10.02.06, 19:19
Mamy pieska, od trzech tygodni.Teraz ma 7 tygodni i strasznie gryzie - nie
tyle sprzęty, co nas.Najbardziej lubi ręce, a im jest starszy, gryzie coraz
mocniej.Wiem, że4 szczeniaki gryzą, ale aż tak.Moje wcześniejsze psy tak sie
nie zachowywały.Mozna go pogłaskać tylko kiedy śpi.Potem gryzie.Jak go
oduczyć?Czy jest to możliwe, czy po prostu z tego wyrośnie?
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: gryzienie 12.02.06, 16:51
      Witam.
      Powodów takiego zachowania może byc kilka.
      Jeśli to samiec, to warto sprawdzić , czy pies nie jest wnętrem.
      Spotykałem się z mlodymi psami, które były wnętrami i mimo, że były jeszce
      szczeniakami przejawiały już agresję w stosunku do ludzi i gdy im się coś nie
      podobało, chciały zwrócić na sibie uwagębawic się lub tez bez widocznego powodu
      gryzły właścicieli w ręce.
      Inny powód to taki, że szceniak chce się bawić , a ręce traktuje jako przedmiot
      tej zabawy. W takim wypadku psa należy stanowczo odsunąć i nie pozwalać mu na
      gryzienie rąk, ale jednocześnie podsunąc mu jakąś zabwkę, której gryzieniem
      mógłby się zająć.
      Następny powód grzyzienia rąk jest najbardzie dla Was "niebezpieczny" .
      Albowiem taki zapędy do gryzienia rąk mają psy, które mają silnę tendencję do
      dominacji i w ten sposób chcą pokazać, że to one są najważniejsze w Waszym
      stadzie (w Waszej rodzinie). Taki pies , jeśli nie jest odpowiednio układany z
      czasem będzie tez przejwial inne dominujące zachowania:warczał i szcekał na
      Was, intensywnie domagał się pieszcot i zainteresowania, kładł się w przejściu
      i na kanapie, z których nie będzie się chciał usunąć, nie bedzie przychodził na
      zawołanie i nie będzie chciał wykonywać komend itd.
      Znałem psa ,którego właściciele zlekceważyli problem gryzienia rąk, aż pies
      wyrósł na wielkiego i silnego , a oni przyszli do lecznicy , żeby go uspić,
      gdyż w domu musieli chodzić w ochronnych rękawiczkach, a gdy zbliżali się do
      drzwi wyjściowych - pies gryzł ich ręce do krwi, jeśli był w pobliżu.
      Tak więc, jeśli uważacie, że Wasz pies może być takim psem dominantem , to
      polecałbym przeczytanie książek o psiej hierchi w stadzie np "Zapomniany język
      psów" , czy "Okiem psa" oraz pomyslenie o tym , by z psem chodzić na szkolenie.
      Dlatego nie lekceważcie tego zachowania i pomyślcie nad tym, co napisałem.
      I nie czekajcie, że z tego wyrośnie.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka