Dodaj do ulubionych

Chory senior

02.02.19, 11:20
Witam,
Mój przyjaciel tydzień temu przeszedł dość mocna biegunkę , weterynarz na dyżurze zrobił usg brzucha i wszystko było w normie, podał lekki( antybiotyk, przeciwzapalne). Przez tydzień chodziliśmy do weterynarza do którego dotychczas chodziliśmy.
Wczoraj skoczyliśmy antybiotyk.Niestety pies od dwóch dni jest bardzo osowiały i apatyczny. Czasami mam wrażenie ,że slania się na nogach (tyknie łapy), wczoraj zgłosiłam to lekarzowi ,ale zalecił tylko go obserwować. Normalnie je , załatwia się , nie ma temperatury , jedynie co to czasami się trzęsie.
Weterynarz twiedzi , że to starość i bez dostaniecia i odsłuchania psa stwierdził , że to problemy z sercem i układem krwionosnym ( nie będę tego komentować po prostu zmieniam lekarza) ale mi jego stan nie daje spokoju. Dodam ,że pies to prawie 14 letni labrador.

Czy takie zachowanie może być osłabieniem spowodowanym tą 3 dniowa biegunka i antybiotykami ?
Czy może to być coś poważniejszego ?
Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Chory senior 02.02.19, 13:56
      Na biegunkę u kazdego to najlepszym lekiem jest kilkudniowa dieta
      i przepajanie psa wodą letnią jak nie chce sam pić. Jeżeli w kale pojawia sie krew
      to dopiero do weta. Antybiotyki osłabiają psy podobnie jak ludzi.
      Jedzenie poczatkowo to musi byc tez dietetyczne ryz z marchewką i ciut chudego mieska
      ale nie surowe.Skoro wet uznał że wszystko w porządku to pies nie powinien
      mięć dreszczy, jeżeli ma to znaczy że jest mu zimno. Może tez to
      wynikać z osłabienia . Dawaj tylko ciepłe jedzonka i w niewielkich ilościach aby
      zołądek zaczął normalnie pracować po kilku dniach wprowadż dopiero jego karmę.
      Na spacer tylko na chwilę i jak psina chce do domu to wracaj.
      Stare pieski tak maja żę przy złem samopoczuciu lubią ciepełko.
      Ja tez mam staruszka i piszę z własnych doswiadczeń i obserwacji.
      Czasem też gdy osłabiony to nogi się plączą ale potem wraca
      do normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka