nenuphar77 21.07.05, 13:49 gdzie znajde ciekawe przepisy na nalewki z naszych owoców ? np. malin, moreli, wiśni itd ? będę wdzięczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Corel Re: Przepisy na nalewki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 17:58 Najprościej wpisać w google:) Ale akurat tak się składa, że 20 min temu zalałem orzechówkę dokładająć ją do wiśniówki sprzed tygodnia. Ogólnie przepisów jest wiele ja to robię prosto: Orzechówka: na ok 1 l 40% Dałem ze 5-6 orzechów zielonych drobno pokrojonych (długo szukałem bo maj był zimny i sie nie zawiązały) do słoja zalałem to szklanką spirytusu i niecałą szklanką zimnej przegotowanej, wody teraz ma to lezec sobie ze 2-4 tyg, ale trzeba podobno czesto mieszac, potrząsać. Potem zlewasz to i pozostałe orzechy zasypujesz od kilku łyzek cukru do nawet szklanki!!! (tak spotykałem w przepisach i to na 1 l produktu) i na słońce na 2 -4 tyg, nastepnie łączysz obie mikstury. Mozna kombinować potem z dolewaniem wodki, spirytusu i do butelki leżakować. Ogólnie idea jest taka ze im dłuzej, tym lepiej i tak w sumie na kazdym etapie produkcji. A wiśniówkę robię analogicznie z tym że do jednego słoja napchałem tak duzo wisni ze zalane wódką i po puszczeniu soku dały roztór mniejszy od 18% co spowodowało wydzielanie sie dwutlenku węgla tj. zaczeło się robić wino!!:) uratowałem je jednak dolewając spirytusu, ktory zabił bakterie odpowiedzialne za reakcję winną (dlatego wino nigdy nie ma wiecej niz 18% bo spiryt, ktory wydalają bakterie żrąc cukier z owoców zabija je w tym stężeniu):) Ogólnie dajesz wisnie do 3/4 wysokosci słoika i zalewasz spirytusem zmieszanym z wódką , podobno nie moze być sam spirytus bo raczej konserwuje a nie wyciaga esensji owocowej, roztwor zalewowy powinien być ok 60-70% potem czekamy niesmiertelne ze 2 -4 tyg i odlewamy płyn, zasypujemy paroma łyzkami cukru i na słonce mieszac codziennie ze 2-4 ty:) Nastepnie łaczymy oba płyny i leżakujemy 3 lata:))) heheeehe ...jak dasz radę:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszko Re: Przepisy na nalewki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.05, 02:59 brardzo ładne przepisy! tez jestem fanem domowej orzechówki ale przepis jest rodową tajemnicą :) co do tych bakterii to chciałem własnie powiedziec że one są raczej drożdżami (jesli mowimy o fermentacji) , pozdrawiam, szkoda ze watek o nalewkach taki znikomy Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Przepisy na nalewki 23.07.05, 08:45 nenuphar77 napisała: > gdzie znajde ciekawe przepisy na nalewki z naszych owoców ? > np. malin, moreli, wiśni itd ? > > będę wdzięczna za pomoc Zmieszaj 0.5l spirytusu z 0.5 wodki i tym zalej sloik z wisniami. Cukru dodac w/g uznania i tak zostawic na kilka tygodni tylko pokrecajac sloikiem co kilka dni. Oczywiscie szczelnie zakrecic sloik. Potem zlewam nalewke albo mieszam w wiekszym sloiku kilka rodzajow zostawiajac owoce i tak serwuje z wisienka, truskaweczka czy kawaleczkiem gruszki. P y c h a Odpowiedz Link Zgłoś