kisiulak 16.08.05, 18:59 Czesc, mam pytanko... Oprocz Zubrowki z sokiem jablkowym, jakie sa w Polsce typowe drinki z wodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
musztarda.krymska Re: Typowe drinki w Polsce 18.08.05, 15:19 kisiulak napisała: > Oprocz Zubrowki z sokiem jablkowym, jakie sa w Polsce typowe drinki z wodka? A ten powyżej to taki naprawdę "typowy" drink polski ??? Tradycji długiej ten drink nie ma - od kiedy to sprzedają w polskich sklepach soki w kartonach ? :) W Polsce tradycji drinków NIE MA ! Ta popularność mieszania wódki z sokami jest jeszcze dość młoda - kilkanaście raptem lat . Wódkę jak się pijało to wyłącznie czystą - bez rozcieńczania ! To wbrew polskim tradycjom ;) A więc NIE MA typowych drinków w Polsce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devilfish Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:37 krupnik w ostateczności można uznać za drinka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacekk Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:46 Typowy polski drink to wódka na lodzie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:19 typowo polski i na lodzie? - a po co ten lód. Typowo polski to ćwiartka prosto z gwinta przed południem. A tak na poważnie to na szczęście wolniutko ten drink traci aktualność, zwyczaje się zmieniają - przed południem już jest niemożliwy do spełnienia. Moim zdaniem do normalności jeszcze daleko, ale już dużo się od epoki "z gwinta" zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 19.08.05, 22:43 Pamietam, ze swego czasu na imprezach pilo sie rowniez zubrowke z sokiem gruszkowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:55 Najstarszy (i najlepszy) polski drink to setka czystej i popitka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krwawa Mary Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.05, 11:24 Tata z Mama czyli spiritus z sokiem pomidorowym (najstarszy drink w Polsce) nazdrowie ....kochane zdrowie nikt sie nie dowie jako smakujesz az sie zepsujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monopolowy Re: szlachetne ma być to zdrowie IP: *.chello.pl 23.08.05, 10:51 Spirytus popijany wódką Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth22 Re: Typowe drinki w Polsce 26.08.05, 14:58 Nie wiem czy typowe ale : gorzka żołądkowa z colą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidel Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 15:07 Kulturalni ludzie piją koktajle, więc zrobimy koktajl: 50% Żytniej, 50% Wyborowej.;) Odpowiedz Link Zgłoś
essence25 Re: Typowe drinki w Polsce 27.09.05, 12:08 ja też słyszałam o gorzkiej żołądkowej z mlekiem.......... Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 26.08.05, 21:30 Domowy drink w Polsce to wodencja. Kiedys walilo sie sete i klapy..Zubrowka i gorzka wodka sa produkowane dla ich specyficznego smaku, dlaczego profanowac sokami i dodatkami dlaczego? Do tego sluzy czysta wodka. Fidel, nie fidluj,koktajle - ciezka slodka mieszanka dla pan przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 27.08.05, 13:52 > koktajle - ciezka slodka mieszanka dla pan przede wszystkim. A te najslodsze to cosmopolitan, bloody mary, long island tea czy screwdriver ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 18:51 Typowy drink polski z zakąską nosi nazwę MEDUZA z LORNETKĄ co należy zrozumieć: dwie setki wódki i galareta. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 28.08.05, 19:06 Czy to w okolicach Krakowa? W Warszawie pilo sie sete pod sledzika albo pod tatarek. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Typowe drinki w Polsce 28.08.05, 20:51 No dobra, "meduza z lorneta" przynajmniej fajnie brzmi, ale sama wodka jest wstretna (Sami zreszta piszecie, ze musicie ja zagryzac!). Przeciez jak ktos chce sie upic, to mozna to zrobic w duzo przyjemnijszy sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Typowe drinki w Polsce 29.08.05, 21:56 bonzee napisała: > No dobra, "meduza z lorneta" przynajmniej fajnie brzmi, ale sama wodka jest > wstretna (Sami zreszta piszecie, ze musicie ja zagryzac!). Przeciez jak ktos > chce sie upic, to mozna to zrobic w duzo przyjemnijszy sposob. Niewiele osob upilo sie seta z przekaska. Ta doza nie zrobila jeszcze z nikogo alkoholika. Odpowiedz Link Zgłoś
essence25 Re: Typowe drinki w Polsce 27.09.05, 12:10 heh.... a to ogórek kwaszony na zagrychę już wyszedł z mody ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:54 ja to mysle ze najbardziej popularym aczkolwiek najgorszym(no moze tylko piwo z rumem wygrywa w tej konkurencji) jest bez wątpienia wódka z colą. jak dla mnie to połączenie kończy się wizytą w ubikacji... polecam za to teqile i curacao blue a wódką i sokiem cytrynowym:] Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Typowe drinki w Polsce 26.09.05, 02:43 Utrwalacza już nikt nie pamięta?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:51 A ja znam likier listonosza 1/2 litra wyborowej + butelka wina marki wino czyli owocowe = butelka królewskiego( moze byc porter0 zmieszac i pic duszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Typowe drinki w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:33 wszystkie te propozycje mikstur wódka+cośtam to albo próby poszukiwań czegoś nowego, albo robienie żartów z niegłupiego pytania - jakie są typowe drinki w Polsce?. Moim zdaniem do tej pory zdecydowanie jest to wódka o zawartości alkoholu min.38%. Mam trochę lat i pamiętam jak gatunki tej wódki się zmieniały: lata 50te czysta czerwona i niebieska, lata 60te pomarańczówka, cytrynówka, porterówka, lata 70te jarzębiak a potem żytnia w latach 80tych księżycówka a potem różne wóki (np. Vistula) byle tylko te 38%minimum. Obecnie zaczyna się era konsumpcji szerokiej gamy alkoholi pod różnymi postaciami - chyba pomalutku rośnie kultura picia i jest to objaw pozytywny. W jednym z postów essence25 przypomniał(a) o ogórku kwaszonym. Latem w Zakopanem gościłem Anglika. Podczas obiadu w restauracji powiedziałem mu o tym polskim? (rosyjskim, ukraińskim)zwyczaju. Koniecznie chciał spróbować - na moje nieszczęście tak go ten ogórek i reszta zauroczyła, że miałem duży problem z odholowaniem gościa do domu. Trzeba przyznać, że ogórki które podano były wyjątkowo udane i mogły smakować. Odpowiedz Link Zgłoś