Dodaj do ulubionych

Koniec giełdy w Balicach?

19.07.05, 23:36
miasta.gazeta.pl/krakow/1,35821,2755637.html
a tak to wyglądało w ostatnią niedzielę:
student.ds.uj.edu.pl/~mac/
Obserwuj wątek
    • bart.ez Re: Koniec giełdy w Balicach? 19.07.05, 23:42
      wklejam jeszcze z pl.regionalne.krakow:

Dla zainteresowanych oświadczenia Rady Miasta i KGS:

"Urząd Miasta Krakowa informuje

Na podstawie Uchwały Rady Miasta Krakowa nr LXXX/814/05 z dnia 8 czerwca
      2005r. wprowadzono na obszarze przyległym do Międzynarodowego Portu
      Lotniczego Kraków - Balice zakaz handlu oraz ekspozycji w celach handlowych.
      Zakaz dotyczy ekspozycji i handlu:
      1. pojazdami mechanicznymi, w tym samochodami osobowymi, ciężarowymi,
      motocyklami i rowerami
      2. częściami i akcesoriami do wyżej wymienionych pojazdów
      3. artykułami spożywczymi i przemysłowymi
      4. artykułami odzieżowymi i dodatkami do odzieży
      5. artykułami elektronicznymi, w tym komputerami, akcesoriami komputerowymi
      i oprogramowaniem
      6. materiałami fonograficznymi i audiowizualnymi
      7. płodami rolnymi i ogrodniczymi

Naruszenie zakazu podlega karze grzywny w wysokości do 5000zł"

"Krakowska Giełda Samochodowa
      Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Szanowni Państwo!

W obliczu niezgodnej z prawem uchwały Rady Miasta Krakowa o zakazie handlu
      na giełdzie samochodowej w Balicach, Krakowska Giełda Samochodowa Sp. z o.o.
      oświadcza:
      1. Wszelkie działania policji i straży miejskiej, które będą mieć na celu
      wyegzekwowanie zakazu handlu, będą nielegalne.
      2. Zostały skierowane skargi do sądy, które w najbliższym czasie doprowadzą
      do unieważnienia zakazu handlu.
      3. Zostały złożone do prokuratury zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa
      przez osoby odpowiedzialne za wprowadzenie bezprawnego zakazu handlu.
      4. Krakowska Giełda Samochodowa Sp. z o.o. zapewni wszystkim osobom, które
      ewentualnie będą szykanowane przez policję lub straż miejską, bezpłatną
      obsługę prawną.

Nie poddamy się bezprecedensowemu atakowi skorumpowanych polityków i
      urzędników, działających na korzyść konkurencji.

Giełda samochodowa w Balicach - Westerplatte polskiej przedsiębiorczości -
      nie damy się.

Jesteśmy z Wami - bądźcie z Nami!"
      • sherlock_holmes Re: Koniec giełdy w Balicach? 22.07.05, 09:55
        Chyba kogos posrało. Jaka obrona Westerplatte? Mam nadzieję, że teraz IPN wytoczy im proces o uzurpowanie sobie prawa do porównania zbieraniny paserów, cwanaiczków i drobnych złodziei do jednego z boheterskich działań obronnych.
        K..., dostali inna lokalizację, ale im nie pasuje - to już ich problem. Giełdy nie może tam byc, chocby ze względów bezpieczeństwa - i tyle. Że juz nie wspomnę o braku infrastruktury i kilometrowych kolejkach dla ludzi chcących dojechać do lotniska czy na kąpielisko w Kryspinowie.

Zdecydowanie jestem za tym, żeby wypieprzyć giełde z Balic raz na zawsze!

PS. Giełda komputerowa była na ul. Wadowickiej - też zbiweranina złodziei i oszustów, przenieśli ich do Bronowic i ...teraz juz na Wadowickiej nie ma nic, w weekendy nie ma co 5 minut wypadku ani debili przebiegajacych przez dwupasmówkę, nie stoi sie 500m odcinka drogi w półgodzinnym korku.
    • typson Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 01:27
      nie znam tematu ale z tego co w tv gadali to jest inne dzialajace rownie dobre
      miejsce na gielde. Ta byla blisko lotniska i powodowala burdel tam, gdzie byc go
      nie powinno. A ze tv jak zwykle ujela sprawe "fachowo" - pokazala jakas babe od
      hotdogow placzaca ze ma dzieci i ja ona tera...
      • lexus400 Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 08:07
        .....wszystko się zgadza, giełda w tym miejscu to czysty debilizm i jestem za
        zlikwidowaniem giełdy w Balicach. Jednak powstaje pytanie - jaki debil określił
        lokalizację przenosząc giełdę z Opolskiej 20 lat temu i jak wielu debili wydało
        stosowne zezwolenia, ile kasy wpłynęło nie tam gdzie powinna wpłynąć. Lotnisko
        było tam od zawsze i tak trudno było przewidzieć, że giełda będzie komplikowała
        ruch drogowy wokół lotniska? widzę tu z jednej strony pojebanych urzędasów a z
        drugiej pojebanych ludzi, między innymi tę babę od hot-dogów, przecież to nie
        jest likwidacja giełdy a tylko zmiana miejsca i nie rozumiem o co tyle szumu.
        • nelu Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 08:38
          Legalnie działająca giełda w Balicach istniała do 2002 roku. W związku z
          rozbudową lotniska została ona zlikwidowana, a spółka, która ją prowadziła
          dostała nowy teren w Branicach (Nowa Huta). Tuyle tylko, że zaraz jak legalna
          gieład została zlikwidowana, na jej miejscu - po drugiej stronie ulicy -
          powstała dzika giełda. Handlarze, głownie z okolic Śląska, przyjeżdzający od
          lat do Balic, nie mieli pojęcia, że handlują teraz na nielegalnym placu -
          nielegalnym, bo bez określonym papierów, a ponadto przez płot z cały czas
          rozbudowującym sie lotniskiem, obsługującym coraz liczniejszą rzeszę
          podróżnych. Samochody handlarzy i kupujących tarasowały drogi dojazdowe do
          lotniska, powodując duże problemy dla podróznych i turystów. Nie raz przez to
          samoloty wylatywały z opóźnieniem. Nie mówiąc o względach estetycznych - nie
          trzeba nikogo przekonywać, że kłębiący sie tłumek handlarzy, dymy smarzonych
          kiełbas i inne tego typu atrakcje nie są dobrą wizytówką - po prostu w weekend
          okolica lotniska wyglądała jak przedmieścia jakiejś republiki radzieckiej w
          Azji Środkowej, a nie jak brama miasta w środkowej Europie.
          Żeby była jasność - nie jestem przeciwnikiem giełdy wogóle. Takie miejsca są
          potrzebne (oczywiście powinno sie wyeliminować handlarzy kradzonym sprzętem,
          ale o to powinna zadbać policja), można tam dostać towary nieosiągalne w
          sklepach, no a poza tym powinno istnieć cywilizowane miejsce gdzie można
          handlować używanymi samochodami i innym sprzętem. Giełda jednak musi działać
          legalnie i to w takim miejscu, żeby nie utrudniać życia innym.
          Pozdrawiam
          • lexus400 Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 08:45
            Słusznie prawisz. Fakt zapomniałem o tym, że giełda była po drugiej stronie
            ulicy i faktycznie została zlikwidowana, ale jak można było dopuścić do takiego
            stanu rzeczy tego nadal nie rozumiem, przecież można było natychmiast
            interweniować i dusić to w zarodku.
            • typson Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 10:04
              pewnie interweniowali - wyslali dwoch strazakow miejskich w celu wypisania
              mandatow za parkowanie
              • nelu Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 10:07
                Dokładnie tak to wyglądało ... i interes był dla wszystkich.
            • nelu Re: Koniec giełdy w Balicach? 20.07.05, 10:05
              Ja też nie wiem. Po prostu zjawił sie facet, zaaranżował sobie plac i zrobił
              giełdę. Podobno były jakieś nakazy administracyjne z nadzoru budowlanego o
              likwidacji giełdy, ale były odwołania, sprawa się toczyła, a giełda sobie dalej
              istniała. Chyba dlatego, że tak naprawdę nie było podstawy prawnej do zakazania
              prowadzenia tam działalności tego typu. Dopiero ostatnia uchwała Rady Miasta
              taka podstawę stworzyła, ale dlaczego podjęto ją dopiero teraz, a nie kilka lat
              temu tego nie wiem.
    • sherlock_holmes Re: Koniec giełdy w Balicach? 25.07.05, 11:24
      motoryzacja.interia.pl/news?inf=649404
      Postraszyli isię ludzie wynieśli z Balic. Za to teraz na drodze do Branic korki jak cholera - a to jest droga na Sandomierz, oprócz tego wylotówka na Tarnów i Rzeszów od strony wschodniej (Nowej Huty).
      Dobrze, że ja wiem jak w razie czego objechać korek (nie pasem pod prąd bynajmniej, po prostu alternatywną trasą) :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka