Dodaj do ulubionych

Provera podczas rui

16.03.06, 17:26
Jak podać Proverę 2,5-letniej, niewysterylizowanej kotce, która bardzo ciężko
przechodzi ruję(nie daje nam spać w nocy, ale co gorsza zasikuje całe
mieszkanie)? Do tej pory nie dostawała żadnych tabletek, na ogół kończyło się
na miaukaniu i wypinaniu dupki - a teraz istny horror. Przy czym nasza druga
kotka (też niesterylizowana) nie daje żadnych oznak ochoty na miłość. Czy
podanie Provery faktycznie pomoże?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Provera podczas rui 17.03.06, 13:39
      Tak, podanie tego leku zapewne spowoduje zakończenie rujki. Trzeba pójść do
      lecznicy weteryanryjnej i poprosić lekarza o receptę oraz dawkowanie. Dawki
      stosowane podczas rujki zwykle są kilkukrotnie wyższe od tych które stosuje się
      podczas antykoncecji zapobiegawczej. Tabletki można podać rozkruszone w mięsie
      lub w kawałku masła, lub też bezpośrednio do jamy ustnej.
      Niestety podawanie wysokich dawek hormonów zwykle prowadzi do groźnych dla
      zdrowia i życia kotki chorób, jak nowotowry sutka, ropomacicze. Dlatego raczej
      doradzałabym streylizację kotki zamaist hormonoterapii.
      • olifanta Re: Provera podczas rui 17.03.06, 14:23
        A czy bez badania kotki można ustalić dawkę tabletek?Bo dostałam Proverę od
        znajomej, tylko nie chcę eksperymentować z ilością na kici - na jednym z forów
        przeczytałam, że aby zatrzymać rujkę należy podać 1,5-2 tabletki. Chciałabym to
        zrobić praktycznie już tylko dlatego, żeby zatrzymać ruję i załapać się na
        tańszą sterylizację - dla studentki każdy grosz się liczy:) I jeszcze takie
        pytanie - jaka jest szansa, że po sterylce kocia przestanie posikiwać?
        • anna.jozwik Re: Provera podczas rui 17.03.06, 14:52
          Dzień tańszej sterylizacji jest dopiero za tydzień, sądzę, że do tego czasu
          rujka u kotki zakończy się i wcale nie będzie potrzeba podawac kotce tabletek.
          Mówiac szczerze, jestem przeciwna takiej postawie typu: "dostałam od znajomej
          lek i teraz pytam na forum o dawkowanie". Zwłaszcza że nie chodzi o koty
          bezdomne, tylko o kota posiadajacego właściciela. Udzielanie porad dotyczących
          dawkowania silnych leków bez zbadania pacjenta jest sprzeczne z etyką lekarską.
          Natomaist na drugie pytanie chętnie odpowiem - poniewaz posikiwanie jest
          nieodłacznie związane z objawami rujki, szansa że zniknie ono po sterylizacji
          jest bardzo duża.
        • mysiam1 Re: Provera podczas rui 17.03.06, 16:31
          A zapisałaś już kotkę na tę tańszą sterylkę? ;-) Bo podejrzewam, że mało już
          zostało wolnych terminów.
          Znam niestety kilka przypadków z najbliższego otoczenia (w tym moją własną
          kotkę), gdy jedna dawka hormonów podana, by zatrzymać ruję doprowadziła w ciągu
          paru tygodni do ropomacicza (macica mojej kotki była tak wielka, że przed
          zrobieniem USG wet sądził, że prawie na pewno jest w ciąży), a to już poważny
          stan :-(. Lepiej przeczekać ruję i szybko sterylizować...

olifanta napisała:

> A czy bez badania kotki można ustalić dawkę tabletek?Bo dostałam Proverę od
          > znajomej, tylko nie chcę eksperymentować z ilością na kici - na jednym z
          forów
          > przeczytałam, że aby zatrzymać rujkę należy podać 1,5-2 tabletki. Chciałabym
          to
          >
          > zrobić praktycznie już tylko dlatego, żeby zatrzymać ruję i załapać się na
          > tańszą sterylizację - dla studentki każdy grosz się liczy:) I jeszcze takie
          > pytanie - jaka jest szansa, że po sterylce kocia przestanie posikiwać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka