Dodaj do ulubionych

Chińskie alkohole

12.05.04, 14:06
Potrzebna mi jest następująca informacja:

Czy w Warszawie można gdzieś kupić chińskie napoje alkoholowe takie jak np.
MouTai lub Mei Kuei Lu Chiew? Jeśli tak to gdzie?

Mam na mysli kupno na wynos a nie np. w restauracji. Mam kolegę który jest
amatorem trunków z Chin i chciałbym mu kupić jakiś na imieniny. Te chińskie
alkohole to nawiasem mówiąc straszne świństwo(próbowałem) ale gusta są różne.

Byłbym bardzo zobowiązany gdyby ktoś mógł udzielić mi informacji.
Obserwuj wątek
    • heines Re: Chińskie alkohole 24.05.04, 15:20
      Spróbuj w sklepach "Alkohole Świata". Jeśli gdzieś to mają to pewnie tam.

Możesz spróbować także w sklepie "Asian House"(taką ma chyba nazwę o ile dobrze
      zapamiętałem) na ul. Poznańskiej niedaleko Koszykowej mniej więcej naprzeciw
      technikum gastronomicznego. Mają w tym sklepie art. żywnościowe z Dal. Wschodu
      i jest tam także stoisko z alkoholem. Co prawda jak tam byłem to widziałem
      raczej takie zwykłe standartowe alkohole niż wschodnie ale może i te wschodnie
      bywają.

Powodzenia w poszukiwaniach.
      • allonsanfan Re: Chińskie alkohole 25.05.04, 07:48
        Dzięki za radę ale ...

W "Alkoholach Świata" już byłem. Tam zacząłem poszukiwania. Niestety ze
        wschodnich napojów mają tylko sake.

Ten sklep na Poznańskiej też znam. Mją tam nawiasem mówiąc dobre rzeczy ale
        jeśli idzie o alkohole to mają tam tylko "normalne". Jedyną interesującą rzeczą
        jaką można tam kupić jest chińskie wino śliwkowe. Tak to się nazywa choć
        etykieta jest w jęz. niemieckim a polska etykieta pomocnicza mówi że jest
        to "napój winopochodny". Kupiłem na próbę, nawet niezłe.

Jeszcze raz dziękuję za poradę.
    • Gość: Finlayson Re: Chińskie alkohole IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 31.05.04, 14:15
      Twój kolega ma dziwne gusta.

Kiedyś poczęstowano mnie czymś co się nazywało Wu Liang Ye albo tak jakoś. W
      smaku i zapachu istny lakier do paznokci. W życiu nie piłem większego świństwa.

Jeśli twój kolega lubi coś takiego to winszuję.
      • allonsanfan Re: Chińskie alkohole 31.05.04, 14:40
        Też to próbowałem. Co do smaku i zapachu polemizowałbym. Mnie on przypominał
        raczej politurę do mebli. Co do tego że wyjatkowe świństwo zgadzam się.
    • Gość: dementor Re: Chińskie alkohole IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 14.06.04, 14:57
      Ciekawe. Niestety niewiele mogę pomóc choć chciałbym.

Radziłbym zajrzeć do sklepu na Kruczej między Al. Jerozolimskimi i Żurawią
      nazywający się "Ballantine's" czy tak jakoś podobnie(z Ballantine w nazwie).
      Byłem tam parę razy i muszę powiedzieć że mają tam dobry zestaw alkoholi w
      sprzedaży. z takich wschodnich widziałem tylko sake ale byłem tam dość dawno.
      Nie wiem czy mają chińskie ale warto wpaść.
    • heines Re: Chińskie alkohole 01.07.04, 16:50
      Jestem obecnie w Nowym Jorku. Zwiedzalem Chinatown i chinskie trunki sa tu do
      nabycia - MouTai, Wu Liang Ye, Mei Kuei Lu Chiew itp. Mam zamiar wybrac sie tam
      jeszcze raz. Jesli to jeszcze aktualne z ta butelka potrzebna na imieniny to
      moge ci to kupic a rozliczymy sie pozniej.

Bede w NY do 11 lipca a w Warszawie 13 lipca. Wyslij e-mail pod adres
      heines34@hotmail.com jesli jestes zainteresowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka