chorepanstwo 26.09.12, 00:13 Jaki jest koszt utrzymania pieska w schronisku i jak się to ma np. do: kosztów utrzymania w rodzinie o dochodach na poziomie najniższej krajowej i ew. przyznaniem pomocy przez MOPS...??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajaksiowa Re: Jaki jest koszt utrzymania pieska w schronisk 26.09.12, 12:47 O co ci chodzi?o utrzymanie psa w takiej biednej rodzin ie czy o zasianie fermentu odnośnie porównania kosztów utrzymania ludzi a zwierząt?:\ Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Chore państwo!!! 26.09.12, 23:19 Droga Pani o jakim fermencie Pani mówi czyż bezdomny piesek nie posiada ochrony prawnej i prawa do godnych warunków życia . A co z człowiekiem wykluczonym ze społeczeństwa nie ze swej winy, którego tak oceniono i wyceniono wartość jego pracy na takim poziomie, że nie wystarcza na zaspokojenie minimalnych potrzeb do wegetacji i żyje w warunkach uwłaczających godności ludzkiej..... Czy to jest sianie fermentu - czy walka o należne prawa.....??? Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Chore państwo!!! 26.09.12, 23:44 Yhm. Najpierw odwiedź jakiekolwiek schronisko i popatrz, a potem pogadamy o godnych warunkach. Tak dla przykładu: www.gp24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GP&Date=20090409&Category=SLUPSK&ArtNo=619436608&Ref=V3&border=0&MaxW=580 www.epiotrkow.pl/multimedia/icon/c7d724aff9bcf877c1c7edda5565f5c2.jpg files.gadu-gadu.pl/0697dda5cb54fc6c838cbac1e88d8619dbd45343.jpg files.gadu-gadu.pl/4974e0e3e2dfe1d5bc0020e8d199140d540e877b.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Chore państwo!!! 27.09.12, 01:59 Nie piszę tu o skrajnościach, ale jeśli "wywołujesz mnie do tablicy", to zapytam czy Ty widziałeś w jakich warunkach wegetują ludzie nie posiadający środków na utrzymanie mieszkania - o noclegowniach, czy kanałach dla bezdomnych już nie wspominając....... Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Chore państwo!!! 27.09.12, 08:11 Nie, nie widziałam noclegowni. Tyle że wiesz człowiek ma wolną wolę, ma wybór. Może iść do pracy. Może zarabiać. Może zmienić swoje warunki życia. Zwierzę takiej możliwości nie ma i zdane jest na łaskę człowieka. A te zdjęcia niestety nie są skrajnościami. O co ci chodzi tak własciwie? Na sasiednim forum psioczysz, że dzieci w rodzinach zastępczych dostają kasę od państwa, a w rodzinach biologicznych nie, tutaj, że psom w schroniskach za dobrze. Masz jakiś problem, ale zapewniam cię, że nie rozwiążesz go odbierając cokolwiek schroniskowym psom czy ludzkim sierotom. Bardziej słuszne byłoby iść do pracy i za zarobione pieniądze wspierać potrzebujących, wszystko jedno czy sieroty, psy czy strażaka zbierającego na operację nowotworu. Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Chore państwo!!! 27.09.12, 10:24 Co Ty wiesz o wolnym wyborze ludzi żyjących w tym CHORYM KRAJU związanych rodziną, regionem, a w szczególności sytuacją materialną i brakiem perspektyw na godne życie. Nie pisze tu o młodych - gdyż oni w dużej mierze z tego korzystają szukając "chleba " u obcych gdyż u siebie go nie znajdują. Jeśli te zdjęcia nie są skrajnościami i mają miejsce w większości państwowych schronisk to tym bardziej Ci współczuję niepotrzebnego wydawania wspólnej kasy na taka opiekę. W przeciwieństwie do Ciebie uważam, że skoro już ludzi zaczyna obowiązywać "prawo buszu - kto silniejszy ten pływa, a słaby może utonąć" - to dlaczego ma ono nie obowiązywać zwierząt, które notabene mają instynkt - pozostawione"same sobie" potrafią sobie poradzić - mam tego dowody na co dzień z "armią" na pół zdziczałych kotów nieufnych człowiekowi - ale nieźle sobie radzą i nikt dla nich nie buduje schronisk.... Prowadzisz jakieś insynuacje i niepotrzebnie wprowadzasz forumowiczów w błąd....!!! Tego o co mi chodzi na pewno nie rozumiesz i sama zaczynasz rozmawiać w "psim języku", więc nie wysilaj zbytnio swojego intelektu, gdyż to nie zdrowo... Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry prosta zasada: 27.09.12, 12:02 1. nie chcesz - nie pomagaj. 2. interesują cie ludzie - zajmij się nimi 3. nie zawracaj innym głowy swoim pieniactwem nie związanym kompletnie z tematyka tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: prosta zasada: 27.09.12, 13:19 1. niepytany do którego nie jest kierowane pytanie - milczy i nie odpowiada. 2. nie wyszukuj innym zajęcia - jeśli sam go nie posiadasz, a chcesz innych pouczać. 3. załóż sobie swoje prywatne forum - i tam decyduj kto dla Ciebie jest pieniaczem i czy chcesz z nim dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Chore państwo!!! 27.09.12, 14:45 > Jeśli te zdjęcia nie są skrajnościami i mają miejsce w większości państwowych > schronisk to tym bardziej Ci współczuję niepotrzebnego wydawania wspólnej kasy > na taka opiekę. Nie istnieje coś takiego jak państwowe schronisko. > skoro już ludzi zaczyna > obowiązywać "prawo buszu - kto silniejszy ten pływa, a słaby może utonąć" - to > dlaczego ma ono nie obowiązywać zwierząt, które notabene mają instynkt - Leczenie psychiatryczne jest refundowane. Zgłoś się. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Chore państwo!!! 28.09.12, 10:16 Każdy jest kowalem własnego losu. W 99% przypadków ludzie znajdują się w złej sytuacji z własnej przyczyny. Zamiast wyciągać łapę po cudze wystarczy ruszyć cztery litery i wziąć się do roboty. Zanim narobi się dzieciaków trzeba pomyśleć, co im mogę dac a nie narobić a potem "daj mi". Zwierzęta natomiast swojej sytuacji nie zawiniły i przyczyna ich nieszczęścia, bezdomności zawsze leży w człowieku. Sytuacja w polskich schroniskach, finansowanych bodajże z gmin, jest w większości zła, nie tylko przez brak pieniędzy ale też przez podejście takich ludzi - to zwierzę, niech sobie radzi. - www.dzikiedzieci.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Chore państwo!!! 28.09.12, 12:36 > Co Ty wiesz o wolnym wyborze ludzi żyjących w tym CHORYM KRAJU Też tu żyję, wiec wiem tyle co ty > Jeśli te zdjęcia nie są skrajnościami i mają miejsce w większości państwowych > schronisk Powtarzam: Nie istnieją "państwowe schroniska" >to tym bardziej Ci współczuję niepotrzebnego wydawania wspólnej kasy > na taka opiekę. Wydaję także własne pieniądze na pomoc zwierzętom - one nie uważają ze im się to NALEŻY i są wdzięczne, w przeciwieństwie do takich jak ty >W przeciwieństwie do Ciebie uważam, że skoro już ludzi zaczyna > obowiązywać "prawo buszu - kto silniejszy ten pływa, a słaby może utonąć" - to > dlaczego ma ono nie obowiązywać zwierząt, które notabene mają instynkt - pozos > tawione"same sobie" potrafią sobie poradzić - mam tego dowody na co dzień z "ar > mią" na pół zdziczałych kotów nieufnych człowiekowi - ale nieźle sobie radzą i > nikt dla nich nie buduje schronisk.... Prawo buszu od zawsze obowiązuje, a nie "zaczyna ". Schroniska dla kotów także istnieją, obudź się. > Prowadzisz jakieś insynuacje i niepotrzebnie wprowadzasz forumowiczów w błąd. > ...!!! Twej posty nie wprowadzają w błąd - potrzebna ci profesjonalna pomoc > Tego o co mi chodzi na pewno nie rozumiesz i sama zaczynasz rozmawiać w "psim j > ęzyku", więc nie wysilaj zbytnio swojego intelektu, gdyż to nie zdrowo... Jak nisko trzeba upaść moralnie, żeby zazdrościć porzuconym, skrzywdzonym zwierzętom... Odpowiedz Link Zgłoś
asfo Re: Chore państwo!!! 01.10.12, 15:06 chorepanstwo napisała: > które notabene mają instynkt - pozos > tawione"same sobie" potrafią sobie poradzić - mam tego dowody na co dzień z "ar > mią" na pół zdziczałych kotów nieufnych człowiekowi - ale nieźle sobie radzą i > nikt dla nich nie buduje schronisk.... Oczywiście że są schroniska dla kotów, a te "radzące sobie stada" są dokarmiane przez wolontariuszy i wyłapywane w celu dokonania sterylizacji. Środki na to pochodzą głównie z dobrowolnych zbiórek. Nie wiem czy wiesz, ale przeciętna długość życia kota wolno żyjącego wynosi dwa lata, pod warunkiem że uda mu się osiągnąć dorosłość, bo większość kociąt nie przeżywa. Objawy nieleczonego kociego kataru są naprawdę paskudne i nie jest to lekka śmierć. Dla porównania, kot trzymany w domu żyje kilkanaście lat, a czasem dociąga do dwudziestu. Ponownie - nie masz pojęcia o czym piszesz. I ponownie - to nie jest forum o dzieciach. Jest pełno innych grup, gdzie możesz pisać o dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Jaki jest koszt utrzymania pieska w schronisk 27.09.12, 14:42 Może należałoby zadać pytanie, ile gminy przeznaczają na utrzymanie psa w schronisku? To zależy od gminy. Jeśli np. przetarg na prowadzenie schronu wygra firma krewnych i znajomych królika, to może mieć bardzo przyjemnie. Vide casus Ruska Wieś - Ełk. Pieski niekoniecznie. Jeśli znów schron ma pecha a gmina pustą kiesę, to pieski żyją z darowizn. Vide Schronisko Hajnówka. W tym pierwszym na psa było ponaddziesięciokrotnie więcej kasy, a psy umierały, były nieleczone i głodne. A co, zazdrościsz im klatki i michy marnego żarcia? One nie prosiły o taki los. Jacyś idioci je rozmnożyli i porzucili. Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Chore państwo!!! 27.09.12, 23:37 Widzisz tylko Ty pomimo swojej arogancji odpowiedziałeś na zadane pytanie i zrobiłeś zestawienie chociaż nie do końca potrafiłeś wyjaśnić jak się te koszty mają do kosztów utrzymania ludzi, czy dzieci - one same też nie proszą się na ten świat....- a to było moim celem, oraz wzbudzenie ew. refleksji na ten temat..... Zapewniam Cie też, że jeśli uznam że ze mną jest coś nie tak to się wybiorę do polecanego specjalisty lecz nie na skierowanie takiego orzecznika jak Ty, pobierającego nauki i zdobywającego doświadczenie u takich fachowców - skoro stawiasz już diagnozy..... Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Chore państwo!!! 28.09.12, 12:40 > Widzisz tylko Ty pomimo swojej arogancji odpowiedziałeś na zadane pytanie i zro > biłeś zestawienie chociaż nie do końca potrafiłeś wyjaśnić jak się te koszty m > ają do kosztów utrzymania ludzi, czy dzieci - one same też nie proszą się na te > n świat....- a to było moim celem, oraz wzbudzenie ew. refleksji na ten temat. Rodzice tych dzieci powołali ej na świat i są za nie odpowiedzialni. .... > Zapewniam Cie też, że jeśli uznam że ze mną jest coś nie tak to się wybiorę do > polecanego specjalisty lecz nie na skierowanie takiego orzecznika jak Ty, pobi > erającego nauki i zdobywającego doświadczenie u takich fachowców - skoro stawia > sz już diagnozy..... Zrób to szybko, bo krzywdzisz sama siebie Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Chore państwo!!! 28.09.12, 17:35 > Zrób to szybko, bo krzywdzisz sama siebie Ja się "krzywdzę" - a Ciebie boli , zmień lekarza ... pa..pa...- nie mam ochoty na przeciąganie tego....... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Chore państwo!!! 01.10.12, 12:47 Aż z ciekawości poszukałam danych w Internecie i przejrzałam kilka uchwał (z różnych gmin) dotyczących realizacji programu ochrony zwierząt na ten rok. I kwoty naprawdę nie powalają - są to kwoty rzędu 20-40 tysięcy złotych rocznie. W dużych miastach są to większe kwoty, choć relatywnie (biorąc pod uwagę skalę) - podobne. Np. w Poznaniu - ponad 1.800.000,- A trzeba wziąć pod uwagę, że środki te nie są przeznaczone wyłącznie na "utrzymanie pieska w schronisku", ale na całokształt spraw związanych z bezdomnością zwierząt, zgodnie z tym co nakłada na gminy ustawa: "Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt. 2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje: 1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt; 2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie; 3) odławianie bezdomnych zwierząt; 4) obligatoryjną sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierząt; 5) poszukiwanie właścicieli dla bezdomnych zwierząt; 6) usypianie ślepych miotów; 7) wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla zwierząt gospodarskich; 8) zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z udziałem zwierząt." Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Chore państwo!!! 02.10.12, 10:17 Terespol 6 albo 8 tysięcy ROCZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Chore państwo!!! 02.10.12, 13:24 >Terespol 6 albo 8 tysięcy ROCZNIE/ Chodzi o kwoty maksymalne wydatkowane ze wspólnej kasy.... Porównałeś je do kosztów utrzymania człowieka w rodzinie o takich dochodach jak w tytule oscylujących ok 500zł/ członka rodziny tu jest jeszcze inny ciekawy link, który ktoś mi podesłał [www.boz.org.pl/mz/korabiewice/index.htm] mówiący głównie o opiece pokazujący skalę zjawiska - lecz przy jakich nakładach się to działo, wobec tego mam do Ciebie ostatnie pytanie czy nie można walczyć o swoje prawa przytaczając chociażby taką skalę porównawczą...??? Odpowiedz Link Zgłoś
wredny-typek Re: Chore państwo!!! 02.10.12, 13:38 >wobec tego mam do Ciebie ostatnie pytanie czy nie można walczyć o swoje prawa przytaczając >chociażby taką >skalę porównawczą...??? O jakie prawa walczysz? O prawo do życia na czyjś koszt? Człowiek tym się m. in. różni od psa, że potrafi się powstrzymać od prokreacji, jeśli go nie stać na dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
chorepanstwo Re: Chore państwo!!! 03.10.12, 00:30 Podsumowując założony wątek stwierdzam, że walcząc o swoje konstytucyjne prawa, zawsze jeśli tylko to jest możliwe będę opierała się na porównaniach z Chorymi Przepisami , czy Prawem, które daje niesłuszne przywileje komukolwiek, nie wyłączając zwierząt. Nie dam się "zakrakać" garstce pseudo obrońców praw jedynie słusznych: piesków, kotków - jeśli mienią się obrońcami zwierząt, to wzywam ich do konsekwencji i obrony wszystkich zwierząt, nie wyłączając gryzoni, oraz innych szkodników i do budowy im schronisk, przytulisk oraz dokarmiania bez ubiegania się o dotacje - zgodnie z waszymi poglądami, że człowiek tego nie może i musi sobie sam zapracować na przeżycie. Jednocześnie informuje tych agresywnych , że nie zamierzam zapraszać do dyskusji przy otwarciu następnego wątku - gdyż znam już wszystkie "pochwały" i niczym mnie już nie zaskoczycie Odpowiedz Link Zgłoś