temeko1 03.04.07, 08:16 czy ktoś go zdejmował? pies ma 5 lat, je tylko suchą karmę, nie toleruje denta rask do czyszczenia zębów; czy warto zdejmować kamień u weterynarza? psu trzeba podać narkozę.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: kamień nazębny 03.04.07, 10:10 Odpowiem krótko. Zajrzyj na stronę www.vetserwis.pl/zeby_pies.html i jeśli potem będziesz miała jakieś pytania daj znać. Samemu można psu zrobić krzywdę, uszkodzić szkliwo a co za tym idzie nasilić zbieranie się płytki nazębnej. Niektórzy jednak potrafią to robić bez uszkodzenia zewnętrznej warstwy zębów. Pozdrawiam - Ava Odpowiedz Link Zgłoś
temeko1 Re: kamień nazębny 04.04.07, 14:44 przeczytałam, zwróciłam uwagę na kwaśny odczyn śliny - czy może to mieć związek z nadkwasotą? pies często ma biegunki (jeśli tylko nie daję jej karmy, albo dostaje zbyt dużo smakołyków np. kości - surowych lub gotowanych, nie toleruje również ryżu gotowanego z marchewką, bułek, gotowanego mięsa..wszystko poza karmą powoduje biegunki, co wydaje mi się może wskazywać na nadkwaśność?)czy może należy jej podawać ranigast lub podobne preparaty? wizytę u weterynarza mam dopiero 17 kwietnia, czy warto już teraz rozpocząć podawanie leku czy lepiej skonsultować się z weterynarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
vocal1 Re: kamień nazębny 05.04.07, 11:29 Dzień dobry, Jestem posiadaczką jamnika i doga niemieckiego.Mój jamnior wok temu miał zdejmowany kamień nazębny.Oczywiście u weterynarza.Je tylko suchą karmę.Czasem coś wykradnie kumplowi spod klatki( osiedlowy stróż :)),więc tylko wtedy zmienia menu.......... Kamień był b.duży .Zębiska trzonowe przybrały kolor mandarynki! Nie mówiąc o powalającym zapachu z mordki!!!Ponieważ Happy ma stny padaczkowe (6 lat),nie można było zastosować narkozy.Więc podczas zabiegu dostał "głupiego jasia".Zrobił się miękki,nie szalał,spokojnie wytrwał do końca.Przed zabiegiem musiałam podać mu antybiotyk. Potem dłuuuuugo spał.Niestety widzę,że kamień znowu się pojawił.Na razie b. niewielki. po konsultacji z moim wterynarzem dowiedziałam się,że kamień niezdejmowany może doprowadzić do utraty uzębienia.A więc było to konieczne.Zabieg jest niedrogi i trwa ok.15 minut. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
temeko1 Re: kamień nazębny 05.04.07, 13:07 chyba najpierw pójdę do weterynarza, żeby ją obejrzał, bo kamień jest niewielki, co do ceny zabiegu - ok. 150 zł, nie wiem, jakie są ceny na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: kamień nazębny 05.04.07, 22:49 Bez kontroli lekarza lepiej nic nie robić. A kiedy psiak był odrobaczany ostatni raz??? Może dobrze by było zrobić mu kontrolne badanie kału w kierunku pasożytów??? Być może do nadmiernego odkładania się kamienia przyczynia się również nadkwasota żołądka właśnie takimi zmianami pożywienia spowodowana ale najpierw należy wykluczyć ewentualne inne przyczyny biegunek. Możesz jednak podawać mu bakterie kwasu mlekowego np "trilac" aby uregulować mu florę bakteryjna przewodu pokarmowego. Pozdrawiam - Ava PS co do ceny zabiegu to około 80 - 200 zł zależnie od sprzętu, narkozy itp Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: kamień nazębny 12.04.07, 14:34 Bardzo ladna strona , tylko gdzie wyczyscic zeby psu ultradzwiekami? U mojej suni kamien usuwany bym mechanicznie i zeby na bank nie byly polerowane. A to oznacza, ze kamien odklada sie jeszcze szybciej... Wlasnie czeka nas kolejny zabieg. Niestety moja suczka nie pozwala umyc sobie zebow szczoteczka i mamy polke z usuwaniem kamienia pod narkoza raz w roku... Czy jest gdzie w Warszawie gabinet gdzie mozna usunac kamien tak jak to opisano w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś