Dodaj do ulubionych

Napoje na przeziębienie, ból gardła

IP: *.acn.waw.pl 11.12.05, 04:13
Akurat sezon i różne anginy łapią. Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • bonzee Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 12:06
      Jedyna rzecza, ktora mi wtedy smakuje (normalnie nie tkne) jest herbata
      imbirowo-cytrynowa
      • business3 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 23:21
        Jak to co??? Wódka w każdej postaci!!!
    • cioccolato_bianco Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 14:09
      herbata z miodem i cytryna. banalnie, ale skutecznie:)
      • Gość: mgr farm. herbata z miodem i cytryną IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:04
        Herbata z miodem jak najbardziej. Jedna tylko sprawa! Miód można dodać do herbaty o "zdatnej do picia" temperaturze (czyli max jakieś 40-45* C). Dodawanie miodu do herbaty o temp. >60*C nie ma sensu, bo wszystkie zawarte w miodzie substancje lecznicze szlag trafi!

Od siebie dodam jeszcze sok malinowy (taki prawdziwy... z malin... nie ten z herbapolu z aronii zrobiony)
        • Gość: mgr farm. Re: herbata z miodem i cytryną IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:15
          miód i sok malinowy oczywiście na przeziębienie. Na ból gardła Mucoangin (nie rozumiem dlaczego, ale działa [sic!]). Uwaga na SeptoletePlus. Daje ulgę na 20 minut, po czym robi się jeszcze gorzej.

Jak napisałem wcześniej - nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale takie zaobserwowaliśmy działanie podczas "testów" w aptece ;)
        • Gość: miuk grzaniec galicyjski IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 20.12.05, 11:42
    • ostatni.skaut.piwny Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 11.12.05, 16:48
      Czysty spirytus sanktus.
    • ultraviolet6 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 16.12.05, 19:51
      Mnie na ból gardła pomaga Grzaniec Galicyjski, polecam :)
    • Gość: jabol-sama [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 19:00
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: jabol-sama [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:56
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: jabol-sama sperma lokalnych meneli IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.12.05, 15:57
          oczywiście świerzo obciągnięta
    • Gość: voytek Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.fn.pl 19.12.05, 20:05
      Na anginę niestety konieczny jest antybiotyk od lekarza. Zaniedbana angina może
      spowodować ciężkie schorzenia, nawet uszkodzić serce.Na przeziębienia mam
      wypróbowany sposób : zawinąć się w kilka grubych ciuchów np płaszcz kąpielowy,
      głowę owinąć ręcznikiemi grubo się przykryć, do tego dużo picia, może być co kto
      lubi byle dużo i gorące. Trzba się dobrze wypocić.
    • iduna Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 20:20
      setka wódki i spać :)
    • Gość: Mała Mi Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.aster.pl 19.12.05, 20:35
      Na przeziębienie (kiedy tylko się zaczyna) dobry jest kompot z imbiru: zetrzeć
      na tarce ze 2 łyżeczki świeżego kłącza imbiru (można je przechowywać w
      zamrażalniku)i zagotować z ok. 300 ml wody. Dodać gruby plaster cytryny i łyżkę
      miodu. Wypić w łóżku po gorącym prysznicu. Wspaniale rozgrzewa. Tak samo działa
      grzane piwo z goździkami i miodem. Na zdrowie!
    • material_girl Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 19.12.05, 21:45
      Własnie jestem po konsultacji z laryngologiem i niestety - miód jest ostatnią
      rzeczą na ból gardła. Owszem przynosi chwilową ulgę, ale na dłuższą mete
      podrażnia gardło. A z własnego doświadczenia wiem, ze na ból gardła to nie
      pomogają zadne herbatki tylko jakaś tabletka do ssania albo psiukadło (polecam
      hascosept). Zyczę dużo zdrowia!
      • Gość: mgr farm. Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.autocom.pl 19.12.05, 22:10
        Uwaga na Hascosept (vel Tantum Verde)! Działają znieczulająco! Nie czuć bólu, ale stan się nie poprawia! Miód to raczej na przeziębienie. Na anginę tylko antybiotyk.
      • Gość: mirka Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:26
        ja proponuje 50g miodu, 50g spirytusu, 50g swiezego soku z cytryny lekko
        podgrzac tak aby sie rozpuscil miod nastepnie zalozyc bawelniane skarpety wypic
        jednym duszkiem siedzac na brzegu lozka ...efekt sami zobaczycie
    • Gość: FreakyMisfit Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 20.12.05, 00:34
      no... iść do lekarza.
      • Gość: NyQuil Tylko "NyQuil" ale u was w GS pewno tego nie ma IP: *.nycmny.east.verizon.net 20.12.05, 04:53
        vicks.com/products/nyquil_liquid.shtml
      • Gość: Mała Mi Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.aster.pl 20.12.05, 08:42
        Na przeziębienie nie trzeba iść do lekarza (siedząc w przeciągu wśród
        kaszlących można tylko pogorsyć sprawę, a lekarz i tak nic nie pomoże), tylko
        położyć się do łóżka, porządnie rozgrzać i przespać chorobę. Na ból gardła
        pomaga woda z solą (do płukania - 2 łyżeczki na szklankę). Jestem przeciwna
        niepotrzebnym lekom (najwyżej aspiryna, jak nas gorączka trzęsie) - pastylkom
        na gardło i różnym gripexom - po co się truć - zewłok sam sobie poradzi z
        wirusem - trzeba mu tylko dać trochę spokoju. Bakteryjna angina to co innego -
        tę leczy się antybiotykami, żeby uniknąć powikłań. Wtedy trzeba wziąć całą
        serię leku DO KOŃCA!
    • qkizz Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 20.12.05, 08:53
      na przeziębienie najlepszy jest spacer z mokrą głową a przeciw przeziębieniu
      codziennie z rana 50 tka miodu oczywiście
    • Gość: alex Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:26
      Wczoraj zlapał mnie ostry ból gardła i objawy przeziebienia.

W pracy - coldrex gardło (brak możliwosci plukania gardla w pracy)
      W domu- gargarin do płukania!!! polecam nic tak nie pomaga.
      12 rutinoscorbinow przez caly dzien
      20.00 - herbeta z cala cytryna wcisnieta
      20.30 - gleboki sen
      Dzis rano - brak bulu gardla i nowe sily

• Gość: Gość Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: 195.187.143.* 20.12.05, 13:06
        > Dzis rano - brak bUlu gardla i nowe sily

ech...
        • Gość: Meren Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 20.12.05, 14:01
          Stary, górniczy sposób (sic!). Zimne (koniecznie!!!!), ulubione piwo z solą.
          Koniecznie w większych ilościach. Dla smakoszy. Ave SAMAEL...
      • Gość: obcy Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.crowley.pl 20.12.05, 14:13
        Pozdrowienia dle Twopje ątroby i nerek:):):):)12 rutinoscorbinów musiały
        odczuć:)
    • Gość: paczek Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:26
      na początku infekcji 50-tka spirytusu czubata łyżka miodu i sok z całej cytryny
      i szybko łóżeczka - napewno pomaga zasnąć a wtedy nic nie boli :))
      powodzenia i zdrowych snów :)
      • Gość: mirka Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:32
        jest to bardzo smaczne ale trzeba uwazac aby nie wpasc w nalog:))stosuje przy
        kazdym przeziebieniu od lat i sie sprawdza
    • Gość: gosc Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.12.05, 16:40
      czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli?
      • betyna czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? 20.12.05, 16:46
        czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli?
        • areopag Re: czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? 20.12.05, 18:37
          Do słoika po dżemie wkładać cienkie plastry cebuli, każdy przysypując cukrem.
          Dobrze włożyć rozgnieciony ząbek czosnku (zawiera trzy naturalne antybiotyki).
          Na drugi dzień mamy syrop. Pić kilka łyżeczek(dzieci), łyżek (dorośli) dziennie
          najlepiej pół godziny przed jedzeniem. Dobrze jest też pić Alveo – stosujemy to
          w domu i nie wiemy co to grypa i przeziębienie od trzech lat.
          Jeśli chcesz wiedzieć więcej – napisz na e-maila .Odpiszę bo tu nie miejsce na
          taką dyskusję.
          • Gość: betyna Re: czy ktos wie jak sie robi syrop z cebuli? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 20.12.05, 18:46
            dzieki
    • jatez1 Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła 30.12.05, 10:10
      utrzyj zoltko z cukrem, podgrzej piwo tylko nie zagotuj, wlej do utartego
      zoltka i szybko wypij, takie gorace
      • Gość: Cuuba Re: Napoje na przeziębienie, ból gardła IP: *.56.jawnet.pl 31.12.05, 15:44
        Ja na przeziebienie i bol gardla to polecam Becherovke... pomaga :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka