Dodaj do ulubionych

Pies- bardzo prosze o pomoc

10.03.13, 16:07
Roger to trzynastoletni mieszaniec.
Zaczęło sie coś dziwnego dziać w jego zachowaniu już dwa miesiące temu, około. Zaczął mi towarzyszyć w kuchni podczas gotowania, nigdy wcześniej tego nie robił. A ze gotuje bez mięsa to troche dziwne. I nie chodzi tu o towarzystwo, po gotowaniu zostawał sam w kuchni i stał, po prostu stał, nawet kilkanaście minut.
No tak dziwak, pomyślałam.
Pogorszyło sie w środę, na spacerze w lesie nagle sie zatrzymał i zaczął sie zataczac ale nie upadł. Pojechaliśmy natychmiast do weterynarza. Skierowano nas na badanie RTG i usg serca, pobrano mu krew. Z sercem wszystko w porządku, wyniki krwi bardzo dobre. Ze względu na to ze pies miał 3 lata temu nowotwór oka (oko zostało wycięte) , niezlosliwy zrobiliśmy rentgen płuc ( cieżko oddychał) oraz badania usg brzucha . I nic. Nic nie wiadomo. Teraz dostaje antybiotyk oraz leki przeciwbólowe. I mamy czekać. Od środy nic sie nie zmieniło w jego zachowaniu, jest ciagle apatyczny i spaceruje po domu wiecej niż zwykle.
Co mu jest? Czy ma ktos pomysl co jeszcze możemy zrobic????
Obserwuj wątek
    • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 16:10
      Macie mozliwość pojechac z nim do neurologa? Albo kogoś kto się neurologią zwierząt zajmuje?
      • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 16:31
        dziękuje za odpowiedz.
        oczywiście mamy możliwość. Trzeba tylko znaleść neurologa.
        Jeszcze jedna dziwna rzecz sie z nim dzieje, wyciąga lewa łape do przodu i skłania głowe w lewo.
        Czy mozna u jeszcze jakoś pomoc zanim jutro nie zawieziemy go do neurologa?
        Dziekuje
        • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 18:05
          Jeśli mogliby Państwo nakręcić psa podczas takiego "zawieszenia" albo przekrzywiania głowy właśnie, to na pewno pomogłoby neurologowi w badaniu.
          Czy w trakcie kiedy pies się zawiesza i po prostu stoi, albo podczas tego zataczania na spacerze, jest przytomny? Reaguje na imię, na wołanie?
          • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 18:06
            Do czasu wizyty u specjalisty wystarczy zapewnić mu spokojne otoczenie.
          • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:49
            Witam.,
            Pies reaguje, patrzy na nas dalej jest "zawieszony".
            Może to głupie ale pomyślałam sobie ze może ma migrene;)

Jeszcze nie znalazłam neurologa, zadzwonie jutro rano do naszego weterynarza by nas skierował.
            Nasz drugi pies który ma bardzo zły charakter jest dla pacjenta miły i wyrozumiały czyli spokój zapewniony;)
            Dziękuje bardzo za rady i pozdrawiam

> Jeśli mogliby Państwo nakręcić psa podczas takiego "zawieszenia" albo przekrzyw
            > iania głowy właśnie, to na pewno pomogłoby neurologowi w badaniu.
            > Czy w trakcie kiedy pies się zawiesza i po prostu stoi, albo podczas tego zatac
            > zania na spacerze, jest przytomny? Reaguje na imię, na wołanie?
        • sp9tcu Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 20:55
          A co on je
          jak ty nie robisz rzeczy mięsnych
          • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:07
            istnieje na tym skomplikowanym świecie cos takiego jak "wegetarianizm", odsyłam do literatury (wikipedia może wystarczyć). Ani to dziwne ani złe, wręcz normalne i godne podziwu, powiedziałabym.
          • pani_psowa latem jada trawe pachnąca która zrywam.... 10.03.13, 21:54
            na łące, zima kasztany oraz żołedzie nazbierane jesienią. tanio i zdrowo!
    • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:53
      Spacery po domu, zagubienie, zmiana rytmu dobowego mogą sugerować zaburzenia behawioralne związane z wiekiem.
      Ja bym zrobiła koniecznie TK głowy.
      • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:57
        z góry przepraszam, mało sie znam.
        Wizyta u neurologa i zrobienie tk głowy. Chyba tak planował nasz weterynarz tylko chciała poczekać.
        Dzieki
        • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:00
          No i zdrowia dla stwora.
          • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:01
            dziękuje
    • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:57
      czy miał robione badania wątroby?
      encefalopatia wątrobowa to zaburzenia funkcjonowania CUN związane z niewydolnością/uszkodzeniem wątroby.
      • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 21:59
        Hmmmm, chyba nie. Zrobiono mu tylko usg brzucha.
        • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:02
          jesteście z PL?
          • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:05
            jesteśmy:) ale mieszkamy teraz w Wiedniu.
            Jak przebywamy w Polsce leczymy psy w Gdyni w klinice na Stryjskiej.
            • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:19
              Dopytuję w sprawie miejsca zamieszkania, bo łatwiej jest radzić w sprawie ewentualnego doboru lekarza.
              • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:24
                Bardzo miło z Pani strony.
                p.s byłoby dobrze gdyby sie okazało ze popija wino w tajemnicy;)
                • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:32
                  naprawdę z całego serca bym Wam tego życzyła :)
                  miałam swoją przeprawę z neurologicznymi historiami i jedyne czego żałuję to właśnie zaniechania w odpowiednim momencie badania TK, w chwili kiedy już się zdecydowałam z wetem to stan stwora nie pozwalał na narkozę i wykonanie badania. A miałabym wtedy pewność z czym walczymy.
                  • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:52
                    bardzo współczuje.

P.s uciekam czytać magazyn weterynaryjny. dziękuje za link
                    Pozdrawiam
            • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:24
              Tu jeszcze o zaburzeniach behawioralnych związanych z wiekiem:
              tiny.pl/h2zxt
        • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:51
          skoro było usg brzucha i morfologia to założyłam że GOT i GPT tez był robiony?
          • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 10.03.13, 22:56
            car_nivora napisał(a):

> skoro było usg brzucha i morfologia to założyłam że GOT i GPT tez był robiony?
            Ale co to? Przepraszam jestem idiota weterynaryjnym:(
            • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 00:26
              to chyba są enzymy wątrobowe czy jak im tam
              też wiem tylko tyle ile musiałam wiedzieć lecząc stwora :) a i tak wolałabym nie musieć wiedzieć
              • car_nivora Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 09:42
                Tak, to taka "podstawa" wątrobowa:) Biochemię krwi, jeśli jeszcze jej nie było, neurolog może zlecić. Profil wątrobowy i nerkowy, najważniejsze jony...chociaż musiałaby Pani poszperać w karteczkach, bo może to już było (zazwyczaj jest badane razem z morfologią, na wstępie).
            • anaiss Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 11:15
              Pani Psowa, przypomniało mi się jeszcze z badań - poziom amoniaku. Ja u swojego ancymona robiłam regularnie, to jest też trop wątrobowy. Mój wet mi tłumaczył, że podtrucie amoniakiem (wysoki jego poziom), nie oczywiście z zewnątrz, tylko wywołane niewydolnością wątroby, może powodować zaburzenia neurologiczne.
              • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 14:16
                Witam, psiak czuje sie dzisiaj lepiej jakby mniej zawieszony, biegał na spacerze i ma apetyt.
                Będziemy popołudniu u weterynarza.
                Teraz może już głupoty mi przychodzą do głowy....ale. Noca nasz drugi pies załatwia swoje potrzeby w łazience. Siura. Pacjent pare razy został nakryty na lizaniu sikow a nawet piciu ze smakiem ( wiem, wiem patologia). Może tym sie załatwił?
                pozdrawiam

> Pani Psowa, przypomniało mi się jeszcze z badań - poziom amoniaku. Ja u swojego
                > ancymona robiłam regularnie, to jest też trop wątrobowy. Mój wet mi tłumaczył,
                > że podtrucie amoniakiem (wysoki jego poziom), nie oczywiście z zewnątrz, tylko
                > wywołane niewydolnością wątroby, może powodować zaburzenia neurologiczne.
    • rezurekcja Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 12:33
      pani_psowa napisała:

> Roger to trzynastoletni mieszaniec.
      > zostawał sam w kuchni i stał, po prostu stał, nawet kilkanaście minut.
      (...)
      > jest ciagle apatyczny i spaceruje po domu wiecej niż zwykle.
      (...)
      > Co mu jest? Czy ma ktos pomysl co jeszcze możemy zrobic????

My tez mamy psa 13-letniego. Tez potrafi tak stac , jakby sie zawiesil. Czasem chodzi po mieszkaniu bez celu.
      To moze byc starosc, gorsza praca mozgu, demencja itp.
      Tyle, ze nasz pies nie wyciaga łapy i przekrzywia sie. Byloby faktycznie wskazanie zrobienie tomografii glowy. tu przejrzyj strony, coraz wiecej klinik weterynaryjnych ma taki sprzet
      www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=5&gs_ri=psy-ab&pq=tomograf%20komputerowy%20wroc%C5%82aw%20weterynaria&cp=21&gs_id=24x&xhr=t&q=tomografia+komputerowa+weterynaria&es_nrs=true&pf=p&sclient=psy-ab&oq=tomograf+komputerowy+weterynaria&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.43287494,d.Yms&fp=d2a179eb93da8bf&biw=1280&bih=862&bs=1

tu info z jakiegos kociego forum
      " neurologow jako takich takich nie ma, bo na uczelniach nie ma specjlizacji neurologicznej, ale sa lekarze ktorzy zawodowo ida w tym kierunku
      we Wroclawiu dr Marcin Wrzosek
      w W-wie bylam u dr Macieja Lenarcika
      ale slyszalam tez swietne opinie o dr Olkowskim z Milanowka"
      oraz z dogomanii "Dr Petr Srenk, klinika Jaggy w Brnie albo w Pradze (są dwie). Jeżeli będziesz dokładnie śledzić sytuację, to dr czasami przyjeżdża do Polski na konsultacje."

Powodzenia.
      • pani_psowa Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 11.03.13, 14:16
        Dziękuje:)!!!
    • man_lucky Re: Pies- bardzo prosze o pomoc 18.03.13, 21:22
      Zbadajcie pieskowi krew w kierunku hormonu tarczycy. Czasem podobne objawy daje jego niedobór. Najlepiej pełne badanie wraz z poziomem cholesterolu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka