Dodaj do ulubionych

Obroża KILTIX

08.07.05, 15:12
Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat obroży przeciw kleszczowej Kiltix
firmy Bayer.Mam czteromiesięcznego szczeniaka z którym za kilka dni jade na
mazury.Czy zakupienie tej oboży wystarczy ,czy też lepiej zabezpieczyć go
przeciw kleszczom w inny sposób.Za informacje bardzo dziękuje
Obserwuj wątek
    • rossanka Re: Obroża KILTIX 08.07.05, 15:44
      kup tez specjalny spray anty pchlom i woogle .
      i naluz ta obroze
    • 1mzeta Re: ZAPYTAJ LEKARZA 20.07.05, 00:06
      z tego co ja się orientuję to trzeba sprawdzić od jakiego wieku można u psa
      stosować konkretne preparaty i środki tego typu, weterynarz mojego psa
      powiedział mi, że jednocześnie nie należy stosować kilku środków w tym samym
      czasie, także nie jestem przekonana czy jest to dobry pomysł zwłaszcza jeśli
      chodzi o szczeniaka ( co za dużo to nie zdrowo ) więc najlepiej wybrać się do
      specjalisty żeby psiakowi nie zaszkodzić i nie mieć kłopotów . Co do obrózy
      KILTIX na pchły u mijego psa działała rewelacyjnie - żadnej nie załapał, a czy
      jest w stanie pcheł się pozbyć to nie wiem bo mój psiak nigdy takowych nie
      posiadał (dzięki Bogu ), natomiast kleszcze i tak gdzieś się doczepiły do
      niego, ale (tak stwierdził weterynarz)dzięki tej obroży stosunkowo kleszcz
      szybko pada i nie zdąża wpuścić do organizmu psa toksyn. Teraz "testujemy" z
      Jaśkiem FRONTLINE SPRAY firmy Merial- to można stosować u szczeniąt od 2 dnia
      życia. Może zapytaj o ten preparat i porównaj opinie ? Powodzenia.
      • civi1 Re: ZAPYTAJ LEKARZA 20.07.05, 08:22
        moge Cie ucałowac?? jak ja napisałam, ze u szczeniaka nie powinn się stosowac 2
        rzeczy na raz (pominawszy sens takiego stosowania) to oberwałam. a już myslałam
        że miałam zwidy słuchowe :*
    • joan1973 Re: Obroża KILTIX 20.07.05, 08:48
      moj pies miał obroże kiltix założoną w wieku 5 miesięcy (w ubiegłym roku),
      kupiliśmy u naszego weta, i tam odrazu na szyję:) nosiła ja przez cała wiosnę i
      lato, zadnej pchły czy kleszcza, chociaż buszowała w lesie, nad wodą, w
      karzakach. Niczym więcej jej nie zabezpieczaliśmy. Wydaje mi się, że nie trzeba
      używac 2 róznych preparatów, jeden - skuteczny wystarczy, poza tym spraye
      stosuje się co jakiś czas (1 lub 3 miesiace - poprawcie jesli się mylę), obroże
      zakłądasz raz i pies nosi ją przez kilka miesiecy. W przypadku Kiltixa to chyba
      7 miesięcy - w tym czasie cały czas zabezpiecza. Jesli chcesz użyć 2 róznych
      preparatów dopytaj czy mogą być stosowane jednoczesnie (np. obroża + spray lub
      proszek) - czy nie zachodzą jakies interakcje (składniki przeciez moga "się nie
      lubić")
    • avasawaszkiewicz Re: Obroża KILTIX 20.07.05, 14:02
      Wśród obróżek jest ona jedną z najskuteczniejszych. Możesz ją użyć nawet u
      swojego szczeniaka. Jednak z czasem traci ona swoją siłę :). W przypadku
      szczeniaka proponowałabym wymineniony niżej frontlaine.
      Wybór tak naprawdę zależy jednak od właściciela. Obróżkę pies powinien mieć
      cały czas i ma ona dość intensywny zapach, zaś forontline również ostro pachnie
      ale tylko przez kilka dni za to działa dużo krócej więc w sumie wychodzi drożej.
      Raczej nie powinno stosować się obu preparatów naraz gdyż nie ma ku temu
      wskazań i nie podnoszą one ochrony.
      Pozdrawiam - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka