Dodaj do ulubionych

Typowe drinki w Polsce

16.08.05, 18:59
Czesc, mam pytanko...
Oprocz Zubrowki z sokiem jablkowym, jakie sa w Polsce typowe drinki z wodka?
Obserwuj wątek
    • musztarda.krymska Re: Typowe drinki w Polsce 18.08.05, 15:19

kisiulak napisała:

> Oprocz Zubrowki z sokiem jablkowym, jakie sa w Polsce typowe drinki z wodka?

A ten powyżej to taki naprawdę "typowy" drink polski ???

Tradycji długiej ten drink nie ma - od kiedy to sprzedają w polskich sklepach
      soki w kartonach ? :)

W Polsce tradycji drinków NIE MA !
      Ta popularność mieszania wódki z sokami jest jeszcze dość młoda - kilkanaście
      raptem lat .

Wódkę jak się pijało to wyłącznie czystą - bez rozcieńczania !
      To wbrew polskim tradycjom ;)

A więc NIE MA typowych drinków w Polsce :(

• Gość: devilfish Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:37
        krupnik w ostateczności można uznać za drinka.
      • Gość: Jacekk Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:46
        Typowy polski drink to wódka na lodzie .
        • Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:19
          typowo polski i na lodzie? - a po co ten lód. Typowo polski to ćwiartka prosto
          z gwinta przed południem.
          A tak na poważnie to na szczęście wolniutko ten drink traci aktualność,
          zwyczaje się zmieniają - przed południem już jest niemożliwy do spełnienia.
          Moim zdaniem do normalności jeszcze daleko, ale już dużo się od epoki "z
          gwinta" zmieniło.
    • bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 19.08.05, 22:43
      Pamietam, ze swego czasu na imprezach pilo sie rowniez zubrowke z sokiem
      gruszkowym...
    • Gość: real Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:55
      Najstarszy (i najlepszy) polski drink to setka czystej i popitka.
      • Gość: Krwawa Mary Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.05, 11:24
        Tata z Mama czyli spiritus z sokiem pomidorowym (najstarszy drink w Polsce)

nazdrowie

....kochane zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz az sie zepsujesz....
        • bdx65 szlachetne ma być to zdrowie 23.08.05, 00:32
          • Gość: monopolowy Re: szlachetne ma być to zdrowie IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:51
            Spirytus popijany wódką
        • alka47 Re: Typowe drinki w Polsce 24.09.05, 23:55
          albo z sokiem wisniowym
        • alka47 Re: Typowe drinki w Polsce 25.09.05, 18:31
          albo z sokiem wisniowym
        • alka47 Re: Typowe drinki w Polsce 25.09.05, 18:31
          albo z sokiem wisniowym
    • elizabeth22 Re: Typowe drinki w Polsce 26.08.05, 14:58
      Nie wiem czy typowe ale : gorzka żołądkowa z colą :)
      • Gość: fidel Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:07
        Kulturalni ludzie piją koktajle, więc zrobimy koktajl: 50% Żytniej, 50%
        Wyborowej.;)
      • essence25 Re: Typowe drinki w Polsce 27.09.05, 12:08
        ja też słyszałam o gorzkiej żołądkowej z mlekiem..........
    • a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 26.08.05, 21:30
      Domowy drink w Polsce to wodencja. Kiedys walilo sie sete i klapy..Zubrowka i
      gorzka wodka sa produkowane dla ich specyficznego smaku, dlaczego profanowac
      sokami i dodatkami dlaczego? Do tego sluzy czysta wodka.
      Fidel, nie fidluj,koktajle - ciezka slodka mieszanka dla pan przede wszystkim.
      • bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 27.08.05, 13:52
        > koktajle - ciezka slodka mieszanka dla pan przede wszystkim.
        A te najslodsze to cosmopolitan, bloody mary, long island tea czy screwdriver ;D
        • Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 18:51
          Typowy drink polski z zakąską nosi nazwę MEDUZA z LORNETKĄ co należy zrozumieć:
          dwie setki wódki i galareta.
          • a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 28.08.05, 19:06
            Czy to w okolicach Krakowa? W Warszawie pilo sie sete pod sledzika albo pod
            tatarek.
            • bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 28.08.05, 20:51
              No dobra, "meduza z lorneta" przynajmniej fajnie brzmi, ale sama wodka jest
              wstretna (Sami zreszta piszecie, ze musicie ja zagryzac!). Przeciez jak ktos
              chce sie upic, to mozna to zrobic w duzo przyjemnijszy sposob.
              • a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 29.08.05, 21:56
                bonzee napisała:

> No dobra, "meduza z lorneta" przynajmniej fajnie brzmi, ale sama wodka jest
                > wstretna (Sami zreszta piszecie, ze musicie ja zagryzac!). Przeciez jak ktos
                > chce sie upic, to mozna to zrobic w duzo przyjemnijszy sposob.
                Niewiele osob upilo sie seta z przekaska. Ta doza nie zrobila jeszcze z nikogo
                alkoholika.
            • essence25 Re: Typowe drinki w Polsce 27.09.05, 12:10
              heh.... a to ogórek kwaszony na zagrychę już wyszedł z mody ?
    • Gość: Magda Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:54
      ja to mysle ze najbardziej popularym aczkolwiek najgorszym(no moze tylko piwo z
      rumem wygrywa w tej konkurencji) jest bez wątpienia wódka z colą. jak dla mnie
      to połączenie kończy się wizytą w ubikacji... polecam za to teqile i curacao
      blue a wódką i sokiem cytrynowym:]
      • dupekzoledny Re: Typowe drinki w Polsce 03.09.05, 21:42
        spirytus z landrynkami.
    • ampolion Re: Typowe drinki w Polsce 26.09.05, 02:43
      Utrwalacza już nikt nie pamięta?...
      • Gość: jasio Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:51
        A ja znam likier listonosza
        1/2 litra wyborowej + butelka wina marki wino czyli owocowe = butelka
        królewskiego( moze byc porter0
        zmieszac i pic duszkiem
        • Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:33
          wszystkie te propozycje mikstur wódka+cośtam to albo próby poszukiwań czegoś
          nowego, albo robienie żartów z niegłupiego pytania - jakie są typowe drinki w
          Polsce?. Moim zdaniem do tej pory zdecydowanie jest to wódka o zawartości
          alkoholu min.38%. Mam trochę lat i pamiętam jak gatunki tej wódki się
          zmieniały: lata 50te czysta czerwona i niebieska, lata 60te pomarańczówka,
          cytrynówka, porterówka, lata 70te jarzębiak a potem żytnia w latach 80tych
          księżycówka a potem różne wóki (np. Vistula) byle tylko te 38%minimum.
          Obecnie zaczyna się era konsumpcji szerokiej gamy alkoholi pod różnymi
          postaciami - chyba pomalutku rośnie kultura picia i jest to objaw pozytywny.
          W jednym z postów essence25 przypomniał(a) o ogórku kwaszonym. Latem w
          Zakopanem gościłem Anglika. Podczas obiadu w restauracji powiedziałem mu o tym
          polskim? (rosyjskim, ukraińskim)zwyczaju. Koniecznie chciał spróbować - na moje
          nieszczęście tak go ten ogórek i reszta zauroczyła, że miałem duży problem z
          odholowaniem gościa do domu.
          Trzeba przyznać, że ogórki które podano były wyjątkowo udane i mogły smakować.
          • alka47 Re: Typowe drinki w Polsce 25.11.05, 20:12
            przepalanka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka