ap77 04.05.06, 21:31 Nasza suczka utyla w czasie zimy (brak ruchu itp.). Jak ja odchudzic, nie dawac jesc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: Jak odchudzic psa? 05.05.06, 09:31 ap77 napisała: > Nasza suczka utyla w czasie zimy (brak ruchu itp.). Jak ja odchudzic, nie > dawac jesc? Dawac, ale w systemie ŻP czyli żryj połowe. Poza tym warto odebrac caly tluszcz z jedzenia, jesli gotujesz. Moj tato tlustym jedzeniem upasl naszego nieodzalowanej pamieci Seniora do wygladu slupa ogloszeniowego, znaczy sie byl rowny z kazdej strony, zadnego wciecia nie mial. Mniej klusek i chleba. Zero slodyczy. Trzeba przyjrzec sie porcji dziennej i moze ja zmniesjzyc? Mozna porcje dzienna podzielic na kilka posilkow. I pamietac, zeby po posilku odczekac minimum poltorej godzinyzanim pies wyjdzie na spacer, inaczej moze dojsc do skretu zoladka i katastrofy. Moja siostra dodawala otrebow jako wypelaniacza. Pomagaja tez przy trawieniu i wydalaniu. Podobnie jak u ludzi sama dieta bez ruchu wiele nie da. Zatem spacery niech beda bardziej "sportowe" skaczemy, biegamy aportujemy a nie tylko idziemy lub stoimy (kolo mnie panowie w slusznym wieku wyprowadzaja swoje psy. Wyprowadzą, staną w gromadce i panowi gadaja, psy siedza, czasem ktorys okolice podleje. Wychodze ze swoim niunkiem - panowie z psami stoja. Wracam po godzinnym nadążaniu za swoim psem - panowie z psami stoja. Moze jednak nie bierz przykladu z tych panow.) I wszytko to bedzie trwalo, bo ciala latwo nabrac, trudniej sie go pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: Jak odchudzic psa? 05.05.06, 10:10 Spasłam kiedyś moją bernardynkę,wetowi się to nie spodobało i zalecił patrząc na jej wagę,zmniejszenie dziennej porcji jedzenia o 1/4.Jeśli suczka jadła tyle co zawsze,a miała tylko mniej ruchu, możesz chyba zmniejszyć dzienną porcję o 1/4 i zaaplikować jej dużo ruchu. Ćwiczenia czynią cuda,więc niech szaleje.Możesz także wziąć ją do weta na przegląd,zważy ją i dokładnie Ci powie,jaka dieta dla psicy, aby miała wszystkie niezbędne składniki,a spadła z wagi. I dużo ruchu,biegania;-) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
gagik.geworgian Re: Jak odchudzic psa? 05.05.06, 19:52 Witam. Jak zwykle zgadzam się z Rezurekcją :-) Aby odchudzić psa trzeba dawać mu mniej jedzenia, które będzie też nisko kaloryczne. Jeśli gotujesz psu jedzenie, to powinien dostawać chude mięso , a dotego ryż i warzywa, można też podać odrobinę oleju jadalnego i optręby. Możesz też kupić gotową niskokaloryczną karmę. Ważnę jest , by ustalić konkretne pory posiłków i ich przestrzegać, a także, by między posilkami nie było żadnych przekąsek , choćby psiak nie wiem jak prosił i robił błagalne spojrzenia :-) No, a do tego wszsytkiego koniecznie nalezy dołączyc ruch i prowokować psa to wysilku fizycznego, tak by spacer nie był tylko truchtaniem przy nodze, ale by pies aportował , biegał, ganiał z innymi psami , a nawet pływał. Warto , by w miarę mozliwości ruchu było dużo, ale nalezy wysiłek zwiększać stopniowo, a nie forsowac psa od razu pierwszego dnia :-) Warto psa ważyć np raz w tygodniu i obserwować postępy w chudnięciu. A zka każdym razem, gdy pojawią się jakieś wątpliwości, czy to ma sens, to trzeba sobie powiedzieć, że otyłość to choroby np serca i stawów, a przecież psiak ma się cieszyć zdrowiem po wsze czasy :-) POzdrawiam serdecznie i powodzenia - Gagik Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Jak odchudzic psa? 05.05.06, 20:05 Dziekuje wszystkim bardzo, zabieramy sie do roboty. Na poczatek rower! Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: Rower 05.05.06, 21:29 Rower jest super,ale na początek ostrożnie. To ćwiczenie dla zaawansowanych biegaczy. Poleca się takie bieganie psom mającycm dużo energii i przyzwyczajonym np.bokserkom. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Rower 09.05.06, 15:39 beali napisała: > Rower jest super,ale na początek ostrożnie. > To ćwiczenie dla zaawansowanych biegaczy. > Poleca się takie bieganie psom mającycm dużo > energii i przyzwyczajonym np.bokserkom. > dorzucam garsc porad ze Zwierzat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=41525867&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś