3xmama 08.11.08, 19:28 Kupiliśmy dom, mamy ogród brakuje psa:) Podpowiedzcie mi rasę, dla alergika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue.berry Re: psiak dla alergika 08.11.08, 21:40 3xmama napisała: > Kupiliśmy dom, mamy ogród brakuje psa:) nie, nie brakuje: ) dom+ogrod nie oznacza koniecznosci posiadania psa. > Podpowiedzcie mi rasę, dla alergika. nie ma takich psow. alergia to immunologiczna reakcja organizmu na kontakt zantygenami zwierzęcia zawartym w złuszczonym naskórku,w ślinie, moczu lub sierści zwierzęcia. tzw. "Hypoalergiczne rasy" ktore ponoc produkują mniej alergenów ze względu na brak siersci lub brak podsierstka nie rozwiazuja tego problemu. chocby dlatego ze nadal maja naskorek, slinia sie czy sikaja. a najbardziej uczula psi naskorek wiec wszelkie dywagacje w temacie psow z taka czy inna sierscia sa w sumie smieszne. oczywiscie mozna psa czesto kapac, wyczesywac, czyscic, odkurzac i nawilazac mieszkanie ale nie ma mozliwosci aby w 100% pozbyc sie alergenu. takze pojawienie sie psa w domu w ktorym jest alergik (szczegolnie dziecko) zawsze jest obarczone ryzykiem ze jednak moze sie nie udac i psa trzeba bedzie oddac. pytanie czy takim kosztem psa warto to sprawdzac? Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: psiak dla alergika 08.11.08, 22:21 Popieram Blue.berry. Twoje słowa wydają się mówić - musimy mieć psa bo głupio go nie mieć jak wszyscy wkoło mają, pomyślą, że jesteśmy jacys dziwni - a nie tędy droga, tym bardziej że do gry wchodzi alergia. Czy alergia dotyczy tylko psów? Może jakies inne zwierzę? Kot na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: psiak dla alergika 09.11.08, 07:10 Oj.... Źle mnie zrozumiałyście, albo ja źle się wyraziłam. Jesteśmy z mężęm "psiarzami" i już mieliśmy psa, ale to było dawno. Postanowiliśmy, że następny członek rodziny pojawi się w domu (mowa o psiaku), gdy będą na to odpowiednie warunki, a nie wyobrażałam sobie w jednym mieszkaniu w bloku trójki dzieci i czworonoga;) Teraz kiedy już wszyscy mają dużo miejsca, zdecydowalismy, że nadszadł czas na poszukiwania. I nie dlatego, że inni mają, ale dlatego, że kochamy zwierzaki. Kontakt mojej najmłodszej pociechy z psami kończy sie niestety zaczerwienieniem skóry i wysypkami (są to sznaucery). Testów nie robiliśmy, bo za wcześnie a dermatolog zasugerowała, by poszukać pasiaka "najmniej alergicznego, czyli z włosami". O ile kocham psy i orientuję się "co i jak" z nimi o tyle nie potrafię odróżnić sierści od włosa. Bardzo dziękuję za trafne uwagi. Nie zdecyduję się na czworonoga jeśli nie będę miała pewności, że nie wyrządzę tą decyzją komuś krzywdy (be z względu czy to dziecko, czy oddawany później pies). Chodziło mi o to, czy sa w ogóle takie rasy. Bo nawet gdybym miała psa na podwórku, to nie sądzę, by moje dzieci nie dotykałay go, fikały z nim koziołków czy przyprowadzały do domu;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: psiak dla alergika 09.11.08, 15:35 za psy "dla alergikow" czyli rasy "hypoalergiczne"(choc wg mnie nie ma czegos takiego) uwaza sie: psy bezwlose: nagi pies meksykański, amerykański terrier bezwłosy, chiński grzywacz, peruwiański pies bezwłosy oraz: pudle, sznaucery (czyli wlasnie psy z jakimi ma kontakt twoje dziecko), bichon frisery, niektore teriery (np.kerry blue terier, west highland white terier) czesc osob dodaje do tego yorki (jako psy ktore maja wlosy) oraz mastify tybetanskie. temat mocno i szeroko omawiana na roznych forach - wystarczy pogooglac tylko tak jak napisalam wczesniej - dziecko moze byc uczulone na naskorek czy sline i wtedy to jaka pies ma siersc nie ma najmniejszego znaczenia. to jest generalnie jedna wielka loteria, biorac jeszcze pod uwage specyfike alergii, krzyzowe uczulenia i rozwoj choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
baczek-1 Re: psiak dla alergika 09.11.08, 21:42 Mastif tybetański to pies, który nie alegizuje, przynajmniej tak twierdzi znajoma, której mąż jest alergikiem. A przy tej okazji sie nie leni. Ale czy on się nadaje jako towarzysz zabaw dla dzieci to nie wiem. Ale na pewno nie nadają się do tego wszystkie zminiaturyzawane rasy. Po prostu nie mają cierpliwości do dzieci. Myślę, że powinnaś poczekać z decyzją az dziecko będzie na tyle duże, że będzie mu można zrobić testy a potem alergie skutecznie leczyć. Proponuję nie eksperymentować ani na dziecku ani na psie, bo może sie to źle skończyć. Dzieciom trudno będzie zrozumieć, dlaczego nagle trzeba oddać przyjaciela nawet jeżeli znajdziesz mu super dom. W internecie pełno jest ogłoszeń właścicieli chcących oddać zwierze w dobre ręce z powodu alergii dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: psiak dla alergika 10.11.08, 00:20 baczek-1 napisała: > W internecie pełno jest ogłoszeń właścicieli chcących oddać zwierze w dobre ręce z powodu alergii dziecka. Prawda? Strasznie chorowite spoleczenstwo mamy ;). Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: psiak dla alergika 23.11.08, 23:48 Ja sie wypowiem jako alergik:) Po kontakcie z kotem i psami o wielu rasach:) zawsze konczyło sie wieeeelką wysypka kichaniem i prychaniem. Obecnie jestem przeszczęsliwa posiadaczka pudla srebnego:) Nie mam uczulenia no chyba, że zaczyna pylić albo zjem to czego nie powinnam. ale zdaje sobie sprawe ze to naprawde indywidualny wybór... Odpowiedz Link Zgłoś
moonalisa Re: psiak dla alergika 10.11.08, 19:36 lista ras niealergizujacych według angielskich żródeł,jednak przed decyzją,należy sprawdzić czy dziecko nie ma objawów alergii na daną rasę-musi często przebywać z wybranym zwierzakiem:głaskać,dotykać,nie unikać bliższego kontaktu typu lizanie po twarzy itp.-(na pewno ktoś ze znajomych udostępni swojego pieska,a jeśli nie...to zwrócić się do hodowcy) * Airedale Terrier * American Hairless Terrier * Barbet (dog) * Basenji * Bedlington Terrier * Bergamasco * Bichon Frisé * Bolognese * Border Terrier * Bouvier des Flandres * Cairn Terrier * Chacy Ranior * Coton de Tulear * Dandie Dinmont Terrier * Fox Terrier (Wire) * Havanese * Irish Water Spaniel * Kerry Blue Terrier * Lagotto Romagnolo * Lhasa Apso * Maltese * Miniature Poodle * Miniature Schnauzer * Peruvian Inca Orchid * Portuguese Water Dog * Puli * Samoyed (dog) [1] * Scottish Terrier * Shih Tzu * Silky Terrier * Soft Coated Wheaten Terrier * Toy Poodle * West Highland White Terrier * Yorkshire Terrier Odpowiedz Link Zgłoś