Dodaj do ulubionych

kiedy uśpić psa?

13.04.05, 18:10
Moja jamniczka ma zaawansowanego raka... zdarza się jej już popuszczać mocz.

Jak poznać, że już trzeba skrócić jej cierpienie? Czy mam czekać, aż zacznie
piszczeć po nocach, nie chcę doprowadzić do tego, żeby cierpiała, a też nie
chcę się za bardzo pospieszyć.
Czy są jakieś wcześniejsze objawy, na które mam zwrócić uwagę i które powiedzą
mi, że to już czas? zachowanie?

Jak więc rozpoznać ten właściwy moment?

proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: kiedy uśpić psa? 13.04.05, 19:16
      Decyzja o uspieniu należy tylko i wyłącznie do właściciela. Lekarz może jedynie
      sugerować ale nie może podjąć decyzji. Jedynie właściciel zna swojego pupila i
      potrafi podjąć decyzję, czy pies cierpi czy też nie. Oczywiście istotne jest tu
      również zdanie lekarza, który jako jedyny potrafi przewidzieć efektywność
      leczenia, postępowanie choroby itp.
      Niestety nikt w tej decyzji Ci nie pomoże a nawet nie powinien. Sama musisz do
      tej decyzji się "przyzwyczaić" aby nie mieć do nikogo pretensji, również do
      samej siebie.
      Jeśli chodzi o Twój przypadek nie chcę ani Cię od tej myśli odwodzić ani też
      nakłaniać. Chciałabym jednak zauważyć, że jeśli Twoja suczka jest otyła, jest
      po sterylizacji w podeszłym wieku ma prawo nie trzymać moczu. Jest to sytuacja
      zadarzająca sierównież u ludzi. Nie jest to więc wyznacznik jakiejś
      niedołężności.
      Jeśli mowa o nowotworach to jak zapewne wiesz jest ich wiele, dotyczyć mogą
      różnych narządów. Niesktóre z nich powodują szybkie zmiany zaburzające
      fizjologię zwierząt niektóre wcale nie.
      Często właściciele żyją myślą, że ich pies ma nowotwór i dopatrują sie jego
      wyników a ich wciąż brak. Stąd też ważne jest miejsce nowotworu (jaki narząd
      jest zajęty, czy też narządy), i to jak szybko on rośnie i w jaki sposób
      wpływa na konfort życia Twojego psa.
      Dla mnie to właśnie KOMFORT ŻYCIA Twojego psiaka jest wyznacznikiem podjęcia
      tak przykrej decyzji.
      Jeśli zamieniając się z tym psem na role nie chciałabyś tak żyć już znasz
      odpowiedź na swoje pytanie. Jeśli jednak Twój pies poza np: guzami gruczołów
      mlekowych i tego, że co jakiś czas nie trzyma w nocy moczu poza tym jest
      radosnym i uśmiechniętym psem to równiez decyzja należy do Ciebie.
      Nie uważam aby rosądnym było czekanie do pierwszych oznak męczarni (pisków
      nocnych - proszę ich nie mylić ze snami :).
      Na ogół właściciele decyje podejmuja kiedy pies ma problemy z samodzielnym
      poruszaniem się to dla większości jest najczęstrzy wyznacznik niezbyt
      przyjemnego życia.
      Niestety z tym problemem każda rodzina pozostaje sama - pozdrawiam ava

Jeśli masz ochote proszę opisz dokłądniej problemy Twojej suczki, być nad
      niektórymi można popracować. Jej wiek, stan w jakim się znajdue przebyte
      choroby o ile oczywiście masz ochotę.
      • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 15.04.05, 16:36
        bardzo dziękuję za odpowiedź, potwierdziła moje odczucia.

Psina jest psem po przejściach, z drugiej ręki, miała poważnyne problemy
        emocjonalne, z których została wyciągnięta naszą siłą woli.

Do wczoraj była bardzo radosna, stąd wątpliwości.
        Ma wrodzoną wadę serca, a nowotwór rozlazł się już po całym brzuchu.
        Niestety dziś w nocy zaczęła krwawić, więc to dziś jest chyba jej ostatni dzień ;(

Chciałabym prosić jeszcze o jedną radę... Nasz drugi pies jest bardzo
        przywiązany do jamniczki, boję się, że jej nagły brak może w negatywny sposób
        wpłynąc na niego. To jest seter-facet, pięciolatek, pies bardzo uczuciowy.
        W tej chwili nie odstępuje jamniczki na krok, leży przy niej i nie je.

Jak mu pomóc przejść przez tę sytuację? Czy natychmiast usunąć rzeczy jamniczki?
        czy robić to stopniowo? jakieś leki uspokajające w razie czego?

Proszę o pomoc...
        • avasawaszkiewicz Re: kiedy uśpić psa? 15.04.05, 19:10
          Jest to bardzo trudne pytanie, które stawiają sobie w podobnych sytuacjach
          również ludzie. Czy lepiej jest pozostawić pamiatki po utraconej osobie (nie
          mówie nawet o śmierci), czy też je usunąć aby nie pamietać o bólu po jej
          stracie - jak będzie łatwiej?
          Niestety na to pytanie odpowiecie sobie, albo nawet i nie --> sami ale pewnie
          po fakcie!
          Na Waszym miejscu usunęłabym jednak wszystkie rzeczy. Podejrzewam, że może być
          mu wówczas łatwiej choć z Twojego opisu wnioskuję, że czy tak czy siak będzie
          to dla niego trudny okres. Trzeba będzie jednak dać mu trochę czasu,
          na "zapomnienie".
          Oczywiście ewentualnie jeśli będzie wykazywał wyjątkowy niepokój po stracie
          przyjaciółki będzie można mu podać leki uspakajające ale są to leki na bazie
          narkotyków (uzależniające) stąd na Waszym miejscu starałabym się w jakiś sposób
          postarać się tę możliwość wykluczyć.
          A może Wasz pies Was zaskoczy i okaże się, że jako jedyny (bo przecież sam już
          wie, że nie jest dobrze) podejdzie do sprawy w sposób zgodny z naturą???
          3 mam za to kciuki z CAŁEJ SIŁY --> ava

PS choć wiem, że nie jest to dobry moment ale możecie również przemyśleć
          kwestię adopcji psiaka aby wypełnić i sobie i jemu lukę w serduszku choć
          również różnie się to kończy
          Tym razem równiez tylko Wy będziecie wiedzieć co jest najrozsądniejsze w tym
          wypadku!!!
          • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 18.04.05, 15:56
            Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź... piątek był ciężki...

ale już za nami...
            i rzeczywiście myślę o drugim psie, musimy jednak trochę przeboleć odejście
            naszego małego pieska,

pozdrawiam, dziękuję raz jeszcze!
            • rezurekcja Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 09:08
              wyrazy wspolczucia.
              Rozmazalam sie. Zwlaszcza z powodu tego drugiego. Jak sie teraz zachowuje?

• pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 11:49
                Drugi psiak zmienił miejsce pobytu, przeniósł się ze swojego miejsca na miejsce,
                gdzie spała jamniczka... o wiele za małe, jak na niego miejsce... i twarde, bo
                już bez materacyka i koca...

za radą naszej ekspertki wszystkie rzeczy jamniczki zostały wyrzucone, żeby
                usunąć wszystkie bezpośrednie zapachy...

zaczynam nabierać przeświadczenia, że musze szybko "kupić psa mojemu psu", bo
                muszę czymś odwrócić jego uwagę, ale nie wiem, czy w takiej sytuacji lepiej
                kupić psa tej samej rasy, czy zupełnie innego, piewszy raz nie wiem, co robić...

Psisko cierpi w milczeniu, czasem na spacerze zawraca i leci do domu sprawdzić
                (chyba), czy jamniczka wróciła...

krótko mówiąc były dwa psy, nie ma właściwie żadnego... minęło już trochę czasu,
                mam nadzieję, że to minie, bo serce kroi mi się podwójnie...

Wczoraj pierwszy raz przyszedł do mnie sam i położył mi łeb na kolanach, a więc
                do przodu!

dziękuję za pytanie i troskę...
                pozdrawiam...
                • wiesia.and.company Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 13:28
                  Bardzo Ci współczuję i Twojemu pieskowi. Czy też chcesz jamniczka (siłą rzeczy
                  porównuje się go z poprzednikiem), czy jednak innego, małej rasy, bo wydaje się
                  że i Twój piesek ma instynkty opiekuńcze.
                  Raz jeszcze z wyrazami współczucia
                  Wiesia
                  • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 13:43
                    ehhh... nie wiem, ze względu na sensacje alergiczne wskazany byłby pies
                    długowłosy, tylko tego typu sierść nie powoduje kłopotów,
                    stąd u mnie setery i jamniki...

wszystkie moje psy zawsze były z drugiej ręki, z przypadku, ale teraz chyba
                    trzeba będzie działać szybko, a nie czekać na potrzebującego czworonoga, tylko
                    po prostu kupić malucha...

Niedawne moje plany obejmowały zakup trzeciego psa, gordona, ale teraz nie wiem...
                    może i gordona i jamnika? ehhh...

dziękuję za ciepłe słowa, przekaże dużemu...
                    • rezurekcja Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 13:59
                      pies_burek napisała:

> wszystkie moje psy zawsze były z drugiej ręki, z przypadku, ale teraz chyba

w schroniskach jest duzy wybor roznych siersci i ras.
                      • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 14:07
                        tak, wiem...niestety w tej chwili nie ma żadnego, który miałby "pewną" sierść,
                        nie chcę fundować żadnemu psu ponownego powrotu do schroniska, bo nagle się
                        okaże, że to jednak nie ta sierść...

niestety, to musi być rasowy pies długowłosy, z taką właśnie sierścią, jak
                        setery, czy jamniki długowłose, ponieważ tylko taki rasowy psiak zagwarantuje
                        mi, że nie trzeba będzie jemu i nam robić krzywdy niepotrzebnym rozstaniem.

Jeden taki przypadek mam już za sobą i nigdy więcej...
                        • avasawaszkiewicz Re: kiedy uśpić psa? 19.04.05, 21:21
                          Ciesze się bardzo, że ta przykra sytacja w domu jakoś się jednak powoli zaczyna
                          układać.
                          Co do wyboru psa to chciałabym jednak zwrócić uwagę na jeden dodatkowy aspekt
                          tej decyzji. Być może, i tak zapewne myśli większość z nas Twój stęskniony
                          jeszcze za przyjaciółką seterek przyjmie kolejnego kompana jak ją i będzie
                          otaczał go podobną opieką. Może jednak stać się również na odwrót. Twój psiak
                          może stać się agresywny, zwłaszcza w kierunku sczeniaka, często psiaki nie
                          lubia zapachu młodzierzy ich nadmiaru energi, podlizywania się właścicielom
                          itp.
                          Identycznie ze względu na swoje terytorium, które dzielił ze swoja jamniczką
                          podobnie może postąpić z psem dorosłym. Stąd moja prośba aby decyzję co do
                          wyboru psiaka uwarunkowac również jego zdaniem. Skoro wciąż jesczez pamieta o
                          swojej przyjaciółce może być zazdrosny o innego psa, zły na niego i nie
                          pozwalać mu zajmować jej miejsca. Oczywiście z CAŁEGO SERCA Wam tego nie życze
                          ale chciałam mimo wszystko o tym przypomnieć.
                          Stąd proszę Was abyście w przypadku wyboru jakiegos psa zastrzegli,że być może
                          będzicie musieli go zwrócić.
                          Pozdraiwam Was i ściskam bardzo serdecznie - ava
                          • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 20.04.05, 12:41
                            oczywiście!
                            jak dotąd... to on był tym młodszym... teraz sytuacja się odwróci, więc jesteśmy
                            przygotowani, że może nie być łatwo... i że to właściwie on będzie wybierał...

i to prawda, że Duży od jakiegoś roku bardzo spoważniał i ma szczeniaki za nic,
                            ale cierpliwie znosi ich szaleństwa, a jeśli przeginają, ustawia je bardzo
                            szybko dając do zrozumienia, czego sobie nie życzy, a co toleruje...
                            słuchają go :)
                            zawyczaj udawało się bezkolizyjnie wprowadzić nowego członka rodziny, więc mam
                            nadzieję, że i tym razem uda...

w tej chwili problem polega czymś innym... Duży leci za każdym jamnikiem,
                            którego zauważy, oczekując, jak sądzę, że to nasz Mały Piesek, a do tego, jest
                            bardzo rozczarowany, gdy się okazuje, że to nie ona...

ale w domu jest coraz lepiej...
                            wczoraj wrócił na swój fotel, więcej je, częściej się "uśmiecha"... jestem
                            dobrej myśli...

Dotarła do mnie informacja o 7miesięcznym jamniku, który jest do oddania,
                            dziecko się go boi (?!), jedziemy dziś z Dużym zobaczyć delikwenta, może już
                            dziś będzie nas więcej?!
                            • rezurekcja Re: kiedy uśpić psa? 20.04.05, 13:29
                              powodzenia zatem.
                            • avasawaszkiewicz Re: kiedy uśpić psa? 20.04.05, 23:44
                              3 mam kciuki napisz co i jak :) - ava
                              • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 21.04.05, 10:09
                                awaria :((((

gdy o tym jamniku rozmawialiśmy telefonicznie, to był to jamnik długowłosy,
                                ale jakimś dziwnym trafem na żywo okazało się, że to szorstkowłosy psiak, czyli
                                najgorsza z mozliwych sierści...

w nocy chyba po prostu przeszedł metmorfozę...?

Pani po prostu myślała, że jak go zobaczę, to mi serce zmięknie i wezmę go
                                pomimo alergii...
                                no i zmiękło! ale i tak nie mogę ;((( od razu chusteczki poszły w ruch...

teraz jest mi tylko smutno... szukam dalej...
                                już mi się nie spieszy, bo Duży przebolał chyba, kilka razy dziennie
                                "przypomina" sobie o Małej i szuka, rozgląda się, czasem położy się na jej
                                starym miejścu, ale coraz rzadziej...
                                jeżeli nie znajdę do końca maja "używanego" :) pieska, kupię malucha, który już
                                się urodził, będzie go można zabrać właśnie pod koniec maja...

Duży jeszcze go oczywiście nie widział, ale sądzę, że takiego malucha będzie mu
                                łatwiej zaakceptować... zobaczymy jak będzie...

dziękuję za te wszystki trzymane kciuki!
                                :) pozdrawiam!
                                • masza666 Re: kiedy uśpić psa? 17.07.05, 23:21
                                  Hej:)
                                  I co? Kupiles pieska? Jesli tak to czy sie polubily?
                                  • pies_burek Re: kiedy uśpić psa? 18.07.05, 19:09
                                    ehhh... nie kupiłem :(

nagła zmiana pracy, sporo wyjazdów, duży psiak jeździ ze mną,
                                    a ze szczeniakiem byłoby trudno...
                                    więc temat odłożony na później, ale na tylko trochę później! :)

póki co, duży rozkoszuje się jedynactwem i ciągle rozgląda się za jamnikami...
                                    • anais_nin666 Re: kiedy uśpić psa? 19.07.05, 00:15
                                      Czyli pies sie rozbestwil?! :) Poczul smak rozpieszczenia! Moze niech
                                      rozsmakowuje sie w swym jedynactwie i nadal podziwia jamniczki li tylko na
                                      podworku?
                                      Pozdrawiam Ciebie i pieska:)
                                      • wiesia.and.company Re: Powodzenia w realizacji podjętej decyzji 19.07.05, 10:13
                                        Że decyzja już zapadła, to wiemy. A może uda Ci się zrealizować plan w czasie
                                        urlopu? (jeśli niebawem, to bardzo dobrze). Jest wtedy czas na przyglądanie się
                                        domownikom, ewentualne interwencje, dopieszczanie.....
                                        Jest też podobno, rozkręcająca się strona, gdzie umieszczane są informacje o
                                        jamniczkach do adopcji www.jamniki.com - może tu coś?
                                        Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka