bracka 01.08.02, 09:32 No właśnie, Krieg to Piwo czereśniowe, a nie wiśniowe!! A takie pytanie jest w konkursie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Luki LITOSCI !!!! IP: 141.63.88.* 10.09.02, 09:37 Tylko nie Krieg!!!!! Immer nein zum Krieg! :-) Beligijskie piwo czeresniowe typu lambic nazywa sie KRIEK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki No i od kiedy ALEs maja owocowe smaki? /nt IP: 141.63.88.* 10.09.02, 09:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: 217.197.165.* 10.09.02, 12:17 A mi sie wydawalo, ze ale ma zazwyczaj posmak jablkowy, gruszkowy, ananasowy czy sliwkowy - a wiec jednak owocowy. To jest jakas cecha procesu produkcji - jakies estry, czy cos tam (z chemii to ja orlem nie bylem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: 141.63.88.* 10.09.02, 15:28 > A mi sie wydawalo, ze ale ma zazwyczaj posmak jablkowy, gruszkowy, ananasowy > czy sliwkowy - a wiec jednak owocowy. To jest jakas cecha procesu produkcji - > jakies estry, czy cos tam (z chemii to ja orlem nie bylem). Na moj smak i gust, to powiedziec, ze ales maja owocowe smaki, to troche tak, jakby powiedziec, ze pilsnery sa wyraznie kwasne... No czasem sa, ale nie wszystkie, nie zawsze. Tak ze caly czas protestuje przeciw "owocowym ales". A moze mam posuty smak? Przeciez ale to ogolna nazwa piw z gornej fermentacji... W odroznieniu od tych z dolnej, lagerow... A, dopiero teraz zobaczylem - hmm, piwo na owocowych SLIMAKACH moglo by byc hitem na rynku... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i od kiedy ALEs maja owcze slimaki? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 16:34 Przejrzalem kilka stron piwnych w sieci. Wiekszosc z nich definiujac ale po opisie fermnetacji wspomina jednak o owocowym smaku lub zapachu, choc niektore pisza: zazwyczaj. Ale oczywiscie wyznacznikiem jest gorna fermentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Owcze ślimaki, ale.. IP: *.eng.fsu.edu 10.09.02, 22:36 Co do piw "ale" to ich rzekome owocowe smaki, to (według mnie) taka sama licentia poetica (czy jak to się tam pisze) jak komiczne opisy smaków wina, w rodzaju "wyraźny posmak pigwy, z lekką nutą asfaltu i akcentem potu wielbłąda". Fakt że "ale" są czasem lekko słodkawe, ale żadnych jabłek, gruszek, i innych takich nie powinno byc czuć! No chyba że ja mam już sparaliżowane kubki smakowe od taniej whisky, i nie odrózniam subtelności. To wtedy tak. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Owocowe ślazaki, ale.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:56 Ja tylko powolywalem sie na dostepne w sieci definicje - moze autor slowniczka z GW sie w nich zaczytal. Najpopularniejsze (jedyne?) w Polsce ale - grodziskie (teraz chyba niedostepne, ale ja pamietam ten smak) - nie mialo w sobie nic owocowego. Tania whisky - jaka, za ile, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Tania whisky/whiskey IP: *.eng.fsu.edu 10.09.02, 22:59 W USA, gdzie tymczasowo sobie przebywam. W dużych (1.5 litra) plastykowych butlach. Po 8-13 dolarów za takową. Niektóre niepijalne zupełnie (potworny kac), inne całkiem-całkiem. Na przykład taka "Kentucky Gentelman". Jestem w trakcie badań. Jak skończę i wyżyję, to opublikuję wyniki (o ile będe je pamiętał). Pozdrowienia - KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Hmm, "Kentucky Gentelman"? IP: 141.63.88.* 11.09.02, 09:14 > Na przykład taka "Kentucky Gentelman". Jestem w trakcie badań. > Jak skończę i wyżyję, to opublikuję wyniki (o ile będe je pamiętał). Hmm, "Kentucky Gentelman"? Lokalna odmiana "Czaru Tesciowej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki Re: Owcze ślimaki, ale.. IP: 141.63.88.* 11.09.02, 09:15 > No chyba że ja mam już sparaliżowane kubki smakowe od taniej whisky, > i nie odrózniam subtelności. To wtedy tak. Ano, to i ja sie pod tym podpisuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monumental Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: *.my.beloved.one.pl 08.09.03, 13:35 Drodzy ludzie! Nie piłem nigdy ale, ale :) czytałem w jakimś anglojęzycznym pisemku, że ale robione było z ziół, a beer ze słodu zbożowego (przeważnie jęczmień lub pszenica). Sprawdzi ktoś? Pozdrawiam wszystkich piwoszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Słowniczek piwosza IP: *.iweb.pl 17.07.03, 10:41 A Weizen??? Co znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Weizen-pszenica IP: *.inetia.pl 17.07.03, 15:36 Piwko pszeniczne, w odróżnieniu od większosci produkowanych - jęczmiennych Poza tym są jeszcze piwka typu altbier, koelsch, hefe. Nie wiem czy tylko nie pomylono dolnej z górną fermentacją. Weissbier uważałem za dolną fermentację. Ale może żyłem w nieświadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Weizen-pszenica IP: *.rbw.wh.local / 10.10.13.* 17.07.03, 17:02 Gość portalu: JB napisał(a): > Piwko pszeniczne, w odróżnieniu od większosci produkowanych - jęczmiennych > Poza tym są jeszcze piwka typu altbier, koelsch, hefe. I kombinacja bardzo w niemczech popularna, czyli Hefeweizen - piwo pszeniczne, z ktorego nie odfiltrowano, albo nie do konca odfiltrowano drozdzy. Mozna je prawie kroic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ion_tichy Re: gorna fermentacja IP: *.azsoft.pl 17.07.03, 13:03 czy jakis browar u nas w kraju robi piwa gornej fermentacji, gdzie to mozna dostac ? zarazilem sie w anglii i teskno mi, a importowane to drogo wychodza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Słowniczek piwosza IP: 81.68.131.* 17.07.03, 13:35 nie mowiac juz o tym, ze pisze sie to kriek i jest to odmiana piw tzw. dzikiej frementacji. W Belgii tego pelno. Jestem tez ciekawa dlaczego zapomniano wyjasnic, co oznaczaja takie pojecia jak blond, dubbel i trippel. to chyba najpopularniejsze rodzaje piw a belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirgizi ten slowniczek.... IP: 81.68.131.* 17.07.03, 13:40 to chyba jakis fan angielskich browarow tworzyl. Niw wiem jak inni, ale osobiscie wole piwa "kontynentalne". W Belgii jak sie wejdzie do knajpki to oferuja od 150 do 250 roznych rodzajow piwa. Jakos w Anglii tylu nie wiedzialam. Poza tym jaki szanujacy sie piwosz pominalby piwa produkowane w klasztorach. Wstyd prosze Panstwa! Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hochberg Re: Słowniczek piwosza IP: *.uni.opole.pl 17.07.03, 17:12 Weissebier to jasne piwo, ale nie pszeniczne, powinno być weizenbier, które jest mętne, drożdozęow i wspaniałe. Niby nie wiele a podadzą co innego Polecam osobiście Franziskanera z Monachium. Mają i pszeniczne i i "zwykłe"janse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Słowniczek piwosza IP: 172.20.6.* 15.03.04, 16:39 czy ktoś może wie co się stało z browarem Soma na Foksal? Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: Słowniczek piwosza 15.03.04, 16:48 Zostal zamkniety - ma sie gdzies odrodzic - miejsce mieli ujawnic wlasnie w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Słowniczek piwosza 17.03.04, 03:38 www.glossarist.com/glossaries/lifestyle/beverages/beer.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ampolion Re: Słowniczek piwosza IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 01:24 Korekta: www.glossarist.com/glossaries/lifestyle/beverages/beer.asp?Page=2 Odpowiedz Link Zgłoś