Dodaj do ulubionych

Co może być pieskowi???

15.04.07, 10:00
Witam ! Moj piesek [sznaucerek miniaturowy ,9 miesięcy ] co jakis czas zachowuje sie dziwnie. W pewnym momencie odwraca sie w strone ogonka ,tak jakby cos go zakłuło ,ugryzło. Za chwilę podkula ogonek pod siebie ,i ucieka np. na kanape [wiem ,że tam czuje sie bezpiecznie]. Potem co jakis czas z podkulonum ogonkiem zmienia miejsce. Nie chce sie bawić i siedzi taki przestraszony. Pierwsza moja mysl-kleszcz go ugryzl ,zapieklo itp.Ale nie ,nic nie ma .Potem ,może gruczoły zapchane i cos piecze .Do weterynarza ,czyscimy pupke ... Po tygodniu znowu to samo. Gruczołki nawet nie są specjalnie zapchane. Piesek odrobaczany co 2 m-ce. [kupki tez dzielę na częsci pierwsze ] .Mija jakis czas [2 tygodnie ,miesiac] .Znowu to samo. Dzisiaj gdy tak się zachował ,wzięłam smycz i na spacerek .A na spacerze jakby nigdy nić. Juz nic nie wiem .Co może być przyczyną???? Z gory dziekuję za jakiekolwiek sugestie. Elzbieta
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Co może być pieskowi??? 16.04.07, 01:29
      Faktycznie wygląda to tak jakby cos go w tamtej okolicy zabolało? Zaswędziało?
      Trudno powiedziec, co. Ja stawiałabym jednak na zapchane gruczoly
      okołoodbytowe, byc moze to one są przycyzna? Trzeb by tez dokładnie obejrzec
      odbyt, skóre wokół niego, czy nie jest np. zaczerwieniona i bolesna. Czy pies
      normalnie codziennie sie wyprożnia i jak wyglad jego kał? Czym jest żywiony?
    • ela9945 Re: Co może być pieskowi???Do Pani Anny 16.04.07, 08:50
      Bardzo dziękuję za odpowiedz.! Piesek je Best Choice. Kupki ma ładne ,nie ma biegunek ,rozwolnień.Wczoraj faktycznie miał jakby lekkie zaparcie [ustawiał się kilka razy ,az zrobił kupę]. Nie widzę zaczerwienienia wokoł odbytu .Mial czyszczone gruczołki dokładnie 3 tyg. temu.Czyżby znowu one? Tak szybko?Dzisiaj znowu jest to samo. W pewnym momencie zrywa sie i wyraznie jest zainteresowany tyłem.Czy znowu mam skontrolowac gruczołki? Czy nie słuzy mu karma ? Pozdrawiam serdecznie ! Ela
      • ddb2 Re: Co może być pieskowi???Do Pani Anny 16.04.07, 09:11
        Podobnie reaguje Bora, moja 5 letnia labradorka. Nie cierpi pajeczyn. Gdy
        czytalam twoj opis, zupelnie widzialam zachowanie mojego psa. Na poczatku tez
        nie wiedzialam, o co chodzi. Teraz, gdy tak sie zachowuje, z reguly na spacerze
        w lesie, (z tym,ze juz nie chowa sie, bo wie, ze jej zaraz pomoge), dokladnie
        ja ogladam i zawsze zdejmuje pajeczyne. Najczesciej jest to ledwozauwazalne,
        pojedyncze wlokienko pajeczyny, ktore osiadlo gdzies np. na siersci uda.
      • anna.jozwik Re: Co może być pieskowi???Do Pani Anny 16.04.07, 15:21
        Szczerze mówiac nie znam tej karmy, a jaka to firma?
        W kazdym razie dobrze, ze pies ma normalny kał.
        Aczkolwiek, jesli sytuacja znow sie powtorzy, trzeba bedzie jednak skontrolowac
        te gruczoły - byc moze sa jednak przepelnione i to psa denerwuje.
    • ela9945 Re: Co może być pieskowi??? 16.04.07, 15:49
      Best Choice to karma Niemiecka. Kupuję ją u weterynarza Super Premium. Czyżby była zła?
      • ela9945 Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 19.04.07, 14:36
        Byłam z pieskiem u weterynarza. Oczyscił gruczołki ,ale stwierdził ,że nie były mocno zapchane.Żadnej ropnej wydzieliny itp.Ale dołączyły sie nowe objawy.Piesek idzie na spacer ,załatwia siei mamy problem.Pobiega jeszcze trochę i znowu przysiada.Ewidentnie ma parcie na stolec ,ale nic juz nie robi. [bo juz sie załatwił tak jak zwykle].Potrafi tak przysiadac jeszcze kilka razy.Dodam ,że kupka jest ok.Nie ma biegunki .Skąd to parcie.Aż serce boli jak na to patrze.Dostał czopki Distreptaza [1/2 na noc] ,a po nich to wogole mam wrazenie ze go boli? piecze? Juz czuje się bezsilna!
        • myszyna Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 19.04.07, 17:10
          www.vetserwis.pl/kregoslup_pies.html
          Nie życzę, ale może warto sprawdzić?...
        • anna.jozwik Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 20.04.07, 01:05
          Hmm, to może ona mw wręcz przeciwne problemy niz myslalam - zamiast biegunki on
          ma problemy z zaparciem? I moze stąd wynika ten jego niepokój?
          Mozesz sprobowac podawac mu np. ugotowane cale ziarna siemienia lnianego do
          karmy albo łyzkę oleju parafinowego - to powinno mu ulzyć. Olej parafinowy jest
          do kupienia w aptece bez recepty.
          Możesz tez poeksperymetowac z karmą, moze przerzuc sie na jedzenie gotowane w
          domu albo na gotowa karme dla pieskow z problemami jelitowymi.
          • 1mzeta Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 23.04.07, 15:09
            A ja może z innej beczki. Zakładam, że jeżeli jest to sznaucerek to ma
            przycięty ogon.Miałam kiedyś też i dobermana, cały czas obgryzał obie ogon-non
            stop. Jakby go coś też denerwowało, bolało-sami nie wiedzieliśmy co. Na wizycie
            u weta przed zabiegiem kopiowania uszu nasz lekarz dokładnie ogon obejrzał i
            stwierdził, że skóra na ogonie po jego przycięciu zaraz po urodzeniu została
            źle zszyta (robił to inny lekarz) i to jest powodem dlaczego pies go
            obgryza.Podczas kopiowania uszu poprawił też ogonek i było po kłopocie.
            • aserath Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 29.05.07, 09:19
              ale teraz kopiowanie jest zabronione, a to 4 miesięczny psiak, wiec nie powinien
              mieć obciętego ogona :/
              • azalea Re: Co może być pieskowi???Coraz gorzej! 29.05.07, 13:17
                Nie wiem czy pomogę, ale mój pies oprócz innych objawów ma tez i taki, jak Twój
                psiak, radziłabym zrobić mu prześwietlenie kręgosłupa i może bioder u DOBREGO
                weterynarza ze specjalnością radiologia weterynaryjna.
                Pozdrawiam i daj znać co słychać!
                Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka