Gość: aaa psik! IP: *.acn.waw.pl 11.12.05, 04:13 Akurat sezon i różne anginy łapią. Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonzee Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 12:06 Jedyna rzecza, ktora mi wtedy smakuje (normalnie nie tkne) jest herbata imbirowo-cytrynowa Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 23:21 Jak to co??? Wódka w każdej postaci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 14:09 herbata z miodem i cytryna. banalnie, ale skutecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr farm. herbata z miodem i cytryną IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:04 Herbata z miodem jak najbardziej. Jedna tylko sprawa! Miód można dodać do herbaty o "zdatnej do picia" temperaturze (czyli max jakieś 40-45* C). Dodawanie miodu do herbaty o temp. >60*C nie ma sensu, bo wszystkie zawarte w miodzie substancje lecznicze szlag trafi! Od siebie dodam jeszcze sok malinowy (taki prawdziwy... z malin... nie ten z herbapolu z aronii zrobiony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr farm. Re: herbata z miodem i cytryną IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:15 miód i sok malinowy oczywiście na przeziębienie. Na ból gardła Mucoangin (nie rozumiem dlaczego, ale działa [sic!]). Uwaga na SeptoletePlus. Daje ulgę na 20 minut, po czym robi się jeszcze gorzej. Jak napisałem wcześniej - nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale takie zaobserwowaliśmy działanie podczas "testów" w aptece ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miuk grzaniec galicyjski IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20.12.05, 11:42 Odpowiedz Link Zgłoś
ostatni.skaut.piwny Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 16:48 Czysty spirytus sanktus. Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 16.12.05, 19:51 Mnie na ból gardła pomaga Grzaniec Galicyjski, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol-sama [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 19:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol-sama [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:56 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol-sama sperma lokalnych meneli IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.12.05, 15:57 oczywiście świerzo obciągnięta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voytek Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.fn.pl 19.12.05, 20:05 Na anginę niestety konieczny jest antybiotyk od lekarza. Zaniedbana angina może spowodować ciężkie schorzenia, nawet uszkodzić serce.Na przeziębienia mam wypróbowany sposób : zawinąć się w kilka grubych ciuchów np płaszcz kąpielowy, głowę owinąć ręcznikiemi grubo się przykryć, do tego dużo picia, może być co kto lubi byle dużo i gorące. Trzba się dobrze wypocić. Odpowiedz Link Zgłoś
iduna Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 20:20 setka wódki i spać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.aster.pl 19.12.05, 20:35 Na przeziębienie (kiedy tylko się zaczyna) dobry jest kompot z imbiru: zetrzeć na tarce ze 2 łyżeczki świeżego kłącza imbiru (można je przechowywać w zamrażalniku)i zagotować z ok. 300 ml wody. Dodać gruby plaster cytryny i łyżkę miodu. Wypić w łóżku po gorącym prysznicu. Wspaniale rozgrzewa. Tak samo działa grzane piwo z goździkami i miodem. Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
material_girl Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 21:45 Własnie jestem po konsultacji z laryngologiem i niestety - miód jest ostatnią rzeczą na ból gardła. Owszem przynosi chwilową ulgę, ale na dłuższą mete podrażnia gardło. A z własnego doświadczenia wiem, ze na ból gardła to nie pomogają zadne herbatki tylko jakaś tabletka do ssania albo psiukadło (polecam hascosept). Zyczę dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr farm. Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:10 Uwaga na Hascosept (vel Tantum Verde)! Działają znieczulająco! Nie czuć bólu, ale stan się nie poprawia! Miód to raczej na przeziębienie. Na anginę tylko antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:26 ja proponuje 50g miodu, 50g spirytusu, 50g swiezego soku z cytryny lekko podgrzac tak aby sie rozpuscil miod nastepnie zalozyc bawelniane skarpety wypic jednym duszkiem siedzac na brzegu lozka ...efekt sami zobaczycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.12.05, 00:34 no... iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NyQuil Tylko "NyQuil" ale u was w GS pewno tego nie ma IP: *.nycmny.east.verizon.net 20.12.05, 04:53 vicks.com/products/nyquil_liquid.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.aster.pl 20.12.05, 08:42 Na przeziębienie nie trzeba iść do lekarza (siedząc w przeciągu wśród kaszlących można tylko pogorsyć sprawę, a lekarz i tak nic nie pomoże), tylko położyć się do łóżka, porządnie rozgrzać i przespać chorobę. Na ból gardła pomaga woda z solą (do płukania - 2 łyżeczki na szklankę). Jestem przeciwna niepotrzebnym lekom (najwyżej aspiryna, jak nas gorączka trzęsie) - pastylkom na gardło i różnym gripexom - po co się truć - zewłok sam sobie poradzi z wirusem - trzeba mu tylko dać trochę spokoju. Bakteryjna angina to co innego - tę leczy się antybiotykami, żeby uniknąć powikłań. Wtedy trzeba wziąć całą serię leku DO KOŃCA! Odpowiedz Link Zgłoś
qkizz Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 20.12.05, 08:53 na przeziębienie najlepszy jest spacer z mokrą głową a przeciw przeziębieniu codziennie z rana 50 tka miodu oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:26 Wczoraj zlapał mnie ostry ból gardła i objawy przeziebienia. W pracy - coldrex gardło (brak możliwosci plukania gardla w pracy) W domu- gargarin do płukania!!! polecam nic tak nie pomaga. 12 rutinoscorbinow przez caly dzien 20.00 - herbeta z cala cytryna wcisnieta 20.30 - gleboki sen Dzis rano - brak bulu gardla i nowe sily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: 195.187.143.* 20.12.05, 13:06 > Dzis rano - brak bUlu gardla i nowe sily ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meren Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 20.12.05, 14:01 Stary, górniczy sposób (sic!). Zimne (koniecznie!!!!), ulubione piwo z solą. Koniecznie w większych ilościach. Dla smakoszy. Ave SAMAEL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.crowley.pl 20.12.05, 14:13 Pozdrowienia dle Twopje ątroby i nerek:):):):)12 rutinoscorbinów musiały odczuć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paczek Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:26 na początku infekcji 50-tka spirytusu czubata łyżka miodu i sok z całej cytryny i szybko łóżeczka - napewno pomaga zasnąć a wtedy nic nie boli :)) powodzenia i zdrowych snów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:32 jest to bardzo smaczne ale trzeba uwazac aby nie wpasc w nalog:))stosuje przy kazdym przeziebieniu od lat i sie sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.12.05, 16:40 czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? Odpowiedz Link Zgłoś
betyna czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? 20.12.05, 16:46 czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? Odpowiedz Link Zgłoś
areopag Re: czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? 20.12.05, 18:37 Do słoika po dżemie wkładać cienkie plastry cebuli, każdy przysypując cukrem. Dobrze włożyć rozgnieciony ząbek czosnku (zawiera trzy naturalne antybiotyki). Na drugi dzień mamy syrop. Pić kilka łyżeczek(dzieci), łyżek (dorośli) dziennie najlepiej pół godziny przed jedzeniem. Dobrze jest też pić Alveo – stosujemy to w domu i nie wiemy co to grypa i przeziębienie od trzech lat. Jeśli chcesz wiedzieć więcej – napisz na e-maila .Odpiszę bo tu nie miejsce na taką dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betyna Re: czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.12.05, 18:46 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
jatez1 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 30.12.05, 10:10 utrzyj zoltko z cukrem, podgrzej piwo tylko nie zagotuj, wlej do utartego zoltka i szybko wypij, takie gorace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cuuba Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.56.jawnet.pl 31.12.05, 15:44 Ja na przeziebienie i bol gardla to polecam Becherovke... pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś