Dodaj do ulubionych

kawa Latte

28.11.04, 22:20
czy ktoś wie jak zrobić dobrą kawę Latte samemu w domu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: kawa Latte IP: *.ctnet.pl 01.12.04, 14:31
      Robisz kawke.Osobno ubijasz mleczko.Ale mieszasz w shakerze albo miksujesz je i
      dodtajesz na sama góre kawki i powstaje Ci wysoka pianka
      • Gość: kasia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 08:12
        a czym to się różni od capuccino?
        • Gość: Karla Re: kawa Latte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:07
          Cappuchino to expresso z mleczna pianka, podawane w filiżankach, a latte - kawa
          z mlekiem i pianka, podawana w wysokich szklankach.
          • Gość: kasia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 22:32
            Czyli w zasadzie to to samo, różnica tylkow sposobie podania :)
            • Gość: Karla Re: kawa Latte IP: *.gizycko.mm.pl 25.12.04, 23:52
              wlasnie chyba nie - expresso jest mocna, z mielonej kawy, a latte jest slabsza
              i chyba moze byc zrobiona z rozpuszczalnej
              kurcze zglupialam, chyba trezba bedzie porozmawiac o tym z jakims kawiarnianym
              kelnerem;)
              jak sie czegos dowiem to dam znac
              • Gość: kaska Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 12:50
                według tego co serwują w Sturbucksach to i Latte, i Capuccino sa robione na
                bazie mocnego expresso. Tylko do Latte dolewa sie gorace mleko i odrobine
                mlecznej pianki. Natomiast do Capuccino odrobine goracago mleka, i mnostwo
                mlecznej pianki (napowietrzonego mleka).
              • Gość: ze Sztokholmu Re: kawa Latte IP: 192.36.190.* 18.01.05, 14:10
                W skaldie latte tez jest expresso, latte ma zdecydowanie wiecej mleka niz
                cappuccino (pol na pol)
    • iza.05 Re: kawa Latte 27.12.04, 15:56
      Samo zrobie latte to jeszcze nic, żeby się udało trzeba mieć pewne niezbędne
      akcesoria. Ja parzę kawę w takim metalowym, włoskim expresie - można go kupić w
      marketach i ikei. Natomiast mleko ubjam specjalnym ubjaczem - są różne, ja
      poleca taki platikowy z ikei-kosztuje ok.7 zł. Do szklanki najpierw leję mleko,
      które w niej ubjam, anstępnie bardzo powoli wlewam domleka kawusię!!! Uwielbiam
      caffe latte!!!!
      • Gość: kaia Re: kawa Latte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 20:55
        a jakie mleko? Tłuste? Zimne?
        • iza.05 Re: kawa Latte 06.01.05, 13:42
          Tak tłuste i ciepłe, bo caffe latte używa się ciepłego spienionego mleka!!!!
          • Gość: aga31 Re: kawa Latte IP: *.azory.net.pl 18.01.05, 19:23
            Swego czasu do kawy rozpuszczalnej Jacobs byly dolaczane szklanki gratis
            (najpier do kawy Latte potem do kawy mrozonej i niedawno do kawy po
            irlandzku).I na kawe Latte byl taki przepis : do szklanki wsypac 2 lyzeczki
            kawy rozpuszczalnej dolac goracej wody do polowy a reszte dopelnic goracym
            mlekiem.Chyba jeszcze cos tam bylo o bitej smietance na gore ale niestety nie
            pamietam.Pozdrawiam.
    • zmm Re: kawa Latte 19.01.05, 16:27
      Ej kawosze, nie ma czegos takiego jak expresso - myslalem ze nie wiedza tego
      tylko w prowincjonalnych kawiarenkach..
      Espresso, espresso, espresso....!!!!
      • Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.05, 23:50
        nie ma ani expresso, jak zauwazyl zmm, ani kawy LATTE, bo latte to znaczy mleko
        po wlosku. to o czym mowa to CAFFELATTE. i tylko tak to wystepuje- pisane razem.
        caffelatte polega na tym ze bierze sie troche espresso wlewa sie to do szklanki
        podluznej i wlewa sie gorace mleko, z piana, ale nie tak duzo jak do
        cappuccino, w ogole to zacznijmy od tego ze w oryginalnym cappuccino powinna
        byc SAMA piana z mleka, a nie mleko.
        amen
        • Gość: Edis Re: kawa Latte IP: *.olsznet.ec.pl 23.05.05, 15:11
          A jak zrobić kawę, zeby były trzy warstwy, na dole mleko, potem kawa, a na
          końcu pianka. Z ta ostatnią to nie ma problemu, tylko jak zrobić, zeby na dole
          było mleko a w środku kawa?
    • clairejoanna Re: kawa Latte 23.05.05, 19:10
      Co do tego, jak się robi caffelatte, to się zgadzam z ilecką.

Ja jestem posiadaczką maszyny espresso od roku. Na początku rzeczywiście
      starałam się robić te wszystkie kawy (espresso con pana, caffelatte, cappucino,
      machciatto) wtedług przepisów, ale po kilku tygodniach mi się znudziło i tej
      chwili mieszam espresso z mlekiem i spienionym mlekiem tak, jak mi się podoba
      nie statanawiając się na nazwie.
      A jak chodzi o mleko spienione: Wczasie spieniania mleka, mleko się zagrzewa.

Czy ktoś wie, jak zrobić dobrą piańkę mleczną? Czasem udaje mi się pięknie: Dużo
      piańki na wieszchu i mleko "płynne" na dnie. Ale czasem mi się robi taka jakaś
      ciapaja z ciepłym mlekiem. Od czego to zależy?

Pozdrowienia,

CJ
      • Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.cust.tele2.it 23.05.05, 23:46
        mleko powinno byc bardzo zimne, inaczej sie nie ubije na piane!
        • clairejoanna Re: kawa Latte 24.05.05, 00:40
          Gość portalu: ilecka napisał(a):

> mleko powinno byc bardzo zimne, inaczej sie nie ubije na piane!

---> Ja tylko uzywam takie prosto z lodowki, i tak sa roznice

Pozdrowienia,

CJ
          • Gość: ilecka Re: kawa Latte IP: *.cust.tele2.it 30.05.05, 16:48
            a moye sprobuj mleko tluste?
    • Gość: jeżynka Re: kawa Latte IP: *.eltronik.net.pl 08.06.05, 21:27
      Debilizm policjanta "mówi się ekspresso pani Alutko,bo robi się w ekspresie a
      nie espressie,prawda"?
      Ha,ha,ha zaśmiał się hrabia po francuzku,gdyż tylko ten język znał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka