ally123 08.09.05, 15:03 Witam, wczoraj wieczorem podrapal mnie moj przestraszony kot. Nie wychodzi, jest kotem domowym. Czy jest konieczne szczepienie sie na tezec?Od ostaniego szczepienia minelo ponad 12 lat.Rana nie jest zaogniona. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiesia.and.company Re: Podrapanie przez kota a tężec 08.09.05, 15:20 Ja bym nie robiła zastrzyku. Byłam podrapana przez moje koty nieraz, czasem bardzo mocno), jestem podrapana i będę drapana. Byłam drapana i ugryziona przez koty wolno żyjące. Czasem (po wolno żyjących) trochę mi się wolniej goiło. Normalna dezynfekcja, albo tylko wytarcie w np.papier toaletowy, żeby krew nie kapała. Żadna z moich znajomych, też drapanych, nie robiła zastrzyku przeciwtężcowego. Nie sądzę, żeby była konieczność, zwłaszcza że to Twój kot domowy, niewychodzący. Czy jeśli Ty niechcący kogoś drapnąłeś, to ta osoba leciała robić zastrzyk? Nie obawiaj się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiesia.and.company Re: Podrapanie przez kota a tężec 08.09.05, 15:22 Aha, nie jestem ekspertem, tylko użytkownikiem kotów, głównie właściwe przez nie używanym w celach obopólnej przyjemności. Poczekaj na odpowiedź Pań Ekspertek. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Podrapanie przez kota a tężec 08.09.05, 16:58 O tym oczywiście powinien zadecydować lekarz medycyny, a nie weterynarii, więc jakby troszkę NTG. Jednak dodam parę słów od siebie. Byłam podrapana i pogryziona przez koty chyba milion (?) razy z racji wykonywanego zawodu, no i z racji tzw. "syndromu białego fartucha" - chodzi o to że najbadziej chory kot na stole u weta dostaje nadludzkiej siły i walczy zaciekle o godnosć osobistą :) ANI RAZU nie zdarzyło mi się jeszcze z tego powodu szczepić sie na tężec. Zwykle wystarczyło po podrapaniu/pogryzineiu zdezynfekować ranę by zagoiła sie bez problemu. Jeśli jednak Twoje podrapanie bardzo Cie niepokoi, zwróć się do swojego lekarza rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś