Dodaj do ulubionych

weterynarz do świnek morskich

17.03.05, 14:49
Obiecała mi pani podesłać jakiegoś lekarza, jak podam miasto: Łódź.
świnki nie dało się uratować (ani w klinice dr. Jachmana, ani na
łagiewnickiej). czy istnieje jakiś lekarz, który naprawdę się zna na rzeczy i
widząc chore zwierze potrafi powiedzieć co mu jest? (mówiąc zwierzę, mam na
myśli świnkę morska)
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: weterynarz do świnek morskich 17.03.05, 14:54
      mikaas3 napisała:

> Obiecała mi pani podesłać jakiegoś lekarza, jak podam miasto: Łódź.

mika, czy ty czytujesz swoje watki?
      jesli nie, to poczytaj, pliz.
      • mikaas3 Re: weterynarz do świnek morskich 17.03.05, 15:03
        a czy Ty wiesz o co mnie chodzi?
        podałeś mi adresy lekarzy, jak sam wspomniałeś, że "dobry lekarz, bo wyleczył
        mojego pieska" a ja chcę takiego, któremu, nie raz się udało, tylko taki, który
        to robi dobrze i nie ze źródła strona internetowa
        • rezurekcja mika , wyluzuj 17.03.05, 16:07

mikaas3 napisała:

> a czy Ty wiesz o co mnie chodzi?

I co Ci odpowiedziec? Bo czytam zlosc w Twoich slowach...

Wiem. Chodzi ci o lekarza-specjaliste od gryzoni, w Twoim przypadku o swinke
          morska.
          Specjalistow od gryzoni jest niewielu.
          Dlatego ludzie na roznych stronach internetowych tworza listy takich specjalistow.
          Jedna taka strone Ci podalam. POniewaz jest wlasnie o swinkach,
          prawdopodbienstwo, ze to sa wlasnie _lekarze od swinek_, jest bardzo duze.

Swoje zastrzezenie dopisalam dlatego, ze kilkarotnie na apel "potrzebny lekarz
          dla chomika/szczura/swinki/zolwia" rozne osoby wiedzione potrzebą pomocy
          wpisywaly lekarzy swoich psow czy kotow. Zatem na tej "swinkowej liscie" tez
          taki lekarz ogolny moze sie znalezc.

Jesli nie cchesz korzystac z adresow podanych przeze mnie mozesz poszukac sama.

1. Sposob pierwszy. Metoda Sigurda
          bierzez ksiazke telefoniczma i dzwonisz po kolei do kazdej lecznicy, pytajac,
          czy jest lekarz od swinek. Nie : czy przyjma ze swinką tylko czy jest lekarz od
          swinek. W weilu lecznicach pwiedza ze nie ma. CZasem mowia, ze dzis nie
          przyjmuje, bedzie jutro/pojtrze, we czwartek. Tak znalazlam "wicerodzinnego"
          moich szczurow.
          2. Sposob drugi. Internet
          a) Szukasz stron poswieconych swinkom morskim.
          1. Sprawdzasz, czy jest wykaz lekarzy. Nie zawsze jest. Natomiast zawsze jest
          prawdpobienstwo, o ktorym pisalam wyzej, ze ktos wpisze dobrego lekarza ale
          nieznajacego sie na gryzoniach.
          2. Sprawdzasz, czy jest forum. Na forach czesto jest osobna strona poswiecona
          lekarzom. Mozesz spytac. Ale fora maja to do siebie, ze czasem do Twojego postu
          bardzo dlugo nikt nie zajrzy.
          b) Szukasz na roznych forach tematycznych poswieconych zwierzetom. Kilka takich
          jest, adresow nie znam, bo zaplatalam sie tam przypadkowo, miejsca nie
          zagrzalam i adresu nie zapisalam. Trzeba pogooglac (=poszukac na wyszukiwarce
          www.google.pl).
          adresy niektorych lecznic lub nazwiska lekarzy sie powtarzaja, to moze byc
          wskazowka dla Ciebie.
          lekarz znajacy sie na swinkach morskich znaja sie tez na szczurach, chomikach,
          krolikach i innych tchorzofretkach czy szynszylach. Wiec mozesz szukac tez na
          stronach poswieconych tym zwierzetom. Jesli znajdziesz jakiegos lekarza, ktory
          jest specjalista od gryzoni, nie ma wsrod tych, ktorych Ci podalam, poinformuj
          mnie o tym. Robie spis "szczurnietych" lekarzy.

3. Sposob trzeci ani nastepny nie przychodzi mi do glowy.

Ja korzystam z Internetu i dopytuje telefonicznie.
          Tak znalazlam okuliste dla swojego psa.

> podałeś mi adresy lekarzy, jak sam wspomniałeś,

po pierwsze, ja caly czas piszę o sobie w rodzaju zenskim, wiec nalezy
          przynajmniej domniemywac, ze jestem kobietą.

po drugie, nie napisalam, ze wszyscy lekarze z podanej przez mnie listy nie
          znaja sie na swinkach.

Wyrazilam tylko swoja obawe, ktorej przyczyne wyjasnilam powyzej.

> że "dobry lekarz, bo wyleczył
          > mojego pieska" a ja chcę takiego, któremu, nie raz się udało, tylko taki, który
          >
          > to robi dobrze i nie ze źródła strona internetowa

Aaaaaaaaaaaa, to musisz osobisty nawiazac kontakt z innymi hodowcami swinek z
          Łodzi.
          Ta chyba jedyna skuteczna metoda.
          Bo pani Awa jako osoba z WArszawy raczej nie bedzie osobiscie znala lekarzy od
          swinek morskich w Lodzi. I przypuszczam - nie jestem pewna, ale przypuszczam -
          tez tez moze korzystac wlasnie z Internetu zeby dobrac lekarza Twojej swince.

Rozumiem, ze jestes rozzalona po starcie zwierzatka. Wspolczuje z powodu
          smierci swinki.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka