Dodaj do ulubionych

Zakup chomika

07.06.08, 17:39
Witam serdecznie! Nie mozemy sobie pozwolic na wieksze zwierze, swinka morska
tez odpada, bo nie mialabym sumienia zostawiac jej na caly dzien samej, a
chomika podobno mozna nawet pozostawic na 2 tygodnie (pod warunkiem, ze
zostawi mu sie odpowiednio duzo calych owocow, warzyw i ziaren - w sumie jeden
do dwoch wyjazdow takich w roku mialby miejsce). I teraz do sedna: mialam w
zyciu pare chomikow, ale wiekszosc po ok. 2 tygodniach - po miesiacu zapadala
w dziwny bezwlad, jakby sen (zapalenie mozgu?) i zdychala, czasem jeszcze
wydajac z siebie po paru godzinach dziwny skrzek...Nie chcialabym przezyc
czegos takiego jeszcze raz:( Poza tym wszystkie samczyki w pewnym moemncie
zaczely cierpiec na jakis stan zapalny (wygladalo to, jakby zaczely im schnac
genitalia). Jak duze jest prawdopodobientwo, ze zakupiony chomiczek nie bedzie
zdrowy?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Zakup chomika 07.06.08, 17:47
      annajustyna napisała:

> chomika podobno mozna nawet pozostawic na 2 tygodnie

Nie mozna.
      Na 2 tygodnie nie mozna. Nie wolno.
      Na dwa dni - owszem, ale lepiej tego nie robic. Zwierze moze np.
      uwięznac w jakims zalamarku albo moze na nie cos spasc...
      Moze sie rozchorowac...

Mialabys odwage zostawic podopiecznego samego przez taki dlugi czas?
      Do moich szczurow, kieby bylam na urlopie przychodzila codziennie
      kolezanka.
      JA z kolei codziennie przychodzilam do jej krolikow. KTore niby
      tez mozna zostawic na dwa dni.
      Dwa dni, nie dwa tygodnie.
      • annajustyna Re: Zakup chomika 07.06.08, 18:00
        Akurat te informacje zaczerpnelam z ksiazki o chomikach, napisana przez chyba
        zootechnika (a moze lekarza weterynarii?), pania, ktora miala kilkadziesiat lat
        chomiki. Osobiscie bym chyba umarla z tesknoty za nim przez te 2 tygodnie,
        myslalam, ze macie juz takie dwutygodniowe - tygodniowe doswiadczenia z rozlaka:(
        • rezurekcja Re: Zakup chomika 07.06.08, 20:39
          annajustyna napisała:

> Akurat te informacje zaczerpnelam z ksiazki o chomikach, napisana
          przez chyba
          > zootechnika (a moze lekarza weterynarii?), pania, ktora miala
          > kilkadziesiat lat chomiki.

Ale pewnie ona wyjezdzala, a ktos tych chomikow doglądal.
          Pozostawianie zwierzecia samego na tak dlugo jest niedopuszczalne.

> Osobiscie bym chyba umarla z tesknoty za nim przez te 2 tygodnie,

ja zostawilam keidys swoje szczury na 24 godziny. Umieralam z nerwow.

> myslalam, ze macie juz takie dwutygodniowe - tygodniowe
          > doswiadczenia z rozlaka

Nie przypuszczam, zeby ktos rozumny sie odwazyl.
          To naprawde duza lekkomyslnosc i nieodpowiedzialnosc.
          • annajustyna Re: Zakup chomika 07.06.08, 23:09
            W ksiazce stoi jak byk, ze zostawaly same na 2 tygodnie...
            • igge Re: Zakup chomika 08.06.08, 00:13
              Ło matko, pojęcia nie mam dlaczego te twoje chomiki usychały i
              umierały!!!! Dla mnie brzmi to nieprawdopodobnie. Ja też od lat
              miałam wiele chomików ale przenigdy z czymś takim się nie
              spotkałam. I też uważam, że zostawienie jakiegokolwiek zwierzaka na
              2 tygodnie to zbrodnia. Natomiast moja świnka morska absolutnie
              mogłaby być adoptowana przez pracującego długo człowieka. Nic jej
              nie przeszkadza jak jest sama cały dzień. Tzn ma towarzystwo w
              postaci królika baranka. Uwielbia go, wręcz jest zakochany bo to
              samczyk. Ale musi oczywiście mieć czystą klatkę, domek, siano,
              jedzonko, picie. Nie koniecznie uwielbia być na kolankach. Jest
              płochliwy, lubi się schować i bawi się i przytula do króliczycy.
              • annajustyna Re: Zakup chomika 08.06.08, 08:21
                Wlasnie. Twoja swinka nie mieszka sama. Tez myslalam, by kupic dwie swinki, ale
                pamietam, ile mialam roboty przy jednej. Niestety jestem poza domem od godziny 7
                rano nawet do 20-21 (praca + dojazdy). Dlatego chomik wydawal mi sie optymalny
                (pod warunkiem, ze nie kupie sobie chorego), bo przeciez jest to zwierzatko
                sympatyczne, ale nie z powodu przymiotow charakteru (z charakteru to jest on
                generalnie osobnik aspoleczny, nieprzywiazujacy sie do czlowieka). Nie
                chcialabym go zostawiac samego 2 tygodnie (jesli jechalabym sama pociagiem do
                Polski, to moglabym go wziac te 1000 km ze soba, ale jesli lecielibysmy z mezem
                samolotem, to przeciez na poklad go nie przemyce). Tylko nie piszcie, ze
                powinnam go zostawiac znajomym - tez pracuja i nie chcialabym nikogo obciazac
                moim hobby. Ewentualnie oddalabym go na przechowanie do hotelu dla zwierzat.
                • rezurekcja Re: Zakup chomika 08.06.08, 17:02
                  annajustyna napisała:

> Nie chcialabym go zostawiac samego 2 tygodnie (jesli jechalabym
                  sama pociagiem do
                  > Polski, to moglabym go wziac te 1000 km ze soba, ale jesli
                  lecielibysmy z mezem
                  > samolotem, to przeciez na poklad go nie przemyce).

1. Jezeli mieszkasz z mezem, to moze on choc troche mieszka w domu,
                  bo Ty - z tego co piszesz - tylko nocujesz. (Ja tez tak mialam, ale
                  sie przeprowadzilam, nie wytrzymalam zycia w dojazdach)
                  2. NA poklad nie musisz przemycac. Mozesz przewiezc legalnie.
                  3. A na co Ci zwierzatko? Z tego co piszesz, nie bedziesz miala
                  wcale czasu na obcowanie z nim.

> Tylko nie piszcie, ze
                  > powinnam go zostawiac znajomym - tez pracuja i nie chcialabym
                  nikogo obciazac
                  > moim hobby.

Spokojnie napiszemy, ze mozesz zostawic znajomym.
                  Ja kiedys mialam na przechowaniu szczury przez dwa miesiace.
                  Tylko w zupelnosci nie rozumiem, po co chcesz sobie robic taki
                  klopot. I chomikom tez.

• annajustyna Re: Zakup chomika 08.06.08, 17:42
                    Czyli znowu z chomiczka nici:(, po prostu nie mozemy miec zadnego zwierzatka:(.
                    A na poklad samolotu to przeciez chyba trzeba miec opinie weterynarza, prawda?
                    Wydam 10 razy tyle, ile kosztuje chomik + czas, ktorego nie mamy. Lepiej sobie
                    National Geographic obejrze:(
                  • tenshii Re: Zakup chomika 08.06.08, 17:44
                    A ja rozumiem. Bo nie wyobrażam sobie życia bez zwierzęcia w domu.
                    Tyle, że ja mogę mieć psa...

Biję jednak brawo autorce postu za to, że myśli o tym, czy zwierzę pasuje do jej warunków życia... BRAWO !

Ja znam zbyt wielu ludzi, którzy zbyt egositycznie podchodzą do faktu posiadania zwierząt...

Do autorki postu:
                    Może myszoskoczki? Baaaardzo przyjazne zwierzątka. I mają owłosiony ogonek (jeśli razi Cię łysy ogon).
                    Jakiego zwierzątka byś nie kupiła - kup dwa. W grupie raźniej !!

A co do czyszczenia. Jeśli świnki będą w jednej klatce to nie widzę tu więcej roboty. Ściółkę trzeba i tak wymieniać, nawet jednej, więc i tak to robisz i tak ! Zamontuj dwa poidełka i kup odrobinę większą miskę do jedzenia, aby nie brudzić dwóch... :)))))))

Powodzenia !!
                    • igge Re: Zakup chomika 15.06.08, 01:36
                      ja tam w ogóle nie widzę roboty przy świnkach albo już w ogóle wcale
                      przy chomiku (dwa chomiki to chyba nie za bardzo dobry pomysł)
                      Znajomi powinni bez problemu zaopiekować się chomikiem, przecież to
                      żadne dla nich obciążenie: nakarmić i sprzątnąć klatkę. Jak
                      wyścielesz grubą warstwą gazet dno, plus sporo żwirku drewnianego i
                      na to siano to potem tylko zwijasz w rulon gazety z całą zawartością
                      i jak nie dopuścisz do przemoczenia gazet (tzn nie za rzadko
                      będziesz sprzątać) to nawet nie trzeba szorować wodą klaty. Rulon
                      wrzucasz do torby, torbę do śmieci. I gdzie tu jakaś praca i
                      wysiłek ???? Plusem używania żwirku jest zupełny brak nieprzyjemnego
                      zapachu po kilku dniach. Ja zaczęłam kupować żwirek po dorośnięciu
                      królika, który jest wielki, dużo pije i dużo sika. A koszt opieki
                      nad zwierzakiem jest zawsze duuuuzo większy niż koszt zakupu
                      zwierzaka, to oczywista oczywistość. Nie wiem ja u ciebie jest ale w
                      mojej okolicy sklep zoo oferuje za 5 zł dziennie opiekę nad
                      gryzoniem podczas nieobecności właściwego opiekuna. Zawsze możesz
                      dać ogłoszenie, wiele dzieci (odpowiedzialnych i we współpracy z
                      dorosłym) mogłoby sobie dorobić w ten sposób i jeszcze mieć frajdę.
                      Generalnie z chomikiem pracy tyle co nic a radości z obserwowania
                      jego poczynań i zapewniania mu mozliwie najlepszych warunków życia -
                      dużo. Więź ze zwierzątkiem, nawet jednostronna - bezcenna :)) Chyba
                      w weekendy bywasz w domu a i wieczorem czas ze zwierzakiem dużo
                      bardziej wartościowy niż wgapianie się w tv.
                      • annajustyna Re: Zakup chomika 17.06.08, 22:07
                        Hej, chyba sobie kupie:))). Niesttey oddanie chomika znajomym na przechowanie
                        jest wykluczone - wszyscy mieszkamy od siebie dosc daleko i pracujemy calymi
                        dniami. Wlasnie o te wiez (chocby jednostronna) mi chodzi - ale obawiam sie
                        troche, zeby znow mi sie nie trafil jaki zdechlak...Kiedys mialam taka samiczke,
                        ze reagowala, jak ja "wolalam" (cmokalam wlasciwie). Cudowna byla, niestety
                        zdechla po roku...
    • kachad Re: Zakup chomika 17.06.08, 08:47
      Tak na wszelki wypadek piszę, choć nie było mowy o innych
      zwierzakach, nie polecam fretki. Są bardzo wymagające, potrzebują
      dużo czasu na zabawę i swobodne bieganie, poza tym potrafią
      zdemolować mieszkanie.
      Strasznie kocham te cudowne zwierzaki, ale ostatnio tyle ich jest
      przekazywanych do adopcji że się serce kraje.
      A więc przestrzegam.
      • annajustyna Re: Zakup chomika 17.06.08, 22:08
        Wokol fretki to pewnie tyle zachodu co z psem, a do tego bardziej swawolna.
        Takiego zwierzatka na pewno sobie nie sprawie:) Pozdrawiam!
        • allicjaaa Re: Zakup chomika 30.06.08, 14:31
          Skoro nie masz czasu na zajmowanie się nawet takim malutkim zwierzaczkiem jak
          chomik, to może to po prostu znak, że powinnaś jeszcze poczekać aż będziesz mieć
          do tego warunki :/ trzymanie jakiegokolwiek zwierzaka dla samej swojej
          przyjemności jest dziecinne i głupie, a z twoich postów wynika, że jesteś już
          osobą dorosłą więc powinnaś wiedzieć co to odpowiedzialność (zostawianie pupilka
          na 2tyg samego bynajmniej odpowiedzialne nie jest). Może kup sobie pluszaka? ;]
          • annajustyna Re: Zakup chomika 02.07.08, 14:38
            A czytanie ze zrozumieniem tez wymaga wysilku? ;P Mam pare fachowych
            ksiazek o chomikach i naprawde wynika z nich jasno, ze wlasciciel
            niedreczacy malego stworzonka w ciagu dnia, niebawiacy sie nim, taki
            wlasciciel-obserwator to ideal. Nikt nie ma zamiaru zostawiac
            zwierzaczka na dwa tygodnie samego - taka mozliwosc podaja niektorzy
            specjalisci od "chomikologii". Ja nie chcialabym zostawiac go
            samego, nie chce tez go meczyc podroza, stad na razie zrezygnowalam
            z zakupu. A uwagi o zakupie pluszaka prosze pozostawic dla czlonkow
            rodziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka