15.09.07, 19:29
Wiem że temat był poruszany kiklakrotnie ale mam kilka pytań. Po moim 6 letnim wychodzącym na dwór kocurze łaziły dzisiaj dwa segmenty tasiemca. Nie był to pierwszy raz więc podejrzewam że do tej pory nie udało nam się go unicestwić. Poszłam do weterynarza i dostałam Vetminth, w internecie zanlazłam jednak informacje że to środek dosyć delikatny i pojawia się pytanie, delikatny bo nie truje kota, czy delikatny i nie zadziała na zatwardziałą tasiemczyce. Weterynarz nie powiedział nam tez kiedy odrobaczyć kota ponownie. Znalazłam informacje że należy podawać lek kotu przez 4 dni, a potem po dwóch tygodniach od ostatniej dawki, ale nie była to opinia fachowca i boję się zaszkodzić kotu, a jest sobota i nie mogę się skontaktować z weterynarzem, któremu swoją drogą nie ufam kompletnie ale jest niestety jedynym wetem w moim miasteczku. Nie wiem też czy spodziewać się tasiemca w kale, czy istnieje możliwość że zosatnie strawiony przed wydaleniem. Jeśli bym go nie znalazła, to czy powinnam odrobaczać kota dalej co trzy tygodnie przez dłuższy czas? Zrobienie badania kału jest w naszym przypadku niemożliwe, bo najbliższy pkt w którym mogę je zrobić jest odległe od mojej miejscowści 120 km. Czy powinnam zmienić preparat na silniejszy, jeśli tak to na jaki? Czy Drontal Koty będzie skuteczniejsz? Czy lek podany w zastrzyku ( bo wycztałam że takie istnieją, ale nie znalazłam nazwy) jest lepszy?
No i najważniejsze pytanie. Czy iść do lekarza rodzinnego po leki dla calej rodziny? Kot jest zarobaczony najwyraźniej już długo, sypia z nami, jest brany na kolana, głaskamy. W domu nie ma małych dzieci, niemniej trochę się boje że wszyscy mamy towarzyszy...
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: tasiemiec 16.09.07, 01:56
      To czy środek od razu wybije 100% robaków w zwierzęciu czy też
      trzeba go podac drugi raz, zalezy zazwyczaj od intensywnosci
      inwazji. Jesli zwierzę ma w sobie jednego lub kilka robaków,
      jednorazowe podanie środka odrobaczającego wystarczy by oczyścić je
      z pasożytów. Jesli jednak robaków jest dużo, odrobaczanie trzeba
      powtórzyć.
      Jeśli intensywnosc inwazji jest niska, wówczas robaki zostają
      zazwyczaj całkowicie strawione i w kale nie widac nic. Jesli
      natomiast robaków jest dużo, wówczas wychodza martwe razem z kałem.
      Tak więc jesłi kał po odrobaczeniu będzie czysty, nie musisz go
      odrobaczac ponownie, jednak jesli chcesz miec 100% pewnosc ze w
      jelitach nic nie zostało, możesz mu podać kolejna dawkę preparatu po
      3 tygodniach od pierwszego odrobaczania.
      Nie wiem kto Ci udzielił informacji że wymieniony lek jest delikatny
      i może nie zadziałać - na pewno nie był to wet. Według mnie preparat
      ten jest bardzo skuteczny i nie musisz go zmieniac na inny.
      Natomiast o to, czy Wy także powinniscie się odrobaczyc razem z
      kotem musisz juz zapytac lekarza 'ludzkiego'. Chociaz zdarza sie to
      bardzo rzadko, ale niestety istnieje mozliwosc zarazenia sie
      człowieka tasiemcem od kota.
      • mist3 Re: tasiemiec 16.09.07, 20:22
        ja akurat mam niestety niedobre doświadczenia z vetminthem (dlatego tylko
        ośmielam się polemizować z panią doktor, która już wiele razy pomogła mi na
        odległość) - odrobaczałam moją kotkę na początku naszej znajomości kilkakrotnie
        tym lekiem, po tym dezynfekowałam kuwetę, prałam koce, zabawki, odkurzałam,
        myłam... a robaki i tak powracały (z tym, że były to glisty, nie tasiemce).
        Pomógł właśnie drontal -podany dwukrotnie w odstępie 10 dni (+ tradycyjne
        sprzątanie).
        Teraz podaję pratel - nie w zastrzyku, ale spot-on (krople podawane na skórę
        karku, by kot nie mógł ich wylizać) i też jestem zadowolona (szczególnie że
        omija mnie 'przyjemność' podawania kotce tabletki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka