Dodaj do ulubionych

Jak podawać psu jedzenie strzykawką jak nie chce:(

14.09.05, 11:47
Mój piesek został pogryziony przez Pitbulla. Ma połamaną szczekę, niestety nie
może miec na to zabiegu bo ma duży kamień nazębny. Kości muszą sie zrosnąć
same. Daltego na 3 tyg wterynarz zaloyzł mu taki kaganiec z grubego plastra i
piesek nie moze otwierac pyszczka zeby mu sie wszystko zrosło. Mam mu podawac
jedzenie z puszek rozdrabniane z wodą. Podawać strzykawką przez mały otwór w
pyszczku. Tylko że on się wyrywa...i nie ma szans podawania mu tego:( Czy
znowu bedzie leciał na kroplówkach , koljne dzni??? :( Poza tym jak rozdrobnić
mu to jedzenie skoro to mięso z puszki nawet rozdrobnione blokuje się w
strzykawce ?:(:(:(

Proszę o odpwiedź.
Pozdrawiam.
I.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja a moze 14.09.05, 12:07
      ivi21 napisała:

> Podawać strzykawką przez mały otwór w pyszczku. Tylko że on się wyrywa...i

boi sie przypuszczalnie.
      a czy mzesz podawac male ilosci na palcu a on by to jakos zlizal?

> Poza tym jak rozdrobnić
      > mu to jedzenie skoro to mięso z puszki nawet rozdrobnione blokuje się w
      > strzykawce ?

zmielic w malakserze na absolutna papke?
      strzykawke oczywiscie najwieksza z mozliwych. Ewentualnie przyjrzyj sie
      sprzetowi do dekorowania tortow kremem. To tez sa takie olbrzymie strzykawy z
      wymienialnymi koncowkami, dajcymi albo gladki szlaczek albo karbowany. MOze
      takei beda lepsze?
      Albo butelka plastykowa z dlugą waską szyjką zakonczoną dziurka, wtedy latwiej
      strzyknac pokarm do biednego pyszczydla. Moze smoczek na flaszke nalozyc?

Ja musialam podawac tylko lekarstwo ale za to szczurom. Jak mysmy sie umeczyli,
      szczury i ja...
      • jottka Re: a moze 14.09.05, 12:33
        strzykawka jest twarda i może go jakoś urażać (no bo zapewne trzeba ją oprzeć na
        pysiu), może dlatego sie wyrywa?

może spróbuj z miękką, plastykową rurką odp szerokości? taką rurkę można
        zamocować na strzykawce czy plastykowej butelce, no najlepsza byłaby taka z
        nasadką na zakrętce, są takie z wodą mineralną, ale nie wiem, czy średnicy nie
        mają za małej

i rzeczywiście to mięso trzeba na absolutną paciaję rozdrobnić (i jeszcze
        przetrzeć przez sitko), bo przecież on to może tylko łykać - nie wiem, czy on ma
        jakieś zalecenia dietetyczne, ale może posmaruj najpierw ten aplikator czymś o
        smacznym dla psiny zapachu, daj spokojnie obwąchać, a dopiero potem próbuj karmić

a w ogóle zapytaj weta, może można jakiś wywar z witaminami czy coś mu na
        początku podawać, płyn najmniej uraża, a może sie przyzwyczai do karmienia tą metodą

apropo strzykawek do ciasta to istnieje też metoda dekoracji typu ucięty róg
        woreczka foliowego wypełnionego solidną treścią - łatwo sie z niego wyciska. co
        trzeba, a jest miękki, więc nie będzie urażał psa

tzn. bierzesz odp wielkości worek foliowy, wkładasz stosowną ilość jedzenia
        (papkę, nieprzesadnie płynne), zaciskacz czy skręcasz mocno worek, żeby ci sie
        taka bulwa zrobiła i delikatnie ucinasz koniuszek, wtedy zawartość wypływa za
        lada pociśnięciem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka