Dodaj do ulubionych

Słowniczek piwosza

01.08.02, 09:32
No właśnie, Krieg to Piwo czereśniowe, a nie wiśniowe!! A takie
pytanie jest w konkursie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Luki LITOSCI !!!! IP: 141.63.88.* 10.09.02, 09:37
      Tylko nie Krieg!!!!! Immer nein zum Krieg! :-)
      Beligijskie piwo czeresniowe typu lambic nazywa sie KRIEK!!!!
    • Gość: Luki No i od kiedy ALEs maja owocowe smaki? /nt IP: 141.63.88.* 10.09.02, 09:41
      • Gość: Niech Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: 217.197.165.* 10.09.02, 12:17
        A mi sie wydawalo, ze ale ma zazwyczaj posmak jablkowy, gruszkowy, ananasowy
        czy sliwkowy - a wiec jednak owocowy. To jest jakas cecha procesu produkcji -
        jakies estry, czy cos tam (z chemii to ja orlem nie bylem).

• Gość: Luki Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: 141.63.88.* 10.09.02, 15:28
          > A mi sie wydawalo, ze ale ma zazwyczaj posmak jablkowy, gruszkowy, ananasowy
          > czy sliwkowy - a wiec jednak owocowy. To jest jakas cecha procesu produkcji -
          > jakies estry, czy cos tam (z chemii to ja orlem nie bylem).

Na moj smak i gust, to powiedziec, ze ales maja owocowe smaki, to troche tak,
          jakby powiedziec, ze pilsnery sa wyraznie kwasne... No czasem sa, ale nie
          wszystkie, nie zawsze. Tak ze caly czas protestuje przeciw "owocowym ales". A
          moze mam posuty smak?

Przeciez ale to ogolna nazwa piw z gornej fermentacji... W odroznieniu od tych
          z dolnej, lagerow...

A, dopiero teraz zobaczylem - hmm, piwo na owocowych SLIMAKACH moglo by byc
          hitem na rynku... :-)
          • Gość: Niech Re: No i od kiedy ALEs maja owcze slimaki? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 16:34
            Przejrzalem kilka stron piwnych w sieci. Wiekszosc z nich definiujac ale po
            opisie fermnetacji wspomina jednak o owocowym smaku lub zapachu, choc niektore
            pisza: zazwyczaj. Ale oczywiscie wyznacznikiem jest gorna fermentacja.
            • Gość: Dr.KrisK Owcze ślimaki, ale.. IP: *.eng.fsu.edu 10.09.02, 22:36
              Co do piw "ale" to ich rzekome owocowe smaki, to (według mnie) taka sama
              licentia poetica (czy jak to się tam pisze) jak komiczne opisy smaków wina, w
              rodzaju "wyraźny posmak pigwy, z lekką nutą asfaltu i akcentem potu wielbłąda".
              Fakt że "ale" są czasem lekko słodkawe, ale żadnych jabłek, gruszek, i innych
              takich nie powinno byc czuć!
              No chyba że ja mam już sparaliżowane kubki smakowe od taniej whisky, i nie
              odrózniam subtelności. To wtedy tak.
              KrisK
              • Gość: Niech Re: Owocowe ślazaki, ale.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:56
                Ja tylko powolywalem sie na dostepne w sieci definicje - moze autor slowniczka
                z GW sie w nich zaczytal. Najpopularniejsze (jedyne?) w Polsce ale - grodziskie
                (teraz chyba niedostepne, ale ja pamietam ten smak) - nie mialo w sobie nic
                owocowego.
                Tania whisky - jaka, za ile, gdzie?
                • Gość: Dr.KrisK Tania whisky/whiskey IP: *.eng.fsu.edu 10.09.02, 22:59
                  W USA, gdzie tymczasowo sobie przebywam. W dużych (1.5 litra) plastykowych
                  butlach. Po 8-13 dolarów za takową. Niektóre niepijalne zupełnie (potworny
                  kac), inne całkiem-całkiem. Na przykład taka "Kentucky Gentelman". Jestem w
                  trakcie badań. Jak skończę i wyżyję, to opublikuję wyniki (o ile będe je
                  pamiętał).
                  Pozdrowienia - KrisK
                  • Gość: Luki Hmm, "Kentucky Gentelman"? IP: 141.63.88.* 11.09.02, 09:14
                    > Na przykład taka "Kentucky Gentelman". Jestem w trakcie badań.
                    > Jak skończę i wyżyję, to opublikuję wyniki (o ile będe je pamiętał).

Hmm, "Kentucky Gentelman"? Lokalna odmiana "Czaru Tesciowej"?
              • Gość: Luki Re: Owcze ślimaki, ale.. IP: 141.63.88.* 11.09.02, 09:15
                > No chyba że ja mam już sparaliżowane kubki smakowe od taniej whisky,
                > i nie odrózniam subtelności. To wtedy tak.

Ano, to i ja sie pod tym podpisuje :-)
        • Gość: monumental Re: No i od kiedy ALEs maja owocowe slimaki? IP: *.my.beloved.one.pl 08.09.03, 13:35
          Drodzy ludzie! Nie piłem nigdy ale, ale :) czytałem w jakimś
          anglojęzycznym pisemku, że ale robione było z ziół, a beer ze
          słodu zbożowego (przeważnie jęczmień lub pszenica). Sprawdzi
          ktoś? Pozdrawiam wszystkich piwoszy :)
    • Gość: gość Re: Słowniczek piwosza IP: *.iweb.pl 17.07.03, 10:41
      A Weizen??? Co znaczy?
      • Gość: JB Weizen-pszenica IP: *.inetia.pl 17.07.03, 15:36
        Piwko pszeniczne, w odróżnieniu od większosci produkowanych - jęczmiennych
        Poza tym są jeszcze piwka typu altbier, koelsch, hefe.
        Nie wiem czy tylko nie pomylono dolnej z górną fermentacją.

Weissbier uważałem za dolną fermentację. Ale może żyłem w nieświadomości...
        • Gość: Krystyna Re: Weizen-pszenica IP: *.rbw.wh.local / 10.10.13.* 17.07.03, 17:02
          Gość portalu: JB napisał(a):

> Piwko pszeniczne, w odróżnieniu od większosci produkowanych -
          jęczmiennych
          > Poza tym są jeszcze piwka typu altbier, koelsch, hefe.

I kombinacja bardzo w niemczech popularna, czyli Hefeweizen -
          piwo pszeniczne, z ktorego nie odfiltrowano, albo nie do konca
          odfiltrowano drozdzy. Mozna je prawie kroic :)
    • Gość: ion_tichy Re: gorna fermentacja IP: *.azsoft.pl 17.07.03, 13:03
      czy jakis browar u nas w kraju robi piwa gornej fermentacji,
      gdzie to mozna dostac ?
      zarazilem sie w anglii i teskno mi, a importowane to drogo
      wychodza
    • Gość: Joanna Re: Słowniczek piwosza IP: 81.68.131.* 17.07.03, 13:35
      nie mowiac juz o tym, ze pisze sie to kriek i jest to odmiana piw tzw. dzikiej
      frementacji. W Belgii tego pelno.
      Jestem tez ciekawa dlaczego zapomniano wyjasnic, co oznaczaja takie pojecia
      jak blond, dubbel i trippel. to chyba najpopularniejsze rodzaje piw a belgii.
    • Gość: Kirgizi ten slowniczek.... IP: 81.68.131.* 17.07.03, 13:40
      to chyba jakis fan angielskich browarow tworzyl. Niw wiem jak
      inni, ale osobiscie wole piwa "kontynentalne". W Belgii jak sie
      wejdzie do knajpki to oferuja od 150 do 250 roznych rodzajow
      piwa. Jakos w Anglii tylu nie wiedzialam.
      Poza tym jaki szanujacy sie piwosz pominalby piwa produkowane w
      klasztorach. Wstyd prosze Panstwa! Wstyd!
    • Gość: Hochberg Re: Słowniczek piwosza IP: *.uni.opole.pl 17.07.03, 17:12
      Weissebier to jasne piwo, ale nie pszeniczne, powinno być
      weizenbier, które jest mętne, drożdozęow i wspaniałe. Niby nie
      wiele a podadzą co innego Polecam osobiście Franziskanera z
      Monachium. Mają i pszeniczne i i "zwykłe"janse.
    • boldhead polecam 18.07.03, 13:01
      www.browar.biz
    • Gość: aaa Re: Słowniczek piwosza IP: 172.20.6.* 15.03.04, 16:39
      czy ktoś może wie co się stało z browarem Soma na Foksal?
      • niech Re: Słowniczek piwosza 15.03.04, 16:48
        Zostal zamkniety - ma sie gdzies odrodzic - miejsce mieli ujawnic wlasnie w
        marcu.
    • ampolion Re: Słowniczek piwosza 17.03.04, 03:38
      www.glossarist.com/glossaries/lifestyle/beverages/beer.asp
      • Gość: ampolion Re: Słowniczek piwosza IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 01:24
        Korekta:
        www.glossarist.com/glossaries/lifestyle/beverages/beer.asp?Page=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka