Dodaj do ulubionych

zostałam babcią i co dalej?...

27.12.06, 22:43
witam Was serdecznie,

przede wszystkim chciałabym się pochwalić - moja sunia Kaja została mamusią
cudnych 8 bąblaków. Sunia jest rasy "kandel berry" z domieszką spanielka,
czyli przecudnej urody pluszak, takoż i jej maluchy...ale tu mam malutki
problem...
po pierwsze już problemem czy raczej zaskoczeniem dla mnie było, ze moja
sunia została mamą...ot do tej pory mielismy pieski i wykazałam się totalna
ignorancją w sprawach damsko - meskich - a wlasciwie to moj Tatus wiecznie
pieski wyprowadzajacy...dobiegl do suni, jak bylo juz po konsumpcji
krotkotrwalego mezaliansu...
nic to, mamy śliczne 8 bomblakow (5 tygodni) i zastanawiam sie nad dalszym
postępowaniem:

1. kiedy maluchy mogę oddac w dobre ręce do chętnych ludków - na razie
jeszcze korzystają z mleczka mamusi(ale bedzie płacz bo już je kocham
wszystkie miłoscią niemiłosierną)

2. co zrobic z moja sunią, zeby znowu nam nie zaszla w ciążę

bardzo bede wdzieczna za pomoc i podpowiedzi, serdecznie z gory dziekuje i
pozdrawiam,

momaan

Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: zostałam babcią i co dalej?... 27.12.06, 22:51
      ad 2)
      sterylizacja
      ad 1)
      odrobaczyć zaszczepić
    • biljana Re: zostałam babcią i co dalej?... 27.12.06, 23:01
      no coz, postaraj sie juz raczej nie zostawac babcia w najblizszym czasie.
      wysterylizuj sunie.
      co zrobisz ze szczeniakami, myslalam o tym? Moze warto juz wczesniej zajac sie
      szukaniem im domu? No i idz z nimi do weta. Musza zostac zaszczepione i
      odrobaczone. Z matka pownny byc chyba 8 tygodni.
      • momaan Re: zostałam babcią i co dalej?... 27.12.06, 23:06
        dzięki wielkie za tak szybka odpowiedź...wizyta u weterynarza przewidziana na
        przyszły tydzień...tylko powiedźcie mi proszę troche blizej o tej sterylizacji,
        czy to jest zabieg? czy nie mozna dawac suni srodkow
        antykoncepcyjnych?...strasznie nie chcialabym poddawac jej jakiejs
        operacji...sami rozumiecie...
        • kasiajn Sterylizacja 28.12.06, 01:16
          Mam wrazenie, ze temat sterylizacji byl wielokrotnie poruszany na forum. Nie martw sie, naprawde nie
          warto wyolbrzymiac tego zabiegu, bo to rutynowy zabieg - a dobrze jest to zrobic chocby dlatego, ze
          zabezpieczysz sunie przed mozliwoscia zachorowania w starszym wieku na nowotwor sutka. Najlepiej
          jest sterylizowac suczki przed pierwsza cieczka, ale na pewno i w takiej sytuacji sie jej przysluzysz. No i
          sobie, i innym psom, ktore nie maja domu - nie bedziesz sie zadreczac losem niepotrzebnych nikomu
          psich maluszkow. Nie mowiac o samej cieczce, ktora sunia bedzie miala do bardzo sedziwego wieku, o
          ile jej nie wysterylizujesz. Tabletki czy zastrzyki hormonalne zawsze zwiekszaja szanse na nowotwor.
          Mozliwe - ale nie obowiazkowe - negatywne efekty uboczne sterylizacji to sklonnosc do otylosci, no
          obzarstwa, wlasciwie - i popuszczania moczu (to ostatnie sie leczy, bo zwiazane jest ze spadkiem
          poziomu estrogenu we krwi).
          • venus22 Re: Sterylizacja 28.12.06, 02:09
            sklonnosci do otylosci mozna zapobiegac przez odpowiednia diete i zapewnienie
            wystarczajacej ilosci ruchu. tyje sie bowiem jak sie je wiecej niz rusza..

Venus
            • alexa195 Re: Sterylizacja 28.12.06, 09:06
              moja psina od ok. 3 lat dostaje psie tabletki antykoncepcyjne (co kilka
              miesiecy) i jest spokoj.
              • seniorita_24 tabletki 28.12.06, 09:30
                Spokój jest na razie, ale podawanie hormonów może zaowocować nowotworem.
        • janis1978 Re: zostałam babcią i co dalej?... 28.12.06, 09:17
          Nie rozumiemy... Ciąża i poród są dla suki dużo bardziej niebezpieczne niż sterylizacja, która właściwie jest bardziej zabiegiem niż operacją, zwłaszcza jeśli przeprowadza się ją metodą "małego cięcia". Podawanie suce hormonalnej antykoncepcji prędzej, czy później kończy się ropomaciczem lub nowotworem. Szczeniaczki niewątpliwie są urocze, nie bardziej niż na przykład 15 maluchów umierających obecnie w opolskim schronisku, które dzięki bezmyślności ludzi, podobnych w mentalności do Ciebie, przyszły na świat. Zastanów się ile dzieci Twojej "uroczej i pluszowej" suni skończy podobnie, albo dzieci ich dzieci....8 piesków zabierających dom tym, które już przyszły na świat.... Życzę w tym Nowym Roku trochę refleksyjności, powoływanie na świat nowych stworzeń nie jest zabawą, ani miłym, rodzinnym doświadczeniem. Nie zostałaś babcią, a kolejną osobą, która dzięki swojej krótkowzroczności przyczyniła się do nadpopulacji zwierzaków i ich cierpienia.
          • choclo Re: zostałam babcią i co dalej?... 28.12.06, 09:33
            Brawo, gratuluję! Alleluja, 8 pięknych szczeniaczków!
            Proponuję, żebyś przed wzięciem kolejnego zwierzaka zapoznała się z
            informacjami na temat właściwej nad nim opieki, bo pytania typu "co zrobić,
            żeby nie było szczeniaków?" czy " Sterylizacja to jakiś zabieg?" są po prostu
            żenujące. A na razie proponuję wycieczkę edukacyjną do najbliższego schroniska.
            Spójrz przez kraty w oczy 8 udręczonych psów i powiedz im, że nie znajdą domu,
            bo zostałaś szczęśliwą babcią...
            I radzę już teraz zacząć szukać domów dla szczeniorków, bo jeśli myślisz, że
            ustawi się po nie kolejka chętnych, to jesteś w grubym błędzie.
    • seniorita_24 kastarcja 28.12.06, 09:33
      Kaję po odchowaniu małych powinnaś wysterylizować (a dokładniej mówiąc
      wykastrować). Na pewno przysłuży się to jej zdrowiu. Sporo informacji o
      kastracji znajdziesz np. w vetservisie vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
      • albert.flasz1 Re: Podsumowanie dotychczasowych wątków 28.12.06, 10:12
        ...Pfhahahahaha!...
    • mmk9 Re: zostałam babcią i co dalej?... 28.12.06, 09:44
      Nie masz czym sie chwalić. A z dobrych rad - jeśli jeszcze nie dokarmiasz
      szczeniakow, to zacznij. Surowa lub lekko gotowana mielona wolowina lub
      kurczak/indyk, trochę ryzu, gotowanej marchewki, twarog, gotowana rybka...
      • a_na Re: zostałam babcią i co dalej?... 28.12.06, 10:37
        Od uwag na temat "radosnego zostania babcią" się powstrzymam,bo to
        juz "musztarda po obiedzie" - a co zrobic w przyszłości zostało już tu napisane.

Szczeniaki powinny być w 4 tygodniu pierwszy raz odrobaczone,a od trzeciego
        tygodnia powinny być dokarmiane.Dla pięciotygodniowych maluchów mleko matki
        powinno być już tylko dodatkiem do stałego pożywienia.To tak w skrócie.
    • urania77 Re: zostałam babcią i co dalej?... 28.12.06, 10:50
      Szczeniaki są do oddania po ukończeniu 8-go tygodnia.
      Zacznij je dokarmiać wprowadzając nowe smaki: mięso z dodatkiem gotowanych
      warzyw,twaróg,ryż, itp
      dodawaj do jedzenia mieszankę witaminową dla szczeniaków (są do kupienia u weta
      lub w sklepach dla zwierząt)

Naucz pieski jedzenia innego niż mleko matki, ponieważ niedługo będą miały
      własny dom, a tam nie będą karmione mlekiem matki.
      Są juz na tyle duże że mogą jeść z miski.
      Każdego karm osobno z początku, jak nauczą się jeść z miski, mogą jeść razem.
      Ale wtedy też trzeba być przy ich karmieniu i pilnować aby każdy pies zjadł.

Suka jak już raz miała szczeniaki, bedzie bardziej chętna :) do psich romansów,
      więc lepiej ją wysterylizować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka