Dodaj do ulubionych

Padaczka u młodej kotki ??

19.12.13, 13:28
Jestem załamana i przerażona i bardzo proszę o radę ,pomoc może ktoś miał podobny przypadek...
Moja 3 letnia Tosia tydzień temu miała pierwszy atak (albo pierwszy który został zauważony)Leżała na boku wszystkie łapki latały a z pyszczka ciekła ślina :(( .Tego samego dnia od razu weterynarz- szczegółowe wyniki krwi niczego nie wykazały wszystko prawidłowo .Myślałam ,ze to jednorazowy atak ... do wczoraj...
Wczoraj 3 ataki o 6 rano ,10 i 16. wszystkie wyglądają prawie tak samo,ale za jednym razem leżała na grzbiecie łapki znowu latały na wszystkie strony ,kotek łącznie z ogonem cały napuszony ,oczy biegające na wszystkie strony,pazurki wyciągnięte ...i tak ok. minuty ...wszystkie ataki trwają ok. minuty.
Wczoraj znowu pojechałam do weterynarza po recepty.Dostała LUMINAL i wczoraj dałam Jej już pierwszą tabletkę (pół) czekam na to co będzie dalej...

Nie wiem co jest przyczyną,boję sie ,że to ja mogłam w jakiś sposób jej zaszkodzić
W mieszkaniu trwa remont ,który strasznie sie przeciąga ,zeby nie stresować kotka i żeby w tym wszystkim nie siedziała zawiozłam ją do rodziców .U rodziców zawsze dobrze sie czuła i nigdy nie było żadnych problemów a spędzała tam od zawsze miesiąc wakacji (beze mnie) i każde święta. Tylko ,że u rodziców jest teraz beze mnie,a jest strasznie ze mną związana ,nie odstępuje mnie na krok ,zawsze mnie wita w drzwiach,śpimy oczywiście tez razem, słowem tam gdzie ja tam Ona. Czy to możliwe ,że tak przeżywa rozstanie ?? Już chyba na wszystkie sposoby próbuję nie dopuszczać myśli o czymś poważniejszym :(((( .U rodziców jest też spoko kwiatków ,jeszcze to mi nie daje spokoju ale nie zauważyłam żeby coś było ponadgryzane. Dodam jeszcze ,że to taki zwariowany kotek nie raz tą swoją małą główką uderzyła w nogę stoły ..nawet próbowałam znaleźć kask dla kotów ,jeszcze nikt nie wymyślił -a szkoda. Bardzo proszę o jakieś porady ,wskazówki ... tak strasznie się o Nią boje !!!
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Padaczka u młodej kotki ?? 20.12.13, 22:35
      bardzo możliwe, że padaczka ma podłoże emocjonalne
    • mary_ann Re: Padaczka u młodej kotki ?? 21.12.13, 12:24
      Nie, na pewno stres nie może wywołać padaczki, choć oczywiście przy już istniejącej chorobie może sprzyjać wystąpieniu napadu. U młodych kotów padaczka często jest wrodzona i jest skutkiem choroby zakaźnej matki.

www.vetopedia.pl/article130-1-Padaczka_u_kota.html
    • weterynarzwarszawa Re: Padaczka u młodej kotki ?? 01.01.14, 12:59
      Padaczka w tym wieku wskazuje na podłoże genetyczne i prawdopodobnie będzie leczona do końca życia. Luminal jest lekiem pierwszego rzutu w padaczce idiopatycznej, po 3 tyg. od jego stosowania powinno się pobrać krew na poziom luminalu we krwi ( żeby określić stopień wysycenia). Leczenie padaczki wprowadza się gdy napady padaczkowe występują częściej niż 1 x w miesiącu i/lub trwają dłużej niż 5 min. Nie wiem jakie parametry zostały oznaczone z krwi , powinna być zrobiona morfologia, biochemia oraz witamina B1, potas i T4. Do rozważenia wykonanie tomografii komputerowej- dostępne na SGGW w Warszawie ale koszt ok. 500 zł.Pozdrawiam i trzymam kciuki
    • 87stokrotka Re: Padaczka u młodej kotki ?? 02.01.14, 15:01
      Ja również mam chorą na padaczkę kotkę, zawsze dostawała Luminal który najlepiej jej pomagał jednak teraz nasz weterynarz jest na urlopie a nowy nie chce nam przepisać tego środka, proponuje w zamian coś innego. Czy ktoś z was mógłby mi odsprzedać ten lek ?
      • 87stokrotka Re: Padaczka u młodej kotki ?? 02.01.14, 15:02
        Proszę się kontaktować przez mail gazetowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka