Dodaj do ulubionych

Akwarium na prezent.

01.12.12, 18:59
Nie jestem początkującym, ale nie nazwę się też fachowcem - z reguły muszę konsultować poważniejsze sytuacje w akwarium. I mam mały dylemacik :)

Od kilku tygodni zastanawiam się co dać siostrzeńcowi pod choinkę. Kiedy do mnie przychodzi siedzi przyklejony do szyby jednego z akwariów (albo do konsoli :)
Nie chcę uszczęśliwiać siostry dużym akwarium, a z gotowych są tylko zestawy jednokrotnego użytku (kiedy coś się zepsuje czy choćby przepali świetlówka - trzeba kupić w zasadzie nowe)akwarium. Optymalnie widzę to 10-15 litrów, grzałka z termostatem, parę roślin, kolowy żwir. Zastanawiam się nad rybkami ew. rybką. Jest to 11latek, i w zasadzie będzie to jego pierwsze zwierzę. Macie jakieś sugestie? Sam zaczynałem od gupików, tylko dzisiejszy chów są zbyt delikatny.
Obserwuj wątek
    • deadeyes Re: Akwarium na prezent. 05.12.12, 08:11
      Łaziłem i grzebałem. Ze zgrozą odkryłem, że pozostały jedynie sklepy sieciowe. Innych sklepów zoologicznych nie mogłem znaleźć, bo tych z żarciem dla futrzaków nie klasyfikuję - chyba jako spożywczaki. Znalazłem jeden na Al. Solidarności.
      Ruszyłem zadek i spędziłem pół dnia jadąc do firmowego Aquaelu. Zdecydowałem po moich marnych poszukiwaniach na gotowy zestaw. Mając do wyboru importowane z Azji akwarium, które ma dziwne części zamienne, których osobno w sprzedaży nie ma i nie będzie, wybrałem (chyba) rodzimy.
      aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=165%3Apearl&catid=55%3Azestawy-akwariowe&Itemid=311&lang=pl
      30l, tradycyjne, bez owali. Akwarium odpalone, myślę, że z częścią wody z mojego akwarium plus zaszczepione preparatem dla żółwi przez trzy tygodni dojrzenie bez przygód.
      Zastanawiam się nad welonem albo bojownikiem. Macie jakieś sugestie?
      • iol Re: Akwarium na prezent. 06.12.12, 16:18
        Jeśli nie Gupiki (moim zdaniem najlepsze na początek) to może stadko Razbora Galaxy, wyglądają atrakcyjnie i chyba też łatwe w hodowli.

pozdr
    • 5lech Re: Akwarium na prezent. 23.01.13, 13:20
      Myślę że to dobry pomysł, małe akwarium dla początkującego i gupiki. Jak złapie bakcyla to sam będzie rozwijał hobby, a jeśli nie to trudno, będzie wiedział czego nie chce.
    • dnexter Re: Akwarium na prezent. 20.02.14, 17:12
      Moje akwarium 200l: egofiles.com/puNmNk6aDnfoauX0/Akwarium.jpg
    • kkiko2 Re: Akwarium na prezent. 29.07.14, 16:30
      15 litrów to max 4 gupiki. Podpowiem ci coś - z reguły im mnijesze akwarium tym trudniej. W większych zbiornika lekkie zachwianie chemii czy równowagi biologicznej nie jest tak odczuwalne jak w małym.
    • strawerb213 Re: Akwarium na prezent. 11.12.15, 11:39
      akwarium to świetny pomysł na prezent :) takie 5olitrowe będzie fajne
    • r.emik Re: Akwarium na prezent. 01.03.16, 20:44
      Myślę, że zakup każdego zwierza powinieneś skonsultować z siostrą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka