Dodaj do ulubionych

Ochrona przed kleszczami

05.04.11, 16:00
Witam, założyłam psu obrożę Kiltixa, ale chciałabym go ochronić przed kleszczami dodatkowo jakimiś kroplami, dlatego mam pytanie czy mogę mieszać obrożę Kiltixa z innymi preparatami przeciwko kleszczom?, np. czytałam, że krople Advantix są dobre, ale nie wiem czy to nie będzie za dużo chemii dla psa?
Czy są jakieś krople, które nie tylko zabijają kleszcza jak już ugryzie psa, ale takie, które odstraszają te okropne kleszcze, tak, że nie wbiją się one w psią skórę?
Obserwuj wątek
    • my.norka Re: Ochrona przed kleszczami 24.05.11, 15:05
      No generalnie opinie są różne. Słyszałam,że amivelt jest całakiem skuteczny ( na krakvet.pl kosztuje 13,9). Wydaje mi się,że rozsądniej jest inwestować w konkretne preparaty niż na przykład specjalne obroże, które, z moim zdaniem, nie dają zbyt wiele
    • claratrueba Re: Ochrona przed kleszczami 25.05.11, 06:19
      Można łączyć. Preparatu do podawania na skórę to Advantix, Fiprex, Frontline. Zapobiegają wbijaniu. Zdarza się, że kleszcz się jednak wbija ale zdycha zanim zarazi. Moje psy łapały kleszcze mimo obroży często. Przy kroplach czasem zdarzało się ale dopiero po 3 tyg. od zastosowania (teoretycznie krople działają 4 tyg. ale po tych przypadkach podaję co 3).
    • malwi-5 Re: Ochrona przed kleszczami 25.08.11, 12:56
      Można łączyć i nawet byłoby to wskazane. A poza kroplami czy obrożą można mieć zawsze przy sobie takie kleszczołapki - w ten sposób będziemy mieli możliwość do szybkiego zareagowania gdy tylko zlokalizujemy kleszcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka