Gość: FROST IP: 217.153.88.* 31.07.03, 11:53 Tak się ostatni zastanawiam dlaczego polacy piją 99% jasnego piwa. JA osobiście wolę porter (z Witnicy lub Łódzki nie wspomnę o stout, ach) Poza tym polskie piwa są strasznie mocne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Barfly Re: PORTER IP: *.pik.gliwice.pl 31.07.03, 12:23 Kwestia tradycji browarnictwa w różnych miejscach Europy i idących za tym przyzwyczajeń. Portery to raczej specjalność wysp brytyjskich. W naszych okolicach królują raczej jasne, średnio mocne piwa dolnej fermentacji. W Polsce porównanie cenowe w większości przypadków wychodzi zdecydowanie na korzyść tych ostatnich. W Irlandii z kolei jest dokładnie na odwrót - kontynentalne pilsenery są czymś extra w porówaniu do popularnych (relatywnie niedrogich) gatunków piw ciemnych takich jak Guinness, Murphy's, Beamish. Osobiście "na co dzień" wolę napić się dobrego, niezbyt mocnego jasnego piwa (kocham "Tyskie" a słowacki "Saris" to tez dla mnie rewelacja) niż polskiego portera renomowanego przecież browaru Żywieckiego (prawie 10% alk. - ała!!) Od czasu do czasu lubię spróbować takiej ciekawostki, ale przy tej mocy i zwyczajowej ilości chodziłbym raczej zakręcony jak ruski termos ;-) Taki Guinness na przykład - doskonały porter, a wcale nie taki mocny. Wśród polskich porterów nie spotkałem jeszcze godnego odpowiednika. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś