Dodaj do ulubionych

Właściwości bimbru

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 19:51
Witam :)
Dużo czytałem na temat tego trunku. Prawdę mówiąc chcę go spróbować, ale nie
wiem czy on jest bezpieczny. Ponoć jest produkowany w warunkach domowych (?),
co kojarzy mi się z jakimiś procesami chemicznymi :P Czy on jest zdrowy ?
Słyszałem że podobno zdrowszy od normalnej wódki. O...i gdzieś przeczytałem
że to coś co się wyprodukuje na początku procesu robienia jest tak szkodliwe
że można nawet oślepnąć (???)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: polo Re: Właściwości bimbru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 13:47
      chlopie w jakim ty zyjesz swiecie bimbru nie probowales pij tylko to a bedziesz
      zdrowy jak nie wiem co
    • artur_29 Re: Właściwości bimbru 19.02.05, 14:26
      dobrze zrobiony bimber jest lepszy od wódki, to na pewno. a próbując go na
      pewno nie oslepniesz:), co najwyzej humor ci sie poprawi.

"dobrze" czyli przez kogoś kto robi to juz jakiś czas.
    • Gość: Jegomość Re: Właściwości bimbru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 15:09
      A jeśli nie robi go jakiś czas ? :D:D
      • artur_29 Re: Właściwości bimbru 19.02.05, 15:21
        chodzi mi o walory smakowe, jak ktos ma wprawę to zrobi idealny a tak moze np
        drozdzami zajezdzać
        • zencol Re: Właściwości bimbru 19.02.05, 18:58
          Pojedź w Podlaskie - zagłębie najlepszej krzakówy na świecie - tam się możesz
          delektować walorami smakowymi i zdrowotnymi tego szlachetnego trunku. Na ten
          temat był niedawno obszerny artykuł w Kulisach, dodatku piątkowym do Zycia
          Warszawy. Życzę miłych wspomnień.
          • felek_zdankiewicz Re: Właściwości bimbru 20.02.05, 15:48
            Piłem kiedyś bimber buraczany i, wbrew pozorom, smak był bardzo przyjemny. Ale
            trzeba umieć fachowo pędzić, inaczej wychodzi syf.
            • basia961 Re: Właściwości bimbru 21.03.05, 17:21
              Trzeba mieć dobrą aparaturę. Najlepszy wychodzi z berbeluchy zwanej winem
              domowej roboty.
              • Gość: Agnieszka Re: Właściwości bimbru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 12:20
                Nie wiem czy najlepszy - ale dobry wychodzi. Myślę, że ważne są drożdże - w
                winie uzywamy szlachetnych szczepów wysokoalkoholizujących a w standardowym
                przepsie na bite pod Grunwaldem to się daje zwykłe piekarnicze. Chociaż
                osobiście nie znam nikogo kto by takie dawał. Druga ważna sprawa to chodnica i
                proces chlodzenia - mało wydajna daje wstrętny posmak w bimberku.
                • basia961 Re: Właściwości bimbru 23.03.05, 06:33
                  Jeśli wino z winogron - drożdży nie trzeba dawać. Może dlatego wychodzi świetny.
                  A "wstrętny posmak bimberku" to fuzle, trzeba sprawdzać co leci, nie pędzić do
                  końca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka