Gość: kaska23 IP: 62.233.167.* 06.07.03, 23:22 witam mam 7-tyg. yorkshire terierka. poprzednia wlascicielka kazala go karmic bialym serem i ryzem ale piesek juz ma tego doscy:-( co moge mu podawac zeby mu nie zaskodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sylwia Re: czym karmic? IP: *.tele2.pl 07.07.03, 13:45 Kasiu, ty też miałabyś dość białego serka z ryżem po kilku dniach. Są różne opinie na temat żywienia zwierząt, jedni twierdzą że należy podawać wyłącznie suchą karmę odpowiednią dla wieku i wielkości pieska, drudzy uważają że pieskowi trzeba podawać jedzenie przygotowywane w domu. Ja mam terierka, ale troszkę większego - westie - 9 kg. Nie podaję mu suchej karmy, bo jej nie lubi, ale gdybyś chciała dawać ją swojemu to powinnaś wybierać dobre karmy, np. Purina, Hill's, a nie Pedi czy inne świństwa z supermarketu. Zapytaj w sklepach zoologicznych. Mój pies, jeśli nie ma domowego jedzenia, uwielbia puszki Cesar. Każdy piesek powinien też dostawać czasem surowe mięso, mój lubi serduszka drobiowe. W sklepach zoologicznych można kupić książki o różnych rasach, w tych wydawnictwach specjaliści piszą jakie potrzeby żywieniowe mają psy konkretnej rasy, to powinno ci pomóc. Niektóre psy mają szczególne potrzeby i wymagania, np. wiem że westie mogą mieć problemy z nerkami i nie powinny jeść wyłącznie mięsa. Ja gotuję mu mięsko z warzywami i odrobiną kaszy, ryżu albo makaronu. Myślę, że najważniejszy w żywieniu psów jest zdrowy rozsądek właściciela. Powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia23 Re: czym karmic? IP: 62.233.167.* 08.07.03, 11:08 dziekuje Sylwiu bardzo za odpowiedz.w zasadzie to myslalam ze karma chappi czy pedigree sa dobre:-( ciesze sie ze wyprowadzilas mnie z bledu i jeszcze raz bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: czym karmic? IP: *.bnet.pl / 10.10.37.* 08.07.03, 21:17 Hej , ja też mam terierka , w prawdzie ma już półtora roku , ale jak miał 7-8 tygodni to karmiany był gotowanym w wywarze mięsnym ryżem lub makaronem z dodatkiem mięsa gotowanego(cielęcina, wołowina, wieprzowina itp.) + warzywka ( marchewka i takie rużne). Napewno mu się nie znudzi , bo zawsze jest coś innego, a naoewno będzie się zdrowo odrzywiał.Mój piesek nadal tak jada choć teraz czasami jada też suchą karme. Życze miłego karmienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś