30.04.07, 10:15
Poradzcie mi co robic?
Myslalam ze z czasme to przejdzie ale jest coraz gorzej.
MOj pies, sunia 4,5 miesieczna , sznaucer miniatura robi mi codzienne pobodki
o 5 lub 4.30.
Miesiac temu myslalam ze z czasm bedzie sie budzic coraz pozniej ale jest
odwrotnie i to nie zalezy od tego o ktorej pojdzie spac.Czy to jest 20 czy 24
pobodka jest o tej samej porze.
Wyprowadzam ja zawsze kolo 23 zeby sie jescze zalatwila ale to nie chodzi
chyba o ze jej sie o tej 5 chce siusiu bo jak ja wyprowadze to nie siusia od
razu tylko sobie chodzi.
Jestem notorycznie niewyspana i potwornie zmeczona.
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: Pobódki 30.04.07, 13:57
      ja bym zrobila na twoim miejscu tak: jak mnie obudzi o tej piatej, wychodze z
      nia na siusiu, zeby moc usnac znowu, a nie dreczyc sie mysleniem, ze ona zaraz
      zalatwi sie w domu; potem wracam, daje lekkie sniadanko i klade sie bezwzglednie
      do lozka; nie zwracam na psa uwagi, badz, jesli wskakuje na lozko chcac sie
      bawic, zdejmuje konsekwentnie i delikantnie na podloge; ja mam od niedawna
      mlodego pieska ze schroniska i on tez mnie budzi raniutko, a zazwyczaj sama
      dobrowolnie wstaje o 5 i robie to co wczesniej napisalam; na poczatku nie bylo
      latwo - piski i jojczenia byly na porzadku dziennym, ale potem zrozumial, ze po
      tym wczesnym spacerku idziemy jezcze do budki i spimy dalej; teraz jest to juz
      rutyna (zajelo mi to moze dwa tygodnie); twoj sznaucerek jest jeszcze malutki,
      4.5 miesiaca to bardzo malo; badz cierpliwa - mnie sie udalo; gdybys poprosila o
      rade co robic zeby przestal szczekac, nie odezwalabym sie bo w tym temacie
      poleglam, ale jesli chodzi o wprowadzanie codziennej rutyny mam pewne osiagniecia ;)
      pozdrawiam wrex.
    • cpt1 Re: Pobódki 30.04.07, 15:11
      Postepuje dokladnie tak jak radzisz
      Zwlekam sie z lozka ide na spacer wracam klade sie i nie zwracam na nia uwagi ,
      tyle ze ona o 5 rano biega po domu jak szalona i chce sie bawic:)
      • wrexham Re: Pobódki 30.04.07, 17:25
        a to, to juz trzeba przeczekac raczej :)))
        trzymaj sie i do zobaczenia na naszym forum
        wrex.
        ps
        tylko sie nie daj namowic do zabawy o 5. rano, bo inaczej nie da ci spokoju juz
        nigdy ;)
    • avasawaszkiewicz Re: Pobódki 30.04.07, 17:59
      No to masz w domu małe "dziecko" hi,hi,hi :). Niestety gdy wstaje wstać musi i
      Mama :). Taki ma rytm i tak może być jeszcze długo zanim się przystosuje do
      Twojego.
      Jedne co możesz zrobić ale wątpię aby i to miało znaczenie to więcej spacerów w
      ciągu dnia no i wydłużyć ten wieczorny o 23ciej. Po to aby psiaka zmęczyć -
      rzucanie piłek czy inne zabawy - umawianie się z innymi psami na wieczorne
      zabawy być może wydłużą sen. Często jednak te pobudki to wewnętrzny zegar
      biologiczny i czy tak czy siak psiak wstanie niezależnie od spacerów - one
      odsypiają w ciągu dnia. Dobrze jest też próbować psa o tej 4tej ignorować.
      Nauczyć,że nikt się nim nie zajmie. Na razie to jednak jeszcze bardzo młode
      szczenie, które być może tęskni za towarzyszami, zwłaszcza rano.
      Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka