Dodaj do ulubionych

wypróżnianie - kot

02.04.08, 21:07
Jedna z moich kotek od tygodnia ma kłopot (?) z oddawaniem kału. Do tej pory kupki byly codziennie, a teraz są przerwy 2 dni. Nie wiem czy tak może być, czy pedzić do weta, czy może poradzić sobie jakimiś domowymi sposobami. Jak często powinien być oddawany stolec? Bo może niepotrzebnie się martwię. dzisiaj jest drugi dzień bez kupki. Dodam, że kotka wyjątkowo chetnie zjada maść odklaczającą (ale kupilam nową więc może z tego powodu) i pozwala na dotykanie brzuszka za kazdym razem gdy to chcę zrobić - wcześniej nie zawsze -więc jej masuję brzuszek. Poza tym nie zauwazylam istotnych zmian w zachowaniu. Nie chce jeść mięsa, ale akurat tak mają obydwie więc myslę, że to nie ma zwiazku (może im się znudziło albo przejadło).
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • brzozasyberyjska Re: wypróżnianie - kot 02.04.08, 21:36
      u mojej kotki zwykłe mleko powoduje rzadką kupkę, dlatego unikamy
      ale może Twojej kotce pomoże się wypróżnić? a może to dlatego, że
      Twoja kotka zrobiła sobie małą głodówkę?
      • olgakg Re: wypróżnianie - kot 02.04.08, 21:44
        Moja kotka bodrze sie wyproznia po smietance, ma wtedy dobre kuoki
        ale slyszalam od weta ze po mleku beda dobrze sie zalatwiac :)
      • marzenia11 Re: wypróżnianie - kot 02.04.08, 21:45
        Troche je, sporo chrupek. Na szczęście bawi się, więc chyba nie jest chora.Ale coś jej musi być, bo przed chwilą zjadła sporą ilość masła (wyczytałam mna miau ten sposób).
    • orchidka77 Re: wypróżnianie - kot 03.04.08, 15:59
      Marzenia,
      Wszystkie koty jakie znam wypróżniały się przynajmniej raz dziennie...
      Z tego co wiem, czasem kotki przed rujką jedzą mniej, czego naturalną konsekwencją jest mniej kup:) (kocury w okresie rujek kotek też potrafią jeść sporo mniej).

Mleko dla kota do niego nie przyzwyczajonego jest kiepskim pomysłem - to tak jakbyś zjadła całe opakowanie środka na przeczyszczenie - kupa będzie na pewno, ale zdrowe to nie jest.

Jeśli ma problemy z kupą, bo np. konsystencja twarda i trudno jej sie wypróżniać - możesz podać płynną parafinę (w każdej aptece za grosze) - strzykawką do pyszczka 1-2 ml dziennie lub do żarełka dodać łyżkę oliwy z oliwek.
      Jest to jednak leczenie objawów, a nie rozwiązuje problemu...
      • anna.jozwik Re: wypróżnianie - kot 04.04.08, 01:40
        Tak jak to napisała juz powyżej orchidka77, również proponowałabym
        raczej zamiast mleka łyżeczke parafiny do pyszczka. To powinno
        ułatiwc kotce wypróżnianie.
        Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to zmiana pasty odkłaczającej
        mogła wywołać owo zatwardzenie. Proponowałabym wrócić do 'starej'.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka