cat_s
01.06.06, 00:50
Witam,
Podejrzewam, ze kwestia suchej karmy przewinęła się przez forum kilka tysięcy razy - jeśli tak, to żeby się nie powtarzać, proszę ewentualnie kogoś uprzejmego o odpowiednie linki...
A dylemat mój jest taki:
Do tej pory żyłem w błogim przeświadczeniu, że 'suche jedzonko' jest OK, szczególnie wtedy, gdy dużo czasu poza domem się spędza, bo wtedy kot w każdej chwili może sobie podjeść, na właściciela nie czekając...
Ale wczoraj wpadła mi w oczy taka stronka:
www.zwierzaki.org/index.php?PHPSESSID=ca17b5f68ae46ecaba1ce343d32ac181&topic=18368.30
Kawałek zacytuję:
"Jeśli chcecie, żeby Wasze koty były zdrowe, NIE DAWAJCIE im SUCHEJ KARMY, obojętnie jakiego producenta!!!!!
KOTY SĄ Z NATURY MIĘSOŻERCAMI, A NIE KRÓLIKAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KAŻDA SUCHA KARMA zawiera ok. 80% (!) SKŁADNIKÓW ZBOŻOWYCH, ponieważ w przeciwnym wypadku nie da się uzyskać konsystencji krokietów...
Tych składników zbożowych organizm kota nie jest w stanie strawić (bo to nie królik!) - zatruwają one nerki i wątrobę!!!
W naturze kot odżywia się w ok. 95% mięsem i dokładnie tego samego potrzebuje, będąc u nas w domu! Jedyne zboża, które spożywa, to to, co znajduje się w żołądku myszy, a to jest ok. 1,5 - 5% jej wielkości. A poza tym, to chyba nikt z nas nie widział w naturze kota jedzącego suchary albo marchewkę... To znaczy, że chcąc żywic kota zgodnie z jego naturalnymi potrzebami, zawartość zbóż lub warzyw w jego pożywieniu nie powinna przekraczać 10%
Poza tym koty nie są w stanie uzupełnić braku wody spowodowanego przez suchą karmę! Koty z natury piją niewiele, ponieważ ich przodkowie zamieszkiwali pustynie i dlatego organizm kota przystosowany jest do pobierania wody w 99% z pokarmu. Oczywiście powinny mieć zawsze u nas dostęp do miseczki z (co parę dni wymienianą) wodą, ale gdy jedzą suchą karmę, nie są po prostu w stanie uzupełnić tego ubytku wody w organizmie [...]"
I stąd uprzejma prośba do fachowców o komentarz; mój kot co prawda chrupać lubi ale jeśli ma mu to szkodzić - cóż... chrupać nie będzie ;-)
Pozdrawiam
cat_s