Dodaj do ulubionych

kot nie pije!

06.02.06, 16:36
Od pewnego czasu, tj. pd paru tygodni, mój kocur wcale nie pije ody. Wcześniej
też nie pił jej zbyt dużo, ale teraz w ogóle przestał. Kupiłam mu nawet kovie
mleko aby zachęcić go do picia, ale nic z tego.
Czy powinnam się niepokoić?
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: kot nie pije! 06.02.06, 18:51
      Witam.
      To trochę dziwne , że kot odmawia całkiem picia wody.
      Czy jesteś pewna , że wcale nie pije? Bo może popija z innego źródła , niż Ty
      mu propnujesz?
      Czy jest trzymany w domu, czy wychodzi też na dwór?
      A w jakim wieku jest kot? I czym jest karmiony?
      Czy ma apetyt?
      I czy zauważyłaś coś jeszce niepokojącego w jego zachowaniu, wyglądzie?
      Czy załatwia się bez problemów?
      Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam -Gagik
      • ewaczek5 Re: kot nie pije! 06.02.06, 19:32
        Prawda jest taka, że jako że jest to kot wychodzący (zresztą ten sam, który
        teraz przyzwyczaja się do psa ;)) to nie wiem czy na pewno nie pije. Niestety
        nie wiem też nic o jego odchodach, jako że swoje potrzeby załatwia na zewnątrz.
        Apetyt ma ogromny. Zresztą właśnie dlatego przeszedł ostatnio na karmę light, bo
        brzuch mu wisi :/.
        Dostaje jedzonko trzy razy dziennie, trochę mięsa z puszki i garść suchej karmy.
        Jedna puszka wystarcza mu średnio na 2 dni.
        Nie wiem , ale może lubi na przykład podjadać śnieg i dlatego gardzi moją wodą :).
        Pozdrawiam
        • gagik.geworgian Re: kot nie pije! 07.02.06, 18:16
          Witam.
          W takim razie bardzo możliwe , że kot znalazł sobie poza domem jakieś źródło
          wody, możliwe też , że podjada śnieg. Jeśli nie widzisz poza tym nic
          niepokojącego , to myślę , że nie ma powodu do niepokoju , ale warto kota
          oczywiście obserwować, by zauważyć jeśli będzie się działo coś niepokojącego.
          Warto też jego jedzonko rozrabiać z wodą, czy rzadkim rosołkiem i w ten sposób
          będzie pewność, że trochę wody wypił. Picie odpowiedniej ilości wody jest
          bardzo ważne , chociażby po to , by nerki i cały układ moczowy mógł prawidłowo
          funkcjonować.
          Pozdrawiam - Gagik
          • jul-kot Re: kot nie pije! 09.02.06, 16:31
            Witam!
            Postaw kotu dużą ( 2litry ), płaska miskę z czystą wodą. Zwykle koty chętnie
            piją z takiego naczynia, bo woda w dużej objętości dłużej zachowuje świeżość.
            Moim zdaniem kot nawet wychodzący powinien mieć wodę, jak również kuwetę w
            domu, wtedy widać jakie robi kupki i jak siusia, czy nie ma np. syndromu
            urologicznego, o co łatwo, zwłaszcza jeśli mało pije.
            Pozdrawiam, Juliusz.
            • ewaczek5 Re: kot nie pije! 10.02.06, 12:25
              Spróbuję z tą dużą miską.
              Kot ma kuwetkę, z tym że z niej wcale nie korzysta. Jeśli chce się załatwić to
              po prostu wychodzi na dwór.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka