qubraq 01.06.04, 21:21 Przepraszam, jak sie robi w domu uzo? Wiem tylko że to z ziela lukrecji. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niech Ouzo 02.06.04, 14:59 To grecka anyzowka. Zapewne jest destylatem z winogron albo ich skorek - wiec w domu nie zrobisz. Wszystko cco w warunkach domowych podobnego mozna zrobic to zwykla nalewka anyzkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Uzo? 02.06.04, 21:46 Dzięki za już choć nie sądziłem że to z anyżu; ale co z tą lukrecją? Rodzice Millera z Moje wielkie greckie wesele mówią że "uzo jest z lukrecji" czy cos takiego... Co do destylatu to pozostaje zrobić zacier z winogron i próbować coś samemu zmajstrować w urządzeniu "mały gorzelnik"! Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Uzo? 03.06.04, 12:39 Greckie ouzo ma kilka aromatyzujacych skladnikow - anyzek jest konieczny, ale lukrecja tez tam bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Uzo? 03.06.04, 20:14 Muszę poszukać dawnych kontaktów greckich w Warszawie. Mieszkały tu na Muranowie rodziny greckie jescze z czasów powstania Nikosa Belojanisa. Może ktoś jeszcze pozostał. Dzięki za pomoc Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ustek Re: Uzo? IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 04.06.04, 03:07 chyba mastyks tez jest potrzebny do sporzadzenia porzadnego ouzo. to jest zywica jakiejs lokalnej odmiany krzewow/drzew? na Chios rosna i z nich sie mastyks uzyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Uzo? 05.06.04, 15:46 Mastyks fajnie pachnie ale smak ma jakiś taki kijowy! A. Odpowiedz Link Zgłoś