mamaalana1
26.06.13, 10:05
Witam:)
Mam suczkę owczarka szetlandzkiego. Ma 3 lata.
W wieku 1 roku przeszła sterylkę. Od kiedy pamiętam zdarza się jej posikiwanie. Zwłaszcza jak śpi- na fotel, łózko. Nie jest to całkowite opróżnienie pęcherza, ale jest. Zdarza się też przy krzyknięciu (gdy jest wystraszona, a to wrażliwy egzemplarz) np. Długo uczyła się czystości. W ubiegłym roku zrobiliśmy jej usg, badanie moczu. Usg bez zmian, w moczu zapalenie, ph zasadowe, struwity- antybiotyk, specjalna karma. Kolejne badanie-albo oki, albo pojedyncze struwity. Przez jakiś czas było różnie. Posikiwanie zdarzało się. Nigdy nie było tak, żeby dzień w dzień się zdarzało, ale tak raz na miesiąc, na tydzień itp. Trafiliśmy do innego lekarza. Zrobił rtg (chciał upewnić się, że nie ma dużych kamieni)- bez zmian. Badanie moczu- bardzo liczne szczawiany wapnia, ph kwaśne. Karma nadal RC Urinary s/o. Według lekarza te wyniki nie dają odpowiedzi czemu posikuje. Natomiast zasugerował sprawdzenie tarczycy- pies jest z lekka osowiały, ma dość dużą nadwagę. Tylko nigdzie nie mogę doczytać co ma niedoczynność tarczycy do posikiwania?. Robimy morfologię i całą biochemię przy okazji czyli wątroba, nerki , tarczyca, bilirubina i takie tam. Koszt 180 zł z kurierem (laboratorium w W-wie będzie robić). Na razie będę czekać na wyniki. Jak wyjdą oki to nie wiem czego się czepić jeszcze. Może ktoś miał podobny problem. Nie sądzę, że to nietrzymanie moczu po sterylce, bo wydaje mi się, że od samego początku miała ten problem. Pomocy.
Pozdrawiam