krycha_g 28.02.07, 14:13 Witam.Jestem w ciąży,a starsze dziecko ma w domu szczura.Kiedy w domu pojawi sie noworodek ,to czy należy sie tego szczura pozbyc?Czy nie zagraża on takiemu maleństwu?K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: Szczur domowy 28.02.07, 14:32 Nie wiem o co pytasz i w jaki sposób miałby zagrażać. Owszem może malucha pogryźć - jeśli jest agresywny i jeśli ten bedzie go męczył ale to dopiero za jakieś najwcześniej 5miesięcy kiedy dziecko będzie miało takie skłonności aby taką "zabawką" się zainteresować. Może też szczur być pewnego rodzaju zagrożeniem pasożytniczym ale pod warunkiem, że ma robaki (co łatwo da się sprawdzić)i że będzie zagrożenie, że jego odchody czy mocz będzie obecny w najbliższej okolicy maluszka i trafi do jego ust. Co to w ogóle za pomysł - "pozbyć się szczura" przepraszam ,że tak piszę ale to nie jest plastikowa butelka, którą można wyrzucić czy oddać. Zapewne Twoje starsze dziecko będzie takim samym a może i większym zagrożeniem dla noworodka bo zapewne będzie miało dużo wiekszy z nim kontakt. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_g Re: Szczur domowy 28.02.07, 14:42 Dziekuje za odpowiedź.Przepraszam za okreslenie "pozbyć się",które moze wydaje się zbyt brutalne.Miałam na mysli oddanie szczura w inne ręce.Jeżeli miałby być nosicielem chorób ,które mogłyby zagrażać mojemu maleństwu,to wybaczcie ,ale rozwiazanie takiej sytuacji jest tylko jedno niezależnie od tego jak szczur był traktowany w moim domu do tej pory(zapewniam,że nie jak plastikowa butelka).Pozdrawiam.K. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Szczur domowy przyjacielem czlowieka 28.02.07, 19:04 krycha_g napisała: > Dziekuje za odpowiedź.Przepraszam za okreslenie "pozbyć się",które moze wydaje > się zbyt brutalne.Miałam na mysli oddanie szczura w inne ręce.Jeżeli miałby być > > nosicielem chorób ,które mogłyby zagrażać mojemu maleństwu, najwiekszym zagrożeniem dla czlowieka są ludzie. Oni roznosza najwiecej chorob. Wspomnij na swoje dziecinne lata, od kogo zarazalas sie swinkami, grypami, odrami itd. Jesli starsze dziecko chodzi/lo do przedszkola lub chodzi do szkoly, to powtorke z zakazen masz na biezaco. Przy przestrzeganiu zasad higieny, a i to nie przesadnie, zeby sie nie wyjalowic dokumentnie, bo troche bakterii jest potrzebnych, zeby "zaszczepic" organizm, nic zlego stac sie nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś