Dodaj do ulubionych

Reakcja alergiczna?

16.08.08, 14:59
Moja Daisy miała kilka miesięcy temu grzybiczne zapalenie ucha.
Lekarz pobrał wymaz/zeskrobinę z wewnątrz ucha, obejrzał pod mikroskopem i stwierdził, że to właśnie to, ale ponoć przy atopowym zapaleniu ucha to dość częsta dolegliwość.
Przepisał krople, wkrapialiśmy jej co 24 godziny no i jest ok.

Od około 2 tygodni obserwuję, że drugie ucho Daisy, to do tej pory zdrowe, jest śrdoku bardzo bardzo czerwone, zarówno wewnętrzna strona "płata" usznego jak i środek. Widze taką dziwną brązową wydzielinę (coś jak woskowina), ucho dodatkowo jest o wiele cieplejsze od tego zdrowego.

Jakieś półtora tygodnia temu byliśmy u lekarza, który obejrzał ucho, wsadził do środka jakieś urządzenie i długo oglądał. Powiedział, że tym razem to żadne zapalenie, tylko reakcje alergiczna spowodowana atopowym zapaleniem skóry.

Psa ewidentnie to nie boli, pozwala sobie tam grzebać, nie telepie uchem, nie drapie, wogóle nie zwraca na to uwagi, zupełnie inaczej niż przy tamtym zapaleniu.

Zastanawiam się czy to faktycznie może być reakcja alergiczna, czy może przy ostatnim badaniu choroba jeszcze nie była rozwinięta?
No i dlaczego pies się tym nie intersuje?

Mogę zrobić zdjęcie.
Obserwuj wątek
    • tenshii błąd 16.08.08, 15:00
      przy atopowym zapaleniu skóry a nie ucha :)
      • claratrueba Re: błąd 17.08.08, 10:07
        Witam, moja suczka ma tak samo, atopowe zapalenie skóry też było. Wet zalecił od
        czasu do czasu przeczyścić to ucho wacikiem zwilżonym spirytusem. oczywiście
        niezbyt głęboko, i nie za dużo spirytusu-nie może się wlać do środka.
    • avasawaszkiewicz Re: Reakcja alergiczna? 18.08.08, 11:53
      Owszem z opisu sądząc lekarz ma rację. To tak jak u niektórych ludzi czasami w
      nadmierny sposób zbiera się woskowina w uszach. Organizm tak działa uważając, że
      w ten sposób utrzymuje prawidłowa florę bakteryjną, ochrania je itp. Takim
      ludziom nic owa woskowina nie przeszkadza (no chyba,że pod względem estetycznym
      :)), ucho nie swędzi, nie ma stanu zapalnego (owszem to może być do czasu więc
      tym nie ma się co sugerować, że jak się zacznie drapać to diagnoza lekarza była
      zła). Niestety tak może się z czasem stać. Taki nadmierny proces wytwórczy może
      w przyszłości być przyczyną jakiś problemów. Właśnie u zwierząt o zaburzonej
      równowadze skóry pojawiają się takie nieprawidłowości - przy atopowym zapaleniu
      i innych problemach dermatologicznych.
      Trochę chaotycznie i niegramatycznie tu wszystko opisałam ale ciężko jest to
      wszystko co mam w głowie jakoś klarownie i po kolei wytłumaczyć.
      Co teraz teraz dbamy o ogólnie dobry stan skóry zwierzaka i jego kondycję. Uszy
      kiedy jest taka potrzeba czyścimy choćby Otosolem bądź innym łagodnym środkiem.
      Nie robimy nic na wyrost

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka