kasiagzik 18.06.04, 13:23 Mój pies co chwilę łapie kleszcze,nawet jak wyjdzie na 5 minutowy spacer!Co z tym zrobić????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickola1 Re: kleszcze!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.06.04, 13:33 zastosuj Stronghold, dostępny w klinikach wet. Nie pamiętam czy przypadkiem EXPOT też nie jest na takie rzeczy; zapytaj weta. Odpowiedz Link Zgłoś
lakasha POLECAM!!!!! 18.06.04, 15:53 mój psiak też czasem łapie kleszcza , ale jest przyzwyczajony że przeszukuje mu sierść:) POLECAM!!!!!- FRONTLINE(fipronil) firma- Merial. jest to opakowanie 4,02 ml. , ale jest jednorazowe(stosuje sie raz na okres jak pojawiaja się klezscze i spokój) wmasowywuje się to między łopatki na grzbiecie, potem zakaz głaskania przez 2 h. i kompania , jest drogie około 30 zł. ale bardzo skuteczne. zadbaj o to ponieważ kleszcz dla psa jak i dla człowieka może się skończyć nie wesoło. Pozdrawiam Ciebie i oczywiście PSIAKA! Odpowiedz Link Zgłoś
nickola1 Re: POLECAM!!!!! 18.06.04, 16:16 Opakowania Frontline mają różną objętość nie koniecznie musi to być 4,02 ml. To zależy od wielkości pieska; im mniejszy piesek tym mniej ml. Odpowiedz Link Zgłoś
giks Re: POLECAM!!!!! 18.06.04, 18:04 a ja jeszcze tylko dodam, że frontline nie wystarczy raz bo chroni tylko przez miesiąc przed kleszczami a przed pchłami 3 mies. bynajmniej tak twierdzi masz weterynarz. Jest dobry też go używamy jednak mimo to trzeba patrzeć bo kleszcze mimo wszystko czasem się wgryzają tyle tylko, że nie są niebezpieczne bo się zatruwają. Można jeszcze kupić też taki sam preparat firmy BAYER (ten od Aspiryny) tylko nie pamiętam nazwy jest trochę tańszy bo troche ponad 20 zł. Wszystko jeszcze zależy od wielkości psa. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
bosman1 Re: POLECAM!!!!! 13.07.04, 21:35 Mojego spaniela Frontlina(i na grzbiet i w spraju) nie zabezpiecza wcale i tak łapał kleszcze.Stosuje inne środki,ostatnio Bayera i działa. Odpowiedz Link Zgłoś