07.08.13, 16:35
Od dwóch dni mam w domu szczeniaka wziętego z Hotelu dla zwierząt (mają w tym hotelu tzw "wakacyjne" zwierzęta, ale też kilka psów. tzw "znajd"). Jest to mój pierwszy piesek, dlatego czytałam na internecie, że takie małe (7 tyg.) szczeniaki sikają nawet kilkanaście razy dziennie, a moja sunia siusia "tylko" około 7. Dzisiaj od rana zrobiła siusiu tylko 3 razy. Czy to normalne ?
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: szczeniak 08.08.13, 00:05
      Trol uwaga TROL
    • marysiowna Re: szczeniak 08.08.13, 12:24
      Normalne. Nic się nie martw:-) Najważniejsze, że piesek się załatwia (siku, kupka), a to ile i jak często zależy od każdego psiaka z osobna, oraz pogody (jak jest gorąco będzie więcej pił i więcej sikał).

Teraz przez tydzień daj mu się zaaklimatyzować w nowym miejscu i obserwuj go:
      1. Czy kupka jest normalna (nie biegunka, nie za sucha - przy zatwardzeniu pies piszczy przy defekacji),
      2. Czy nie ma wymiotów,
      3. Czy sika, a kolor moczu jest prawidłowy (słomkowy do ciemno żółtego; nie czerwony, nie brunatny),
      4. Czy się nie drapie, nie wylizuje łap, brzuszka itp.
      5. Czy ma apetyt,
      W drugim tygodniu pobytu podejdź do swojego lekarza weterynarii, który zaleci mu najpierw odrobaczenie, a później dopiero szczepienia ochronne na choroby zakaźne (choroba Rubarta, nosówka, parwowiroza, parainfluenza, ew. leptospiroza) oraz na wściekliznę (obowiązkowa w PL !!! Szczepić należy po 3 m-cu żcyia, a przed ukończeniem 4 m-ca!!! Szczepienie powtarza się co roku!)

Pozdrawiam, M :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka