Dodaj do ulubionych

Klapnięte uszko u młodego owczarka?!

30.04.06, 22:08
W domu mam 8-letnią jamiczkę szorstkowłosą i od 3 tygodni 2,5 miesięczną
suczkę owczarka niemieckiego. Mój błąd nie dopilnowałam "panienki" pokłóciły
się o właśnie tę jedyną właściwą piłeczkę z wielu i mała wygląda jak miś
uszatek. Czy coś można na to poradzić i czy uszkodzenie jest nieodwracalne?
Przy okazji mała urodziła się i wychowała w kojcu i u nas też zamieszkała na
dworze w swoim kojcu, nie przeszkadzało jej to aż do tej pory. Ona nie płacze,
to jest krzyk sprzeciwu! I obawiam się, że obydwie suczki nie bardzo się
tolerują,w ostaniej scysji, w trakcie której żadna nie chciał ustąpić to ja
oberwałam. Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedź,
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Klapnięte uszko u młodego owczarka?! 02.05.06, 20:34
      Witam.
      Przepraszam, ale trochę ten post dla mnie niejasny.
      Czy mam rozumieć , że jamniczka uszkodziła ucho drugiej suczce w czasie kłótni
      o piłkę? I ucho nagle oklaplo? I nie ma żadnej rany w okolicy ucha? A może
      jednak uszko samo oklapło jakiś czas temu lub bywało oklapnięte i spowotem
      stawało (to się u owczarków zdarza dość często) i dopiero teraz to zauważyłaś ?
      Jest oklapnięte całkowicie, czy częściowo ?
      A co do probolemów z zachowaniem, to sytuacja jest trudna i wymaga roztropnego
      postepowania.
      Przede wszsytkim jamniczka jest już starsza i ważniejsza w hierarchii. Ma prawo
      nie przepadać za nową towarzyszką, gdyż jest ona zagrożeniem dla niej , gdyż po
      pierwsze może zająć jej miejsce w hierarchii "całego stada" , a po drugie może
      byc zazdrosna o czas, pieszcoty i w ogóle uwagę , jaką skupia na sobie młodsza
      suczka. Więc tak na dobrą sprawę , jak się zastanowić - za co jamniczka ma
      lubic owczarka? Prosze postaw się na jej miejscu, a z pewnościa ją zrozumiesz.
      Dodatkowo jamniki to przeważnie psy , które lubią byc w centrum uwagi. Lubią
      byc zauważane i dopieszczane i mają też często cechy przywódcze i lubią
      postawic na swoim. Owczarki zaś sa psami inteligentnymi i często przejawiaja
      tendencję do dominacji. Wychowanie owczarka na psa poosłusznego, zrównoważonego
      i podporządkowanego opieklunowi wymaga wiele konsekwencji, czasu i uwagi. I
      wychowywanie nalezy rozpoczynac już od szczenięcia, gdyż później jest bardzo
      trudno naprawić popełnione w dzieciństwie psa błędy.
      Ogólnie ujmując pies musi znać swoje miejsce w stadzie i znać zasady , które
      obowiązują i ich przestrzegać. Warto zatem się przyłożyć do wychowywyania
      owczarka, ale jednoicześnie należy jamniczkę traktować jako ważniejszą od
      owczarka. To jamniczka powinna dostawać pierwsza jeść , pierwsza powinna byc
      pieszczona i powinna czuć , że niemusi byc zazdrosna o owczarka itd
      Zapraszam do poczytania książek "Okiem psa" i "Zapomniany język psów", jeśli
      nie miałaś jesczcze okazji.
      POzdrawiam serdecznie - Gagik
      • mimi.bo Re: Klapnięte uszko u młodego owczarka?! 03.05.06, 22:43
        Dziękuje za odpowiedź! Sprecyzuję kwestię uszka. Obydwa były już pięknie
        ukształtowane. Domyślam się, że powodem klapnięcia było "skarcenie" przez
        jamniczkę. Nie ma żadnej rany w okolicy ucha. Też jej nie boli przy dotyku. Po
        prostu jest zagięte w połowie. Ale w momencie, gdy coś ją zainteresuje potrafi
        "postawić" również to oklapnięte na chwilkę. Zastanawiam się, czy to ucho z
        czasem samoistnie podniesie się (tak jakby się jeszcze nie ukształtowało), czy
        może konieczna jest interwencja, jeżeli w ogóle taką się stosuje.
        Wiem, że przede mną dużo pracy. Jesteśmy teraz na etapie egzekwowania poleceń,
        owczarek sprawdza, czy koniecznie musi je wykonywać. Jamniczka z kolei stara się
        ją uczyć rzeczy, o których "wie", że się nie robi, i których nigdy wcześniej nie
        robiła np. gryzienie krzesła ogrodowego i czeka co się stanie. Mam też pierwsze
        sukcesy: dwukrotnie niemal zgodnie się bawiły. Jeszcze raz dziękuje za
        odpowiedź, bardzo chętnie przeczytam zaproponowane książki. Pozdrawiam!
        • rezurekcja Re: Klapnięte uszko u młodego owczarka?! 04.05.06, 09:31
          kolezanka Jita z forum Zwierzeta poleca tez takie:
          P. Miller, Nasz wierny przyjaciel pies. Metody wzmacniania psów w treningu
          K. Pryor, Najpierw wytresuj kurczaka

Jeszcze nie czytalam.
        • gagik.geworgian Re: Klapnięte uszko u młodego owczarka?! 04.05.06, 19:31
          Witam.
          Bardzo mozliwe, że doszło do oklapnięcia uszka , które często sie zdarza u
          rosnących owczarków niemieckich nawet parokrotnie w ciau kilku miesięcy.
          To, że stało się to akurat w trakcie kłótni być może wynika z tego , że
          jamniczka pociagnęła za to ucho zbyt mocno.
          Jeśli Cię to bardzo niepokoi możesz pokazac owczarka lekarzowi, żeby obejrzał i
          omacał okolice ucha.
          Ja dorardzałbym masowanie tego ucha od podstawy, aż do czubka kilka razy
          dziennie przez kilka - kilkanaście minut, aby zwiększyc ukrwienie , co z kolei
          sprzyja wzamacnianiu chrząstki małżowiny usznej, a zatem jest
          wspomaga "stawanie uszu". To, że sunia potrafi postawić cuho , gdy się czymś
          zaciekawi lub emocjonuje wynika zapewne z tego,że silnie napina mięśnie ucha i
          dzięki temu klapnięte ucho staje.
          Pozdrawiam serdecznie i życze sukcesów zarówno w stawianiu ucha jak i
          wychowawczych - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka