorzy znalezli
                            przystan, ratujac sie przed islamskim bandytyzmem? Osiedla niemieckie,
                            holenderskie, czeskie i innych nacji powstaly ot tak sobie przypadkowo?
                            ) Mirmat: I Ty to akceptujesz swim "racjonalnym" podejsciem? Dla ignorantow,
                            dobrowolne przylaczanie sie innych narodow do panstwa Jagielonow czy I
                            Rzeczypospolitej gdyz taka Unia zapewniala im pokoj, dobrobyt i wolnosci
                            nigdzie nie spotykane w Europie, to tez margines?

Fragless: Bylbym wielce zobowiazany, gdybys raczyl dyskutowac z tym co pisze, a
                            nie z tym, co sobie ubzdurasz.
                            Mirmat: Pod warunkiem, ze wyjdziesz poza marksistowskich "historykow"
                            produkujacych sie w PRL-u.

) Mirmat: Co jest u Ciebie miernikiem "wiedzy" mojej i Twojej? Skad wiesz jak
                            ) czerpie wiedomosci?
                            Fragless: Sadzac po Twoich rewelacjach na temat Krzyzakow, glownym (jesli nie
                            jedynym) zrodlem Twojej wiedzy jest powiesc Sienkiewicza.
                            Mirmat: Ktorej chyba nie czytales bo Sienkiewicz nic nie pisal o wygnaniu
                            Krzyzakow z ziemi Swietej.
                            ) Mirmat: Wiec przyznajesz czy nie, ze Krzyzakow Krzyzowcy wyrzucili za rozboj?
                            Fragless: Oczywiscie ze nie. To byl co najwyzej pretekst.
                            Mirmat: Ha, ha, ha, ha .....
                            ) Mirmat: Inwazja Kremla miala miejsce jako konsekwencja wieloletnich
                            ) agresywnych wojen Iwana Groznego przeciw Rzeczypospolitej.
                            Fragless: Dziwne tylko, ze mialo to miejsce 21 lat po jego smierci i 23 lata po
                            zawartym przez niego z Batorym rozejmie. Cosik opozniona ta konsekwencja. To
                            tak jakby dzis Wielka Brytania zaatakowala Argentyne w odwecie za Falklandy.
                            Mirmat" Cosik mi sie wydaje, ze nie wiesz, ze w Argentynie dzis rzadzi
                            demokratycznie wybrany rzad a nie wojskowa hunta. W Moskwie caly czas, mimo
                            rozejmu (rozejmy zawsze mialy ogromna wiarygodnosc na Kremlu) parto na
                            wprowadzenie mongolskiego despotyzmu na Rusi (Ukrainie) nalezacej do
                            Rzeczypospolitej. Walki nigdy nie ustaly i trzeba bylo z tym skonczyc. Raz
                            jeszcze, niczym to sie nie rozni od inwazji Normandii.

Mirmat) Dzialanie alianckie spotkaly sie
                            ) z przeciwem legalnego (bo wyznaczonego przez demokratycznie wybrany przed
                            ) 1939 francuski parlament) rzadu Vichy.

Nie bylo mowy o legalnosci, bo parlament dzialal pod niemieckimi karabinami.
                            Rownie dobrze powinienes uznac pierwsze dwa rozbiory za legalne - przeciez nasz
                            Sejm tez je zatwierdzil.
                            Mirmat: Jakos to sie Francuzom zupelnie dobrze zylo pod niemieckimi karabibami.
                            ) Mirmat: W czym masz problem z samozwancem. Po wiekach mongolskiego sposobu
                            ) myslenia, przez moment wposcilismy na Kreml swierze powietrze.
                            Fragless: Dziwne tylko, ze Rosjanie cos nam za to nie dziekuja.
                            Mirmat: Jak Francuzi "podziekowali" Amerykanom za wyzwolenie to kazdy wie.
                            Fragless: Poza tym tak rozumujac powinienes byc wdzieczny Prusom i Austrii za
                            rozbiory - przeciez dzieki temu przynajmniej na czesci naszych ziem zapanowal
                            nowoczesny system prawny w miejsce przestarzalych rozwiazan stosowanych w
                            niepodleglej Rzeczypospolitej.
                            Mirmat: Nareszcie ukazales swoja twarz Fragless, zwolenniku pruskiej tyranii
                            jako "nowoczesnego systemu prawnego w miejsce przestarzalych rozwiazan
                            stosowanych w niepodleglej Rzeczypospolitej". Odpowiedziales sobie i innym
                            dlaczego Polski Patriotyzm Ci mierzi.
                            Fragless: Do dzis dawne tereny zaboru pruskiego sa zamozniejsze i lepiej
                            zorganizowane od tych, ktore okupowali Rosjanie.
                            Mirmat: Czy tez podziwiales chemiczne zaklady w Oswiecimiu jakie pobudowali
                            Niemcy w IIWS?
                            Fragless: Czy to nie jest lepszy powod do wdziecznosci niz "swieze powietrze"
                            Samozwanca? Co on w ogole zrobil dla Rosjan, ze niby mamy byc z niego dumni?
                            Mirmat: Trudno zadac by Fragless, zwolennik tyranii lub Rosyjanie z mongolska
                            mentalnoscia mogli docenic nas wysilek. Dlatego bez walki nasi zolnierze
                            wyjechali z Moskwy nawet nie spalajac ja dla rozgrzewki.
                            ) Fragless: w Jedwabne nie wierzysz,
                            ) Mirmat: Alez nawet sam Gross przyznal, ze w nie nie wierzy!!!
                            Fragless: Slucham???
                            Mirmat: Widzisz nawet nie czytasz znanych polakozercow. Gross pod lawina faktow
                            przyznal, ze jego opowiastki to fikcja (taka jak JFK z Hollywoodu). Hej 1600
                            zydow spalonych w malej stodolce to byla taka fajna okragla liczba. Ze bylo bez
                            porownia mniej - kto by zwaracal uwage na fakty, na pewno nie Fragless czy
                            czytelnicy New York Timesa. Ich bawily fantastyczne opowiadania
                            o "okrucienstwach" Polakow mimo, ze byli w tym czasie daleko w Sojuzie. Ale jak
                            powiedzial Gross tu nie chodzi o fakty!!! Zgoda tu chodzi o poalkozerstwo.

) Fragless: o getcie lawkowym milczysz. Mirmat: ??????? o co tu chodzi?
                            Mirmat: No i tu sie skompromitowales ostatecznie, pokazujac ze nawet nie znasz
                            historii (i to nie tak dawnej, bo zaledwie przedwojennej) narodu, z ktorego
                            jestes taki dumny. Wstyd!
                            (ir,at: Wybacz, ale PRL-owskich "historykow" czytam tylko wyrywkowo, choc
                            regularnie i nie utrwalaja sie w mej pamieci terminy jak: "lawkowe getto"
                            Wiec "oswiec mnie"!!!! Moze chodzi o zydow, ktorzy wysiadywali na lawkach przed
                            placowkami dyplomatycznymi III Rzeszy chca tam uciec przed "polskim
                            antysemityzmem"??????
                            ) Mirmat: Tu nie chodzi o "zwyciestwa" ale ZWYCIESTWA NAD DESPOTYZMEM!!!
                            Fragless: A inni niby nad kim zwyciezali? Tez nad despotyzmem, bo jeszcze dwa
                            wieki temu nie bylo innej formy rzadow.
                            Mirmat: Oczywiscie, w Starozytnych Atenach panowal zamordyzm. W
                            Rzeczypospolitej spalono Kopernika na stosie za jego system heliocentryczny. W
                            tejze Rzeczypospolitej, absolutna monarchia w Warszawie regularnie urzadzala
                            innowiercom "Noc Sw Bartlomieja" a glowy padaly pod toporami tych co nie
                            chcieli uznac krola za glowe Kosciola Polsko-Katolickiego lub krecily nosem na
                            jego checi stworzenia wlasnego haremu. Sejm byl fikcja, gdzie krol wydawal
                            dekrety a poslowie, jednoglosnie podnosili rece a nie jak w parlamencie
                            angielskim, gdzie istnialo Liberum Veto. Widzisz, naczytalem sie Twoich
                            wypowiedzi i zaczelem rzeczywiscie BREDZIC!!!!
                            ) Mirmat: Rewolucja francuska miala szczegolnie ciekawe podejscie
                            ) do "rownosci". Rownala wszystkich o glowe cieciem gilotyny.
                            Fragless: Bez demagogii, prosze.
                            Mirmat: Oh, to taki Francuski zwyczaj zwracania sie do malutkich by siedzieli
                            CICHO.
                            • Gość: Janek Cześć mirmat! Chodźmy do domu, bo zaczeło padać. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 08:00
                              • Gość: mirmat Pogaduszki z dzieciakami koncza sie spaniem IP: 38.112.103.* 23.11.03, 15:29
                                Trafiles w sedno Janek. Cynicy, ktorym mierzi patriotyzm przypominaja male
                                rozpuszczone dzieci, ktore automatycznie po kazdej odpowiedzi pytaja "a
                                dlaczego". Moj maly tak sie zachowywal w wieku okolo 3-4 lat. Moja odpowiedz
                                nie byla istotna. Wazne bylo zadawanie kolejnych pytan. W pewnym punkcie trzeba
                                malusinskiemu powiedziec - czas do lozka
                            • Gość: Fragless Re: Wybacz, naczytalem sie Twoich opowiesci i bre IP: *.mysiar.net / 80.48.165.* 23.11.03, 12:51
                              > Fragless: Zatem kiedy przestali do nas nalezec?
                              > Mirmat: To oczywiste. Kiedy oddali sie pod opieke depotycznej carowej
                              > Katarzyny i wystapili przeciw Polsce.

Czyli kiedy zdradzili. A zatem w momencie zdrady byli Polakami. Jakbys nie
                              kombinowal, na moje wychodzi.

> JAK OTWORZYSZ KSIAZKE TELEFONICZNEJ PELNO W NIEJ OBCO BRZMIACYCH NAZWISK

Otworz ksiazke telefoniczna gdziekolwiek w Europie (moze oprocz Islandii), a
                              tez znajdziesz tam pelno "obco brzmiacych" nazwisk. Polska nie jest tu zadnym
                              wyjatkiem. Wszedzie w Europie toczyly sie wojny, przesuwaly sie granice, ludzie
                              uciekali przed zaraza czy przesladowaniami itd. Prochu nie odkryles.

> dobrowolne przylaczanie sie innych narodow do panstwa Jagielonow czy I
                              > Rzeczypospolitej gdyz taka Unia zapewniala im pokoj, dobrobyt i wolnosci
                              > nigdzie nie spotykane w Europie, to tez margines?

A jakie to niby narody sie do nas przylaczaly?

> Mirmat: Ktorej chyba nie czytales bo Sienkiewicz nic nie pisal o wygnaniu
                              > Krzyzakow z ziemi Swietej.

Czyli zrodla Twojej wiedzy to powiesc Sienkiewicza plus jedna informacja spoza
                              niej. Teraz lepiej?

> Mirmat" Cosik mi sie wydaje, ze nie wiesz, ze w Argentynie dzis rzadzi
                              > demokratycznie wybrany rzad a nie wojskowa hunta.

400 lat temu demokracji nie bylo, wiec co to za porownanie?

> W Moskwie caly czas, mimo
                              > rozejmu (rozejmy zawsze mialy ogromna wiarygodnosc na Kremlu) parto na
                              > wprowadzenie mongolskiego despotyzmu na Rusi (Ukrainie) nalezacej do
                              > Rzeczypospolitej.

A jak sie to "parcie" przejawialo?

> Mirmat: Jak Francuzi "podziekowali" Amerykanom za wyzwolenie to kazdy wie.

No, jak?

> Mirmat: Nareszcie ukazales swoja twarz Fragless, zwolenniku pruskiej tyranii
                              > jako "nowoczesnego systemu prawnego w miejsce przestarzalych rozwiazan
                              > stosowanych w niepodleglej Rzeczypospolitej". Odpowiedziales sobie i innym
                              > dlaczego Polski Patriotyzm Ci mierzi.

Patriotyzm nie ma nic wspolnego ze slepym popieraniem wszystkiego co polskie.
                              Czy nie jest prawda, ze upadajaca Rzeczpospolita byla zacofana i pograzona w
                              anarchii? Czy nie jest prawda, ze mielismy wiele debilnych praw, jak chocby
                              liberum veto? Czy nie jest prawda, ze przez caly XVIII wiek nasze panstwo nie
                              doczekalo sie praktycznie zadnych reform, podczas gdy sasiedzi w tym samym
                              czasie szybko sie modernizowali? Czy nie jest prawda, ze nasze miasta upadaly,
                              a pod pruskimi i austriackimi rzadami znow zaczely sie rozwijac? Moze Ci sie to
                              nie podobac, moze nie pasowac do teorii, ale takie sa przeciez fakty, o ktorych
                              mozesz poczytac nawet w zwyklej ksiazce do historii.

> Mirmat: Czy tez podziwiales chemiczne zaklady w Oswiecimiu jakie pobudowali
                              > Niemcy w IIWS?

Znowu demagogia...

> Mirmat: Trudno zadac by Fragless, zwolennik tyranii lub Rosyjanie z mongolska
                              > mentalnoscia mogli docenic nas wysilek.

Na czym on polegal?

> Mirmat: Widzisz nawet nie czytasz znanych polakozercow. Gross pod lawina
                              > faktow przyznal, ze jego opowiastki to fikcja

Kiedy i gdzie przyznal?

> (ir,at: Wybacz, ale PRL-owskich "historykow" czytam tylko wyrywkowo, choc
                              > regularnie i nie utrwalaja sie w mej pamieci terminy jak: "lawkowe getto"

Niestety to nie jest zaden wymysl "PRLowskich historykow", tylko fakt. Jesli o
                              nim nie slyszales, to nie moja wina - idz do biblioteki i sie doucz.
    • Gość: Jan Niemcy sa bardziej dumni,bo mieli IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.03, 20:57
      7 papierzy,a Polacy jednego!
      • Gość: Janek Oni mieli a my mamy i do tego przez "ż" :)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 13:03
    • widz.i.czytelnik Re: Ktory kraj moze napawac duma jak Polska? 22.11.03, 15:15
      Chyba zartujesz, bo dawno nie poczytalem sobie tak pustych frazesów. Odpisze ci przekornie: to
      tylko przypadek, ze urodziles w Polsce. Zycie caly czas przeszloscia, granie na uczuciach, ze jest
      sie narodem wybranym, ofiara od wieków wszelakich spisków juz mnie nie bawi i nie interesuje.
      Polecilbym troche spojzec na siebie troche z dystansem
    • snajper55 Każdy ! _____nt 22.11.03, 19:42

• Gość: oryndż RUMUNIA! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 22:58
      Kiedyś będziemy mieli Papieża - Rumuna!

Oraz Papieża - Cygana!

A kiedyś jeszcze Papieża - Murzyna!
    • snajper55 Egipt ! 23.11.03, 00:03
      Padlo pytanie czy jestem dumny z tego, ze jestem Egipcjaninem. Poczulem sie
      obrazony. Jak normalny Egipcjanin nie moze byc dumny z przynaleznosci do
      pięciotysiącletniego narodu, ktorego cala historia to kronika bohaterstwa,
      honoru, tolerancji, pragnienia wolnosci czy bezinteresownosci. Za te szlachetne
      cechy charakteru zaplacilismy latami upokozenia od tych, ktorych bronilismy
      przez caly okres naszego istnienia. Nawet ostatnie dziesieciolecie pokazuje
      jaka zaplate dostajemy za nasz udzial w obalaniu terroryzmui zaoszczedzeniu
      krajom zachodnim miliardow dolarow na obrone. Wlasciwsze pytanie powinno
      brzmiec, czy jest taki drugi kraj na swiecie, ktorego obywatele moga byc
      bardziej dumni ze swojej narodowosci niz Egipcjanie ?

Moja odpowiedz: Nie ma takiego kraju. Jordania jest blisko ale Egiptowi nie
      dosiega. Jest natomiast wiele krajow w ktorych wstydzilbym sie byc obywatelem.
      Przyklad: Niemcy, Rosja, Polska i Francja - historia pelna despotyzmu, pychy,
      nietolerancji, cynizmu i mordow (patrz Stalin, Hitler, Robespierre, Piłsudski).

Egipcjanin Sinuhe.
      • Gość: snajper co pudluje Sam nie wiem co mowie wiec Unia Europejska IP: 64.7.158.* 23.11.03, 03:23
        PRL wyksztalcil mnie na internacjonaliste wiec wpierw powoedzialem ze "kazdy"
        ma prawo do dumy. Ale potem zaczalem udawac Greka wiec poczulem sie
        Egipcjaninem. Teraz mowie Egipt. Czemu? Nie wiem. W PRL-u mi tego nie
        powoiedzieli a sam nie potrafie myslec.
        Jak normalny Egipcjanin nie moze byc dumny z przynaleznosci do
        pięciotysiącletniego narodu, ktorego obecna historia zostala napisana na
        Kremlu. Zbudowalismy piramidy na kosciach setek tysiecy niewolnikow. Czy to
        nie osiagniecie. Mielismy Nasera, ktorego kochal Chruszczow. Chcielismy
        wyrzucic Zydow do morza Srodziemnego ale nasze wojsko dostalo rozwodnienia na
        pustyni Synaj i pobilismy nawet Francuzow w uciekaniu przed wrogiem. Im zajela
        ucieczka przed Hitlerem dwa tygodnie a nam tylko tydzien i juz bylismy w Kairze.

Mamy najwybiotniejsza mlodzierz. Na Islamskim Uniwersytecie w Kairze 200
        tysiecy studentow potrafi na pamiec zarecytowac wszystkie wersety z Koranu. Ta
        mlodz bile lbem w kierunku Mekki 5Xdziennie nabijajac sobie mnostwo guzow i za
        te szlachetne cechy charakteru zaplacilismy wieloma upokozeniami od tych,
        ktorzy stali za nami kiedy wystawialismy tylki w czasie modlitwy.

Wlasciwsze pytanie powinno brzmiec, czy jest taki drugi kraj na swiecie,
        ktorego obywatele moga byc bardziej dumni ze swojej narodowosci niz Egipcjanie ?
        Tak. Taki Kraj nazywa sie Unia Europejska. Bo mimo, ze wygladam na Araba to
        jestem Euro-Pejczykiem. Nas tam jest juz dziesiatki milionow i rozmnazamy sie
        jak kroliki. Mimo, ze Unia nie daje nam swoich Euro to kochamy Unie i jestesmy
        z niej dumni. Szczegolnie jestesmy dumni z konstytucji, ktora wyglada dla mnie
        jak nasz szariat. Unia za to daje miliard euro rocznie dla naszego brata
        Arafata. No i wszyscy mamy z tego pozytek. Szwajcarskie banki ciesza sie z
        euro, palestynskie dzieci sie ciesza kiedy sie rozerwa w Izraelskiej dyskotece,
        ich rodzice sie ciesza kiedy dostana za to $25000 i poprawia swoja chalupke.
    • Gość: grafiti to chyba Iran bo tez zacofany tak jak polska IP: *.lu.dl.cox.net 23.11.03, 04:20
      • Gość: grafiti Rzad Iranu tez po chamsku traktuje swoich IP: *.lu.dl.cox.net 23.11.03, 04:25
        szczegolnie w sprawach paszportowych i obywatelskich. W III Rzeszy Polskiej po
        prostu komuchy rzadowe szykanuja polonie i nawet utrudniaja pozbywanie sie
        obywatelstwa polskiego. W sredniowieczu taki rzad chyba by
        wygladal "normalnie" a teraz to wyraznie widac ze nie pasuja do europy tylko
        chyba do jakichs muzulmanow albo zacofanych afrykanskich krajow
    • babusz Re: Ktory kraj moze napawac duma jak Polska? 23.11.03, 16:55

> obrazony.

Konia kuja a zaba lape podstawia..

Babusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka