jkobuu 25.10.02, 07:24 Witam! Jakie jest prawidłowe ph kociego moczu, moja kota ma szczawiany w moczu, czy toozn,że jest on zbyt kwaśny? z góry dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: PH kota 26.10.02, 20:05 Prawidłowe pH kociego moczu waha się w granicach lekko kwaśnego – 6,5 – 7,0 Jeśli twój kot wytrąca w moczu szczawiany tzn że jego mocz nie jest już lekko tylko kwaśny. Odpowiedź da ci wynik analizy moczu – znajdziesz w nim punkt – odczyn. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: PH kota 28.10.02, 09:22 adam.pietron napisał: > Prawidłowe pH kociego moczu waha się w granicach lekko kwaśnego – 6,5 > 211; 7,0 > Jeśli twój kot wytrąca w moczu szczawiany tzn że jego mocz nie jest już lekko > tylko kwaśny. > Odpowiedź da ci wynik analizy moczu – znajdziesz w nim punkt – odcz > yn. > Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedź. Przepraszam,że tak Pana męczę z tym moim kotkiem :) ale chciałbym wiedzieć jak najwięcej. Robiłam kotu bad moczu i USG. Ma zapalenie pęcherza i piasek na nerkach. Karmię ja karmą dietetyczną "oxelate", którą niestety kotka je niechętnie. Próbowałam namaczać karmę wodą, rosołem ale tego wcale nie chce jeść. Ciągle zagląda,żeby jej dac coś innego (miauczy pod lodówką). Niestety kicia musi jeść tylko tę karmę, nie można ją karmić niczym co jest nośnikiem wapnia, a ona tak lubi jogurty... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: PH kota 28.10.02, 19:37 Producenci karm dopuszczają wymianę 20% jej dziennej ilości na inne jedzenie np te które kot lubi. Podwyższyć czyli uzasadowić mocz kota można próbowac jeszcze w jeden sposób choć nie wiem czy twojemu kotu bedzie się on podobał - możesz zastapić zwykłą wode do picia mineralną wodą Jana - ja tak robie i skutkuje. Oczywiście jeśli twojemu kotu nie będzie przeszkadzał jej specyficzny zapach i smak! np ja nie moge powiedziec żebym ja lubił. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: PH kota 29.10.02, 07:26 Dziekuję za wskazówkę. Zobaczymy czy będzie piła. Dzisiaj rano moja kicia znowu siusiała malutko. Już nie wiem co robić,mam wrażenie,że nic nie pomaga. Przez 5 dni dostawała zastrzyki ,teraz dziennie antybiotyk + 2x dz. ćwierc tabletki (2 rodzaje).Mam nadzieję,że w koncu cos sie ruszy. W połowie listopada idę na kontrolne badanie moczu. Odpowiedz Link Zgłoś